Ipar eta hego, mendeetako tradizioa txapel beraren pean

  • Euskal Sagardoa Jatorri Deiturak erronka ezarria dio bere buruari: Euskal Herri osoko sagar eta sagardogileak biltzea. “Sagardoaren kultura lurralde osoan dago, eta lurralde osoan mantendu dira sagardotarako sagarrak”, esan digu Unai Agirrek, sor-markaren koordinatzaileak.

Euskal Sagardoa Jatorri Deitura duela zazpi urte sortu zen, 100% bertako sagarrekin eginak dauden eta kalitate-bermea duten sagardoak –txapelgorriak– identifikatu eta haien balioa aitortzeko. Araba, Bizkaia eta Gipuzkoako sagar eta sagardogileek osatzen dute gaur egun, baina Nafarroako eta Ipar Euskal Herrikoak biltzeko prozesua abian du jada, “Euskal Sagardoa/Sidra del País Vasco, Cidre du Pais Basque/Euskal Sagarnoa” mugaz gaindiko jatorri deitura sortzea helburu.

“Prozesuaren tripak azaltzea erotzeko modukoa litzateke”, esan digu jatorri deituraren koordinatzaile Unai Agirrek, ondoren gehitzeko gauzak badoazela poliki-poliki aurrera, bateko eta besteko erakunde eta sektoreko eragileei esker. Eusko Jaurlaritza, Euskal Elkargoa, Nafarroako Gobernua, Euskal Sagardoa, Ipar Euskal Herriko ekoizleak, Sagarrica elkartea, Hazi fundazioa... jende askoren esku-hartzea eskatu(ko) du prozesuak, Europar Batasunaren oniritzia jaso bitartean, baina ostean ere bai. Litekeena da, aldizkari hau eskuan izaterako, nobedaderik egotea ekimenaren inguruan.

Jan-edanekin lotutako jatorri deiturak, ezer izatekotan, “erremintak” direla azaldu digu Unai Agirrek, lehengaiari –kasu honetan sagarrari– balioa eman eta sagardoaren salmentan laguntzeko. “Araba, Bizkaia eta Gipuzkoarekin hasi ginen gu”, dio, Euskal Sagardoa markaz solasean, “baina hasieratik izan dugu gainerako zonaldeetara zabaltzeko asmoa, sagardoaren kultura lurralde osoan dagoelako, eta lurralde osoan mantendu direlako sagardotarako sagarrak”. Jatorri deiturek tradizio handiko produktuak babesten dituzte, eta sagardoa ez da salbuespen, “historia luzea” baitu atzetik.

UNAI AGIRRE: “Hasieratik izan dugu gainerako zonaldeetara zabaltzeko asmoa, sagardoaren kultura lurralde osoan dagoelako, eta lurralde osoan mantendu direlako sagardotarako sagarrak”

“Sekulako altxorra daukagu” jarraitu du Agirrek: “Gure sagardoa bezalakorik ez da egiten munduan. Naturala da, izaera handikoa, historia luzekoa, kontsumo berezia duena...”. Eta baliatzen ditu bertako sagarrak, ia 250 sagar mota, beste inon ez daudenak. Jatorri deitura eskuratu nahi duen produktuak ezinbestekoa du ezaugarri bereziko lehengaiari loturik egotea, eta horrelakoxeak dira Euskal Herrian dauzkagun sagarrak. Oinarri bera dute guztiek, perfil genetiko bakarra; munduan ez dago perfil hori duen besterik. “Gipuzkoan badira sagar batzuk, Bizkaian edo Araban beste batzuk, Nafarroan, Lapurdin... eta badira herrialde guztietan daudenak”, Agirrek azaldu digunez: “Zonalde honetako sagarrak bereziak dira”.

Eta zergatik dauzkagu hainbeste sagar mota? Mendeetako historiaz ari gara, eta gainera kontuan izan behar da gure orografia bereziagatik baserri/sagasti txiki ugari dagoela. Euskal Herri osorako jatorri deitura lortuz gero, sagardoa egiteko gainerako lurraldeetako sagarrak baliatu ahal izango lituzke ekoizleak.

Sekulako aberastasuna

Jatorri deiturak hiru sagardo mota bilduko lituzke: euskal sagardoa, apardun edo pindartsua, eta gazi-gozoa –Ipar Euskal Herrian tradizio handiagoa duena–.

“Izendapenak aukera emango du produktuaren ezaugarriak azaleratzeko”, dio Agirrek, “haren historiaz eta bertako sagarrez hitz egiteko”. Sagarren balioa, berriz ere. Hura baita, gainerako jatorri deiturekin alderatuta, “gure berezitasun handiena”. Sagar mota ugari dago Euskal Herrian. “Europari azaltzen gehien kostatu zaiguna izan da zein sagar barietate piloa dugun hego eta iparraldean, zergatik baliatzen ditugun hainbeste, eta nola hainbeste sagar mota erabilita, antzeko produktua ateratzeko gauza garen. Milaka urteko historia azaldu behar diezu. Hemen ere ez gara kontziente zein aberastasun daukagun”. Aberastasun edo kultura hori belaunaldi berriei transmititzea da Euskal Sagardoaren erronka nagusietakoa, eta hortik tiraka, bertako merkatuan urratsa ematea, “kontsumoa hemen dagoelako” batez ere.

Aurtengo uztaren ingurukoak Irungo Etxezabal baserriko sagastian aurkeztu zituen Euskal Sagardoak, irailaren 19an. Han izan ziren, jatorri deituraren koordinatzaile Unai Agirrerekin batera, Fruitel elkarteko teknikariak, Eusko Jaurlaritzako eta Gipuzkoako Foru Aldundiko ordezkariak, eta Nafarroa eta Ipar Euskal Herriko sagar eta sagardogileak. / EUSKAL SAGARDOA

Parentesia irekiko dugu hemen. Britainia Handian saltzen diren sagarren %50 baino gehiago bertokoak dira dagoeneko, Jakoba Errekondori irakurri diogunez Sagarren istorioak artikuluan. Joan deneko hamar urte honetan nekazariek, kontsumo elkarteek, hedabideek, administrazioek eta saltokiek lan handia egin dute horren alde, eta bertoko sagarra bereziki hurbileko eta ikusgarri bihurtu da. Asko ikertu dute sagar tipologia egokiak garatzeko; teknologia, entsegu eta barietateen hobekuntzarekin gustuko dituzten sagarren berezko mami ona hobetzeko. Dena ez da teknologia, baina. Sagar kalitate hobeko eskaintza handitu eta bermatzeko zortzi milioi sagarrondo baino gehiago landatu dituzte.

“Eta gu, Euskal Herriko sagarrekin non gaude?”, galdegin du Errekondok. “Tokitan! Mendeetan sagargilerik handienak izandako euskaldunok gure sagar barietateak ezagutzea ere kosta egiten zaigu. Horien historia inongo txostenetan idatzi gabe dugu oraindik. Bestetik, gure sagar jatea zein mailatan dagoen ere jakingo nuke gustura. Eta, apika larriena, nondarrak ote dira sagar horiek? Hemengo supermerkatuek zer saltzen dute? Errezil edo Ibarbi sagarraren historia eta istorioak noiz jakingo ditugu? Noiz konfirmatuko dugu Britainia Handian lantzen diren bertoko sagar barietate gehienak Euskal Herritik eramandakoen ondorengoak ote diren? Noiz inbertituko dugu geurean eta geuretzat? Identitaterako, lurrerako, historiarako, osasunerako, nekazaritzarako, ingurumenerako, eta batez ere, gure alaben alabentzako”. Itxi dezagun, baina, parentesia.

Lehen sektoreari lotutako enpresa txiki askorentzat bezalaxe, sagardotegientzat ere garai zailak direla azaldu digu Agirrek, eta ezinbestekoa dutela gaur egungo beharretara egokitzea. Sektorea lan handia egiten ari dela dio, sagardotegietan haien jardueraren inguruko azalpenak ematen dituztela, produktuarekiko “konfiantza hartzen” ari direla... baina daukaten ahalmena daukatela, langile aldetik, adibidez. “Jende gaztea erakarri behar da; sektorea tradizionala da, eta kontsumitzailea zer esanik ez. Ez da produktu zaila, ordea; ez du alkohol asko, sagar hutsez egina dago, freskagarria da... Horretan ari gara, merkatuan urratsak ematea dagokigu, bataren eta bestearen nahiak aintzat hartuta, hemen denok bizi behar baitugu, sagargileak, sagardogileak, tabernariak...”.

UNAI AGIRRE: “Ikusten ari gara sagardoaren aldeko apustua egin duten taberna eta jatetxeetan kontsumoa igo dela, jendeak gustura hartu duela”

Guztira 90 bat sagardotegi daude Euskal Herrian. Txikiak dira asko, eta bakarren batzuk ixten ari dira, errelebo faltagatik batetik, eta negozioak beti errentagarriak ez diren lan-lerroak dituelako bestetik. “Jendeak gauza batzuk ikusten ditu, baina lan batzuk nekezak dira, gogorrak”, dio Agirrek.

Bakoitzaren izaera propioa, errespetatu

Merkatuan geroz eta onarpen zabalagoa dute alkohol graduazio baxuko edariek, eta sagardoaren kontsumoa gorantz egiten ari da munduko herrialde askotan. “Tendentzia hori guretzat oso ona da”, Agirreren hitzetan. “Ikusten ari gara sagardoaren aldeko apustua egin duten taberna eta jatetxeetan kontsumoa igo dela, jendeak gustura hartu duela”. Alegia, ostatuetan sagardo bakarra eskaini ordez sagardo-karta bat baldin badute, eta sagardo bakoitza zein sagar motarekin egina dagoen edota haren ezaugarriak (gorputza, zaporea, usaina...) zeintzuk diren azaldu, produktuaren gaineko ezagutza zabaldu eta kontsumoan eragin lezake. “Hori bai, dastaketetan eta bestelako egitasmoetan sagarraz mila gauza esplikatuta ere, jendeak sarri gogoratzen duena da sagardoa kopan zerbitzatu duzula”, dio irri txikiarekin.

Sagastietan “aldaketa handia” eman dela dio Agirrek. “Garai batean, hemengo sagasti gehienek arbola mota asko zituzten, denak nahasita, eta sagarra biltzen zen erori ahala, sagar mota guztiak bateratsu, eta iristen ziren tolarera auskalo zenbat sagar mota denak nahastuta. Gaur egun heldutasun puntua kalkulatzen da, sagastiak ilaraka sailkatu –badakigu zein sagar motak zein behar duen alboan polinizazioan laguntzeko–, eta sagardoa egiteko sagar mota hau edo bestea aukeratu”.

EUSKAL SAGARDOA deiturak 106 sagar mota ditu onartuak, gezak eta gaziak (garratzak). Nafarroa eta Iparraldearen sarrerarekin 250 sagar motatara zabalduko da zerrenda hau. / EUSKAL SAGARDOA

Etxe bakoitzak izaera propioa ematen dio bere sagardoari, bakoitzak bere linea dauka, eta hura mantentzea “oso inportantea” da, Euskal Sagardoaren koordinatzailearen iritziz. Jatorri deiturak ez du zentzu horretan aldaketarik ekarriko. “Niretzat funtsezkoa da hori errespetatzea, bakoitzak bere ukitua eman behar dio, eta, esaterako, botiletako etiketan zehaztu zer sagar motarekin egina dagoen, egurrean ondutakoa den, haragiarekin edo sarrerakoekin kontsumitzekoa den...”.

Irakurleei gonbite bat luzatu die Agirrek: “Inork sagardo dastaketarik-edo antolatu nahi badu, izan udal, elkarte, ostatu edo lagun taldeak, erabat irekita gaude”. Euskalsagardoa.eus webgunean topatuko dituzue harremanetarako bideak.

---------------------

Makineria

Bere garaian sagardotegiak oso ondo hornitu ziren”, esan digu Agirrek, sagar eta sagardogileek erabiltzen duten makineriaz galdetuta. “Beti dago teknologia gehiago sartzea, baina... Kontuan izan behar da, esaterako, gure orografia konplikatua dela, eta lursailak mekanizatzea ez dela erraza. Dena den, ari gara sagar biltzeko-eta zein makineria dagoen aztertu eta probak egiten. Batzuek sagarrak lurretik jasotzen dituzte, eta hemen, euria egiten badu, beldar-ibilgailua erabilita ere... Beste batzuek arbolatik biltzen dituzte, baina zuhaitzak txikiak izatea komeni, eta gurean handi xamarrak dira. Eta badira sarearekin biltzen dituztenak, arbola astindu eta barrura, baina horretarako sagastiak behar bezala prestaturik egon behar du, arbolak ilaratan landatuta. Batzorde bat osatu dugu, makineria aldetik zer behar dauden aztertzeko, besteak beste”. Jatorri deiturak hainbat baldintza ezarri ditzake, baina sagarra biltzeko moduari dagokionez askatasuna dute sagargileek.


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Sagarrondotik
2024-12-16 | Garazi Zabaleta
Ozaetako (barrundia) sagar zuku ekoizpena
8.000 sagar zuku litro ekoitziak, 900 biztanleko herrian

“Aterako dut sagar zuku bat?”. Galdera horrekin hasi da Barrundiako Ekonomatoko kide Koldo Lopez Borobia, Susana Lopez de Ullibarri eta Santi Txintxurretarekin izandako elkarrizketa. Sagar zukuaren bueltan eta sagarrondoz inguratutako lorategian elkartu gara. Hau ez... [+]


2023-12-20 | Jon Torner Zabala
Usurbilen, esperientzia parte-hartzaile eta burujabea

Usurbilen (Gipuzkoa), 30 urteren bueltan dabiltzan bost gazte sagardoa egiten hasi ziren duela zortzi bat urte. Beñat Irazusta, Mikel Rosales, Josu Furundarena, Aitor Pagola eta Joxe Mari Zubimendi –“kalekumea ez den bakarra”, Irazustak esan... [+]


2023-12-20 | Jon Torner Zabala
Sagarrondu
Sagastia okupatu, hura biziberritzeko

Jaiotzez hangoak ez baina Donostia inguruan bizi diren zazpi-zortzi neska, trans eta bollerak osatzen dute Sagarrondu “desjabetuon ekoizpen taldea”. 25-30 urteren bueltakoak dira ia denak, kaletarrak, baina lurrarekin lotura dutenak; bakarren bat aritua da lehen... [+]


2023-12-15 | Jon Torner Zabala
Stalinen mandatupean gatibu hil zen botanikari sobietarra

Nikolaï Ivanovich Vavilov, Moskun jaioa 1887ko azaroaren 25ean. Hainbat elikagai kultibaturen jatorria identifikatu zuen botanikari eta genetista. 1940an, Ukrainako lurretan haziak biltzen ari zela, polizia sekretuak atxilotu egin zuen, eta 1942an gulag batean sartu zuten... [+]


2023-01-18 | Jon Torner Zabala
Eduardo Zubiria
Sagarrondoak 1.000 metrora landatu dituen eskultore matematikoa

Eduardo Zubiria, Iruñean jaioa 1963an, sagardogile eta artista matematikoa. Ama, oskoztarra; aita muskiztarra. Sustrai imoztarrak, Ultzamaldean. Badauzka han 100 urteko sagarrondoak, baita beste sagasti bat ere Erronkarin, mila metrotik gora. Artista moduan egurra lantzen... [+]


2023-01-18 | Garazi Zabaleta
Sagarraren “azken mohikanoek” badute segidarik Baztanen

Azaroa izateko epel xamar dagoen arratsalde batean iritsi gara Baztango Arizkun herri txikira, eta frontoiko mural erraldoiak herriak sagarrarekin duen loturaz zerbait esan digu segituan. Batzabalea izeneko etxean sagarraz asko dakien gizon bat bizi dela kontatu digute: Pello... [+]


2021-12-22 | Jon Torner Zabala
Tian Shan mendilerroa, sagarrondoaren “sorleku”

XIX. mendearen amaieran, botanikariak galdetzen hasi zirenean laboreen jatorria zein izan zitekeen, ondorioztatu zuten etxeko sagarrondoa sortu zela Europako basa sagarrondoaren eta Asiako beste zenbait espezieren hibridaziotik. Eta, orain gutxi arte, horrela zela pentsatu izan... [+]


2021-12-22 | Jon Torner Zabala
Trebiñu sagardotegia
Udaberriko izotzetara egokitutako sagarrondo berantiarrak

650 metroko garaieran, izotza sarri, Araba erdian baina Burgosen, “lurralde ahaztua”. Trebiñuren bereizgarriek derrigor markatzen dute hango laborantza, sagarrarena tartean, 1998an Askartzan ireki zuten sagardotegiaren ibilbideak erakusten duenez.


2021-12-22 | Garazi Zabaleta
Sagardogintza eta emakumeak
Gizonezkoena izan den munduan, beren tokia egiten

Euskal Herriko kulturaren eta tradizioaren ikurretako bat dugu sagardoa, edari soila baino gehiago, ondare oso bati lotua den produktua. Baina tradiziotik edaten duten beste esparru askotan gertatu bezala, joera dugu sagardoa bera eta sagardotegiak profil konkretu bateko... [+]


2020-12-15 | Jon Torner Zabala
Genesitik Zakilixutera

Gure aitona-amonek egongelako paretan zintzilikaturik zeukaten bodegoi ilun xamar horretako sagarrek hamaika lehengusu daukate, bereziki –baina ez soilik– pinturan, fruitu honek artean eta oro har gure bizitzetan eta imajinarioan izan duen presentziaren lekuko... [+]


2020-12-15 | Unai Agirre
Sagarra, Euskal Herriko altxorra

Sagarra da Euskal Herriko altxor handietako bat, hemengo baserri eta sagastietan mendez mende garatu, hobetu eta gureganaino heldu dena. Harekin batera, sagardoa, milaka urtean bidelagun izan duena. Aberastasun izugarria dugu, sagardotarako bereziak eta bakarrak diren sagar... [+]


2020-12-15 | Jon Torner Zabala
Mikel Garaizabal, enologoa
“Aurten txotxa desberdina izango da, baliatu dezagun eredua aldatzeko”

Ardoa, garagardoa, baita txakolina edota olioa ere, iraultza baten lekuko izan dira guztiak, produktuaren dibertsifikazioa bultzatu eta balioa eman dien prozesu batetako protagonistak. Sagardoari dagokio orain urratsa ematea, merkatuan nor izan nahi badu, Mikel Garaizabal... [+]


Kaleko sagardotegiak
Upela urbanoen itzulera?

Auzo eta baserri guneetan ikusten ditugun arren, duela ez asko ohikoagoa zen sagardotegiak kalean egotea, herri kaskoetako alde zaharren eraikinen behealdeetan. Zenbait tokitan XX. mendearen erdialdera arte iraun zuten gainera, Hernanin kasu, baina legedi zurrunak, ohitura... [+]


Sagartzea
Ipar Euskal Herriko sagardogintza berpiztu duen elkartea

Ipar Euskal Herrian sagardogintza berriz abiarazi duen Sagartzea elkarteak 30 urte beteko ditu 2020an. Xinaurri lana eginez, bertako ehunez gora sagar mota identifikatu ditu, geroa segurtatzeko gisan eremu pribatu zein publikoetan berriz landatuz. Hauetarik zazpi lehenetsirik,... [+]


Eguneraketa berriak daude