Estes días de inicio da nova tempada transcorreron sen grandes tropezos, para celebrar que a luz do día comezou a estirarse. A nova tempada arrincou cando empezaron a aumentar as horas de luz, con solsticio, é dicir, o 21 de decembro do calendario. O concepto de ano novo é o dos que necesitamos calendarios e reloxos, non natural. Festas a medida dos estúpidos grilletes e cordóns dos poderes de antes e de agora; días de acubillo e sangue a través das aspiracións e aspiracións das relixións, do capital, etc.
A celebración da nova tempada é única e exclusiva. Cantas maneiras hai dentro de nós? Sempre ligados ás plantas, pero... Á parte dos que vestimos, os que comemos nas carnes e os máis parecidos, utilizamos principalmente na comida e bebida e na decoración unha plantación de plantas.
Adorno con muérdago (Viscum album), acivro (Ilex aquifolium), escoba (Ruscus aculeatus), brións, abeto vermello (Picea abies), poinsetia (Euphorbia pulcherrima), cacto de selva (Schlumbergera x buckleyi), etc.
Nas comidas, trigo do sopapo real (Triticum aestivum) e peras confitadas (Pyrus communis) e laranxas (Citrus x sinensis), así como auga de flor; millo do resto dos pans (Zea mays), espelta (Triticum spelta) e centeo (Secale cereale). Avena do almorzo (Avena sativa), kiwi (Actinidia deliciosa), aguacate (Persea americana), banana (Musa x paradisiaca), arándanos de marmelada (Vaccinium myrtillus), frambuesa (Rubus idaeus), masusta (Rubus fruticosus), etc. Castañas pre-alimenticias (Castanea sativa), pemento de luciérnagas (Capsicum annuum) e olivas (Olea europaea). Caparra (Capparis spinosa) e Aneta (Anethum graveolens), col (Brassica oleracea var), xunto ao salmón afumado das comidas. capitata), allo (Allium sativum), cebola (Allium cepa), allo porro (Allium porrum), zanahoria (Daucus carota), coliflor (Brassica oleracea var). botrytis), espárrago (Asparagus officinalis), cogollo (Lactuca sativa), endibia e escarola (Cichorum endivia), perexil de bacallau (Petroselinum crispum) e tomate (Solanum lycopersicum), pemento de piquillo amigo do solombo.
Azucre de todas as sobremesas (Sacharum officinarum), mazá da compota (Malus domestica), albaricoques (Prunus armeniaca), ciruelpasas (Prunus domestica) e pasas (Vitis vinifera), noz de salsa intxaursa (Juglans limregia), arroz de leite (Sveryavá).
Refrescos mandarín (Citrus reticulata) e piña (Ananas comosus).
Mazás, uvas, cebada (Hordeum vulgare), lúpulo (Humulus lupulus), culebrón de gintónica (Juniperus communis), pataca de vodka (Solanum tuberosum)... Para terminar, café (Coffea spp. ), té (Camellia sinensis) e puro (Nicotiana tabacum) ou timbre (Cannabis spp. ).
Alén, o Larranbilo (Matricaria chamomilla), e nin sequera entón acordarémonos da comida das plantas deses sopapos.
Udaberrian orain dela egun gutxi sartu gara eta intxaurrondoa dut maisu. Lasai sentitzen dut, konfiantzaz, bere prozesuan, ziklo berria hasten. Plan eta ohitura berriak hartu ditut apirilean, sasoitu naiz, bizitzan proiektu berriei heltzeko konfiantzaz, indarrez, sormen eta... [+]
Ohe beroan edo hotzean egiten da hobeto lo? Nik zalantzarik ez daukat: hotzean. Landare jaioberriek bero punttu bat nahiago dute, ordea. Udaberriko ekinozio garai hau aproposa da udako eta udazkeneko mokadu goxoak emango dizkiguten landareen haziak ereiteko.
Duela lau urte abiatu zuten Azpeitian Enkarguk proiektua, Udalaren, Urkome Landa Garapen Elkartearen eta Azpeitiako eta Gipuzkoako merkatari txikien elkarteen artean. “Orain proiektua bigarren fasera eraman dugu, eta Azkoitian sortu dugu antzeko egitasmoa, bere izenarekin:... [+]
Itsasoan badira landareen itxura izan arren animalia harrapari diren izaki eder batzuk: anemonak. Kantauri itsasoan hainbat anemona espezie ditugun arren, bada bat, guztien artean bereziki erraz atzemateko aukera eskaintzen diguna: itsas-tomatea.
Aurten "Israel Premier Tech" txirrindularitza talde israeldarra ez da Lizarraldeko Miguel Indurain Sari Nagusia lasterketara etorriko. Berri ona da hori Palestinaren askapenaren alde gaudenontzat eta munstro sionistarekin harreman oro etetea nahi dugunontzat, izan... [+]
Donostiako Amara auzoko Izko ileapaindegi ekologikoak 40 urte bete berri ditu. Familia-enpresa txikia da, eta hasieratik izan zuten sortzaileek ile-apainketan erabiltzen ziren produktuekiko kezka. “Erabiltzaileen azalarentzat oso bortzitzak dira produktu gehienak, baina... [+]
Ugaztunei eskainitako azken artikuluaren amaierako hitzak hurrengo animalia aurkezteko aitzakia paregabea dira. Bertan esaten genuen muturluzeak erreka “garbi eta txukunak” behar dituela, kutsadurarik gabeak baina elementu natural anitzekin. Animalia txiki horren... [+]
Bada Borda bat ilargian. Bai, bai, Borda izeneko krater bat badu ilargiak; talka krater edo astroblema bat da, ilargiaren ageriko aldean dago eta bere koordenadak 25º12’S 46º31’E dira; inguruan 11 krater satelite ditu. Akizen jaiotako Jean Charles Borda de... [+]
Sare sozialen kontra hitz egitea ondo dago, beno, nire inguruan ondo ikusia bezala dago sare sozialek dakartzaten kalteez eta txarkeriez aritzea; progre gelditzen da bat horrela jardunda, baina gaur alde hitz egin nahi dut. Ez ni optimista digitala nauzuelako, baizik eta sare... [+]
Mila milioika mintzo dira agintariak. CO2 isurketak konpentsatzeko neurri eraginkor gisa aurkeztuta, zuhaitz landaketei buruzko zifra alimaleak entzuten dira azken urteetan. Trantsiziorako bide interesgarria izan zitekeen, orain arteko oihanak zainduta eta bioaniztasuna... [+]
Kutsatzaile kimiko toxikoak hauteman dituzte Iratiko oihaneko liken eta goroldioetan. Ikerketan ondorioztatu dute kutsatzaile horietako batzuk inguruko hiriguneetatik iristen direla, beste batzuk nekazaritzan egiten diren erreketetatik, eta, azkenik, beste batzuk duela zenbait... [+]
Magnoliak eleganteak dira. Dotoreak. Anddereak. Pontxoak. Apainak. Pimentak. Gurbilak. Ponposak, ponpoxearrenak. Ortiroak. Ia-ia fazazkoak, kriket eta kraket. Ez naiz harritzen, beren loraldien azpian lurrarekin urtzerainoko handitasunaren menpeko sentitzen naiz urtero.