EAEn 2.600 elikagai desberdin daude eredu ekologikoan ziurtatuta. Bertako elikagai ekologikoen "aniztasun hau plazaratzeko" Udako Azoka Ekologikoak antolatu dituzte EAEko 14 herrietan elkarlanean, herrietako kontsumo taldeek eta hiru lurraldeetako ekoizpen ekologikoaren elkarteek: Arabako Bionekazaritzak, Bizkaiko Ekolurrek eta Gipuzkoako Biolurrek. "Udako azoka ekologikoak ingurugiroarekin errespetuan ekoizten duten profesionalen eta konpromezu bera erakusten duten eta kalitate ezinhobeagoko elikagaiak eskuratu nahi dituzten kontsumitzaileen topagunea dira", antolatzaileek adierazi dutenez, eta zera gehitu dute: "Zuzeneko salmenta bultzatzea funtsezkoa da tokiko ekoizle txikien biziraupena bermatzeko eta nekazaritza-aniztasuna sustatzeko". 2016tik gaur arte hirukoiztu egin da EAEn ekologikoan ziurtatutako lurren azalera, baina oraindik nekazaritza lurren %5 soilik da.
Abuztuaren 25 goizean Zumaian egingo da hurrengo azoka ekologikoa, Eusebio Gurrutxaga plazan. Azoka 10:00etan jarriko da martxan, eta 12:00etatik 14:00etara "EKOerrezetak" ezagutzeko aukera egongo da. Bezperan, 5 euroko bonoak eskuragarri egongo dira Turismo Bulegoan.
Uda honetako lehen azoka ekologikoa Zigoitian egin zen uztaila hondarrean, eta Zarautzen iragan berri da, abuztuaren 18an. Baina herritarrek badute aukera azoka hauetan goi mailako elikagaiak eskuratzeko, urria bitarte: Donostian (irailaren 2an), Errenterian (irailaren 9an), Algortan (irailaren 9an), Zerainen (irailaren 17an), Mungian (irailaren 30ean), Aretxabaletan (irailaren 30ean), Gasteizen (urriaren 7an), Eibarren (urriaren 8an), Durangon (urriaren 8an), Leintz-Gatzagan (urriaren 22an) eta Villabonan (urriaren 28an).
Urtez urte antolatzen diren azoka hauen ekimena beste herri batzuetara zabaltzea da antolatzaileen helburua, "pixkanaka udalerri guztietako plazak elikagai ekologikoen eskaintzaz betetzea". Euskadiko Nekazaritza eta Elikadura ekologikoaren Kontseiluaren hitzetan: “Garrantzitsua da tokiko elikagai ekologikoekin egunerokotasunean elikatu gaitezkeela erakustea”.
Elkarteek egun duten erronka nagusietariko bat herritarrak azokara erakartzea eta erosketa azokan egitea da. Herritarrei mezu hau helarazi diete: "Erosketa-aukera bakoitza aldaketa positiboa sustatzeko aukera bat da. Iraunkortasuna, justizia soziala eta ekitatea sustatzen dituzten produktuak hautatzekoa. Kontsumitzaile bezala ekoizpen- eta kontsumo-sistema bidezkoagoa, osasungarriagoa eta iraunkorragoa bultzatzeko giltza dugu”. Eta hau gehitu dute: "Zuzeneko salmenta bultzatzea funtsezkoa da tokiko ekoizle txikien biziraupena bermatzeko eta nekazaritza-aniztasuna sustatzeko. Azoka txikiek zuzeneko erosketa egiteko aukera ematen digute, tokiko ekoizleekin harreman hurbila eginez. Zuzeneko konexio honek aukera ematen digu produktuen jatorria, elaborazio prozesua eta gure osasunari dakarzkion onurak bertatik bertara ezagutzeko".
2022an Euskadiko Nekazaritza eta Elikadura Ekologikoaren Kontseiluak ekoizpen ekologikoari zuzendutako 1.199 hektarea berri ziurtatu zituen. Guztira 9.104 hektarea lur lantzen dira ekologikoan EAEn. Gipuzkoan izan da lurren azaleraren igoera nabarmenena, % 35eko igoerarekin, abeltzain handien izen emateagatik. Ondoren Araban, %12ko hazkundearekin, eta Bizkaian % 5eko igoera izan da. 2016tik gaur arte, ekologikoan ziurtatutako nekazaritza lurren azalera ia hirukoiztu egin da.
Une honetan Euskadiko nekazaritza lurren %5a dago ekologikoan ziurtatuta, oraindik urrun "Baserritik mahaira" Europako Itun Berdearen helburua betetzeko: 2030ean lurren %25a ekologikoa izatea. Ekoizpenen arabera aztertuta, ortugintza (%19,20) eta frutagintza (%21,05) Europak eskatutako %25etik oso hurbil daude.
Euskadiko Nekazaritza eta Elikadura Ekologikoaren Kontseiluak une honetan 746 profesionalen elikagaiak ziurtatzen ditu. Euskadin elikagai ekologikoen eskaintza zabala da, guztira 2.600 elikagai desberdin daude eredu ekologikoan ziurtatuta.
Elikagai horiek eskuratzeko aukera du herritarrak azoka ekologiko hauetan (kartelean hitzorduak ikusgai):
Zestoako Iraeta auzoko Amilibia baserria eta lurra kolektibizatzeko 100.000 euro batzea falta du Amillubi proiektuak, lehen urte honetan 310.000 euro eskuratu baititu. Biolurrek abiatutako proiektu agroekologiko honek dagoeneko jarri du lurra martxan, sektorearen beharrei... [+]
Arabako Mahats-bilketaren Jaiaren XXIX. edizioa ospatu dute Moredan, igandean. Egun batzuk lehenago, ABRA Arabako Errioxako Upategien Elkarteak agerraldia egin zuen, Arabako ardogintzak bizi duen “krisi larriaz” beste behin ohartarazi, eredu aldaketa exijitu, eta... [+]
Nekazaritzarekin harreman estua izan du betidanik Barazki Bizidunak proiektuko Iñaki Garcia Grijalbo Mapik. Bizitzaren paradoxak, gaur egun saltoki handi baten aparkalekua den lursailean zuten baratzea garai batean etxekoek Donostiako Intxaurrondo auzoan... [+]
Nekazaritza eta Elikadura Ekologikoaren Kontseilutik herritarrak animatu dituzte azoketan erostera eta ekoizleak gertutik ezagutzera. Uztailaren 29an Zigoitian izango dira, eta abuztuaren 23an, Zarautzen. Urriaren 27an amaituko dute udako denboraldia, Villabonan.
Ikusi ditugu alimaleko traktoredun nekazariak, bideak, zubiak, mugak blokeatzen, eta bihotzak “krak!” egin zigun elkartasunez, geu ere laborari haurrak garelako eta anaiak, oraino, etxaldeak aitzina eramaten tematzen direlako. Manifestariak entzun ditugu normak... [+]
Ateak ireki berri ditu Bermeon Gu Zu Bio dendak, otsailaren 17an egin baitzuten inaugurazio ekitaldia. Edurne Zulueta Aranguena da proiektuaren bultzatzailea, eta berak azaldu bezala, garbiketako produktuei lotutako kontsumoari buelta bat eman nahi izan dio egitasmoarekin... [+]
Kontratazio publikoa tresna baliotsua da erakunde publikoen berrikuntza-politikarako. Elikagai jasangarrien erosketa publikoak egungo ekoizpen- eta kontsumo-ereduak aldatzeko gaitasuna du. Ospitaleak ere funtsezkoak dira horretan. Renascence ikerketak osasun-zerbitzuetan... [+]