La família Aguirre Lipperheide vol vendre vuit hectàrees de terreny agrícola d'Otxantegi perquè l'empresa Amenabar les construeixi. “Amb aquest pelotazo, pretén guanyar 30 milions d'euros”, expliquen els membres del col·lectiu Otxantegi Herri Lurra: “En plena crisi ecològica, el consum de productes locals i la importància de la sobirania alimentària, la realització d'un projecte urbanístic tan cobejós és un ecocidi”. A més, han denunciat que l'Ajuntament de Berango disfressa l'operació amb dret a habitatge, però que és un “negoci pel nostre compte”.
En 2023 van aconseguir detenir la primera ordre de desallotjament gràcies a la solidaritat veïnal i a l'organització popular. Per a ajudar a frenar aquest segon desallotjament, a les 8.30 del matí han convocat un desdejuni popular “en defensa de la terra”. “Durant dos anys hem treballat la terra, hem convertit l'espai en un punt de trobada per a aprendre junts i estem disposats a seguir en això. Les llavors allí sembrades es fecundaran en el món gris que vulgueu construir”.
D'altra banda, el 13 d'abril s'ha organitzat la festa del segon aniversari del projecte i s'ha preparat un programa de tot el dia, tal com s'acaba de comptar en aquesta notícia.
2020. urteko udaberrian lorategigintzak eta ortugintzak hartutako balioa gogoan, aisialdi aktibitate eta ingurune naturalarekin lotura gisa. Terraza eta etxeko loreontzietan hasitako ekintzak hiriko ortuen nekazaritzan jarraitu du, behin itxialdia bareturik. Historian zehar... [+]
Euskal Herri mailan txikitik handira agroekologia sustatzen duten zenbait elkarte eta kooperatiba ataka larrian daude, finantziazio iturriak bertan behera geratu ostean. Erakunde publikoetatik, berriz, elikadura negozio gisa ikusten duten proiektuen aldeko apustu irmoa nabari... [+]
Iruñean bizi ziren Iñaki Zoko Lamarka eta Andoni Arizkuren Eseberri gazteak, baina familiaren herriarekin, Otsagabiarekin, lotura estua zuten biek betidanik. “Lehen, asteburuetan eta udan etortzen ginen eta duela urte batzuk bizitzera etorri ginen”, dio... [+]
Gaur abiatu da Bizi Baratzea Orrian kide egiteko kanpaina. Urtaro bakoitzean kaleratuko den aldizkari berezi honek Lurrari buruzko jakintza praktikoa eta gaurkotasuneko gaiak jorratuko ditu, formato oso berezian: poster handi bat izango du ardatz eta tolestu ahala beste... [+]
Gipuzkoako hamaika txokotatik gerturatutako hamarka lagun elkartu ziren otsailaren 23an Amillubiko lehen auzo(p)lanera. Biolur elkarteak bultzatutako proiektu kolektiboa da Amillubi, agroekologian sakontzeko eta Gipuzkoako etorkizuneko elikadura erronkei heltzeko asmoz Zestoako... [+]
Emakume bakoitzaren errelatotik abiatuta, lurrari eta elikadurari buruzko jakituria kolektibizatu eta sukaldeko iruditegia irauli nahi ditu Ziminttere proiektuak, mahai baten bueltan, sukaldean bertan eta elikagaiak eskutan darabiltzaten bitartean.
Ibon galdezka etorri zait Bizibaratzea.eus webguneko kontsultategira. Uda aurre horretan artoa (Zea mays) eta baba gorria (Phaseolus vulgaris) erein nahi ditu. “Arto” hitza grekotik dator eta oinarrizko jakia esan nahi du, artoa = ogia; arto edo panizo edo mileka... [+]