Many have known the call through a message broadcast by the EHNE of Bizkaia and in the early days of the campaign had raised almost 3,000 euros Goteo.org channeled from the crowfunding page Etxebarrie Baserrie SOS. This guarantees the construction of a roof and a building for the new furnace, but in order to buy the new furnace and organize all the necessary infrastructure to start it, the baserritars need to reach 17,500 euros: "This situation forces us to make a new bread worker, fulfilling all legal and sanitary requirements, and to replace wood lava, without being able to fully assume the investment that this implies. That is why we ask for your cooperation to ensure the survival of the project. The contribution we are asking for is the purchase of material to make the worker, since all the infrastructures will be made by us in auzolan".
The Etxebarrie farmhouse is located in Artea and in it we produce agroecological food. In 2010, several young people came together to work in agriculture, turning what was a pine monoculture into a place of healthy food production. Vegetables are made and distributed weekly through baskets. Its second activity is beekeeping, honey, propolia, the queens room and swarms for many other small beekeepers. The third pillar of the farmhouse is the production of bread, with a mother dough, organic flour and a wood kiln. This third leg has been in danger since it was burned in September by a fire.
The Etxebarrie farmhouse, which supplies food to 150 families, is managed in a group and from this production center participate in various initiatives of the environment: Igitie Arratiako agroecological asanblada, EHNE Bizkaia, Maskilu transformazio, Esnetik, etc.
2020. urteko udaberrian lorategigintzak eta ortugintzak hartutako balioa gogoan, aisialdi aktibitate eta ingurune naturalarekin lotura gisa. Terraza eta etxeko loreontzietan hasitako ekintzak hiriko ortuen nekazaritzan jarraitu du, behin itxialdia bareturik. Historian zehar... [+]
Euskal Herri mailan txikitik handira agroekologia sustatzen duten zenbait elkarte eta kooperatiba ataka larrian daude, finantziazio iturriak bertan behera geratu ostean. Erakunde publikoetatik, berriz, elikadura negozio gisa ikusten duten proiektuen aldeko apustu irmoa nabari... [+]
Iruñean bizi ziren Iñaki Zoko Lamarka eta Andoni Arizkuren Eseberri gazteak, baina familiaren herriarekin, Otsagabiarekin, lotura estua zuten biek betidanik. “Lehen, asteburuetan eta udan etortzen ginen eta duela urte batzuk bizitzera etorri ginen”, dio... [+]
Gaur abiatu da Bizi Baratzea Orrian kide egiteko kanpaina. Urtaro bakoitzean kaleratuko den aldizkari berezi honek Lurrari buruzko jakintza praktikoa eta gaurkotasuneko gaiak jorratuko ditu, formato oso berezian: poster handi bat izango du ardatz eta tolestu ahala beste... [+]
Gipuzkoako hamaika txokotatik gerturatutako hamarka lagun elkartu ziren otsailaren 23an Amillubiko lehen auzo(p)lanera. Biolur elkarteak bultzatutako proiektu kolektiboa da Amillubi, agroekologian sakontzeko eta Gipuzkoako etorkizuneko elikadura erronkei heltzeko asmoz Zestoako... [+]
Emakume bakoitzaren errelatotik abiatuta, lurrari eta elikadurari buruzko jakituria kolektibizatu eta sukaldeko iruditegia irauli nahi ditu Ziminttere proiektuak, mahai baten bueltan, sukaldean bertan eta elikagaiak eskutan darabiltzaten bitartean.
Ibon galdezka etorri zait Bizibaratzea.eus webguneko kontsultategira. Uda aurre horretan artoa (Zea mays) eta baba gorria (Phaseolus vulgaris) erein nahi ditu. “Arto” hitza grekotik dator eta oinarrizko jakia esan nahi du, artoa = ogia; arto edo panizo edo mileka... [+]