More and more people are calling on social security to include sustainable food in the French State. They want to promote a project that allows citizens to feed themselves sustainably, providing EUR 150 per month to each person to feed themselves through locally managed, democratically funded social funds.
The movement is based on two major concerns: on the one hand, they see the need for a transformation in cultivation, as the current model exploits food and the environment. And, on the other hand, they also look at consumers: with the most common income, citizens do not have the right to eat sustainably.
For about ten years, cultural and associative actors have been working to put in place a device similar to the social security system in the field of health, as can be read in the Kazeta medium. The debate on the subject has been consolidated and has been organized in different places. Since 2019, the collective “In favor of Food Social Security” has been in place to coordinate the project.
However, the project needs the guarantee of the legislation and the collective sees this possibility far away. In the meantime, limited grass-roots initiatives are being organised.
In Ipar Euskal Herria, several quotations have also been launched to publicize the project. Among them, the Urruña Local Centre for Social Action, in collaboration with Elgar, has organized a two-day planning for 14 and 15 October, with the aim of collecting and debating information. On the second day, at 18:00, at the Otsokop Cooperative Point of Sale in Baiona, the topic will be addressed with guest Sarah Cohen, one of the drivers of the Kutxa Local de Tolosa project in Occitania. In January 2023 a project will be launched in the different neighborhoods of the city with five boxes.
Andrea Velasko dietista eta nutrizionistak elikaduraren bidez menopausiak eragindako aldaketak kudeatzeko zenbait gako eman ditu.
Florentzia, 1886. Carlo Collodi Le avventure de Pinocchio eleberri ezagunaren egileak zera idatzi zuen pizzari buruz: “Labean txigortutako ogi orea, gainean eskura dagoen edozer gauzaz egindako saltsa duena”. Pizza hark “zikinkeria konplexu tankera” zuela... [+]
Udaberrian orain dela egun gutxi sartu gara eta intxaurrondoa dut maisu. Lasai sentitzen dut, konfiantzaz, bere prozesuan, ziklo berria hasten. Plan eta ohitura berriak hartu ditut apirilean, sasoitu naiz, bizitzan proiektu berriei heltzeko konfiantzaz, indarrez, sormen eta... [+]
“Hondakinik ez platerean!”. Hori zen kontsigna gure txikitako otorduetan. Janariak zeozer sakratu bazukeen, batez ere ogiak; lurrera erori eta, jasotakoan, musua eman behar zitzaion. Harik eta adin zozoan mamia baztertzeko moda etorri zen arte, lodiarazten zuelakoan... [+]
Bizkaigane elkarteak elikadura burujabetzan oinarritutako proiektua du Errigoitin (Bizkaia), 1983tik. Instalazioak dauden lur eremutik aterarazi nahi du lur jabeak elkartea. EHNE Bizkaia sindikatuak adierazi duenez, instalazioek lege eta administrazio eskakizun guztiak betetzen... [+]
Martxoaren 10etik 26ra izango da udaberriko kanpaina. 'Beste modura, denona de onura' lelopean arituko dira gertuko ekoizpena, banaketa eta kontsumoa babestu eta sustatzeko, ager zonaldean euskara hauspotzen duten bitartean. Apirila amaieratik aurrera jasoko dira... [+]
Euskal Herriko bi muturretatik datoz Itziar (Bilbo, 1982) eta Ekaitz (Erriberri, 2002), sortzen ari den Burujabetzaren Aldeko Mugimenduaren berri ematera. Euskal Herrian diren burujabetza prozesu ugariak arloz arlo bultzatu eta indartu nahi ditu BAMek. Lan horretan hasteko,... [+]
Ur kontaminatua ur mineral eta ur natural gisa saltzen aritu dira urte luzeetan Nestlé eta Sources Alma multinazional frantsesak. Legez kanpoko filtrazioak, iturburuko ura txorrotakoarekin nahasi izana... kontsumitzaileen osagarria bigarren mailan jarri eta bere interes... [+]
Emakume bakoitzaren errelatotik abiatuta, lurrari eta elikadurari buruzko jakituria kolektibizatu eta sukaldeko iruditegia irauli nahi ditu Ziminttere proiektuak, mahai baten bueltan, sukaldean bertan eta elikagaiak eskutan darabiltzaten bitartean.
Zuhaitza esnatzear dago, kimuak ageri dira adarretan. Gutxi falta da loraldirako, laster aro berria hasiko du, indarberrituta.