Landare elkartera iritsi eta topatu dugu David Garnatxo, elkartean sartzekotan dabilen lagun batekin solasean. Tokiko produktuez eta kontsumo arduratsuaz ari diren bitartean, Garnatxok azaldu dio sarrera modura 42 euro ordaindu beharko dituela, eta ondoren hamabi hilabeteko kuota 36 eurokoa dela, urtean bi orduko auzolana egiteko konpromisoarekin batera.
Kontsumo ereduaren aldaketa da Landareren helburu nagusietakoa. Produktu ekologikoak eta ahal den neurrian bertakoak dauzka eraldaketarako tresnatzat. Ahal den neurrian diogu, produktua bertakoa izatea beti ez baita posible; baina inguruan ekoizten den elikagaiari ematen diote lehentasuna.
Dimentsio soziala hartzen duten ekoizleak –eragile zein norbanakoak– izaten dituzte kontuan eurekin harremanetan jartzeko garaian. Elikadura eraldaketa sozialerako gakoetako bat bezala ulertuta, zuzeneko hartu-emana izaten dute nekazari eta abeltzainekin, bitartekariak alde batera utzita. Ekoizleei erositako produktuaren kargu Landare egiten da eta saldu gabe geratutakoa ezin diote itzuli. Horrez gain, salmenten etekinen %80 nekazariarentzat da, dendan %20 gelditzen den bitartean –beste kasuetan nekazariari hamarretik bat iritsi ohi zaio, saltokiak eta bitartekariak direla medio–. Elikagaiekin egiten den espekulaziotik aldendu eta pertsonei eta ekoizpenari ematen die garrantzia talde honek, eta ekonomia jasangarriago eta justuago baterantz lan egiten dute.
Arrotxapean eta Atarrabian Landare elkarteko biltegi bana dago, bertan bazkideek erosketak egin ditzaten. Kideen arteko jakintza trukaketak ere antolatzen dituzte gai baten inguruan gehiago dakienak gutxiago dakitenentzat ikastaroak eskainiz. Eta orain urte batzuk herri jantokia prestatu zuten Iruñeko Errotaberri elkartean. Ikusirik peñak astean zehar hutsik egoten direla, jatetxe modura egokitzea bururatu zitzaien. Gaur egun independenteki funtzionatzen duen jantokia da, Landarerekin lotura ekonomikorik ez duena – baina elikagaiak bertatik hartzen dituzte–. Egunean berrogei bat bezero biltzen ditu eta bi laguni ematen dio lana.
Hirietan zaila izan ohi da nekazariarekin zuzeneko harremana edukitzea. Landareko kideak ere kontziente dira Iruñean ez dela erraza herritarrek zuzeneko tratu hori mantentzea. Hala, harremana bideratu ahal izateko elkarte gisa ikusten dute beren burua, mundu urbanoan bertako nekazaritzak tokia izan dezan; eta aldi berean hiritik ere bertako nekazaritza sustengatu dezagun praktika sozial justuagoarekin.
Antimilitarista eta ekologista “zoro” batzuek orain hogeita bi urte hasitako proiektuak bere ibilbidea darrai, eta hasieran 40 bazkide izatetik egun 2.400 izatera igaro dira. Bazkideen asanbladak dira erabakiguneak, nahiz eta azken urteetan parte-hartzea jaisten joan den eta adosgune hauek birpentsatzen eta birmoldatzen diharduten. n
Izaera: Produktu ekologikoen kontsumitzaileen elkartea.
Sorrera urtea: 1993.
Hasierako bazkide kopurua: 40 pertsona.
Gaurko bazkide kopurua: 2.400 pertsona.
Langile kopurua: 23 pertsona.
Biltegien kokalekua: Iruñeko Arrotxapea auzoa eta Atarrabia
Comencem a parlar d'altres models de consum i normalment ens ve al capdavant el sector primari: grups de consum, productes locals… Però les mesures de consum crític no es limiten a menjar i beure. També s'han creat les primeres alternatives en l'àmbit de les xarxes... [+]
D'aquí arribes a fer olor la mar. Estic en un lloc privilegiat, ara mateix, lector; que mostro la platja d'Arrigorri d'Ondarroa en la meva faldilla i en Saturraran. Estic en l'edifici Alfa, situat sobre les roques, en el bar-restaurant Arrigorri. Fa un any l'associació de Turisme... [+]
35.466 habitatges buits a Navarra, 13.199 d'elles a la Comarca de Pamplona. Les dades són de 2013, però no sembla que hi hagi motius per a pensar que això ha canviat molt. I mentrestant, milers de persones sense possibilitat de tenir un habitatge: alguns joves que no poden... [+]
Interior d'Ipar Euskal Herria. Baixa. El grup de Joventut Basca que treballa des de 1966 i que en 2009 necessita un nou camp d'influència, opta per crear el Grup Local d'Estalvi Juvenil (GALT) que ja està en marxa en Zuberoa. Vivim anys bastant absurds, no sols els joves, sinó... [+]
Fa temps que escoltem i reproduïm les nostres opinions en contra de les grans entitats financeres. Ja siguin estafes hipotecàries, preferents, casos de corrupció… Però, no obstant això, la majoria de la ciutadania amaga en ell els nostres sous i estalvis, en molts casos... [+]
En sentir el nom de la botiga que anaven a obrir a Zarautz a aquest que estic davant de l'ordinador, se li van riure una miqueta. A la nostra casa es diuen els llacs nans i els culs bells. I vaig pensar, quin nom tan curiós per a una botiga d'alimentació sana! No sabia res de... [+]
Bilbi plaza. Arratsaldeko lau eta erdiak. Bazkal osteko kafearen gonbitea onartu digu Davide Angelilli 24 urteko gazteak. San Frantziskoren bihotzean pasa zuen lehengo urtea gazte italiarrak. Masterra egitera etorri zen Erromatik Bilbora, eta etxebizitza solidarioaren programan... [+]
Activitat
Artística: Entapissat i restauració de mobles.
Ubicació: Eibar.
Personalitat jurídica: Cooperativa.
En funcionament des de: Des de setembre de 2014.
Nombre de membres: 2n
---------------------------------------------------------------------------
Norone... [+]
Hartzekodunen lehiaketan egon da azken urtean Koxka enpresa bi proiekturen arteko borrokan, eta paper artean aurkitu dugu Ramon Salinas Garrido. Koxkako langile ohia da eta beren enpresa izandakoari aterabidea emateko proiektua prestatu dutenetako bat. Gaur esku artean dauzkan... [+]
Amaia és d'Oñati. Com tots els dissabtes, s'ha quedat amb els seus amics en el bar Aldapa, i en tornar a casa ha comprat pa en el forn Errota. Però com de costum, no ha pagat ni en euros ni amb targeta. El dimecres ha utilitzat els bitllets de colors vius que va rebre per... [+]
Agirre Lehendakariaren etorbideko ke zurrunbilotik atera eta pauso gutxira, Aranbeiti auzoan, hiri handiak ezkutatzen dituen altxor berde txikietako batean dabil Saioa Bacigalupe. Aitzurra eskuan tomate ipurdiak harrotuz bere txanda betetzen ari da Deustuko Gazte Asanbladatik... [+]
Urtzi Ugalde és el responsable de màrqueting d'una marca de cervesa. No és una peça més de la gegantesca multinacional, sinó que és sòcia de la cooperativa que han creat al costat d'altres sis persones. El seu producte s'està produint sobre la base de l'horitzontalitat i la... [+]
Elgarrekin NMEK. Lekua: Makea (Lapurdi). Bizibidea: Laborantza. Inguruko laborarien antolaketa: Elgarrekin NMEK (Nekazaritzako Makinen Erabilerarako Kooperatibak. Frantsesezko CUMA Coopérative d'Utilisation de Matériel Agricole). Sorrera: 1975eko abenduan... [+]