PUNTA-PUNTAKO ITSAS UZTA


2021eko uztailaren 26an
Arrain kontserben sektorea egoera onean dago eta izen handia du Euskal Herrian ezezik Europan eta munduan zehar ere eta leku askotara iristen dira haren produktuak. Galiziarekin batera, Espainiako Estatuko eta Europako gunerik garrantzitsuenetakoa da. Egoera on hori Kantauriko itsasoaren ondoko kokagune paregabean oinarritzen da, eta euskaldunok dugun tradizio luzean. Badira enpresa batzuk urte osoan zehar aritzen direnak, baina urteko garai honetan du sektore honek bere bete-beteko jarduera.

Familia mailako enpresak nagusitzen dira oso sakabanaturik egon izan den sektorean. Hala ere, esan beharra dago, sektorea berritzen, eraldatzen eta egoera berrietara egokitzen joan dela, barruko nahiz kanpoko merkatuetan sartzeko. Gainera, produkzioan hobekuntzak egin dituzte ingurumenean ahalik eta kalterik gutxien eragiteko, gaur egun enpresak kokaturik dauden herrietako biztanleek eta gobernuko erakundeek egiten dieten eskakizunari erantzunez.

BERROGEITA HAMAR KONTSERBA ENPRESA.

Sektore honetan Hego Euskal Herrian sektore honetako 46 enpresa daude eta hauei Iparraldeko beste zenbait gehitu behar zaie. Denera, 1.300 langile inguruk egiten dute lan. Bizkaia eta Gipuzkoako 46 enpresa horietatik 26 atun mota ezberdinak eta antxoa prozesatzen aritzen dira. Iparraldean antxoaren kontserba nagusitzen da. Gainerakoak oso sakabanaturik dauden enpresa txikiak dira, eta oso gai ezberdinak lantzen dituzte edo, besterik gabe, arraina ontziratzeaz edo izozteaz arduratzen dira.
Gehienetan familia mailako enpresa txiki edo ertainak izan ohi dira, eta %5-25 bitarteko esportazio bolumena dute. Oso kalitate maila handiko ekoizpenak lortzearen ezaugarria izan ohi dute, eta, batez ere, ostalaritzan eta salmenta berezituan merkaturatzen dira. Beren ekoizpen prozedura, gehienetan, modu tradizionalean egiten da, eta antxoaren kasuan artisau erakoa da ia guztietan. Kontserba enpresa gehienak itsasertzeko herrien inguruan kokatzen dira: Bermeo, Berriatua, Gizaburuaga eta Ondarroa Bizkaian; Mutriku, Deba, Zumaia eta Orio Gipuzkoan; eta Iparraldean, berriz, ia enpresa guztiak Ziburun biltzen dira.
Hegoaldeko kontserba enpresek urtean 20.000 tona inguru prozesatzen dituzte atunetan eta beste 2.000 tona antxoan. Ez daukagu eguneratutako datu ekonomikorik. Baina, hala ere, 1997ko datu ofizialak har ditzakegu erreferentzia gisa. Horrela, datu horien arabera, Hegoaldean, eraldatutako arrainen produkzioa 36.676 milioi pezetakoa (1.467 milioi libera) izan zen, eta horietako 27.420 milioi pezeta (%75) kontserben azpisektorera xedatu ziren, 6.076 milioi pezeta (%16) arrain izoztuarenera eta gainerako 3.180 milioi pezetak (%9) arrain ketuetara. Bestalde, 1999. urtean, Garavilla Taldeak soilik, 30.000 milioi pezeta fakturatu zituen, beraz, 2000. urteko fakturazioak nabarmen gaindituko zuen 50.000 milioi pezetako kopurua.
Hegaluzea, hegalaburra edo antxoa dira euskal kontserba enpresek erabiltzen jarraitzen duten lehengai nagusia. Merkatuan aurki daitekeen elikagairik osatuenetako bat egiteko kalitate aparteko lehengai paregabea da. Gaur egun arrainaren kontserba dietetika eta nutrizio mailako balio handiko gaia da, batez ere oliba oliotan baldin badago. Horregatik, arlo honetako ekoizpenak, azken urteotan, behera ez egiteaz gainera, gora egin du. Horretarako, euskal kontserbagileek aldaketa handiak egin behar izan dituzte beren enpresetan Europako Batasuneko legeriara egokitzeko eta gailurra jotzen hasia zen merkatua zabaltzeko. Berrikuntza horrek kalitatea handitzea, kostuak murriztea eta, batez ere, ingurumena gutxiago kaltetzea eragin du. Salica eta Garavilla dira, enpresa indartsuak eta finantza babes handiko enpresak izanik, sektoreak gauzatu duen aldaketa teknologiko eta industrialaren eredu nagusiak, eta arraina harrapatzen zen garaiak mugatzen zuen jarduera edukitzetik, urte osoko eta langileria iraunkorragoko enpresa izatera igaro dira.
Baina, sektore honek arazo larriak ditu etorkizuneko garapenari begira. Sektoreak ezinbestekoa du oinarrizko lehengaia eskuratu ahal izatea, eta baliabide hori, batetik, urria da eta, bestetik, bilakaera ezkorra sumatzen zaio arrantza lekuak agortzen eta harrapaketak mugatzen ari direlako. Gainera, beste hirugarren herrialde batzuek lehia gogorra egiten dute, eskulan merkeagoa lortzeko eta arrantza lekuetara iristeko abantaila handia dutelako.
Horregatik, Conservas Garavillak, Bermeon dituen lantegiez gainera, beste batzuk ditu Galizian, Marokon, Hego Amerikan eta Ertamerikan. Conservas Garavilla, BBVAren finantza ekarpen handi batekin, kontserben arloko bigarren enpresarik handiena da Espainiako Estatuan, urtean 40.000 milioi pezeta fakturatzen dituen Calvo Taldearen ondoren. Une honetan beste lantegi bat ari da eraikitzen Mundakan, eta hirukoiztu egingo ditu egunean 20 tona ontziratzen dituen Bermeokoaren instalazioak.

"EKOIZPEN GARBIA" LORTZEAREN ALDE.

2.000 tona atun eta 2.000 tona antxoa prozesatzeak 200.000 metro kubikoko hondakin urak eragiten ditu. Ur horrek osagai organiko, hondakin solido, gatz eta olio kopuru handia darama, eta itsasertz turistikoaren hainbat lekutan isurtzen denean eragozpenak sortzen dizkie hiritarrei. Gainera, sarritan, kontserba horien poluzioak ubideak, hondartzak eta portuak kutsatzen ditu. Ingurumenari egiten zaion kalte hori saihesteko IHOBE-Ingurumenaren Kudeaketarako Sozietate Publikoak Arrainaren Kontserbetan "Hondakinak eta Isurpenak Murrizteko Liburu Zuria" argitaratu du eta, bertan, "ekoizpen garbia" lortzearen aldeko arauak ematen dira.
Ematen dituen irtenbideen artean antolakuntzako neurriak, teknologi aldaketak, birziklatzea eta hondakinak berrerabiltzea aipatzen dira. Bestelako neurrien artean lan jarduera egokien aldeko neurriak nabarmendu daitezke, inbertsio handirik gabe ingurumenaren arazoa murrizteko lorpen maila handiak eskuratzea ahalbidetzen dutelako. Esaterako, tutu malguetan bere kasa ixteko ahokoak jartzeak, inbertsio txiki batekin, %10 murriztu dezake kontsumoa. Prozesuan zehar gatz zikina eta bereizgarriak diren hondakin solidoak banatuta jasotzeak, inolako inbertsiorik gabe, oso neurri handian gutxitu dezake kutsadura. Hala ere, arazorik larriena isurketen kutsadurak sortzen du eta, horregatik, isurpenak arazteko estrategiak proposatzen dira.

KONTSERBAK EGITEKO URRATSAK.

Kontserbak egiteko prozeduraren bidez lehengaiak, likido estalgarri batekin batera, ontzi hermetiko batean sartzen dira, eta, gero, berotu egiten dira ugaldu daitekeen edozein mikroorganismo suntsitu eta indargabetzeko. Kontserbak egiteko honako urratsak egiten dira arraina jaso ondoren: ebaki, erraiak kendu eta garbitu; egosi; azala kendu, ontziratu eta itxi; esterilizatu eta azken eragiketak.
Kontserba egiteko prozesuaren barruan guztiz funtsezkoa da lehengaiaren kalitatea, erabateko eragina baitu azken emaitzan eta, halaber, sortzen dituen hondakinen kopuruan eta hondakin uren zama organikoan. Oso garrantzitsua da hotzaren katea ez etetea. Lantegira iristen denean arraina biltegiratu egiten da prozesatzeko garairaino, eta urrats honek ere garrantzi handia du, lehengaiaren kalitatean duen eraginagatik. Prozesatzeko, arraina desizoztu egiten da, arraina freskoa edo izoztua egon baitaiteke. Ondoren, ebaki egiten da, erraiak kentzen zaizkio, garbitu egiten da eta egosi aurretik parriletan jartzen da.
Egosteko urratsa garrantzitsuenetakoa da prozesu guztiaren barruan. Arrainari tratamendu termikoa ezartzen zaio eta urrats honen arabera lortuko dira elikagaiaren kolorea, samurtasuna eta zaporea. Egosi ondoren garbitu eta hoztu egingo da arraina, gero azala kendu eta ontziratzeko, neurri handi batean eskuz egiten dira azken urrats hauek. Hurrengo urratsa likido babesgarria eranstea izango da: oliba olioa, landare olioa, eskabetxea edo saltsa kataluniarra.
Kontserba itxi eta esterilizatzea ere guztiz funtsezko urratsak dira ekoizpen prozeduraren barruan, urrats honetako edozein akatsek elikagaiaren kutsadura bakteriologikoak eragin baititzake. Itxi ondoren ontziak automatikoki garbitu eta esterilizatzen dira.
Erdi-kontserba egiteko prozeduraren bidez denbora mugatu baterako antxoaren kontserba lortzen da, gatza erabiliz kontserbatzaile gisa. Bi aldaera daude. Gatzetan jarritako antxoak eta antxoa xerrak. Lehenengoan antxoa gatzetan edukitzen da upeletan, egoera hotzean (5-12° C). Bigarrenean antxoa xerratan ebakitzen da eta ontzietan gordetzen da likido babesgarri batekin (olioa). Leku hotzean bildurik edukitzea eskatzen du, eta hamabi hilabete inguruko iraunaldia izaten du.
Erdi-kontserbak egitearen arazo nagusia, ingurumenari begira, ia prozedura osoan egiten den gatzaren edo gatzunaren erabilera da, neurri handi batean hondakin uretan isurtzen baita. Gainera oso kontuan hartzekoak dira hondakin solidoak sortzen dituzten urratsak, burua eta azala kentzea eta xerrak egitea alegia


Azkenak
Israelek hildako 17.000 haur palestinarren izenak irakurriko dituzte Iruñean 30 orduz jarraian

Ekimena abenduaren 28an egingo da Iruñeko Baluarte plazan. Goizeko 11:00etan ipuin irakurketa antolatu du Yalak La diverxa Cris ipuin kontalariarekin eta, ondoren, 12:00etatik aurrera, BDZ (Boikota, Desinbertsioa eta Zigorra) ekimenak antolatuta egingo da irakurketa.


Urtebete baino gehiago greban, Elon Musken enpresaren aurka
“Teslak ez du nahi langileek iritzia emateko eskubidea izaterik”

Teslaren aurkako lehen greba –eta bakarra– da munduan, Suedian 2023ko urritik aurrera egiten ari direna. Duela mende batetik hona Suedian egindako grebarik luzeena bihurtu da. IF Metall sindikatua bultzatu du protesta, Elon Musken autogintza enpresak hitzarmen... [+]


Politono bat entzun nahi?

PLEIBAK
Miren Amuriza Plaza
Susa, 2024

--------------------------------------------------

Miren Amurizaren bigarren eleberria argitaratu du Susak Durangoko azokaren atarian: Pleibak. Aurretik egindako grabazio baten gainean kantatzen ari zarelako antzerkia egitea da... [+]


2024-12-20 | Xalba Ramirez
Xabier Badiolaren gitarra: zaharra zena, berri

Xabier Badiola
Xabier Badiola
Gaztelupeko Hotsak, 2023

-------------------------------------------------

Ea, ba. “Gaur egungo musika” musika deitzen zaio erritmo kutxa elektroniko bat duen edozeri, eta, klaro, horrela ezin da. Lerro hauetan saiatu izan gara... [+]


Globo morean

Ztandap
Nork: Mirari Martiarenak eta Idoia Torrealdaik.
Noiz: abenduaren 6an.
Non: Durangoko San Agustin kultur gunean.

------------------------------------------------------

Laugarren pareta hautsi eta zuzenean, zutik eta beldurrik gabe interpelatzen du publikoa stand... [+]


2024-12-20 | Nekane Txapartegi
Izartxoak *, arriskutsuak patriarkatuarentzat

Sistema kolonial kapitalista heteropatriarkala auzitan jartzen eta borrokatzen denean, gupidarik gabe erasotzen du bueltan. Eskura dituen tresna guztiak erabiliz, instituzioak, medioak, justizia, hizkuntza, kultura, indarkeria... boterea berrindartzeko, sendotzeko eta... [+]


2024-12-20 | Hiruki Larroxa
Irribarre egin, murtxikatu eta isildu

Askok, Gabonetan, ilusioa baino alferkeria handiagoa sentitzen dugu familia-otordu eta -topaketetan pentsatzean. Baina aurreratzen dizuegu ez dela otordua bera kolektiboki deseroso sentiarazten gaituena, familia tradizionala definitzen duen normatibitatea baizik. Are gehiago,... [+]


2024-12-20 | Sonia González
DSBEren ‘humilladeroa’

Betidanik begitandu zait esanguratsuagoa han-hemenka topa daitezkeen guruztokiei gazteleraz esaten zaien modua: humilladero. Ez al da guruztoki edo santutxo izen nahiko light, zuri edo haragoko konnotaziorik gabekoa? Azken batez, bertatik pasatzen zen oro umiliatu behar zen... [+]


Siriako Arabiar Errepublikaren amaiera

Siriako Arabiar Errepublikaren amaierak harridura handia sortu du, gertatu den moduagatik: azkar eta ia erresistentziarik gabe. Halere, ez da hain arraroa herrialdea suntsituta, pobretuta eta zatitua zegoela kontutan hartzen badugu. Aspalditik siriar gehienen ardura ez zen nor... [+]


“Jadanik ez gara zuen tximinoak”

Centre Tricontinental erakundeak kongoarren erresistentzia historikoa deskribatu du The Congolese Fight for Their Own Wealth (Kongoko herriak bere aberastasunaren alde borrokan dihardu) dosierrean (2024ko uztaila, 77. zk). Kolonialismo garaian, Belgikako Force Publique-k... [+]


Kongo eta kobaltoa
Zertarako gaude prest konektatuta jarraitzeko?

Balio digu ilunabarrarekin azken erretratu hori ateratzeko. Edo istant batean ordaintzeko barrako zerbitzariari eskatu berri diogun marianitoa. Eta ze arraio, Levi’sak imitatu nahi dituzten praken atzealdeko poltsikoan ezin hobeto datoz. Horretarako ere balio du... [+]


Peio Berterretxe
“Tresna sozial izatetik, produktu kultural izatera pasatu dira plaza antzerkiak”

Master Amaierako lan sendoa aurkeztu berri du Peio Berterretxek. Urte luzetan antzerkian ikasia eta aritua, plaza antzerkien jatorriaz eta gaur egun dituzten funtzioez aritu gara harekin, Lekorneko Kabalkadan oinarrituta egin duen ikerketaren aitzakian.


Eguneraketa berriak daude