Z enbait urtetan deskantsua hartu ondoren, etenik gabe eginen duten laugarren edizioa izanen dute aurtengoa. Aspaldidanik datorren ekimena da asteburukoa, dena den: Lapurdiko hirian tradizio handiko jaia da sagardo eguna. Hainbestekoa, non Jesus Arzallus antolatzaileak kontua jada galdua duen: “Gutxi gora behera hogeigarren edizioa izanen dela aurtengoa kalkulatzen dut”, azaldu du.
Ohikoak izaten dira sagardo egunak garaiotan herri askotan, baina Hendaiakoak badu berezitasun bat: Euskal Herri osoko sagardotegiak gonbidatzen dituzte. “Hamabi sagardotegi ekarriko ditugu: Lapurditik bost etorriko dira, Arabatik, Bizkaiatik eta Nafarroatik bana, eta Gipuzkoatik lau”, dio antolatzaileak. Hala ere, Ipar Euskal Herriko sagardogintzari eman nahi diote protagonismo berezia. Izan ere, espero gabe sorpresa polita hartu zutela kontatzen du Arzallusek: “Gu ekimen honekin hasi ginenean uste genuena baino dezentez sagardogile gehiago aurkitu genituen hemen”. Horietako zenbaitek sagardotegi bezala funtzionatzen dute, baina beste askok etxerako egiten dute sagardoa.
Hendaiako Sagardo Egunaren antolatzailea Baleak Kultur Elkartea da baina eskualdeko beste talde ugarik hartzen dute parte egunean: Mintzaian euskal elkartea, Entzun korala, Txikitxoko haurtzaindegia, Gure Ikastola, Hendaitz Gazte Asanblada, Rugby kirol elkartea, LAB sindikatua, Antxeta Irratia, Biriatuko Ikastola edota Hendaiako presoen aldeko taldeek, esaterako, pintxoak eskaintzen dituzte sagardotegi bakoitzaren gunean. “Guk edalontziak salduta ordaintzen ditugu gastuak, eta elkarteek berriz pintxoekin ateratzen dute sosa”.
Sagardoa eta pintxoak laguntzeko trikitilariak, txalaparta eta bertsolariak egonen dira ekainaren 8ko arratsalde osoan zehar. Zer jan, zer edan eta zer entzuna egonen da beraz asteburuan Hendaiako ekimenean. Arzallusek dioen bezala, elkarlanean antolatutako festa herrikoi eta kulturala izatea da egunak duen gauzarik politena.
Errezilera bizitzera joan eta sagarrondoak landatu zituen Satxa Zeberiok, Bio-K proiektuaren bultzatzaileak, duela zenbait urte. “Iritsi zen sagarrekin zerbait egiteko momentua, eta sagar zukua eta sagardoa ekoizteari ekin genion orduan”, azaldu du. 2015ean sortu... [+]
Urteak daramatza Ipar Euskal Herriko Biharko Lurraren Elkarteak (BLE) bioaniztasun landatuaren inguruan lanean. “Hainbat proiekdu ditugu abian, eta horietako bat baratzeko hazien ingurukoa da”, azaldu du Nico Mendiboure Hazi Sareko kideak. Duela lau bat urte hasi... [+]
Nekazaritzan trebatzeko eta proiektu propioak abiatu aurretik ekoizpenean eta merkaturatzean norbere burua probatzeko, abian dira gurean nekazaritzako hainbat test gune. Araban, 2023an abiatu zuten Aleko nekazaritzako test gunea, baina, antzeko egitasmo gehienekin alderatuta,... [+]
Itsason (Gipuzkoa) elkarren ondoan dauden bi baserri dira Urteaga eta Urkulegi, duela zenbait urte elkartu eta proiektu bateratua martxan jarri zutenak. “Bi baserriak elkartu eta ekoizpen proiektua abiatu genuen, eta 2011tik dedikazio osoarekin ari naiz honetan”,... [+]
Urteak daramatza martxan Ipar Euskal Herrian Trebatu elkarteak, laborantzan proiektua abiatu nahi duten pertsonek aurrez trebatzeko aukera izan dezaten. Ipar Euskal Herriko proiektua eredutzat hartuta eta ideia berari tiraka, Gipuzkoan ere izen bereko elkartea sortu dute aurten... [+]
Gero eta nekazaritzako test gune gehiago ditugu inguruan, hau da, nork bere proiektua martxan jarri aurretik nekazaritzan eta abeltzaintzan trebatzeko guneak. Nafarroako Zunbeltz espazioa eta Gipuzkoako eta Ipar Euskal Herriko Trebatu dira horietako zenbait adibide, gurean... [+]
Herritarrak elkarren artean saretzea eta bizitza sozialerako espazioak bultzatzea da Xiberoko Kolektiboa elkartearen lan ildoetako bat. Bide horretan, baratze kolektiboa sortzeko aukera suertatu zitzaien 2020an Maulen, eta zalantzarik gabe, proiektuari ekitea erabaki zuten... [+]
Arrasateko Beroña auzoan dago kokatuta Xabi Abasolo Etxabek eta Naiara Uriarte Remediosek bultzatutako Errastiko Ogia proiektua. Bakoitza bere bidetik iritsi ziren okintzaren mundura, baina eredu ekologikoan eta ama orearekin ekoizteko oso ongi uztartu dituzte bi gazteen... [+]
Nafarroako beste zenbait herritan bezala, duela lauzpabost urte hasi ziren Basaburuan gaztainondoen inguruko lanketarekin. “Bertako gaztain barietateei lotutako ikerketa abiatu zuen Nafarroako Gobernuak, eta orduan hasi zen hemengo herrietan ere gaztainaren historia... [+]
Euskal literaturaren eta kulturaren topaleku garrantzitsuenetakoa da abenduaren 5etik 8ra egingo den Durangoko Azoka, eta 59. edizio honetan ere, Bizi Baratzeak bere postua izanen du, ARGIAkoaren ondoan.
Garbiñe Larreak Kosmetikoak sendabelarrekin liburua argitaratu berri du ARGIArekin. "Egin ezazu zuk zeuk" filosofia kosmetikoen mundura ekarrita, egunerokoan behar diren produktuak egiteko liburu teoriko-praktikoa da. Eskuragarri dago azoka.argia.eus webgunean.
Naturopatiaren eta iridiologiaren mundutik iritsi zen Eztizen Agirresarobe Pineda ezkiotarra kosmetika naturalaren mundura: “Hirugarren urtea dut naturopatia eta iridiologia ikasketetan, baina lehenagotik ere egiten nituen ukenduak, kakaoak, eta antzekoak”, azaldu... [+]
Umetatik baserrian bizi izan dira Gillen eta Bittor Abrego Arlegi anaiak, Lizarraldean, Iguzkitza herrian. Familia abeltzaina izan da haiena baina baserria eta lursailak haien esku gelditu zirenean, proiektuari buelta bat ematea erabaki zuten bi anaiek: “Lur zatia eta... [+]
Lehen sektorea bultzatzeko eta indartzeko lanean dihardute Nafarroako Pirinioetan azken urteotan, eta lanketa horren baitan sortu zuten Pirinioetako Mahaia. Diagnostikoa ondu dute azken urteotan, eskualdean lehen sektoreari lotuta dituzten hutsuneak identifikatzeko, eta ondorio... [+]