Automatically translated from Basque, translation may contain errors. More information here. Elhuyarren itzultzaile automatikoaren logoa

Kalean ere txotx egiteko aukera badago

  • Legorretan (Gipuzkoa) ezagun da Aulia sagardotegia. Herrian bertan, kale izkina batean topatuko dugu, etxe bateko azpiko solairuan. Urteak daramatza jendeari irekita, nahiz eta orain hiru bat urte jabez aldatu zen. Ikaztegietako (Gipuzkoa) Begiristain sagardotegiko Iñaki Begiristain semeak erosi zuen, lehendik 37 urtez Auliakoek aurrera atera zutena.

Inguru hauetan Ikaztegietakoa, Legorretakoa, Ataungoa eta Zeraingo biak, bost sagardotegi daude denera.
Irudian, Legorretan herrian bertan dagoena: Aulia.
Inguru hauetan Ikaztegietakoa, Legorretakoa, Ataungoa eta Zeraingo biak, bost sagardotegi daude denera. Irudian, Legorretan herrian bertan dagoena: Aulia.

Ez da ohikoena kaleko sagardotegia. Normalean mendi inguruan, edo behintzat herritik aparte xamar irudikatzen ditugu; baina ez da Auliaren kasua, herrian bertan dago eta hori du berezitasun. Kaleko betiko sagardotegia da, eta abantaila batzuk baditu. Legorretarrek ez daukate autoa hartu beharrik bertaratzeko. Gainera, tren estaziotik bost bat minutura dago oinez, eta beraz, inguruko herrietatik joateko aukera paregabea da. Goierrin, bestalde, ez dago Astigarraga-Hernani inguruan dagoen konpetentziarik, eta alde horretatik errazagoa ere bada. Inguru hauetan Ikaztegietakoa, Legorretakoa, Ataungoa eta Zeraingo biak, bost sagardotegi daude denera. Hori horrela, herrian bertan egoteak bentaja handi xamarra ematen dio Auliari. Goierri aldeko jendea ibiltzen da Legorretako sagardotegian, baina Zumarraga, Urretxu, Legazpi, Oñati, Arrasate ingurukoek ere hara gerturatzeko joera dute. Asteburuetan pixka bat gehiago zabaltzen da abanikoa eta Agurain, Gasteiz inguruetatik eta Nafarroatik ere jendea etortzen zaiela azaldu du Begiristainek. Trenez hurbiltzen dira Legazpitik hasi eta Legorretaraino dauden herrietakoak. Orain, baina, gaueko azken trena Zumarragaraino bakarrik iristen da, eta Legazpiko bizilagunei konponbidea eman nahian autobusa jarri dute: herriz herri, Legazpi, Zumarraga-Urretxu, Ormaiztegi, Lazkao, Beasain eta Ordizia igarotzen ditu, Legorretaraino. Erreserba egin beharra dago aurretik.

Sagardotegia kale-kalean badago, non dituzue sagastiak? Horra Iñaki Begiristaini egin diogun galdera. Ikaztegietako sagardotegi inguruan dauzkaten sagarrondoetatik bildutako fruitua izaten omen dute parte batean Auliako kupeletan. Horrez gain, Begiristainen ama Alegiakoa da, eta bertan daukaten baserriko terrenoak sagastiz beteta dauzkate, baita jabearen bikotekidearen jaioterriko zenbait lur ere, Idiazabalen.

Uzta oparoa den urteetan, Goierriko sagarren nahasketatik lortutako muztioz betetzen dituzte kupelak, lehengo urtean kasu. Gainera, azpimarratu du, eskualde horretan sagardotegi gutxiago dagoenez, errazagoa da baserritarrei fruitua erostea. Aurtengoan, baina, bertako uzta txikia izan dela-eta Galiziatik, Frantziatik eta Alemaniatik ere ekarri dute.

Mokoa, Txalaka, Patzuola…

Begiristaindarren sagastietan Mokoa, Txalaka, Patzuola, Urdin sagarra, Urtebi handia, Urtebi txikia… barietateak dauzkate, besteak beste, eta sagar mota horietatik lortutako muztioarekin jolasten dute nahasketak egiterako garaian. Ehun mila bat litro sagardo egiten dituzte urtero Aulian.

Sagardozalearen iritziz, ideala izango litzateke nahi beste kilo erosi ahal izatea sagar barietate bakoitzetik, lortu nahi den muztioaren arabera. Hori, baina, oso zaila omen da, lehenik eta behin askotan bertako baserritarrek ere ez baitute jakiten zein barietate dauzkaten beren sagastietan, sagar gazia den, geza, mikatza... Horrek eraman ditu muztioaren analitikaren araberako aldaketak eta nahasketak egitera, batez ere hemengo sagarrarekin. Sagar partida bakoitzaren azterketa egiten dute, beste zenbait daturen artean zenbateko pH-a duen neurtuz, horren arabera jakiten baitute joaldi horretan sartu den sagar multzoak zein ezaugarri dauzkan. Lortu nahi den muztioaren arabera, hurrengo sagar partidetan eskuratutako zukuarekin nahasketak egiten joaten dira. Atzerritik dakarten sagarrarekin ez dute horrenbesteko arazorik izaten, bai baitakite hornitzaile bakoitzak darabilen sagarraren muztioak zein ezaugarri dauzkan, gutxi gorabehera. Nahasketak egiteko, bada, kanpoko sagarra egokia izaten dela dio, bertako fruituarekin ateratako muztioari zer gehitu edo zer ez jakiten dutelako.

Sagardo denboraldi goiztiarra

Auliak badu ohikoa ez den beste berezitasun bat ere: sagardo denboraldia goizago hasten du, abenduaren 13an, eta maiatzaren bukaerara arte luzatu. Irekiera goiztiar horrek sagardoak beharrezkoa duen prozesu guztia goizago egitera behartzen ditu. Lehengo jabeek hala egiten zutela adierazi dio kazetariari Iñaki Begiristainek, eta eurek ere ohitura hori jarraitu nahi izan dutela, gehienbat bezeroak horrela ezagutzen baitu sagardotegia. Abenduan oraindik ere txotxeko sagardoa berri xamarra izaten den arren, jendeak ohitura gordetzea eskertzen omen du.

Menuari dagokionez, iaztik bakailaoa frijituta eta piperrekin jarri ordez, saltsan, pil-pilean prestatzen dute. Bezeroak lehengo urtean gustura jan zutela-eta, aurten modu berean jarraitzea erabaki dute. Bestalde, Auliaren ezaugarrietako bat txuleta dela dio Begiristainek, horregatik darabilte erretegietan erabiltzen den haragia, Alemaniakoa.

Oraindik sagardotegiari neurria hartzen ari direla esan digu, nahiz eta familiatik datorkien ofizioa izan, tolarea eta kupelak ezagutu beharra dagoela. Baina aurtengo sagardoarekin gustura daude eta datorren urteari begira agian Gorenak taldean sartuko dela azaldu digu sagardozaleak.

Herrian bertan

Aulia sagardotegia (telefonoa 943 80 60 66) bezala herrian bertan dauden sagardotegiak:

  • Alberro (Hernani, Gipuzkoa) 943 55 00 19
  • Olagi (Altzaga, Gipuzkoa) 943 887 726
  • Rezola (Astigarraga, Gipuzkoa) 943 552 720
  •  Ipintza (Astigarraga, Gipuzkoa) 688 811 724
  •  Txalaka (Irun, Gipuzkoa) 688 875 054
     

You are interested in the channel: Sagardo denboraldia
2025-01-17 | ARGIA
Start the season with the open txotx in Saizar and Alorrenea
The event was held last Wednesday at the Alorrenea de Astigarraga, by decision of the Sidra Territory. Saizar de Usurbil has held his txotx start party in the Atano III pediment of Usurbil.

2025-01-09 | Julene Flamarique
The Basque Country Sagardoa, formed by Gipuzkoa, Bizkaia and Álava, extends towards Iparralde
The Basque Designation of Origin project has received European support to develop a strategic plan for 18 years. The north has already joined, and both Treviño and Navarra have begun to take steps.

2024-01-29 | Leire Artola Arin
ANALYSIS
Intoxication

The txotx season has begun and citizenship has begun with enthusiasm to test the harvest raised in the wineries of the sidrerías. We cannot miss the annual ritual, this way of promoting and living Basque culture. But every tradition, whether voluntary or not, changes and the... [+]


Hernani launches "It's Not Cider, It's You" campaign against Macho and Racist Attacks
The Hernani City Hall presented the campaign on Tuesday under the motto "It is not cider, it is you", along with agents from the municipality.

2023-01-11 | ARGIA
Start the txotx season
Euskal Sagardo presents the txotx season “With enthusiasm and passion above inflation and uploads”. The sector will start “happy” the season as two years later the new txotx cider can be enjoyed.

2021-07-16 |
Domingo Arina, enologoa: «Sagardogileak ohartu dira ‘baserrian egindakoa’ dela esatea ez dela nahikoa»
Zein da Euskal Herriko sagardogintzak gaur egun duen egoera?
Sagardoa Euskal Herrian aldaketa aldi nabarmenean murgilduta dago; urtetik urtera nabaritzen da aldaketa horrek utzitako arrastoa, batez ere beste garai batzuekin alderatzen badugu. Dena den, oraindik lan asko dago... [+]

2021-07-16 |
Eguzki izpien egarriz
Ateratzen den lore horretatik sortuko da gero fruitua, sagarra esate baterako. Sagar horrekin egingo da hilabete batzuk beranduago sagardoa. Elaborazio-prozesua bezain garrantzitsua da lehengaiak izan duen osatze-garaia.

2021-07-16 |
Urreaga sagardoa, kalitatezkoa eta hemengoa

Sagardogileak gero eta zorroztasun handiagoarekin jokatzen du sagardotarako sagarra aukeratzeko orduan. Hala ere, sagardo-litroen kopurua handia denez zail egiten zaio sagardogileari nahi dituen sagar-motak Euskal Herrian bertan aurkitzea. Ondorioz, sagarra kanpotik ekartzera... [+]

2021-01-20 | Usurbilgo Noaua
The txotx cider to the table, in the new season starting in February
By this time of the year, the quarries had to be filled with enthusiasts. Long lines wanting to try the new beverage. A crowd gathered around the tables, in the barrels. However, we are in a pandemic situation that does not repeat this year. Txotx will be a new season, but very... [+]

Sagardo denboraldiaren irekiera

Hernaniarra naiz. Sagardozalea. Eskubaloira jokatu dudan hogei urteetan ezagutu ditudan emakume gehienek, nazioarte mailan jokatutako kirolari handiak barne, nik bezain beste gozatzen zuten sagardotegian garaipenak ospatzen genituenean, edo talde sentimendua kupel artean... [+]


2018-01-11 | Urumeako Kronika
Zaporeak proiektuak irekiko du larunbatean, Hernaniko txotx denboraldi berria

Eguerdiko 13:00etan emango dio hasiera, proiektu solidarioak, 2018ko sagardotegi garaiari. Aurretik, trikitilariak eta Kalez Kale Kantariko kideak ibiliko dira herriko kaleetan, eta kirikoketa erakustaldia egingo dute Plazan. Irekieraren ondoren, bazkaria egingo dute Goiko... [+]


2017-06-29 | Garazi Zabaleta
The cider of the seven countries in the Sagarno Eguna de Hendaya

On 17 June, the Sagarno Eguna was held in Hendaia. About twenty years ago they began to celebrate it, but after a couple of years of rest, the Baleak association has already regained the initiative last year.

There has been some novelty at this year’s party: Hendaia's was, for... [+]


2017-06-15 | Garazi Zabaleta
Larunbatean, ‘zazpiak bat’ Hendaiako sagarno egunean

Larunbat honetan sagardo eguna eginen dute Hendaian. Duela hogei urte inguru hasi ziren  egun hori ospatzen, baina urte pare bateko deskantsua eta gero, iaz berreskuratu zuen ekimena Balea elkarteak.


Urumearen ama

Egunotan ikusgai dago Sagardoaren ibaiak, bizitza iturri erakusketa Hernanin. Urumea eta Oria iraganean burdinari, ontzigintzari eta merkataritzari loturiko ibaiak izan zirela ikus dezakegu haren bidez.


Eguneraketa berriak daude