They have been organizing for years in Amorebieta-Etxano the trade fair for women farmers and artisans. The market began in 1971 and this year will be the 21st edition, on 3 March. “The initiative was a pioneer in its day at the women’s fair,” explains Equality Councilor Alicia Hernández Cid. The initiative is part of the International Day of Working Women, which is held on 8 March.
The initiative, which is part of the Local Plan for Equality, aims to be a tool for the empowerment of women. “The aim of the fair is also to boost the visibility of women in culture and society,” adds Hernández Cid. In fact, Amorebieta-Etxano became the place of the women producers of Euskal Herria that day of the year, they are the main and unique protagonists.
If in the first years the participants were mainly women of the people, over the years producers from all over the Basque Country approached. The main condition of the fair is that all products are produced and sold by women resident in the Basque Country. “The evolution of these years has been very positive. Women’s empowerment is becoming apparent in sectors such as food, clothing or jewelry,” explains Hernández Cid.
On March 3, whoever approaches Amorebieta-Etxano will have a lot to see and taste. Bread, duck, sweets, jams, homemade hamburgers, vegetables, cheese and dairy, jewelry, leather, ceramics, soaps, clothing, wood, flowers, aesthetic products. The visitor will have endless possibilities to fill the shopping pot.
In addition to the market offer, the organizers will open the txosnas area and during the morning there will be actions of txistularis, trikitilaris, dantzaris and bertsolaris.
Duela lau urte abiatu zuten Azpeitian Enkarguk proiektua, Udalaren, Urkome Landa Garapen Elkartearen eta Azpeitiako eta Gipuzkoako merkatari txikien elkarteen artean. “Orain proiektua bigarren fasera eraman dugu, eta Azkoitian sortu dugu antzeko egitasmoa, bere izenarekin:... [+]
Donostiako Amara auzoko Izko ileapaindegi ekologikoak 40 urte bete berri ditu. Familia-enpresa txikia da, eta hasieratik izan zuten sortzaileek ile-apainketan erabiltzen ziren produktuekiko kezka. “Erabiltzaileen azalarentzat oso bortzitzak dira produktu gehienak, baina... [+]
Ubidekoak (Bizkaia) dira Imanol Iturriotz eta Aritz Bengoa gazteak. “Lagunak gara txikitatik, eta beti izan dugu buruan abeltzaintza proiektu bat martxan jartzeko ideia”, azaldu du Iturriotzek. Nekazaritzari lotutako ikasketak izan ez arren, baserri munduarekin eta... [+]
Iruñean bizi ziren Iñaki Zoko Lamarka eta Andoni Arizkuren Eseberri gazteak, baina familiaren herriarekin, Otsagabiarekin, lotura estua zuten biek betidanik. “Lehen, asteburuetan eta udan etortzen ginen eta duela urte batzuk bizitzera etorri ginen”, dio... [+]
Gipuzkoako hamaika txokotatik gerturatutako hamarka lagun elkartu ziren otsailaren 23an Amillubiko lehen auzo(p)lanera. Biolur elkarteak bultzatutako proiektu kolektiboa da Amillubi, agroekologian sakontzeko eta Gipuzkoako etorkizuneko elikadura erronkei heltzeko asmoz Zestoako... [+]
Emakume bakoitzaren errelatotik abiatuta, lurrari eta elikadurari buruzko jakituria kolektibizatu eta sukaldeko iruditegia irauli nahi ditu Ziminttere proiektuak, mahai baten bueltan, sukaldean bertan eta elikagaiak eskutan darabiltzaten bitartean.