Ekainean sartzearekin batera ekin zioten Ana Santidrián eta Edurne Caballerok Zaragozatik abiatu eta Iberiar penintsulako iparraldea zeharkatuko duen bidaiari. Ez da bidaia soila neskek eginen dutena: bizikletaz eginen dituzten 2.500 kilometroetan landa eremuko bizitza bultzatzeko sortu diren proiektu komunitario eta agroekologikoak bisitatuko dituzte, ondoren ikusten duten hori guztia bildu eta zabaltzeko asmoz. “Landa eremuko proiektu alternatiboak ezagutu nahi ditugu zubi lana eginez proiektu horiek jendarteari ezagutarazteko”, dio Caballerok.
Zaragozako supermerkatu kooperatibo sortu berritik abiatu ziren bi ziklistak ekainaren lehenean, eta orain arteko bidean Zaragoza, Nafarroa, Errioxa eta Burgosko hamaika proiektu ezagutu dituzte: eztia eta propoleoa edota barazki saskiak egiten dituztenak, okindegiak, jatetxe eta denda ekologikoak, baratze komunitarioak… elikadurarekin lotutako proiektuak ez ezik, bestelako bizi eredu baten alde egiten dutenak dituzte ipar.
Proiektuak baino proiektu horien atzean dauden pertsonen historiak kontatzen saiatzen ari dira. “Gu proiektu ezberdinen bila goaz, baina gero benetan topatzen duguna lurra eta pertsonak dira: askotan hitz egiten digute haiek zergatik eta nola iritsi diren horretara, zerk bultzatu dituen, bidean izan dituzten arazo eta zailtasunak…”. Ekimen bakoitzaren atzean pertsonen historiak daude eta horiek elkarbanatzea interesgarria dela uste dute, beste jende batentzat inspirazio edo eredu izateko.
Nafarroako erriberako zati bat pasatu dute jadanik Biela y Tierra proiektuko kideek: Tuteran egon ziren Mejanako baratze sozialak eta Helianto kolektiboaren Jasangarritasunaren Eskola ezagutzen, Arguedasko Alcaravan enpresa bisitatu zuten, eta handik Lodosa eta Sartagudara mugitu ziren udalek bultzatutako baratze komunitarioa ezagutu eta INTIAren agroekologia finka esperimentala bisitatzen. Proiektu horiek guztiak ongi azalduta dituzte bielaytierra.com webguneko Landa koadernoa atalean.
Orain Palentzia, Leon eta Asturiastik jarraituko dute bidea, baina abuztuan berriro ere Euskal Herrira itzuliko direla esan digute: abuztuaren 8an sartuko dira Karrantzatik eta gure lurretan ditugun hamaika proiektu bisitatuko dituzte: Muturbeltz Elkartea, Maskilu Kontserbak, Pikunieta Baserria, Azpeitiako Elikagunea… Adi egon beharko dugu, beraz!
Nekazaritzarekin harreman estua izan du betidanik Barazki Bizidunak proiektuko Iñaki Garcia Grijalbo Mapik. Bizitzaren paradoxak, gaur egun saltoki handi baten aparkalekua den lursailean zuten baratzea garai batean etxekoek Donostiako Intxaurrondo auzoan... [+]
Nafarroako Hazialdekoren, Ipar Euskal Herriko Biharko Lurraren Elkartearen (BLE) eta Gipuzkoako Biolurren arteko elkarlanetik sortu berri da HoBBea, mugaz gaindiko proiektua. “Garien bueltan bagenuen aspalditik harremana gure artean, baina, nolabait, harreman horiek... [+]
Bigarren urtez segidan hartu du Habelarte baserritarren elkarteak Leitzako festetan, Gaztetxean, afariak emateko ardura. Nafarroako Mendialdeko ekoizle agroekologikoen produktuekin osatu dute eguneroko eskaintza, eta ehunka lagun pasatu dira abuztuaren 10etik 14ra haien... [+]
Aurreko urte bukaeran Elizondoko zahar-etxearen kudeaketa publifikatzeko jauzia eman zuen Baztango Udalak, eta geroztik, haren esku gelditu da egoitzaren antolaketa. Eskualdaketa horrekin batera, elikaduraren alorrean eraldaketa sustatzea izan da udalaren erabakietako bat... [+]
Mahaño Lanathoua 2017an hasi zen aitaren lurretan arbolak landatzen, oihan baratzea lantzeko ideiarekin. “Hasieran asmoa ez zen horretatik ekonomia bat sortzea, gure buruaskitasunerako bidean pausoak ematea baizik”, gogoratu du laborariak. Baina, landaketekin... [+]
Nekazaritzaz eta abeltzaintzaz askotan entzuten da lanbide "oso lotua" dela, jai egunik edo oporrik ez dela existitzen. Ipar Euskal Herriko Onetik eta Etxaldia gasnategiek, Berria eta Aldudeko Esne Kooperatibekin elkarlanean, laborariei bakantzak bermatzeko egitasmoa... [+]
2022an Nafarroako Liburutegien Sareak martxan jarritako proiektu berezia da hazien liburutegia. Clara Flamarique Goñi da Nafarroako Gobernuaren liburutegi zerbitzuko proiektuen arduraduna, eta honela gogoratu ditu hastapenak: “Zaragozako liburutegian martxan zuten... [+]
Joxe Blanco Gomez laudioarra Lamuzanaturgunea blog-aren bultzatzaile eta Laudiokolore ekimeneko kidea da. Urteak daramatzate Laudion basa landareen inguruko sentsibilizazioa eta formazioa egiten, eta maiatzean, Arraño mendiko baso orkideen inguruko jardunaldiak egin... [+]
Urteak daramatza Cederna Garalur landa garapenerako elkarteak elikaduraren eta lehen sektorearen inguruko lanketa egiten Nafarroako Mendialdean. Elikadura osasuntsurako eta kontsumo jasangarriago baterako bidea egitea da asmoa, eta bide luze horretan, egitasmo berria gauzatu du:... [+]
Oiartzunen nekazaritza bultzatzeko eta elikadura burujabetzarako bidean pausoak emateko sortu zen Lurbizi egitasmoa, 2016 urte inguruan. “Herritar talde batek denbora zeraman herrian nekazaritzaren eta lehen sektorearen egoera kaxkarraz hausnartzen”, adierazi du Ibon... [+]
Sarako Nicolas Chretien dago Hiru Xilo baratzegintza proiektuaren atzean. Urtarrilean hasi zen baratzea lantzen, eta martxoaren hasieran ekin zion ekoitzitako produktuak merkaturatzeari. “Banuen formazioa baratzegintzan, baina orain arte honekin zerikusirik ez zuten... [+]
Arabako Bionekazaritza elkartearen eta Euskadiko Hazien Sarearen arteko lankidetzatik sortu zen duela urte pare bat Agroekoop kolektiboa. “Arabako agroekologiaren bueltako elkarteak lotzeko eta indartzeko, eta sinergiak sustatzeko asmoz sortu genuen”, adierazi du... [+]
Lehen begi kolpean, ohiko artaldea dirudi argazkikoak, ezta? Bada, ez… ardi horiek suhiltzaile ere badira eta. Nafarroako Zunbeltz Nekazaritzako Test Guneak zerbitzu berria eta berritzailea jarri du martxan Lizarraldean: Arsue, edo artalde suhiltzaile estentsiboa... [+]
Urteak daramatzate Atxondoko Biezko baserrian bizitzen eta lanean Aner Garitaonandiak eta Oihane Lekunberrik. “Kaletarrak ginen gu, nik enpresa eta turismo ikasketak egin nituen, baina mundu hori ez zitzaidan gustatzen…”, azaldu du ekoizleak. Lekunberrik,... [+]
2009an sortu zen Ja(ki)tea elkartea zenbait jatetxe, sukaldari eta gastronomia kritikariren arteko elkarlanetik. “Hasiera hartan, Gipuzkoako 14 bat jatetxe elkartu ginen, baina pixkanaka hazten joan da proiektua, eta gaur egun 37 gara”, azaldu du Xabier Zabaletak,... [+]