Garagardo marka baten marketin arduraduna da Urtzi Ugalde. Ez da multinazional erraldoiko pieza bat gehiago ordea, beste sei lagunekin batera sortu duten kooperatibako bazkide baizik. Horizontaltasunean eta elikadura burujabetzan oinarrituta ari dira euren produktua ekoizten: Boga garagardoa.
Duela lau urte hasi ziren garagardogintzan. Bilboko Kukutza gaztetxean eman zituzten lehen pauso haiek, zaletasunak eta euren baliabide propioekin ekoitzi nahiak bultzatuta. 50 litro egiteko gaitasuna zuten orduan. “Zenbait jai eta tabernetan jarri genuen salgai, lagun artean edan eta orokorrean harrera ona izan zuela uste dugu. Urteak joan ahala esperientzia, ideiak eta esfortzua batu ditugu, eta hori guztiaren fruitua da gaur egungo Boga kooperatiba”.
Orain ordea, bi mila eta lau mila litro artean ekoizteko gaitasuna duen fabrika dute Mungian. Taldean ingeniaritza kimikoan doktoreak eta ingurugiro zientzietako adituak dituztela baliatuz, euren kabuz eta berezko diseinuarekin eraiki dute planta. “Erronka itzela izan da, baina ilusioz eta lan eskergaz, lortu dugu”.
Bertan ekoizten duten garagardoa ez da multinazionalek egiten dutenaren gisa berekoa. Euskal Herriko lehengaiak lehenetsiz eta modu naturalean egiten dute, pasteurizaziorik eta kaltegarria izan daitekeen gehigarririk gabe. Urtzi Ugalderen arabera, “garagardo industrialekin alderatua zapore eta gorputz bereizgarria eskaintzen dio horrek kontsumitzaileari”.
Hasieratik izan dute argi kooperatiba izan beharra zutela, proiektu demokratikoago bat sortzeko tresna juridikoak ematen dituelako. “Azken finean, langileok gara enpresaren kudeaketaren arduradunak. Eredu hau da langileentzat justuena, baita proiektuarentzat eraginkorrena ere”.
Zazpi bazkide dira guztira: hiru langile, eta lau laguntzaile. Lanean ari diren hirurek osatutako kontseiluak hartzen ditu eguneroko erabakiak, baina gai garrantzitsuagoak jorratzeko denei zabaldutako asanblea egiten dute.
Mungiako fabrika martxan jartzen inbertsio handia egin behar izan dute, bai lanari dagokionez, eta baita diruz ere. Horri aurre egiteko, ehun herritar, tabernari, elkarte eta konpartsa baino gehiagoren babes ekonomikoa jaso dute, berme mankomunatuen bidez. “Bogalarien sare hori da kooperatibaren benetako altxorra”. Horrez gain, Koop57 finantza-kooperatibak emandako kreditua ere baliatu dute.
Horrela lortu dute Bizkaiko hamar bat taberna eta dendatara Boga garagardo horixka eramatea. Euskal Herriko txoko ugaritako jai herrikoi eta ekimen kulturaletan ere ari dira parte hartzen, eta pixkanaka gero eta toki gehiagotara zabalduko dute. “Gure helburua, udazkenarekin batera saltokien kopurua bikoiztea da”.
Izaera: Kooperatiba.
Bazkide kopurua: Hiru bazkide langile eta lau bazkide laguntzaile
Kokapena: Mungia (Bizkaia)
Produktu mota: Garagardoa
Ekoizpen gaitasuna: 2.000 eta 4.000 litro artean
Empezamos a falar doutros modelos de consumo e normalmente vénnos á cabeza o sector primario: grupos de consumo, produtos locais… Pero as medidas de consumo crítico non se limitan a comer e beber. Tamén se crearon as primeiras alternativas no ámbito das redes... [+]
De aquí chegas a cheirar o mar. Estou nun lugar privilexiado, agora mesmo, lector; que mostro a praia de Arrigorri de Ondarroa na miña saia e en Saturraran. Estou no edificio Alfa, situado sobre as rocas, no bar-restaurante Arrigorri. Hai un ano a asociación de Turismo... [+]
35.466 vivendas buxán en Navarra, 13.199 delas na Comarca de Pamplona. Os datos son de 2013, pero non parece que haxa motivos para pensar que iso cambiou moito. E mentres tanto, miles de persoas sen posibilidade de ter unha vivenda: algúns mozos que non poden abandonar a casa... [+]
Interior de Ipar Euskal Herria. Baixa. O grupo de Mocidade Vasca que traballa desde 1966 e que en 2009 necesita un novo campo de influencia, opta por crear o Grupo Local de Aforro Xuvenil (GALT) que xa está en marcha en Zuberoa. Vivimos anos bastante absurdos, non só os mozos,... [+]
Hai tempo que escoitamos e reproducimos as nosas opinións en contra das grandes entidades financeiras. Xa sexan estafas hipotecarias, preferentes, casos de corrupción… Pero, con todo, a maioría da cidadanía esconde nel os nosos soldos e aforros, en moitos casos sen saber... [+]
Ao ouvir o nome da tenda que ían abrir en Zarautz a este que estou diante do computador, ríronselle un pouquiño. Na nosa casa chámanse os lagos ananos e os cus fermosos. E pensei, que nome tan curioso para unha tenda de alimentación sa! Non sabía nada de nada. Si os avós... [+]
Bilbi praza. Catro e media. Davide Angelilli, de 24 anos, acepta a invitación do café de despois de comer. O mozo italiano pasou o primeiro ano no corazón de San Francisco. Viño de Roma a Bilbao para facer o máster e incorporouse ao programa de vivenda solidaria. Aluguer de... [+]
Actividade
Artística: Tapizado e restauración de mobles.
Localización: Eibar.
Personalidade xurídica: Cooperativa.
En funcionamento desde: Desde setembro de 2014.
Número de membros: 2º
---------------------------------------------------------------------------
Norone... [+]
Tras un concurso de acredores no que a empresa Koxka participou no último ano na loita entre dous proxectos, atopamos a Ramón Salinas Garrido entre os seus papeis. É ex traballador de Koxka e unha das poucas persoas que prepararon o proxecto para dar saída á que fóra a... [+]
Amaia é de Oñati. Como todos os sábados, quedouse cos seus amigos no bar Aldapa, e ao volver a casa comprou pan na panadaría Errota. Pero como de costume, non pagou nin en euros nin con cartón. O mércores utilizou os billetes de cores vivas que recibiu por primeira vez no... [+]
A poucos pasos de saír do bulebule de fume da Avenida do Lehendakari Aguirre, no barrio de Aranbeiti, Saioa Bacigalupe atópase nun dos pequenos tesouros verdes que esconden as grandes cidades. Azurra na man removendo os traseiros de tomates, ocupa a súa quenda no horto... [+]
Chegamos á sociedade Landare e atopamos a David Garnatxo, que estivo cun amigo que está a piques de entrar na sociedade. En canto aos produtos locais e o consumo responsable, Garnatxo explicoulle que pagará 42 euros en concepto de entrada, e que a cota dos doce meses é de 36... [+]
Lastotan. Lan-eremua: Nafarroa. Bizibidea: Laborantza. Sorrera: Ideiaren abiapuntua 2011n, kooperatiba gisa 2014an. Kideak: Oihana Beloki, Saioa Martinez eta Nerea Esparza. Jarduerak: Sexu heziketa eta nekazaritza agroekologikoa. Helburua: Elkarbizitza Laborategia sortzea.