In October 2020 we founded the Matthieu and I partnership, and five months later we launched the project in March 2021. We were looking for a local activity linked to the circular economy, with low carbon emissions. In some French cities, such as Nantes, Valence, Paris or Lyon, similar projects were already underway, in which we were inspired, but we adjusted the project to the measure of San Juan de Luz and Ziburu.
Our philosophy is to return organic matter to the earth, to return what the earth gives to it, because organic waste is a very rich resource for the earth. We use the trailer connected to an electric bicycle to collect waste from establishments: You can pick up 150 kg each shift. We are currently working with 19 establishments and we are receiving about two tonnes of waste per month. During each visit to the establishments, we weighed, loaded and transported the amount of bio-waste to an area located five kilometers from the urban area to carry out the composting process.
We shared 500 square meters of land with the town hall of Donibane and the golf course, and we mixed the biorresidues of the establishments with the crushed wood of the maintenance of the golf trees, making large amounts of compost. It takes nine months to get mature compost. In the first phase, temperatures reach 70 ° thanks to the work of bacteria and fungi, eliminating the pesticides and germs that may contain the bioresidue. That is why the compost we then sell in sacks can also be used in organic farming.
Yes, there are several projects, and we have just created a collective among them: Collectif Biodéchets Pays Basque. The objectives of the group are to strengthen collaboration and achieve better management of bio-waste in our territory.
Duela lau urte abiatu zuten Azpeitian Enkarguk proiektua, Udalaren, Urkome Landa Garapen Elkartearen eta Azpeitiako eta Gipuzkoako merkatari txikien elkarteen artean. “Orain proiektua bigarren fasera eraman dugu, eta Azkoitian sortu dugu antzeko egitasmoa, bere izenarekin:... [+]
Donostiako Amara auzoko Izko ileapaindegi ekologikoak 40 urte bete berri ditu. Familia-enpresa txikia da, eta hasieratik izan zuten sortzaileek ile-apainketan erabiltzen ziren produktuekiko kezka. “Erabiltzaileen azalarentzat oso bortzitzak dira produktu gehienak, baina... [+]
Ubidekoak (Bizkaia) dira Imanol Iturriotz eta Aritz Bengoa gazteak. “Lagunak gara txikitatik, eta beti izan dugu buruan abeltzaintza proiektu bat martxan jartzeko ideia”, azaldu du Iturriotzek. Nekazaritzari lotutako ikasketak izan ez arren, baserri munduarekin eta... [+]
Iruñean bizi ziren Iñaki Zoko Lamarka eta Andoni Arizkuren Eseberri gazteak, baina familiaren herriarekin, Otsagabiarekin, lotura estua zuten biek betidanik. “Lehen, asteburuetan eta udan etortzen ginen eta duela urte batzuk bizitzera etorri ginen”, dio... [+]
Gipuzkoako hamaika txokotatik gerturatutako hamarka lagun elkartu ziren otsailaren 23an Amillubiko lehen auzo(p)lanera. Biolur elkarteak bultzatutako proiektu kolektiboa da Amillubi, agroekologian sakontzeko eta Gipuzkoako etorkizuneko elikadura erronkei heltzeko asmoz Zestoako... [+]
Emakume bakoitzaren errelatotik abiatuta, lurrari eta elikadurari buruzko jakituria kolektibizatu eta sukaldeko iruditegia irauli nahi ditu Ziminttere proiektuak, mahai baten bueltan, sukaldean bertan eta elikagaiak eskutan darabiltzaten bitartean.