Harpidedunentzat Inaxio Muguruzaren 46 errezeta opari


2021eko uztailaren 19an
Hilero menu bat osatuko dugu, bere sarrerako plater, arrain, haragi eta postrearekin. Muguruzak berak azaldu digu nola hautatu dituen platerak: «Euskal Herrian beti egin diren platerak dira. Sukaldaritza pixka bat erotzen ari gara, orain dena da aparra, infusio eta antzerakoa. Betiko platerak eta era zaharrekoak dira azkenean berrienak. Gure arbasoen kulturan jatea beti izan da hortzekin mastekatzea, ez arrainek bezala jakiak xurgatzea. Errezeta klasiko hauek oinarri hartuta, beste fase batean bestelako platerak egin litezke, baina oinarria ondo jartzea garrantzitsua da».

Garaian garaiko produktuekin egindako menuak izango direnez, beti lehengai freskoak erabili ahal izango dituzu. Urtaro bakoitzean zein plater duen gustukoen galdetu diogu sukaldariari: «Tripakiak eta muturrak dira, niretzat, neguko plater erregea. Eta neguko postrea, berriz, gaztainak eta intxaur saltsa. Udaberrirako ilar berriekin egindako menestra egingo nuke. Udan, hegaluzea entsaladan jarriko nuke. Eta udazkenean ehiza, onddo eta perretxikoz lagunduta».


Qalitatezko oparia

Irungo Atalaia jatetxea da Gipuzkoan kalitatearen Q-a jaso duen lehen jatetxea. Harpidedun mokofinek esango duzue ea zuen oniritzia ematen diozuen. Sari horren esanahia argitu digu Muguruzak: «Q saria da platera mahaira atera arteko kalitatearen bermerik handiena. Pauso hau urteekin, lantalde osoa ongi kontzientziatuta eta inbertsio handiekin egiten da, bestela ezin da eman. Izan ere, ingeniari teknikoek lehengaiak eta lantalde osoaren lana aztertzen dute, irizpide argien arabera. Hortik aurrera, platera mahaira atera ostean etortzen diren sariak kritikoek ematen dituzte, eta hori beste mundu bat da, hain inpartziala ez dena. Baina kalitatearen saria da lehen pausoa».


Ziur ongi aterako direla

Muguruza maisua da etxean daudenei irakasten, distantzira eskaintzen diren ikastaroetako irakasle da eta. Bere azalpenak jarraitzen ez zaizue pazientzia erreko, beraz. Platerak ongi atera daitezen aholku bakarra ematen dizue harpidedunei: «Bizpahiru aldiz errezeta irakurri eta praktikan jarri. Eta harategi, arraindegi eta barazki dendetan eskatu jenero hori». Hortik aurrerakoaz berme osoa ematen dizue Muguruzak: «Errezeta hauek propio egindakoak dira, eta kantitateak, proportzioak, denborak, eta gainerakoak ongi frogatuta daude. Dudarik gabe, ongi aterako zaizkizue. Ikastaro asko eman ditut, eta errezeta hauek ikastarotan horrelaxe emango nituzke». Hortik aurrera, norberaren gustu berezien arabera gatz eta azukre gehiago edo gutxiago botatzeko aukera ematen dizue maisuak.

ARGIAko sukalde lanetan ari garenon partetik, gure oinarri zareten harpidedunei: on egin!


Azkenak
2024-12-04 | Mikel Aramendi
ANALISIA
Muga-zergak ezarriko ote zaizkio unibertsitateko talentuari ere?

Ipar hemisferioan ikasturtea hastearekin batera izan ohi den albiste-zaparradan argitaratu zen duela astetxo batzuk: aspaldiko urteetan ez bezala, txinatar jatorriko ikasleak (275 milatik gora) ez dira jada ugarienak Estatu Batuetako unibertsitateetako atzerriko ikaslerian;... [+]


Urduñako espetxe frankistako biktima gehiago deshobiratzeko lanak abiatu dituzte berriro

Astelehenean abiatu zituzten lanak eta frankismo garaiko 20 biktima berriren gorpuak topatu dituzte honezkero. Asteburura arte luzatuko dute gorpuzkiak lurpetik ateratzeko hirugarren kanpaina.


2024-12-04 | Julene Flamarique
Autonomo faltsuen lan eredua aldatuko duela esan du Glovok, jabea epaitua izan baino egun bat lehenago

Sei urteko espetxe zigorra ezar diezaiokete Oscar Pierreri langileen eskubideen aurkako hainbat delituengatik. Epaiketa asteartean izan da Bartzelonan, eta astelehenean iragarri du legearen pean kontratatuko dituela 15.000 rider. CGT sindikatuak “fiskaltzaren aurrean... [+]


2024-12-04 | Leire Artola Arin
Kapitalismo berdearen izenean, lurraren defendatzaileak kriminalizatuta

2023an ezagutu genuen Solway Investment Group multinazional suitzar-errusiarraren boterea noraino iristen den. Guatemalan duen Fenix meategiaren gehiegikeriak agerian uzten zituen ikerketa baten berri eman zigun Prensa Comunitariako kazetari batek, eta elkarrizketa hori [+]


Teknologia
Mundu digital bortitza

Bilbon bazterkeria arriskuan dauden kolektiboekin lanean aritu nintzen bost urtez, arrakala digitalaren inguruan, batez ere emakumeekin. Bidean, bortizkeria matxistekin eta beste arazo askorekin aurkitu nintzen. Oso modu organikoan, indarkeria matxista pairatzen zuten... [+]


Materialismo histerikoa
Beteta

Bata bestea irentsiz gordetako azken galtzerdi parearen ondoren, ezin izan nuen kaxoia itxi. Horrela zegoen, gaizki itxita, bi astez jada, pijamena (pijamen tiraderan, oparitutako hiru izan ezik, ez dago pijamarik; “etxerako” kamiseta eta galtzaz beteta dago). Atera... [+]


2024-12-04 | Ula Iruretagoiena
Lurraldea eta arkitektura
Sir

Londrestik iritsi da ospe handiko arkitekto bat Galiziako herri txiki batera. David Chipperfield du izena, eraikinak mundu osotik zehar ditu, Berlin, Milan eta Shangaigo bulegoetatik lanean. Arkitektura elegantea, fina, Sir batek egindakoa. Istorioa Corrubedo herrixkan hasten... [+]


Euskara mailu bat da

Neronek esan nezake, baina Macronek esan zuen. Frantses nazioa zatitzeko tresnak omen dira frantsesa estatu hizkuntza bilakatu baino lehenagotik ere exagonoan baziren hizkuntza horiek. Aitortu ordez Frantziak hizkuntza horietako hiztunak azpiratu, uniformizatu eta asimilatu egin... [+]


Ikusezin

Tabernan zaude, barran, eskatu nahian. Mostradorean beste pertsona batzuk ere berdin. Laster izango da zure txanda, baina zuri tokatu arren, zerbitzariak ez dizu galdetu ea zer nahi duzun, salto egin dizu eta zure atzean etorri den gizona atenditu du. Ergel aurpegia geratu... [+]


2024-12-04 | Tere Maldonado
Biraka jarraitzen du gurpilak

Gogoratzen al duzue? Legebiltzarreko %90ak onartu zuen Hezkuntza Akordioa duela bi mende –barkatu, bi urte–. Ezkerraren biltzarkideen erreakzioa euforiaren eta neurriko gogobetetasunaren artean mugitu zen. Onarturiko dokumentuaren arabera, zentro pribatuek diru... [+]


2024-12-04 | Karmelo Landa
Durangok dakarrena

Egotea egitea da. Hala dio aurten Durangoko Azokak, eta egia da, azokaren beraren kasuan behintzat eta Euskal Herria aintzat hartuta. Dagoeneko 59. azoka da aurtengoa, eta urtero egote hutsak frogatzen du euskara, euskal kultura, euskal nazioa egiteko modua dela Durangoko... [+]


Cristina Osés. Euskararen demokratizaziorantz
“Jakin nahi dut nola deseraiki daitekeen euskararen aurreko indiferentzia”

2022an egin nuen topo Cristinarekin lehen aldiz, Eusko Ikaskuntzak antolaturiko Aniztasunaren kudeaketa demokratikoa Nafarroan proiektuaren baitan. Nafarroa Garaiko errealitate soziopolitikoaren ordezkari-edo ginen zortzi gazte elkartu eta batzen eta bereizten gaituzten aferez... [+]


Eguneraketa berriak daude