Traduït automàticament del basc, la traducció pot contenir errors. Més informació. Elhuyarren itzultzaile automatikoaren logoa

Txokolatea, gizakientzat ona baina alboko animalientzat ez

André Karwath-CC By SA

Azken urteotan artikulu ugari agertu da txokolatearen onurez. Txokolate beltzak, hau da, %70etik gora kakaoz osatuta dagoenak, potasioa, magnesioa, kaltzioa, B3 bitamina eta epikatetxina eta prozianidina antioxidatzaileak ditu, besteak beste.

Antioxidatzaileek, hanturaren eta tronboen aurkako eragina izateaz gain, odol presioa erregulatzen dutenez, bihotzerako oso lagungarriak dira. Dena den, onura horien berri zehatzagoa izango dugu Bostongo (AEB) ospitale batean abiatutako ikerketa, inoizko zabalena, burututakoan: 18.000 boluntariok hartuko dute parte, eta 2018 arte iraungo du.

Baina ona al da txokolatea ondoan ditugun txakurrentzat eta katuentzat?

Erantzuna ezezkoa da. Arrazoia kakaoak duen teobromina izeneko molekulan datza; batez ere txokolate beltzean dago teobromina. Gure gibelak azkar deuseztatzen du, baina ez da gauza bera gertatzen katu eta txakurren kasuan: haien gibelek ezin dute teobromina behar bezain arin prozesatu, eta ondorioz molekula metatuz doa. Hala, txokolate tableta erdi batek heriotza eragin diezaioke txakur txiki bati, eta ez edonolako sufrimenduarekin gainera: hil aurretik, oka, beherakoa, takikardia eta konbultsioak gertatzen dira.


T'interessa pel canal: Nutrizioa
Eli Gallego Moreiro. Perquè s'aprèn a alimentar-se
“La salut està en moltes formes corporals, no en un cos concret”
Eli Gallego Moreiro neix per a complir els seus somnis. Per a això va crear Elikaeskola a Hondarribia, fa any i mig. “Si vull fer alguna cosa, treballaré fins a aconseguir-ho”, ens diu. Insisteix en la necessitat de nutricionistes en la salut pública perquè la salut de... [+]

2021-06-30 | Jabier Agirre
La “fama” dels aliments canvia (I)

Les troballes nutricionals ens permeten conèixer millor els aspectes negatius i positius d'alguns aliments. Però quan aquests descobriments posen en dubte o fins i tot bolquen per complet les “veritats rodones” que han constituït la base de la nostra alimentació al llarg... [+]


2014-10-17 | ARGIA
4.000 hitzeko ‘Elikadura hiztegia’ ondu du Edorta Agirrek

Elikadura hiztegiak bi osagai ditu, batetik, glosario hutsa eta bestetik hiztegi entziklopedikoa. Biak sarean daude erabiltzeko moduan.


Seguretat alimentària
Hidròxid d'amoni en hamburgueses
Una informació relacionada amb McDonald’s va ser difosa en les xarxes socials fa un parell de mesos. La companyia es va veure obligada a canviar la recepta, després que la cuinera britànica Jamie Oliver demostrés que la carn que s'embeni en els restaurants de McDonald’s... [+]

Eguneraketa berriak daude