Urtebete inguruko ibilbidea du Bilbon jaiotako EH Bioeraikitzen proiektuak, nahiz eta lehenagotik alor horretako UKnatura kooperatiban ziharduten bertako zenbait kidek. “Hainbat proiektu aurrera atera ditugu jadanik, esaterako, baserri baten eraberritze lanetan parte hartu genuen duela gutxi material naturalak erabiliz”, azaldu du Antxon Alkalde proiektuko kideak.
Gaur egun nagusi den eraikuntzak ingurumenean eragiten dituen kalteez jakitun, bestelako eredu baten aldeko apustua egin dute proiektuko kideek. Ahalik eta ingurumen-inpaktu txikiena eragitea eta habitat osasungarriak lortzea dute helburu. “Bioeraikuntzako oinarrizko irizpideen artean daude material naturalak, berrerabiliak eta birtziklatuak erabiltzea, baita diseinu bioklimatikoak egitea ere”, azaldu du Alkaldek. Energia eraginkor eta berriztagarriak erabiltzea bultzatzen dute.
Zein dira bioeraikuntzan darabiltzaten material ohikoenak? Buztina edo lurra, lastoa, egurra eta karea, besteak beste. “Karea, adibidez, antzinan asko erabiltzen zen eraikuntzan inguru honetan, baina zementuaren eraginez desagertzen joan da. Guk esfortzua egiten dugu material horiek berrerabili eta berreskuratzeko”. Alkaldek ez dio uko egiten eraikuntzan bestelako materialak ere erabiltzeari, ahal den guztian material naturalak erabiltzea da asmoa.
Profil ezberdinetako taldea batu da EH Bioeraikuntza proiektura: arkitektoak badaude tartean, baina baita psikologo bat, arte ederretako eta errestaurazioaren mundutik datorren beste bat eta nekazaritza eta mendi ingeniari bat. “Gu gara proiektuaren talde motorra, baina inguruan badugu sare zabalago bat gure egitasmoetan parte hartzen duena”. Edonork har dezake parte EH Bioeraikuntzatik planteatzen dituzten ekimen eta tailerretan, edozein dela ere beren ezagutza maila.
“Norbaitek bere etxea eraberritzeko informazioa behar badu, edota proiektua bakarrik aurrera eramatera ez bada ausartzen, gure lantaldeak lagun diezaioke”. Izan ere, ezezagutzaren eta beldurraren ondorioz horrelako egitasmo asko egin gabe geratzen direla uste du Alkaldek. Areto barruan nahiz kanpoan, naturan, antolatzen dituzte ikastaro eta tailerrak. Horien inguruan gehiago jakiteko aski da ehbioeraikitzen.eus webgunean sartzea.
Mahaño Lanathoua 2017an hasi zen aitaren lurretan arbolak landatzen, oihan baratzea lantzeko ideiarekin. “Hasieran asmoa ez zen horretatik ekonomia bat sortzea, gure buruaskitasunerako bidean pausoak ematea baizik”, gogoratu du laborariak. Baina, landaketekin... [+]
Nekazaritzaz eta abeltzaintzaz askotan entzuten da lanbide "oso lotua" dela, jai egunik edo oporrik ez dela existitzen. Ipar Euskal Herriko Onetik eta Etxaldia gasnategiek, Berria eta Aldudeko Esne Kooperatibekin elkarlanean, laborariei bakantzak bermatzeko egitasmoa... [+]
2022an Nafarroako Liburutegien Sareak martxan jarritako proiektu berezia da hazien liburutegia. Clara Flamarique Goñi da Nafarroako Gobernuaren liburutegi zerbitzuko proiektuen arduraduna, eta honela gogoratu ditu hastapenak: “Zaragozako liburutegian martxan zuten... [+]
Joxe Blanco Gomez laudioarra Lamuzanaturgunea blog-aren bultzatzaile eta Laudiokolore ekimeneko kidea da. Urteak daramatzate Laudion basa landareen inguruko sentsibilizazioa eta formazioa egiten, eta maiatzean, Arraño mendiko baso orkideen inguruko jardunaldiak egin... [+]
Urteak daramatza Cederna Garalur landa garapenerako elkarteak elikaduraren eta lehen sektorearen inguruko lanketa egiten Nafarroako Mendialdean. Elikadura osasuntsurako eta kontsumo jasangarriago baterako bidea egitea da asmoa, eta bide luze horretan, egitasmo berria gauzatu du:... [+]
Oiartzunen nekazaritza bultzatzeko eta elikadura burujabetzarako bidean pausoak emateko sortu zen Lurbizi egitasmoa, 2016 urte inguruan. “Herritar talde batek denbora zeraman herrian nekazaritzaren eta lehen sektorearen egoera kaxkarraz hausnartzen”, adierazi du Ibon... [+]
Sarako Nicolas Chretien dago Hiru Xilo baratzegintza proiektuaren atzean. Urtarrilean hasi zen baratzea lantzen, eta martxoaren hasieran ekin zion ekoitzitako produktuak merkaturatzeari. “Banuen formazioa baratzegintzan, baina orain arte honekin zerikusirik ez zuten... [+]
Arabako Bionekazaritza elkartearen eta Euskadiko Hazien Sarearen arteko lankidetzatik sortu zen duela urte pare bat Agroekoop kolektiboa. “Arabako agroekologiaren bueltako elkarteak lotzeko eta indartzeko, eta sinergiak sustatzeko asmoz sortu genuen”, adierazi du... [+]
Lehen begi kolpean, ohiko artaldea dirudi argazkikoak, ezta? Bada, ez… ardi horiek suhiltzaile ere badira eta. Nafarroako Zunbeltz Nekazaritzako Test Guneak zerbitzu berria eta berritzailea jarri du martxan Lizarraldean: Arsue, edo artalde suhiltzaile estentsiboa... [+]
Urteak daramatzate Atxondoko Biezko baserrian bizitzen eta lanean Aner Garitaonandiak eta Oihane Lekunberrik. “Kaletarrak ginen gu, nik enpresa eta turismo ikasketak egin nituen, baina mundu hori ez zitzaidan gustatzen…”, azaldu du ekoizleak. Lekunberrik,... [+]
2009an sortu zen Ja(ki)tea elkartea zenbait jatetxe, sukaldari eta gastronomia kritikariren arteko elkarlanetik. “Hasiera hartan, Gipuzkoako 14 bat jatetxe elkartu ginen, baina pixkanaka hazten joan da proiektua, eta gaur egun 37 gara”, azaldu du Xabier Zabaletak,... [+]
Eladi Balerdi erlezainaren eta Jose Manuel Atxaga erleen zale sutsuaren arteko elkarlanetik egitasmo berritzailea sortu da duela gutxi. "Arnastu erlauntzaren airea" eta "Erleen sauna" jarduerak proposatu dituzte, konbentzituta baitaude onuragarri direla... [+]
Elkea proiektuan produktu asko eta desberdinak ekoizten ditu David Ruiz de Galarreta Azpilikueta ekoizle amezkoarrak. Olibondoekin hasi zen, baina fruta arbolek, lekaleek eta zekaleek ere beren tokia egin dute proiektuan urteotan. Eta, orain, jarduera berri bat gehitu die... [+]
Duela hamabi urte pasatxo ezagutu zuten elkar Izaskun Urbaneta Ocejok eta Ainara Baguer Gonzalezek, ingurumen hezkuntzako programa batean lanean ari zirela. Garaian, lurretik hurbilago egoteko gogoa zuten biek, teoriatik praktikara pasa eta proiektu bat martxan jartzekoa... [+]
Zergatik doa mundu guztia Iruñera erosketak egitera, gure eskualdean elikagai asko ekoizten bada? Zergatik da hain zaila bailara hauetako produktuak bailara hauetako dendetan topatzea?”, galdera horiei eta beste zenbaiti tiraka hasi ziren lanean Zangoza aldean duela... [+]