Uztailaren 19an Donostiako Kafe Botanika jatetxean aurkeztu zuten Sareko: baserritik sukaldera, harreman sarea proiektua. Euskadiko Nekazaritza eta Elikadura Ekologikoaren Kontseiluak (ENEEK) eta Gipuzkoako Biolur Elkarteak bultzatu dute egitasmoa, eta lurraldeko ostalari nahiz kontsumo taldeei bertako ekoizle ekologikoen eskaintza bateratua egitea du helburu. “Era ekologikoan lan egiten duten Gipuzkoako ekoizleak eta ostalaritza sektorea kontaktuan jartzeko lan egiten duen egitasmoa da Sareko”, diote zabaldutako prentsa oharrean.
Ekoizpen ekologikoan diharduten hamabi ekoizlek, Donostialdeko hogei jatetxek eta bi kontsumo taldek osatzen dute Sareko oraingoz. Donostian 2017an jarri zuten proiektu pilotua martxan, ekoizleak eta hurbileko ostalaritza koordinatzeko. “Bi sektoreak harremanetan jartzen dituzten unitate logistikoak jarri nahi ditugu martxan. Eskaintza bateratua eta era kolektiboan antolatutako administrazioa eta banaketa sistemak probatu, erlazioa errazteko”, diote sareko.eus webgunean. Hasieran jatetxeek soilik parte hartzen bazuten ere, oraintsu kontsumo taldeekin ere hasi dira lanean, asteroko saskietan Sarekon dauden ekoizleen produktuak gehitzeko aukera eskainiz.
Bidezko salneurriak errespetatzen dituen eta merkaturatze bide laburrak uztartzen dituen komertzializaziorako tresna eskaintzen die ekoizleei Sarekok, eta ostalari eta kontsumo taldeei, berriz, ingurumena errespetatzen duten 0 Km elikagaiak, inongo agrotoxikorik erabili gabe ekoitziak. Proiektu pilotua Gipuzkoan jarri dute martxan, baina gainontzeko lurraldeetara zabaltzeko asmoa dute bultzatzaileek.
Osasunarekin ezezik ingurumenarekin ere konpromisoa duten jatetxeak dira egitasmora batzen joan direnak. Beraien sukaldeetan produktu ekologikoak, bertakoak eta sasoikoak erabiltzen dituzte. Eskaintza zabala egiten die Sarekok: barazkiak, ogia, esnekiak, arrautzak, arkumea, txahala, sagardoa, zukuak, txakolina, kontsebak, marmeladak, eztia… Ostalariei lana errazten die egitasmoak produktu horiek guztiak modu bateratuan eskainiz.
“Katalogo bakar bat kudeatzeak komertzializazio eta logistika lana errazten dio ekoizleari eta ostalariari. Hau guztia lortzeko Sarekok lan tresna erabilerrazak eta gardenak eraiki ditu prozesuan parte hartzen duten eragile guztientzat. Tresnetako bat interneteko plataforma da, bertan ekoizleek momentuan duten eskaintza igotzen dute eta horrela jatetxe edo kontsumo taldeetako kontsumitzaileek eskaerak egin ahal dituzte”.
Iruñean bizi ziren Iñaki Zoko Lamarka eta Andoni Arizkuren Eseberri gazteak, baina familiaren herriarekin, Otsagabiarekin, lotura estua zuten biek betidanik. “Lehen, asteburuetan eta udan etortzen ginen eta duela urte batzuk bizitzera etorri ginen”, dio... [+]
Gipuzkoako hamaika txokotatik gerturatutako hamarka lagun elkartu ziren otsailaren 23an Amillubiko lehen auzo(p)lanera. Biolur elkarteak bultzatutako proiektu kolektiboa da Amillubi, agroekologian sakontzeko eta Gipuzkoako etorkizuneko elikadura erronkei heltzeko asmoz Zestoako... [+]
Emakume bakoitzaren errelatotik abiatuta, lurrari eta elikadurari buruzko jakituria kolektibizatu eta sukaldeko iruditegia irauli nahi ditu Ziminttere proiektuak, mahai baten bueltan, sukaldean bertan eta elikagaiak eskutan darabiltzaten bitartean.
Mauleko Euskalduna ostatuak urteak daramatza Zuberoako etxe ekoizle txikien produktuekin lanean, eta hiriburuko ostatu parean eraikin bat erosi zutenean proposamena egin zien laborari horiei berei: zergatik ez ireki hurbileko ekoizleen saltokia bertan? “Motibatuta zegoen... [+]
Pandemiaren ondorengo testuinguruan, elikadura –ustez oinarrizko eskubide den hori– lantzeko mugitzen hasi zen talde bat Gasteizen. “Militantzia esparruan beste gaiak jorratzen ari ziren ordurako, etxebizitzarena kasu, baina elikadura ardatz hartuta ez zegoen... [+]
Errezilera bizitzera joan eta sagarrondoak landatu zituen Satxa Zeberiok, Bio-K proiektuaren bultzatzaileak, duela zenbait urte. “Iritsi zen sagarrekin zerbait egiteko momentua, eta sagar zukua eta sagardoa ekoizteari ekin genion orduan”, azaldu du. 2015ean sortu... [+]
Urteak daramatza Ipar Euskal Herriko Biharko Lurraren Elkarteak (BLE) bioaniztasun landatuaren inguruan lanean. “Hainbat proiekdu ditugu abian, eta horietako bat baratzeko hazien ingurukoa da”, azaldu du Nico Mendiboure Hazi Sareko kideak. Duela lau bat urte hasi... [+]
Nekazaritzan trebatzeko eta proiektu propioak abiatu aurretik ekoizpenean eta merkaturatzean norbere burua probatzeko, abian dira gurean nekazaritzako hainbat test gune. Araban, 2023an abiatu zuten Aleko nekazaritzako test gunea, baina, antzeko egitasmo gehienekin alderatuta,... [+]
Itsason (Gipuzkoa) elkarren ondoan dauden bi baserri dira Urteaga eta Urkulegi, duela zenbait urte elkartu eta proiektu bateratua martxan jarri zutenak. “Bi baserriak elkartu eta ekoizpen proiektua abiatu genuen, eta 2011tik dedikazio osoarekin ari naiz honetan”,... [+]
Urteak daramatza martxan Ipar Euskal Herrian Trebatu elkarteak, laborantzan proiektua abiatu nahi duten pertsonek aurrez trebatzeko aukera izan dezaten. Ipar Euskal Herriko proiektua eredutzat hartuta eta ideia berari tiraka, Gipuzkoan ere izen bereko elkartea sortu dute aurten... [+]
Gero eta nekazaritzako test gune gehiago ditugu inguruan, hau da, nork bere proiektua martxan jarri aurretik nekazaritzan eta abeltzaintzan trebatzeko guneak. Nafarroako Zunbeltz espazioa eta Gipuzkoako eta Ipar Euskal Herriko Trebatu dira horietako zenbait adibide, gurean... [+]
Herritarrak elkarren artean saretzea eta bizitza sozialerako espazioak bultzatzea da Xiberoko Kolektiboa elkartearen lan ildoetako bat. Bide horretan, baratze kolektiboa sortzeko aukera suertatu zitzaien 2020an Maulen, eta zalantzarik gabe, proiektuari ekitea erabaki zuten... [+]
Arrasateko Beroña auzoan dago kokatuta Xabi Abasolo Etxabek eta Naiara Uriarte Remediosek bultzatutako Errastiko Ogia proiektua. Bakoitza bere bidetik iritsi ziren okintzaren mundura, baina eredu ekologikoan eta ama orearekin ekoizteko oso ongi uztartu dituzte bi gazteen... [+]
Nafarroako beste zenbait herritan bezala, duela lauzpabost urte hasi ziren Basaburuan gaztainondoen inguruko lanketarekin. “Bertako gaztain barietateei lotutako ikerketa abiatu zuen Nafarroako Gobernuak, eta orduan hasi zen hemengo herrietan ere gaztainaren historia... [+]
Euskal literaturaren eta kulturaren topaleku garrantzitsuenetakoa da abenduaren 5etik 8ra egingo den Durangoko Azoka, eta 59. edizio honetan ere, Bizi Baratzeak bere postua izanen du, ARGIAkoaren ondoan.