Uztailean sartu garen honetan Iruñea eta Nafarroa osoa dago Sanferminei begira. Jaietan bestela izan ezin duenez, janak eta edanak protagonismo berezia hartzen du ospakizunak irauten duen bederatzi egunetan, eta iaztik, bertako produktuek nahiz produktu ekologikoek ere badute beren gunea: Karlos III. Etorbidean, Orreaga kalearen ondoan jartzen dute karpa Nafarroako Elikagai Artisauen Elkarteak, Reyno Gourmetek eta Nafarroako Nekazal Produkzio Ekologikoaren Kontseiluak (NNPEK).
Bi gunetan banatuko dute antolatzaileek tokiko produktuen karpa: lehenengoak taberna moduan funtzionatuko du, eta bertara hurbiltzen direnek tokiko produktuekin egindako jaki eta edariak dastatzeko aukera izanen dute. Bigarren guneak berriz denda itxura izanen du: Nafarroako produktu ugari erosteko aukera izanen dute bisitariek bertan.
Osotara 25etik gora ekoizle eta enpresa nafarrek hartuko dute parte karpan, eta horietako askok produktu ekologikoak ere eskainiko dituzte. Zer egonen den gunean? Ardoa, sagardoa, zukuak, haragia, kontserbak, gaztak, ogia, gozoak, hestebeteak, olioa, sasoiko barazkiak… “Uztailaren 4an zabalduko dugu gunea, eta sanfermin guztietan egunero egonen da zabalik, goizeko 8:00etatik gaueko 23:00ak arte”, iragarri du Isabel Pueyo NNPEKko kideak.
Nafarroan ekoizten diren produktuak ikusaraztea eta horiei merezi duten balioa ematea du helburu ekimenak. Izan ere, sanferminetan Iruñeak bisitari asko jasotzen dituenez, antolatzaileek uste dute aukera paregabea dela bertako produktuen eskaintza zabala ezagutzera emateko. “Bertako ekoizleen lanak eta ekoizpen lokalaren filosofiak jasangarritasunari eta elikadura osasuntsuari egiten dion ekarpena aitortzea da helburua, baita jakiok Iruñeko eta Nafarroako ekonomian duten garrantzia baliotan jartzea”, diote bultzatzaileek.
“Posible delako sanferminetan disfrutatzea eta, aldi berean, elikagai ekologikoak kontsumitzea, tokian tokiko ekoizleei bultzada emanez”, dio NNPEKk zabaldutako oharrean. Festa giroan modu osasuntsu eta jasangarrian jateko aukera egonen da Iruñean, beraz, aurten ere.
Urteak daramatza Ipar Euskal Herriko Biharko Lurraren Elkarteak (BLE) bioaniztasun landatuaren inguruan lanean. “Hainbat proiekdu ditugu abian, eta horietako bat baratzeko hazien ingurukoa da”, azaldu du Nico Mendiboure Hazi Sareko kideak. Duela lau bat urte hasi... [+]
Nekazaritzan trebatzeko eta proiektu propioak abiatu aurretik ekoizpenean eta merkaturatzean norbere burua probatzeko, abian dira gurean nekazaritzako hainbat test gune. Araban, 2023an abiatu zuten Aleko nekazaritzako test gunea, baina, antzeko egitasmo gehienekin alderatuta,... [+]
Itsason (Gipuzkoa) elkarren ondoan dauden bi baserri dira Urteaga eta Urkulegi, duela zenbait urte elkartu eta proiektu bateratua martxan jarri zutenak. “Bi baserriak elkartu eta ekoizpen proiektua abiatu genuen, eta 2011tik dedikazio osoarekin ari naiz honetan”,... [+]
Urteak daramatza martxan Ipar Euskal Herrian Trebatu elkarteak, laborantzan proiektua abiatu nahi duten pertsonek aurrez trebatzeko aukera izan dezaten. Ipar Euskal Herriko proiektua eredutzat hartuta eta ideia berari tiraka, Gipuzkoan ere izen bereko elkartea sortu dute aurten... [+]
Gero eta nekazaritzako test gune gehiago ditugu inguruan, hau da, nork bere proiektua martxan jarri aurretik nekazaritzan eta abeltzaintzan trebatzeko guneak. Nafarroako Zunbeltz espazioa eta Gipuzkoako eta Ipar Euskal Herriko Trebatu dira horietako zenbait adibide, gurean... [+]
Herritarrak elkarren artean saretzea eta bizitza sozialerako espazioak bultzatzea da Xiberoko Kolektiboa elkartearen lan ildoetako bat. Bide horretan, baratze kolektiboa sortzeko aukera suertatu zitzaien 2020an Maulen, eta zalantzarik gabe, proiektuari ekitea erabaki zuten... [+]
Arrasateko Beroña auzoan dago kokatuta Xabi Abasolo Etxabek eta Naiara Uriarte Remediosek bultzatutako Errastiko Ogia proiektua. Bakoitza bere bidetik iritsi ziren okintzaren mundura, baina eredu ekologikoan eta ama orearekin ekoizteko oso ongi uztartu dituzte bi gazteen... [+]
Nafarroako beste zenbait herritan bezala, duela lauzpabost urte hasi ziren Basaburuan gaztainondoen inguruko lanketarekin. “Bertako gaztain barietateei lotutako ikerketa abiatu zuen Nafarroako Gobernuak, eta orduan hasi zen hemengo herrietan ere gaztainaren historia... [+]
Euskal literaturaren eta kulturaren topaleku garrantzitsuenetakoa da abenduaren 5etik 8ra egingo den Durangoko Azoka, eta 59. edizio honetan ere, Bizi Baratzeak bere postua izanen du, ARGIAkoaren ondoan.
Garbiñe Larreak Kosmetikoak sendabelarrekin liburua argitaratu berri du ARGIArekin. "Egin ezazu zuk zeuk" filosofia kosmetikoen mundura ekarrita, egunerokoan behar diren produktuak egiteko liburu teoriko-praktikoa da. Eskuragarri dago azoka.argia.eus webgunean.
Naturopatiaren eta iridiologiaren mundutik iritsi zen Eztizen Agirresarobe Pineda ezkiotarra kosmetika naturalaren mundura: “Hirugarren urtea dut naturopatia eta iridiologia ikasketetan, baina lehenagotik ere egiten nituen ukenduak, kakaoak, eta antzekoak”, azaldu... [+]
Umetatik baserrian bizi izan dira Gillen eta Bittor Abrego Arlegi anaiak, Lizarraldean, Iguzkitza herrian. Familia abeltzaina izan da haiena baina baserria eta lursailak haien esku gelditu zirenean, proiektuari buelta bat ematea erabaki zuten bi anaiek: “Lur zatia eta... [+]
Lehen sektorea bultzatzeko eta indartzeko lanean dihardute Nafarroako Pirinioetan azken urteotan, eta lanketa horren baitan sortu zuten Pirinioetako Mahaia. Diagnostikoa ondu dute azken urteotan, eskualdean lehen sektoreari lotuta dituzten hutsuneak identifikatzeko, eta ondorio... [+]
EAEko ekoizpen ekologikoaren kontseilua da ENEEK-Ekolurra, eta zertifikazioaz gain, eredu ekologikoaren aldeko sustapen lana ere egiten du elkarteak. “Gaur egun, argi ikusten dugu etorkizuneko eredua dela ekoizpen ekologikoa, eta badagoela honi buruzko informazioa emateko... [+]