Ekainean sartzearekin batera ekin zioten Ana Santidrián eta Edurne Caballerok Zaragozatik abiatu eta Iberiar penintsulako iparraldea zeharkatuko duen bidaiari. Ez da bidaia soila neskek eginen dutena: bizikletaz eginen dituzten 2.500 kilometroetan landa eremuko bizitza bultzatzeko sortu diren proiektu komunitario eta agroekologikoak bisitatuko dituzte, ondoren ikusten duten hori guztia bildu eta zabaltzeko asmoz. “Landa eremuko proiektu alternatiboak ezagutu nahi ditugu zubi lana eginez proiektu horiek jendarteari ezagutarazteko”, dio Caballerok.
Zaragozako supermerkatu kooperatibo sortu berritik abiatu ziren bi ziklistak ekainaren lehenean, eta orain arteko bidean Zaragoza, Nafarroa, Errioxa eta Burgosko hamaika proiektu ezagutu dituzte: eztia eta propoleoa edota barazki saskiak egiten dituztenak, okindegiak, jatetxe eta denda ekologikoak, baratze komunitarioak… elikadurarekin lotutako proiektuak ez ezik, bestelako bizi eredu baten alde egiten dutenak dituzte ipar.
Proiektuak baino proiektu horien atzean dauden pertsonen historiak kontatzen saiatzen ari dira. “Gu proiektu ezberdinen bila goaz, baina gero benetan topatzen duguna lurra eta pertsonak dira: askotan hitz egiten digute haiek zergatik eta nola iritsi diren horretara, zerk bultzatu dituen, bidean izan dituzten arazo eta zailtasunak…”. Ekimen bakoitzaren atzean pertsonen historiak daude eta horiek elkarbanatzea interesgarria dela uste dute, beste jende batentzat inspirazio edo eredu izateko.
Nafarroako erriberako zati bat pasatu dute jadanik Biela y Tierra proiektuko kideek: Tuteran egon ziren Mejanako baratze sozialak eta Helianto kolektiboaren Jasangarritasunaren Eskola ezagutzen, Arguedasko Alcaravan enpresa bisitatu zuten, eta handik Lodosa eta Sartagudara mugitu ziren udalek bultzatutako baratze komunitarioa ezagutu eta INTIAren agroekologia finka esperimentala bisitatzen. Proiektu horiek guztiak ongi azalduta dituzte bielaytierra.com webguneko Landa koadernoa atalean.
Orain Palentzia, Leon eta Asturiastik jarraituko dute bidea, baina abuztuan berriro ere Euskal Herrira itzuliko direla esan digute: abuztuaren 8an sartuko dira Karrantzatik eta gure lurretan ditugun hamaika proiektu bisitatuko dituzte: Muturbeltz Elkartea, Maskilu Kontserbak, Pikunieta Baserria, Azpeitiako Elikagunea… Adi egon beharko dugu, beraz!
Nafarroako beste zenbait herritan bezala, duela lauzpabost urte hasi ziren Basaburuan gaztainondoen inguruko lanketarekin. “Bertako gaztain barietateei lotutako ikerketa abiatu zuen Nafarroako Gobernuak, eta orduan hasi zen hemengo herrietan ere gaztainaren historia... [+]
Euskal literaturaren eta kulturaren topaleku garrantzitsuenetakoa da abenduaren 5etik 8ra egingo den Durangoko Azoka, eta 59. edizio honetan ere, Bizi Baratzeak bere postua izanen du, ARGIAkoaren ondoan.
Garbiñe Larreak Kosmetikoak sendabelarrekin liburua argitaratu berri du ARGIArekin. "Egin ezazu zuk zeuk" filosofia kosmetikoen mundura ekarrita, egunerokoan behar diren produktuak egiteko liburu teoriko-praktikoa da. Eskuragarri dago azoka.argia.eus webgunean.
Naturopatiaren eta iridiologiaren mundutik iritsi zen Eztizen Agirresarobe Pineda ezkiotarra kosmetika naturalaren mundura: “Hirugarren urtea dut naturopatia eta iridiologia ikasketetan, baina lehenagotik ere egiten nituen ukenduak, kakaoak, eta antzekoak”, azaldu... [+]
Umetatik baserrian bizi izan dira Gillen eta Bittor Abrego Arlegi anaiak, Lizarraldean, Iguzkitza herrian. Familia abeltzaina izan da haiena baina baserria eta lursailak haien esku gelditu zirenean, proiektuari buelta bat ematea erabaki zuten bi anaiek: “Lur zatia eta... [+]
Lehen sektorea bultzatzeko eta indartzeko lanean dihardute Nafarroako Pirinioetan azken urteotan, eta lanketa horren baitan sortu zuten Pirinioetako Mahaia. Diagnostikoa ondu dute azken urteotan, eskualdean lehen sektoreari lotuta dituzten hutsuneak identifikatzeko, eta ondorio... [+]
EAEko ekoizpen ekologikoaren kontseilua da ENEEK-Ekolurra, eta zertifikazioaz gain, eredu ekologikoaren aldeko sustapen lana ere egiten du elkarteak. “Gaur egun, argi ikusten dugu etorkizuneko eredua dela ekoizpen ekologikoa, eta badagoela honi buruzko informazioa emateko... [+]
Urteak dira Bergaran kontsumoaz eta lehen sektoreaz lanketa zabala egiten hasi zirela. Ereindajan kooperatibaren eta Elikadura Mahaiaren sorrerak bultzada izan ziren lanketa orokor horretan. Azken urteotan, azoka plazaren inguruko hausnarketa prozesuan buru-belarri aritu dira... [+]
2014an sortu zuten Birika Permakultura proiektua Leioako lursail okupatu batean. Jurgi Uriarte Idiazabalek eta beste bi kidek jarri zuten martxan egitasmoa. “Lursail hartatik bota egin gintuzten gerora, aparkalekua egin behar zutelako, eta, etenaldi baten ondoren, bakarrik... [+]
Nekazaritzarekin harreman estua izan du betidanik Barazki Bizidunak proiektuko Iñaki Garcia Grijalbo Mapik. Bizitzaren paradoxak, gaur egun saltoki handi baten aparkalekua den lursailean zuten baratzea garai batean etxekoek Donostiako Intxaurrondo auzoan... [+]
Nafarroako Hazialdekoren, Ipar Euskal Herriko Biharko Lurraren Elkartearen (BLE) eta Gipuzkoako Biolurren arteko elkarlanetik sortu berri da HoBBea, mugaz gaindiko proiektua. “Garien bueltan bagenuen aspalditik harremana gure artean, baina, nolabait, harreman horiek... [+]
Bigarren urtez segidan hartu du Habelarte baserritarren elkarteak Leitzako festetan, Gaztetxean, afariak emateko ardura. Nafarroako Mendialdeko ekoizle agroekologikoen produktuekin osatu dute eguneroko eskaintza, eta ehunka lagun pasatu dira abuztuaren 10etik 14ra haien... [+]
Aurreko urte bukaeran Elizondoko zahar-etxearen kudeaketa publifikatzeko jauzia eman zuen Baztango Udalak, eta geroztik, haren esku gelditu da egoitzaren antolaketa. Eskualdaketa horrekin batera, elikaduraren alorrean eraldaketa sustatzea izan da udalaren erabakietako bat... [+]
Mahaño Lanathoua 2017an hasi zen aitaren lurretan arbolak landatzen, oihan baratzea lantzeko ideiarekin. “Hasieran asmoa ez zen horretatik ekonomia bat sortzea, gure buruaskitasunerako bidean pausoak ematea baizik”, gogoratu du laborariak. Baina, landaketekin... [+]