Elikagai ekologikoak hobeak ez direla nork esan du?

  • 2012ko irailak 4. Milaka herritarrek goizeko kafearekin irentsi dituzte izenburuak. El País: “Ikerlan batek erakutsi du jaki ekologikoak besteak bezain osasuntsuak direla”. Ez gehiago. The New York Times: “Stanfordeko zientzialariek zalantzan jarri dituzte haragi eta produktu organikoen abantailak”. Deabrua letra xeheen artean ezkutatzen da.


2012ko irailaren 25ean
Belgikako Bioguide gunetik hartutako argazkian, Koen Defrom baserritarra gazta zatia eskaintzen erosleari Watermael-Boitsforteko azoka biologikoan, Bruselas ondoan; Hof ten Broeke etxaldean eta auzoko beste batean ekoiztutako esnekiak eta haragia saltzen
Belgikako Bioguide gunetik hartutako argazkian, Koen Defrom baserritarra gazta zatia eskaintzen erosleari Watermael-Boitsforteko azoka biologikoan, Bruselas ondoan; Hof ten Broeke etxaldean eta auzoko beste batean ekoiztutako esnekiak eta haragia saltzen ditu. Elikagai ekologikoaren balioei buruzko eztabaida bio, eko edo organic labelek babestutakoetatik askoz harago heltzen da. Jakiak ahalik eta kimika eta pozoi gutxienekin ekoizten ahalegintzen diren guztiak harrapatzen ditu, "berdintsuak dira" horrek iradokitzen duelako gutxi axola diola zer kontsumitzen den. Ekoizleen eta kontsumitzaileen artean ardurak ahaztea pusatzen du. Bide batez, ezkutuko kostuak diren arriskuak barkatu nahi dizkio industria handiari, hondakinekin zein nuklearrekin egiten duten gisa berean. Azken finean, nork ditu nozitzen nekazaritzan usatutako pozoien kalteak?
Zarata mediatikoz beteriko garai nahasiotan, merkatu logiketatik urrun eta irakurleengandik gertu dagoen kazetaritza beharrezkoa dela uste baduzu, ARGIA bultzatzera animatu nahi zaitugu. Geroz eta gehiago gara, jarrai dezagun txikitik eragiten.

Biologiko-ekologiko-organiko ekoizten duten baserritarrak (eta horretara ahal bezainbeste hurbiltzen saiatzen direnak, pestizida eta ongarri kimikoak saihestuz) ez ziren gehiegi harrituko. Stanfordeko ikerlariek ez dute hautsi joan den urtarrilean Jose Miguel Mulet ingeniariak Eroski katearen Consumer aldizkarian utzitako aterakaiaren marka: “Iruzur egitea da elikagai ekologikoak osasunarentzat eta ingurumenarentzat hobeak direla esatea”. Internetez euskaraz ere leitzeko moduan dago.

Baina Stanfordeko unibertsitatearenak bestelako oihartzuna lortu du, Annals of Internal Medicine aldizkari zientifikoan publikaturik, hedabide nagusi guztiek anplifikatu baitute haren uhina. Argiako irakurleak seguruenik entzuna du albistea: pestizida gutxiago edukitzea aitorturik, gainerakoan modu ekologiko edo biologikoan ekoiztutako jakiek ez dutela era industrialean hazitakoek baino balio nabarmenki handiagorik nutrizioaren ikuspegitik.

Stanfordekoei alde askotatik erantzun zaie, gurean ere erreakzioak izan dira. AEBetan bertan argitaratutako zenbait arrapostuk interes berezia dute, ulertzeko bai ikerlanaren xehetasunak, bai horiek komunikatzerakoan erabilitako zenbait teknika, atzean egon daitezkeen interesak eta gaiaren mamia bera zertan dagoen.

Gaiari buruz aurretik plazaratutako 298 ikerlanetan arakatu dute Stanfordeko ikerlariek, bi ondorio nagusitara iristeko. Bat: “Dagoen literatura zientifikoak ez du ebidentzia sendorik azaltzen esateko jaki organikoak nabarmenki elikagarriagoak direla ohikoak baino”. Eta bi: “Jaki organikoak kontsumitzeak gutxitu dezake pestiziden hondarrak eta antibiotikoentzako sendagaitzak diren bakterioak barneratzea”.

Chuck Benbrookek The devil in the details –hitzez hitz, “Deabrua xehetasunetan datza” edo baita “Xeheki azaltzen gaitz da” artikuluan– aztertu du afera. Benbrook AEBetako administrazioan goi kargua izana da nekazaritza gaietan, sistema barruko gizon entzutetsua da beraz.

Alta, Standfordekoek darabilten bibliografia berean aurkitzen ditu Benbrookek jaki eta nekazaritza ekologikoen hiru onura nagusi. Hasteko, pestizidarik ez erabiltzean, gutxitu egiten dira kimikoek fetuen eta haurren garapenean eragindako kalteak. Bigarrenik, haragi eta esneki biologikoetan omega-6 eta omega-3 koipeen arteko oreka nabarmenki hobea da. Eta azkenik, gutxitzen da antibiotikoekiko tratagaitzak diren bakterioen sorrera, nekazaritza industrialaren kalte handietako bat.

Bestalde, galdetu du beste askok bezala Benbrookek, zer da elikagai bat bestea baino significantly more noutritious (nabarmenki elikagarriagoak) izate hori? Ikerketa askok ekologikoei aitortu badie zenbat elikagaitan %10etik %30a arteko abantaila... hori ez da significantly more noutritious? C bitamina, antioxidante eta azido fenolikoetan %60-%80 aberatsagoak izatea ere ez?

%5etik %33ra dagoen tartea

“Jaki batek –dio Benbrookek– ez dauka zertan izanik osagai garrantzitsuenetan %50 aberatsagoa giza osasunari onura handiak ekartzeko.  Zenbait osagai berezitatik %10 gehiago edukitzeak jendearen osasunari onura nabarmenak ekarriko lizkioke”.

Bada Stanfordekoek aipatu baina aintzat hartu ez duten ikerlan bat, Kristen Brandt buru zuela Newcasttleko (Britainia Handia) unibertsitateko ekipo batek plazaratua 2011n, Agroecosystem Management and Nutritional Quality of Plants Foods: The Case of Organic Fruits and Vegetables. Hartan Brandten taldeak erakutsi du jaki ekologikoek zenbait osagaitan dauzkaten kopuru handiagoak lotuta daudela horiek ekoizteko nekazaritza sistemarekin; biologikoan hazitako landareek defentsa mekanismo sendoagoak edukitzeagatik gertatzen omen da.

Benbrookek salatu du, bestalde, Standfordeko ikerlanean estatistikak aurkezteko modua. Adibidez, kutsatzeko arriskuak azaltzen hasita organikoetan %5 (81 laginetatik 4) eta industrialetan %33 aurkitu badira (4.069tatik 1.354) esan daiteke haietan arriskua %28 txikiagoa dela? Ehunen gainean 28 puntu gutxiago, bai, baina alderatzen hasita ez zen zuzenagoa izango esatea “%81 txikiagoa”? Bestea, jendea nahasteko modu bat da.

Pestiziden eragina hain arinki gainetik kendu eta gutxietsi izana ere ez die barkatzen Benbrookek Standfordekoei. “AEBetako Pesticide Data Program delakoaren datuekin, nik kalkulatu dut marka konbentzionaletan pestizidak aurkitzeko arriskua 17,5 aldiz handiagoa dela marka organikoetan baino. Honek esan nahi du jaki biologikoetan pestizidengatiko osasun arriskuak %94 txikiagoak direla”.

Pestizidek jendeen osasunari dakarzkieten kalteez informazio asko bada munduan. Benbrookek AEBetan berrikitan plazaratutako bakan batzuk oroitarazi ditu bere argudioak sendotzeko. “Gaur demostratuta dago intsektizida organofosfatodunek handitzen dituztela jaiotzear dagoen fetuaren garapen neurologikoan arriskuak (...) eta baita astma, arreta galdu-hiperaktibitate asaldura (ADHD ingelesez) eta autismoa edukitzekoak. Eskolako umeetan egindako ikerlan gehiago badira zentzu berean.

Antibiotikoentzako tratagaitzak diren bakterioena da Beenbrookek nabarmendu duen beste afera. Hauen arriskua jaki industrialetan hiru halakoa da biologikoekin alderatuta. Herritarrei eten gabe gomendatzen zaie antibiotikoak gutxi eta zorrotz hartzeko, baina gutxiago aipatzen da horiei aurre egiten asmatu duten bakterio eraldatuak hein handi batean granja industrial erraldoietan sortu direla.

 Dena dela, Standfordeko ikerlarien lanak jasotako beste kritika batzuek haien lanaz gain independentzia jarri dute auzitan. AEBetako intelligentsia ezkertiarreko idazlanak plazaratzen dituen Common Dreams guneak gogorarazi du agribusiness eta elikadurako multinazionalek –Cargill, Bill and Melinda Gates Foundation, Monsanto...– donazio handiak egin dizkiotela ikerlana finantzatu duen Stanford-Freeman Spogli Institutuari. Nekazaritza organikoa sustatzen duen Cornucopia elkarteak salatu du ikerlarien artean dagoela Ingram Olkin irakasle zaharra, lehenago tabako korporazioen alde lanean aritua.

Earth Island Journaleko Jason Marcek, aldiz, pestiziden artean itotzen diren nekazariei eta hauen umeei erreparatu die. Beretzako onurak txikiak balira ere, ekologikoak jaten segiko luke, baserritarren osasunari sekulako mesedea egiten diolako.


Azkenak
2025-03-21 | Iñaki Lasa Nuin
Ezegonkortasuna eta desoreka

Goizean jaiki orduko hasten dira desegokitasunak. Beharbada lotarako erabili duzun lastaira ere ez zen egokiena. Baina, ezin ba idatzi desegoki sentiarazten nauten guztiez. Horregatik, udaberriko ekinozioa –egunaren eta gauaren arteko oreka– dela eta, oraindik ere,... [+]


2025-03-21 | Axier Lopez
‘Pikoletoak’ ere Euskal Herrian euskaraz

Guardia Zibilaren historia bat - Hemendik alde egiteko arrazoiak izenburupean, datorren astean argitaratuko dugun 305. LARRUN aldizkariaren pasarte batzuk dira ondorengoak, erakunde armatuaren sorrera garaietan girotutakoak.


Rosa Zarra Ertzaintzaren pilotakadak hil zuen

Rosa Zarra Ertzaintzaren pilotakada baten ondorioz hil zela da Eusko Jaurlaritzako Poliziaren Biktimen Balorazio Batzordeak atera duen ondorioa, Berria-k jakinarazi duenez. Orain arte, Ertzaintzak beti egin dio uko bertsio horri, eta Rosa Zarra berak zuen gaixotasunaren ondorioz... [+]


Oier Sanjurjo
“D eredua bultzatzen eta ikastolen nortasuna zabaltzen ahaleginduko naiz”

Nafarroako Ikastolen Elkarteak lehendakari berria du. Oier Sanjurjok hartu dio lekukoa Elena Zabaleta Andresenari.  Beste zazpi kide izanen ditu alboan Sanjurjok.


2025-03-21 | ARGIA
Ertzainen %20ak eta udaltzainen %30ak ez dute euskara-eskakizunik azken deialdian

ELA sindikatuak azaldu duenez, azken Lan Eskaintza Publikoaren oinarrien arabera, Ertzaintzarako eskainitako lanpostuen %20ak eta Udaltzaingoaren %30ak ez daukate euskara-eskakizunik. Gasteizen, adibidez, udaltzain-lanpostuen erdietan, 24tan, ez dago euskara-eskakizunik.


Donostiako Birunda gune autogestionatua “ilegalki” hustu dute

Ustez, lokalaren jabetza eskuratu dutenek bidali dituzte sarrailagileak sarraila aldatzera; Ertzaintzak babestuta aritu dira hori egiten. Birundak epaiketa bat irabazi du duela gutxi.


Inoren Ero Ni + Lisabö
Eta eromenaren lorratzetan dantzatu ginen

Inoren Ero Ni + Lisabö
Noiz: martxoaren 14an.
Non: Gasteizko Jimmy Jazz aretoan.

----------------------------------------------------

Izotz-arriskuaren seinalea autoko pantailatxoan. Urkiola, bere mendilerro eta baso. Kontzertuetara bideko ohiko errituala: Inoren... [+]


2025-03-21 | Euskal Irratiak
Iparraldeko euskalgintzak Senpereko Larraldea etxea galduko du

Euskalgintzak Senpereko Larraldea etxea faltan botako du. Uda gabe, Bertsularien lagunak, bertan gelditzen den azken elkarteak, lekuz aldatuko du eta etxea hetsiko dute. Euskararen, euskal kulturaren eta arteen ohantzea izan da Larraldea, urte luzetan Andoni Iturrioz mezenasak... [+]


Euskal Herriko Filosofia Zaleen Sarea eratzeko prozesua abian da

Txinparta izeneko prozesua Martxoaren 21ean hasiko da eta urte bete iraungo du. "Udaberriaren hasierarekin batera proiektu herritar berri bat" aurkeztu nahi dutela adierazi dute. 


Duero ibaitik gora otsoa berriz ehizatzea onartu du Espainiako Kongresuak

PP, Vox, Junts eta EAJren botoekin Espainiako Kongresuak onartu du otsoa espezie babestuen zerrendatik ateratzea eta, horren ondorioz, berriz ehizatu ahal izango dute Duero ibaitik iparrera.


2025-03-21 | Elhuyar
Autismoak: normaltasuna zabaltzeko aukera bat

Berrogei urte dira Euskal Herrian autismoaren inguruko lehen azterketak eta zerbitzuak hasi zirela. Urte hauetan asko aldatu da autismoaz dakiguna. Uste baino heterogeneoagoa da. Uste baino ohikoagoa. Normalagoa.


Eguneraketa berriak daude