“Based on agroecology and the culture of auzolan, Bidazi’s goal was to build a space for cross-border citizenship of the Bidasoa.” They are words of Oier Fuentes, member of the association, collected in the interview made by Hamaika Telebista. The Bidazi association brings together people and producers of Txingudi, Cinco Villas, Xareta, Malerreka and Baztan for an alternative consumption model: solidarity, ecological, responsible, local, conscious and transformative.
Bidazi had been a consumption group of several families in the Bidasoa region for years. In 2014 the venue of the association was launched in the Alkaiaga district of Lesaka.En this fair
are available organic products from the producers of the area (or that are directed to the ecological), but the Bidazi site goes beyond being a store: it seeks to promote relations between producers and consumers, as well as relations between consumers and producers. The partnership currently has over 150 members.
Bidazi also works in training on responsible consumption and production. During these years, numerous lectures, presentations, workshops and courses have been organized to sensitize society.
In order
to improve the service of the fair, the association has launched a crowdfunding campaign. What is the objective? Obtain two refrigerators to extend the range of local fresh products. The installation of each refrigerator would cost EUR 3,500, an amount set at a minimum conseguir.Bidazi has started its collection campaign on 25
January and its implementation period will be 40 days, until 5 March. Anyone who wants to give a boost to the project can make their contribution through the web goteo.cc/bidazi. In exchange, you will receive products from the area as a gift.
Duela lau urte abiatu zuten Azpeitian Enkarguk proiektua, Udalaren, Urkome Landa Garapen Elkartearen eta Azpeitiako eta Gipuzkoako merkatari txikien elkarteen artean. “Orain proiektua bigarren fasera eraman dugu, eta Azkoitian sortu dugu antzeko egitasmoa, bere izenarekin:... [+]
Donostiako Amara auzoko Izko ileapaindegi ekologikoak 40 urte bete berri ditu. Familia-enpresa txikia da, eta hasieratik izan zuten sortzaileek ile-apainketan erabiltzen ziren produktuekiko kezka. “Erabiltzaileen azalarentzat oso bortzitzak dira produktu gehienak, baina... [+]
Ubidekoak (Bizkaia) dira Imanol Iturriotz eta Aritz Bengoa gazteak. “Lagunak gara txikitatik, eta beti izan dugu buruan abeltzaintza proiektu bat martxan jartzeko ideia”, azaldu du Iturriotzek. Nekazaritzari lotutako ikasketak izan ez arren, baserri munduarekin eta... [+]
Iruñean bizi ziren Iñaki Zoko Lamarka eta Andoni Arizkuren Eseberri gazteak, baina familiaren herriarekin, Otsagabiarekin, lotura estua zuten biek betidanik. “Lehen, asteburuetan eta udan etortzen ginen eta duela urte batzuk bizitzera etorri ginen”, dio... [+]
Gipuzkoako hamaika txokotatik gerturatutako hamarka lagun elkartu ziren otsailaren 23an Amillubiko lehen auzo(p)lanera. Biolur elkarteak bultzatutako proiektu kolektiboa da Amillubi, agroekologian sakontzeko eta Gipuzkoako etorkizuneko elikadura erronkei heltzeko asmoz Zestoako... [+]
Emakume bakoitzaren errelatotik abiatuta, lurrari eta elikadurari buruzko jakituria kolektibizatu eta sukaldeko iruditegia irauli nahi ditu Ziminttere proiektuak, mahai baten bueltan, sukaldean bertan eta elikagaiak eskutan darabiltzaten bitartean.