Lurra lantzen eta sukaldean egiten ikasteko udalekuak


2019ko uztailaren 15ean

Iaz antolatu zituen Ortutik Ahora elkarteak lehen aldiz sukaldaritza udalekuak Gernikako Allende Salazar eskolan. Erantzun ona izan zutela ikusita, aurten errepikatzea erabaki dute, baina berrikuntza bat gehitu diote katering agroekologikoko kideek: sukaldean ez ezik, ortuan ere ari dira aurtengo udalekuetako parte-hartzaileak. Azken batean, elkartearen izena bera haurrekin praktikan jartzea da ideia: ortutik ahorainoko bide hori haurrak beraiek hasi eta bukatzea, zikloa itxiz.

Eskolako jangelan hasitako harremana sakontzen

“Eskolako neska-mutilek ezagutzen gintuzten lehenagotik, guk ekoiztutako barazki ekologikoak eramaten baitizkiegu jangelako sukaldera”, azaldu du Irati Saez de la Fuente elkarteko kideak. Eskolako haurrekin jada bazuten harreman txiki hori gehiago landu eta jarraitasuna ematea izan da udalekuetako antolatzaileen helburu nagusia: “Gaiok haurrekin pedagogikoki lantzea da asmoa, haiek ere ikustea zer nolako garrantzia duen bertakoa eta ekologikoa kontsumitzeak”.

Iaz soilik sukaldean aritu baziren, aurten aukera ona sortu zitzaien Ortutik Ahorako kideei: Allende Salazar eskolako Guraso Elkarteak eskola ortua jarri zuen martxan, eta haiekin elkarlanean lortu dute sukaldaritza eta nekazaritza udalekuak osatzea. “Haiek sortutako ortu ekologikoa lantzen dugu, barazkiak eta haziak nondik datozen ezagutzen dugu, eta bertatik lortzen ditugun barazkiak hartu eta sukaldera goaz umeekin horiek prestatzera”.

Norberak egindakoa beti da gozoago…

Ekainaren bukaeran hasi ziren udalekuak, eta uztail osoan jarraituko dute, astebeteko iraupena duten blokeetan banatuta. “Bost bloke dira guztira, bakoitzean 20 ume inguru. Nahi duenak gai batean aste bat egiten du, errepikatu nahi duenak aste bat baino gehiago edo bost asteak osorik”, azaldu du de la Fuentek. Goizez soilik elkartzen dira haurrak, eta haiek baratzetik jaso eta sukaldean prestatutakoarekin egiten dute hamaiketakoa eta bazkaria.

“Talde mistoak dira, bost urtetik 12 urterako haurrez osatuak, eta aberasgarria da eurentzat hori: zaharrenek txikienei laguntzen diete, eta txikienek asko jasotzen dute handiagoengandik”. Adin ezberdinetako haurren arteko elkarlan hori oso polita dela dio kideak. Baratzea lantzeaz eta sukaldean egiteaz gain, astelehenero Gernikako azokara joaten dira, bertako ekoizleak eta produktuak ezagutzera. Haurren erantzuna oso ona dela azpimarratu du antolatzaileak: “Gaur, adibidez, pizza egin dugu, eta ortuko lehen tomatetxoak eta piperrak jarri dizkiogu. Haurrak poz-pozik zeuden!”.


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Baratzetik mundura
2024-11-25 | Garazi Zabaleta
Gaztaina feria basaburuan
Gaztainadiak eta gaztainaren kultura protagonista

Nafarroako beste zenbait herritan bezala, duela lauzpabost urte hasi ziren Basaburuan gaztainondoen inguruko lanketarekin. “Bertako gaztain barietateei lotutako ikerketa abiatu zuen Nafarroako Gobernuak, eta orduan hasi zen hemengo herrietan ere gaztainaren historia... [+]


2024-11-18 | Garazi Zabaleta
Bizi Baratzea
Durangoko Azoka, bagoaz

Euskal literaturaren eta kulturaren topaleku garrantzitsuenetakoa da abenduaren 5etik 8ra egingo den Durangoko Azoka, eta 59. edizio honetan ere, Bizi Baratzeak bere postua izanen du, ARGIAkoaren ondoan.


2024-11-11 | Garazi Zabaleta
Kosmetikoak sendabelarrekin
Kosmetika industrialaren aurrean, egin ezazu zuk zeuk

Garbiñe Larreak Kosmetikoak sendabelarrekin liburua argitaratu berri du ARGIArekin. "Egin ezazu zuk zeuk" filosofia kosmetikoen mundura ekarrita, egunerokoan behar diren produktuak egiteko liburu teoriko-praktikoa da. Eskuragarri dago azoka.argia.eus webgunean.


2024-11-04 | Garazi Zabaleta
Mimogoxo
Edertasuna baino osasuna helburu duen proiektua Ezkion

Naturopatiaren eta iridiologiaren mundutik iritsi zen Eztizen Agirresarobe Pineda ezkiotarra kosmetika naturalaren mundura: “Hirugarren urtea dut naturopatia eta iridiologia ikasketetan, baina lehenagotik ere egiten nituen ukenduak, kakaoak, eta antzekoak”, azaldu... [+]


2024-10-28 | Garazi Zabaleta
Artotxiki
Artobeltza, artatxikia, kinoa eta produktu beganoak Lizarraldean

Umetatik baserrian bizi izan dira Gillen eta Bittor Abrego Arlegi anaiak, Lizarraldean, Iguzkitza herrian. Familia abeltzaina izan da haiena baina baserria eta lursailak haien esku gelditu zirenean, proiektuari buelta bat ematea erabaki zuten bi anaiek: “Lur zatia eta... [+]


2024-10-21 | Garazi Zabaleta
"Haziak" liburua
“Liburuarekin jendea animatu nahi dugu haziak ekoizten hastera”

Hazien munduan buru-belarri ari dira urte askotatik Miguel Arribas Kelo eta Marc Badal, Haziak liburuaren egileak. Hazien ugalketari buruzko azalpen praktikoez gain, elementu historiko, ekonomiko, politiko eta kulturalak jaso dituzte; beraz, baratzerik ez dutenentzat ere... [+]


2024-10-14 | Garazi Zabaleta
Larretik
Pirinioetako abeltzainek hiltegi proiektua jarri dute abian, zirkuitua bertan ixteko

Lehen sektorea bultzatzeko eta indartzeko lanean dihardute Nafarroako Pirinioetan azken urteotan, eta lanketa horren baitan sortu zuten Pirinioetako Mahaia. Diagnostikoa ondu dute azken urteotan, eskualdean lehen sektoreari lotuta dituzten hutsuneak identifikatzeko, eta ondorio... [+]


2024-10-07 | Garazi Zabaleta
Sareko
Bertako elikagai ekologikoak identifikatzeko bilatzailea

EAEko ekoizpen ekologikoaren kontseilua da ENEEK-Ekolurra, eta zertifikazioaz gain, eredu ekologikoaren aldeko sustapen lana ere egiten du elkarteak. “Gaur egun, argi ikusten dugu etorkizuneko eredua dela ekoizpen ekologikoa, eta badagoela honi buruzko informazioa emateko... [+]


2024-09-30 | Garazi Zabaleta
Elikaenea
Bergarako azoka plaza biziberritzeko proiektua

Urteak dira Bergaran kontsumoaz eta lehen sektoreaz lanketa zabala egiten hasi zirela. Ereindajan kooperatibaren eta Elikadura Mahaiaren sorrerak bultzada izan ziren lanketa orokor horretan. Azken urteotan, azoka plazaren inguruko hausnarketa prozesuan buru-belarri aritu dira... [+]


2024-09-23 | Garazi Zabaleta
Birika permakultura
“Lurra lantzen hasi aurreko diseinua gakoa da permakulturan”

2014an sortu zuten Birika Permakultura proiektua Leioako lursail okupatu batean. Jurgi Uriarte Idiazabalek eta beste bi kidek jarri zuten martxan egitasmoa. “Lursail hartatik bota egin gintuzten gerora, aparkalekua egin behar zutelako, eta, etenaldi baten ondoren, bakarrik... [+]


2024-09-16 | Garazi Zabaleta
Barazki bizidunak
Barazki ekoizpen proiektua Berrobin

Nekazaritzarekin harreman estua izan du betidanik Barazki Bizidunak proiektuko Iñaki Garcia Grijalbo Mapik. Bizitzaren paradoxak, gaur egun saltoki handi baten aparkalekua den lursailean zuten baratzea garai batean etxekoek Donostiako Intxaurrondo auzoan... [+]


2024-09-08 | Garazi Zabaleta
Hobbea
Zereal ekoizleen eta okinen mugaz gaindiko harremanak sustatzen

Nafarroako Hazialdekoren, Ipar Euskal Herriko Biharko Lurraren Elkartearen (BLE) eta Gipuzkoako Biolurren arteko elkarlanetik sortu berri da HoBBea, mugaz gaindiko proiektua. “Garien bueltan bagenuen aspalditik harremana gure artean, baina, nolabait, harreman horiek... [+]


2024-09-02 | Garazi Zabaleta
Habelarte
Leitzako festetako sukaldea, baserritar agroekologikoen eskutik

Bigarren urtez segidan hartu du Habelarte baserritarren elkarteak Leitzako festetan, Gaztetxean, afariak emateko ardura. Nafarroako Mendialdeko ekoizle agroekologikoen produktuekin osatu dute eguneroko eskaintza, eta ehunka lagun pasatu dira abuztuaren 10etik 14ra haien... [+]


2024-08-26 | Garazi Zabaleta
Baztan
Elizondoko zahar-etxean menu osasuntsu eta jasangarrien bila

Aurreko urte bukaeran Elizondoko zahar-etxearen kudeaketa publifikatzeko jauzia eman zuen Baztango Udalak, eta geroztik, haren esku gelditu da egoitzaren antolaketa. Eskualdaketa horrekin batera, elikaduraren alorrean eraldaketa sustatzea izan da udalaren erabakietako bat... [+]


2024-07-22 | Garazi Zabaleta
Erroak landaretegia
Fruta-arbola, fruitu ttipi eta landare mintegi ekologikoa

Mahaño Lanathoua 2017an hasi zen aitaren lurretan arbolak landatzen, oihan baratzea lantzeko ideiarekin. “Hasieran asmoa ez zen horretatik ekonomia bat sortzea, gure buruaskitasunerako bidean pausoak ematea baizik”, gogoratu du laborariak. Baina, landaketekin... [+]


Eguneraketa berriak daude