Nekazaritza eta elikagaiak

  • Behi eroen gaitzak asaldatua dauka gure elikagaigintza. Alta, entzefalopatia espongi-formearen gaitza ez da gauza berria. Gaitz honek mendeak daramatza geure artean. Lehen sektoreak etengabeko bilakaera eta birmoldaketa bizi izan zituen amaitu berri den mendearen erdialdean. Gaitzak gizarte eta kulturen egoeraren isla dira eta elikatzeko modua gure osasunaren ezaugarri behinena. II. Mundu Gerraren ostean ezarritako nekazaritza politika baten ondorioak ari gara jasotzen orain. Nekazaritza ekoizpen moduak aldatuz doazen neurrian gizartearen ohiturak ere aldatuz doaz. Ekoizpen berriek arras aldatu dituzte pertsonen elikatzeko moduak. Mahainguru honetan bilduriko gogoetek nekazaritza munduko arazoak hobekiago ulertzen lagun gaitzakete.

2021eko uztailaren 16an
Mahaingurua abiatzeko etxeko nekazaritza eta nekazaritza industriala ereduak abiapuntutzat hartuko ditugu. Solaskideek bi ekoizpen molde hauei buruz duzuen iritzia ezagutu nahi dugu, bakoitzak nola bizi izan duen nekazaritza industrialaren eta etxekoaren bilakaera azaltzea alegia.
AGUXTIN ERROTABEHERE.
Etxeko laborantza, nekazaritza edo laborantza iraunkorra bezala ulertzen dugu Ipar Euskal Herrian, hots, laborantza alternatiboa da, industriala ez dena eta beste irizpide batzuk biltzen dituena. Etxekoa etxean ekoiztu eta etxetik beretik mozkinak saltzen dituena da. Horregatik, laborantza iraunkorra kontzeptu zabalago bat da. Laborantza industriala hor dugu ere, bere erroak laborantza tradizionalean dituena. Honen aldeko abokatu lana beteko dut, pixkat bat.
Ez zait iruditzen industriala gaitz guztien sortzailea denik. Adibidez, industriako lorerik ederrena -metaforikoki ari naiz- automobilgintza da. Egun, autoak hamaika hildako eta kutsadura franko eragiten ditu. Hala eta guztiz ere, ezin daiteke erran autoak erabat baztergarriak eta kaltegarriak direnik.
Laborantza industrialera etorriz, 1960ko urteetan abiatu zelarik -Frantzian bederen- elikagaiak eskas zirela kontuan hartu behar dugu, eta elikagaien eskasia zela-eta ekoizpena emendatu behar izan zela. Hartara, ezinbestez industrializatu zen laborantza. Bi fenomeno kontuan hartu behar dira.
Bat: Munduko Gerra Handiaren ondoan jendea hiritartu zen, nekazari asko hiri handietara joan zen, hiriak hazi eta urbanizatu ziren. Bi: emazteak lanean hasi ziren etxetik kanpo. Horren eraginez, elikatzeko moldeak erabat aldatu ziren eta egun etxetik kanpo usu jaten da. Etxean ere elikagai sofistikatuak apailatzen dira. Ondorioz, egungo eskaerari buru egiteko, nekazaritza gero eta gehiago industrializatu da, eta horren kariz, Frantziako nekazaritza ordezkatu duten legeak ezarri ere bai. Hauen helburua, kalitate eta prezio finko batez, elikagaiak etengabe ekoiztea izan da. Ildo horretatik laborantza mekanizatu, industrializatu da eta etxaldeetan pestizidak edota ongailuak sartu dira, bestalde. Honek guztiak gauza onekin batera txarrak ere ekarri ditu; elikagaiak osasuntsuki ongi kontrolatuak nola gaizki kontrolatuak. Ororen buru, ez zait iruditzen nekazaritza industriala salatu behar denik. Automobilgintza bezala, laborantza ere gehiago kontrolatu behar dela? Jakina.

ARÑO CACHENAUT.
Historiari so akort izan naiteke Aguxtinekin. Gerra ondoan Frantzia eta Europan jateko ekoizpenak eskas baitziren. Orduko gosearen arabera, legeak behar ziren jende guziek jan zezaten. Alabaina, lege horien arabera, Europak frontera bat markatu zuen munduko gaineratiko erresumekiko konkurrentzia handitu zedin. Helburu hori fite bete zen -hamabost urteren inguruan- eta harrez gero laborantza mekanizatua biziki azkartu zen. Inbertsio handiak egin ziren laborantzan eta dinamika hark beste inbertsio azkarragoak ekarri zituen. Alta, geroago, Europan ekoizpenaren soberakina izanik ere, munduan gosez dauden jendeei janaria eman diegula sinestarazi nahi izan digute. Europa ohartu zelarik munduko laborantza industrialaren bidez egiten ziren produktuak ez zituela ekoizten ahal, munduaren hegoaldeko erresumetatik hainbat mozkin sarrarazten hasi zen. Horrek, hango laborantza moldea aldarazi zuen, eta oro har, erresuma pobreentzako ez da gauza ona izan. Hori da, duela 20 urtetik ELB sindikatutik salatzen duguna. Hots, erresuma bakoitzak bere ekoizteko autonomia izateko aukera ukan behar du. Guk laborantza iraunkorra industrialaren mailan jartzen dugu. Euskal Herriko laborantza iraunkorraren alde gure hautua egin dugun artzain laborariok ohartu gara badugula bizitzeko aukerarik oraingo moldean. Alta, laguntzei esker bizi gara, eta guk aitzitik orientabide onak behar ditugu.

JUAN MANUEL INTXAURRANDIETA.
Ados nago zuekin, etxeko laborantza terminoak ez duela zentzu handirik esatean. Nahiz iraunkorra terminoa ez dugun aski erabiltzen. Nik zentzuzko nekazaritza deituko nuke ere laborantza iraunkorra. Ados nago ere, garai batean nekazaritza industrialak bere zentzua izan zuen iritziarekin. Egun, ordea, nekazaritzak hartu duen abiadurak kontatzen du, eta benetan zaila da berau gelditzen. Soberakinak daudenez gero industrializazioak ez du zentzurik nire ustez. Ni ekoizpen sistema aldatzearen aldekoa naiz, industrializazioak dituen puntu ezkorrak kendu eta zentzuzko laborantza batekin kalitatezko produktuak egitearen aldekoa. Bizi dugun egoera aldatzea zaila da nekazaritza industrialaren aldekoek beren eredua azkar bultzatzen dutelako. Merkatu handi bat dago jokoan. Berean pentsua, bihia, esnea edota haragia erruz saldu nahi dituzte ekoizleek. Kooperatibek kantitate handiak mugitu nahi dituzte. Esnetegiek kantitatearen araberako prezio handiago bat ordaintzen dute. Nekazariak berak ere gero eta gehiago ekoiztu eta are profesionalagoa ikusten du bere burua. Genetika hobeago bat edukiz gero, profesionalago sentitzen da. Industrializazio molde horretan hobeto ikusten du bere burua, oro har.
Bien bitartean, instituzioen estrategia dago, guztiz funtsezkoa. Europan diru pila ari dira gastatzen nekazaritzan, nik baina, ez dut ulertzen laguntza horiek nola banatzen diren horren gaizki, nola ez den zentzuzko laborantza iraunkorrago baten aldeko plangintza sendo bat egiten. Lehiakortasuna gailendu da guztiz eta nekazaritza lehiatzeko duen gaitasunaren arabera neurtzen da. Baserritarrek ustiapen gero eta handiagoak izan behar dituzte lehiakorrak izateko, eta tamalez, baserritar handiak bihurtu ahala, industrializazio bidean sarrerazten dituzte.

JEAN PIERRE GOITI.
Ni ere, gutxi-gorabehera, akort naiz erran denarekin. Beraz, produkzioaren banaketaz mintzatuko naiz segidan. Europako laborantza hartuz, gure ekoizpenaren %80 munduko merkataritzaren menpe dago, eta inon baino gehiago Euskal Herrian. Horrek gure laborantza ondoko beste erresumekin lehiatzeko ahula dela erran nahi du. Euskal Herriko aterabidetarik bat, labela eta kalitatea ziurtatuz, kalitatezko mozkinak ekoiztea da. Anartean, industriala beharrezkoa ikusten dut ere, zeren eta Mediterraneoaz haratagoko populuak (goseak abantzu hilak) egun batez Europan sartuko baitira, modu zibilizatu batez edo armen bitartez. Beraz, laborantza iraunkorra industriala baino hobeagoa edo txarragoa denentz, ez da auzia bakarra.

ENRIKE GISASOLA.
Etxeko laborantzaren definiziotik hasita, guk ia-ia ez dugu erabiltzen. Iraunkorra erabiltzen dugu eta jasangarria gero eta gehiago. Terminologian berean badugu zalantza bat euskaraz, jasangarri hitzak ez baititu "sostenible" kontzeptu hori behar besteko zehazten. Ideia iraunkortasunaren aldeko nekazaritza garatzea da. Etorkizuna zalantza jarriko ez duen nekazaritzaren aldeko apustua egiten dugu, eta niretzat, bere etorkizuna zalantzan jartzen duen nekazaritza industriala dago aurrez aurre. Hor dago bereizketa. Garai batean apustu politiko bat egin zen janariaren alde, denok elikatuak izateko eskubidea bermatu aldera, apustu logikoa gosete garai hartan, janari ugari eta eskuragarriaren alde egin zen denon aldetik. Egun, ordea, bestelako apustu bat egin behar da, nolabait. Zegoen hutsunea bete da eta egiten den apustua ez da elikagai eskuragarriak izatearen aldekoa, baizik eta elikagai merkearen aldekoa. Merkatu sistemak gidatzen du janariaren prezioa, merkatu eta kontsumo sistema honek janari merkea behar du. Gu animaliak gara, gizaki bizidunak gara, gure lehenengo premia sabela betetzea da, gero dator autoa izatea, zinemara edo oporretara joatea... Beraz, lehenengo behar horretarako gero eta gastu txikiagoa egin, gero eta diru gehiago darabilgu beste behar horietarako. Erabakiguneetan erabakita dago: janaria gero eta merkeago izan are hobeto. Kontsumitzaileak -eta ez jendea, jendea kontsumitzailea bihurtu delako- dirua eduki behar du beste beharretarako. Hau da, bete dezagun jendea, baina ahalik eta gutxiena gastatuz eta eduki dezala dirua beste kontsumo gaietarako, horrela, gure sistemak merkatuaren legearen araberako funtzionatuko du, mugimendu handia egongo da eta globlalizazioa indartuko da. Sistemak janari merkea behar du, baina ez da sistema justua.

Zuen ustez merkatuaren logika gailendu da. Nekazaritza iraunkorra edo zentzuzko honetatik ba al dago merkatu logika honi aurre egiteko ahalmenik?
A.ERROTABEHERE.
Deus aitzin, zehazpen bat. Ados naiz, egun gosete arriskurik ez dela eta ez dagokiola hemengo laborantzari munduko miseriak konpontzea, baizik eta lekuan lekuko jendeak beren janaria ekoizten behar ditugu lagundu. Beste alde batetik -solaskideek erran bezala-, merkatuaren logika ezarri da. Merkatuaren logikak gehiegikerietara eramaten gaitu, logika aldaketa bat behar da. Baina laborantza iraunkorra ere logika horren arabera ekoizten da, Frantzian behintzat. Txerrikia Bretainian, kasu. Hango portuak eta azpiegiturak merkeenak dira. Kostu sozial gutxi dituzte. Beraz, beste logika bat behar da: ekoizpenak, esnekien eta txerrikien kuotak ondo banatzea. Txerrikia Bretainian egiten bada, zergatik ez gure lurraldean? Hemen dugun "Jambon de Bayonne" delakoa indartuz, esaterako. Laborarien beharra eta ingurumen zaindu baten beharra dugu lurraldearen biziarazteko, herriak nahiz hiriak zaintzeko. Iparraldean oraingoz ez dugu industrialaren kalte handiegirik jasan. Baina badago logika bat, eta berari aurre egin behar zaio. Merkatu logikari beste logika inposatu behar zaio, bestela jendea hirietan metatzeko joera indartuko da. Egitekoak banatu behar ditugu eta harmonian behar dugu ekoizpena banatu.
J.p. goiti. Gure bizimoldea hartzen badugu Ipar Euskal Herrian, euskalduna zinez atxikia da bere eskualdeari eta etxeari. Hori lehen puntu bat da. Bigarrena, berriz, araubideak. Araubideak instituzioek eta politikoek ezarri behar dituzte, baina lurraren eta pertsonen arteko lotura kontuan hartuz. Lotura hau ez bada kontuan hartzen araubide horiek ez dira aplikatzen ahal. Euskal Herrian Europako araubide horiek ikusten hasiak gara jada. Alta, guk gure bizimoldea behar dugu segitu, bizimolde horrek salbatuko baititu gure laborantza eta ingurumenak. Gauza modernoak ere behar ditugu ekarri.
Laborari gazteen bizimoldea nolakoa den ikusirik, ohartzen gara laborariak ez direla beste lanetan ari diren beste gazteen ezberdinak, edo ez dira izan behar, bederen, zinemara edo oporretara ere joan daitezen. Horretan dago erronka, laborantza nahi badugu "salbatu" -hitz sobera handia da, naski- gure lurraldearen ekoizpenak sustatu behar ditugu. Gizakia eta lurraren arteko lotura da oinarria.

E.GISASOLA
Nekazaritzaren atzetik badago kultura bat, nortasun bat, herrien nortasunaren ikur bat da baserritarra. Berez, historia eta tradizioagatik, nekazaria herri baten sinboloa da, nolabait. Europa mailan herri batzuk horretaz konturatu dira eta apustu egiten dute nekazaritza honen alde. Herri bezala bere nortasuna arriskuan sentitzen duten herriak dira: Norvegia, Suedia, Austria edota Suitza. Beraien burua bereiztu eta beren nekazaritzaren aldeko apustu egiten dute sustraiak gordetzeko. Merkatuaren logikak ez du dibertsifikazioa gustuko, homogeneiazioa du gustuko; EEBBko eredua lekuko. Hartara, tokian tokiko nekazaritza bultzatu behar da; Europan logika hau bide egiten ari da. Gure herriak ere ezinbestekoa du merkatu logika horri aurre egitea, baldin eta hain premiazkoak dituen sinbolo horiek galdu nahi ez baditu. Euskal Herriak lurrari lotutako nekazaritzaren aldeko apustu egin behar du, bestela, nekazariak lehen sektoreko langileak izatetik bigarren sektorekoak izatera pasa daitezke; beno, pasatzen ari gara dagoneko. Hau da, lurretik jangaiak sortzetik jangaiak eraldatzera pasa gara, transformatzaileak bilakatzen ari gara. Hor ere badago arriskua.

A. CACHENAUT
Alta, arrazoiak arrazoi, ni eta ene familia etxalde bat erosiz plantatu ginen laborantzan. Bi urte aritu ondoren ezin genuela bizi ohartu ginen, eta bizi ahal izateko, egiten genuen produkzioa behar genuela transformatu. Transformazio horrek lagundu gaitu aitzina joaten. Duela 25 urte jada instalatuak ginen. Gure etxaldearen inbertsioa -lurra kontatu gabe- 2 milioi libera (50 milioi pzta) kostatu zitzaigun. Ardi esnea egiten dugu. Esnearen balioa bikoizteko, berriz, 2 milioi libera horietatik %10 inbertsio gehitu behar izan dugu bakarrik. Haatik, gure ekoizpena doblatu dugu eta honi esker enpresa normal bat bezala funtzionatzera heldu gara.
Guhaurek egin azterketa baten arabera, laborantzako produkzio postu batek 25 libera (625 pta) ematen du oreneko. Transformazioko postuak 85 libera (2.125 pta). Beraz, ez baduzu etxaldea gurasoengandik ukan, aitzina egiteko ekoizpena baitezpada transformatu behar duzu.

J.M. INTXAURRANDIETA
. Oso interesgarria iruditzen zait Arñok azaldutakoa. Nire lantegian -Nafarroako ITG- abeltzaintzan ari diren hustegietako kudeaketa eta kontabilitatea eramaten ditugu. Haragietako behiei nahiz esnetako ardien ustiapenei segimendu egiten diegu eta esnea transformatzen dutenak dira egungo nekazaritza iraunkorra errentagarri bihur daitekeenaren adibide onena. Bertako lurrak eta landareak aprobetxatuz -ez kanpotik ekarritako eta genetikoki hobetutako ardia-, bertako sistema, bertako kultura erabiliz, hala ardia maneiatzeko nola gazta ontzeko, kulturak oso interesgarriak eta inportanteak dira. Kontsumitzaileekin lotu ahal izateko bertako ekoizpena eta komertzializazioa lotu behar dira.
Nafarroan, etxean gazta egiten duten 60 bat artaldeen jabeak daude. Batez beste, etxetik beretik 3.000 kilo gazta saltzen dizkiote zuzenean kontsumitzaileari; kontsumitzailea ustiapenetara joaten da bila. Hori ez da ezer berria, baina mantetzen den zerbait da. Zergatik ez dira horrelako gehiago bultzatzen? Aitzitik, Nafarroan bi ustiapen berri zabaldu ziren eta biak itxi dituzte. Oso ondo saltzen zuten. Zoritxarrez, honelako produkzio ekimenetarako ez dago inolako laguntzarik. Hegoaldeko gainontzeko eskualdeetan antzera gertatzen dela uste dut. Administrazioak, oro har, beldur izugarria dio kontsumorako ustiapen txikiak eta sakabanatuak bultzatzeari oso zaila delako horiek kontrolatzen. Izugarrizko aberastasuna dago hauetan mozkinaren kalitatearen aldetik, baina administrazioak homogeneotasuna behar du edo hori bilatzen du. Nafarroako kasuan, administrazioa askoz gusturago egongo litzateke gazta horiek guztiak leku bakarrean egingo balira. Hartara, industria kontrolatua, arazoak askoz errazago kontrolatuko lituzke.
Nafarroan 60 bat artalde izanik ere, azkeneko moda da Roquefort-etik Lacon ardia ekartzea eta 2.000 ardiz eginiko esplotazioak eraikitzea. Pentsu lantegien ondoan eraiki, lurrarik gabe, bertako ardirik gabe, bertako sistema kontuan hartu gabe, esne pila ekoiztuz eta gero gazta hori tradizionala balitz bezala salduz. Zentzu honetan, nekazari bat nekazaritzatik bizi izatea ondo dagoela pentsatzen dut, baina lan molde batzuk ez dira nekazaritza iraunkorrarren eredukoak inola ere.

A.ERROTABEHERE.
Ipar Euskal Herrian laborantza iraunkorrak GAEC delako formulari esker (gurasoengandik seme-alabengana mailegatzea errazten duen legedia eta moldea) segituko du, zailtasunak zailtasun. Alta, erran behar da, Iparraldean bost laborarietarik batek beste lan bat duela; bi lan badituela. Horrek beste irekidura eta giro bat ekarri dio bertako laborantzari. Noiz arte, ordea? Inkesta baten arabera, badira 50 urtetik goiti dituzten 1.200 etxalde-jabeak eta hauen erdiek ez dute segiko. Hor dago koska. Horrela segituz gero ez da laborari aski izanen laborantza iraunkorra biziarazteko.

A. CACHENAUT
Laborantza industrialaren helburua -laborarien ikusmoldetik, bederen- produkzioaren egin ahala merke egitea dela erran dezakegu. Industriala behartua dago egin ahala merkea ekoiztera, eta hori egiteko bitartekoak badira. Alta, mozkinak ahalik eta merkeen ekoizteko, lehenik kostuen kargak ahalik eta apalen ezarri behar dira, eta beste aldetik, kantitateak emendatu behar dira. Genetika mailan ez da horrela egiterik, alta. Sistema industriala kabala gero eta gehiago produzitzera usatua da, belarra -elikagai naturala- baztertuz eta zaldarez edo pentsuez elikatuz, gero eta kantitate handiagoak egiten dituzte.
Ordea, zaldareak egin ahala merke erosi behar dira, ororen buru esnea egin ahala merke izan dadin. Logika hau gero eta indartsuagoa da, eta kasu eman behar dugu. Sistemaren logika hau ez da finitua. Gainera, genetika mailan badago landareen transformazioa egitea, antibiotiko eta sendagailuen bidez. Zientifikoki ez dakigu zer den ere, baina geroari begira biziki kaltekorra izan daiteke. Ekoizpen molde honek bide egin du eta kontsumitzailea, hein batean bederen, iratzarri dela irudi du. Egoerak horrela segitzen badu, eta kontsumitzaileak laborantza industrialak izaten ahal dituen kalteak beraientzako ere kaltekorrak direla ohartzen badira, gauza ona izanen da. Kontsumiltzaileak dira gakoa hori geldiarazteko.
Etxeko mozkinak lantzen ditugunok kontsumitzaileen aldetik interesa kausitu dugu, badago nahikaria. Alta, kontsumitzaileek jakin behar dute elikagaien balioak orain baino leku gehiago hartu behar duela bere gastuetan, automobilaren edo beste tresnen kaltetan, kasu. Maleruski, kontsumitzaileek garantia duten elikagaiak nahi dituzte, baina prezio berean, eta hori zaila da.

Abereei ematen zaizkien elikagaiez arituko gara jarraian. Dirudienez, behiek pairatzen duten entzefalopatia espongiformearen gaitza berauek elikatzeko erabilitako haragi-irinen ondorio da. Zeintzuk dira egoera tamalgarri honetara iritsi izanaren arrazoiak. Norena da errua?
A.ERROTABEHERE.
Errua ez da denona, baina denok gara egoera deitoragarri honen azeleragailua. Behi eroen gaitza duela bi mende ezagutua da artaldeetan, "Scrapie" delakoa. Eritasun bera da. Beraz, kutsu hori bazen jada lehendik. Pentsuak -irinak- dira pairatzen dugun egoeraren azeleragailua, gaitza berez ez da antzina baino gaitzagoa, baina egungo ekoizpen logika azkarra dela-medio proportzio izugarri bat hartu du. Elikagaietan germen batzuk egonik eta industrialki ekoiztuz gero, berauek bikoizten eta hirukoizten dira eta gaitzak ikaragarrizko proportzioa hartzen du.

E.GISASOLA
Zehaztapen bat. Behi eroen gaitza egungo egoeraren azaleko sintoma da, orain azaleratu den gaitz baten sintoma, industrializazioaren ondorioa. Errepideetako autoen istripuak bezala, gaitz bat. Arazoa arakatuz gero, berriz, Europan proteina gabezi bat dugula ageri da, ez dugu gure abereak elikatzeko behar beste proteinarik. Nondik sortu da gabezi hau?
Garai batean Europako gure ordezkari politikoek akordio politiko batzuk sinatu zituzten eta konpromiso batzuk hartu ere bai, Europak zekalearen alde egingo zuela erabaki zuen, bihia, alekien edota zerealearen alde. Proteinak -leguminosak edo nitrogeno finkatzaileak- amerikarren esku geratu ziren, berriz. Orduan, guk eskumen edo aukera hori utzi genuen, eta ez dakit zer jaso genuen akordio haren ondoren. Egungo arazoa akordio horren ondorioak dira. Hau da, egun ez dugu proteina nahiko ekoizten gure abereak elikatzeko eta proteina hori erosi behar dugu, soja batez ere. Hona gaitza: merkeagoa da lehenagotik dagoena transformatzea erostea baino, dagoen proteina eraldatu eta gure aberei berriro ematea errazagoa da. Industria eta merkatuaren logikari jarraiki, ez dugu kanpoko soja erosten garestia delako. Gure abere zaharrak eraldatu ostean -behikia edo ardikia- gure abereak elikatzeko erabiltzen ditugu. Errua ez dakit norena den zehazki, baina ardura -neurri batean behintzat- akordio hura sinatu zutenena dela esango nuke.

E. ERROTABEHERE.
Nik bestela erran nezake. Europa beti izan da amerikarrek setiaturiko lurraldea, amerikarrek mundu merkatu hoberena izan nahi dute. Bere artoa eta bihiak muga-zergarik edo arantzelik gabe saltzea xede izan dute iparramerikarrek; Espainiari, kasu. Europak bere ekoizpen nagusiak (hobekien zaindutako ekoizpenak), negoziatu zituen, hala garia nola garagarra. Frantses laborantzaren sindikalismoaren buruek ongi zaindu izan dituzte eremu hauek. Hauek iparamerikarren erasoen kontra muga batzuk jarri zituzten lehenik, eta gero iparramerikarrek soja Europan sartzea onartu zuten. Beraz, zaila da erraiten muga arras irekia utzi zutela. Soja ere hemen ekoiztu genezake baina garestiegia da. Brasilen zein prezioan ekoizten den ikusiz, zer erraztasuna dagoen han...

E.GISASOLA
Baina ez da laguntzen soja ekoizten.
A.ERROTABEHERE. Egia da, oso gutxi. Orain hasi dira luzerna edo alpalparen ekoizpena laguntzen.

E.GISASOLA
Espainiako Estatuan badago aukera egiteko, baina ez dago laguntzarik. Garia eta bestelakoetarako bai, baina soja ekoizteko ez. Erabaki politiko hori hartu zen une batean politika modu bat bideratzeko; baten baten mesederako.

J.M. INTXAURRANDIETA
. Egia da. Proteina eskasia dago. Ez dakit behi eroen kontua eta autoaren arazoa parekatzerik dagoen, baina automobilaren adibidea hartuko dut berriz ere. Gero eta istripu eta hildako gehiago dago urtero baina ez da planteatzen autoen ekoizteari uztea, edo zirkulazio sistema aldatzea. Ez dakit zenbat autopista berri eta alkoholemia kontrol egingo diren, baina gero eta istripu gehiago dago. Industrializazioak eta globalizazioak gero eta kontrol gehiago ekarri du, haatik, ezinezkoa da gertatzen diren istripu hauek guztiak ez gertatzea. Orduan, gure gaira etorriaz, gero eta arazo gehiago sortuko da ez delako nekazaritzaren sistema ekonomikoa aldatu nahi.

A.ERROTABEHERE.
Ez naiz erabat ados zurekin. Afera honetan huts handiena da Europa merkatu eta merkantziaren arabera egin izana. Mugak ireki dira, eta "Danone" kasu, edota antzeko multinazionalek merkatu guztietara iritsi nahi dute. Muga ireki da, kontsumitzaileek ez dituzte araubideak ezagutzen noski, baina botere publikoek bai. Automobilgintzaren adibidea balio zaigu, berriz ere. Hots, merkatuaren abiadura gutxitu behar da eta trafikoa arautu eta semaforoei kasu eman, ados, alabaina, ez zaio sistema aldatzeari so egiten. Nik ez dut sistemaren aldaketa erabatekorik ikusten. Merkatuaren sistemak erokeriara eramaten gaitu, orduan, botere publikoei, politikoei dagokie gauzak kontrolatzea. Izugarrizko merkatua daukagu Europan, alta, bere barne-araubideari dagokionean ez dauka kontrolik, ez Europa mailan ez Frantzia mailan, konparazione. Frantziako osasun arduradunak orain ohartzen dira osasun publikoaren kontrola ez dela beren esku, ez guztiz bederen.

Osasuna aipatu duzue. Egungo gizartean eritasunei aurre egiteko prebentzioa jotzen da beharrezkotzat. Zein da komunikabideen zeregina zentzu honetan? Kontsumitzaileak ongi informatuak al daude?
J.M. INTXAURRANDIETA
. Nik ezetz diot. Kontsumitzailea ez dago ongi informatua, gero eta urbanizatuagoa dago kontsumitzailea, gero eta lotura gutxiago dauka elikaduren ekoizpenarekin. Orain gutxi lagun bati esaten nion: "Bai, bai, behiek esnea ekoizten dute baina emakumeek bezala ere, erditu egin behar dute". Berak"nola erditu? Behiek esnea ematen dute eta puntu". Horra noraino iritsi garen. Segidan hauxe esan nion: "aizu, badakizu abereek haragi-irina jaten dutela, ezta?" Zeharo harritu egin zen. Pentsa, ekoizpen prozesu guztia ezagutuko balu! Lagun horrek eta finean kontsumitzaile arruntek ideia bukoliko bat dute nekazaritzari eta ekoizteko moduari buruz.

J.P. GOITI.
Behien gaitza nola zabaldu den aipatu dugu. Alta, telebistan nola irratian hala egunkarietan gaiari buruz zer erran izan den aipatzea merezi du, bereziki telebistan zabaldu den informazioa. Gu laborariak izanez ulertu ditugu gauza batzuk, baina laboraria ez denak (Bilbon edo Baionan bizi dena, kasu), etxera etortzen da arratsetan, nekatua, telebista pizten du, eta elikagaien aferan gauzak arras gaizki doazela entzuten du. Kontsumitzailea ez da batere ongi informatua. Baina hor badago problema bat, komunikatzeko problema. Izan ere, ekoizle bakoitzak bere ekoizpena saldu beharko luke, telebistaren emankizunen bidez edo eguneroko agerkarien bidez. Hori litzateke pauso izugarri inportantea.
Izan ere, eritasun honen ondorioz Frantzian izan diren hilak zinez gutxi dira, ezagutuak bederen. Hego Euskal Herrian edo Espainian bat ere ez. Komunikabideek sortu psikosi bat zabaldu da. Afera eta eritasuna aztertu behar da, segurki. Baina informatzeko moldea ere aldatu behar da. Egun, laborariak eta behi hazleak partikularzki, lan eta lan ari dira, berriz ere konfiantzaren biltzeko. Alta, zinez gauza zaila da.

A. CACHENAUT
Kontsumitzaileek janariaren erosketetan gero eta diru gutxiago nahi dute gastatu, eta horretan saltoki-gune handien partetik bada errespontsabilitate handia. Frantziako Estatuan kontsumitzaileen %85 inguruk saltoki erraldoi hauetan erosten ditu elikagaiak. Saltoki hauetan merkeago erosten dute beste saltokietan baino, edo hori da darabilten mezua. Mezu horrekilan anitz jende bildu dute. Kontsumitzaileek merke eroste hori buruan arrunt sartua dute. Bistan da, saltoki handietan merke saltzeko merke erosi behar dute, hots, laborariei merke erosiz hornitzen dituzte beren biltegiak. Hori da merkatal sistemaren abiaburua, hartara, laborariak sistema industrialera lerrarazten dituzte. Zentzu honetan, gauza hauen inguruan arras gutxi irakurtzen dugu, eta are gutxiago kontsumitzaileek. Egungo egoera aldatu nahi badugu lan franko egin behar da oraino informazioaren alorrean.
Arestian laborantza iraunkorran ari diren laborari taldeak aipatu ditugu. Bretainia eskualdean, kasu, urtean 10.000 pinta esne emaiten zuten behiak utzi dituzte eta 6.000-7.000 pinta esne ematen duten behiak hazten dituzte. Belarrez bazkatzen dituzte, ahalik eta irina eta zaldare gutxiena emanez, kasik batere. Laborari horiek, ororen buru, hirutarik bat gutxiago produzituz, ekonomikoki etxaldea hobekiago kudeatzen direla ohartu dira, eta kalitate mailan ere, normalki, hobekiago ere ari direla.
Baina, etxalde horiek, merkatal interesetatik begiraturik ez dira ongi ikusiak, ez baitute aberentzako honenbeste elikagai erosten, ezta hainbeste ongailurik ere. Sistemak eta gobernuek ez dute laborantza iraunkor hori begi onez ikusten, eta ez dute sistema bultzatzen. Hasteko laborantza molde horrek ez du salerosketa martxarazten. Alta, bada, sistema hau hedabideek eta prentsak agertu beharko lukete, eta jendea edota kontsumitzaileen begiak irekiarazi. Hots, elikagai sanoak ekoizteko laborariei bitartekoak eta laguntzak eman behar zaizkie bere lanean sanoki ari izan daitezen. Hortakotz, kontsumitzaileak kalitatezko gaiak erosi nahi baditu gehiago pagatu behar du. Nahiz eta ez da arras horrela ere, eta dirua hobekiago partikatua balitz kalitatezko gauzak ere prezio hobeago batean egongo lirateke, diru publikoa beste gisa batez partikatuz gero, erran nahi dut. Azterketa bat egitea merezi luke, jakiteko ea diru bera inbertituz, kontsumitzaileak kalitatezko elikagaiak karioago pagatu behar dituenentz.

E.GISASOLA
Informazio mailan heziketa kontu bat dago. Eskoletatik bertatik hasita ez da behar besteko heziketa. Heziketa hitza bera ez zait batere gustatzen, hezi behiak eta idiak egiten baitira. Terminologia hau hedatu da eta bera erabiliko dugu, baserritarrok abereentzako erabili dugulako. Behiak hezitzea uztarrian uztartzea da, alegia. Ez umeak ez gu gara abereak. Hau esanda, umeei ez zaie behar beste erakusten, eta umetatik behi bat zer den erakutsi behar zaie. Antza denez, ez dugu behar beste denbora eta diru horretarako.
Bestalde, mahainguru hau bera foro edo mintegi bat da. Mintegien bidez, adibidez, jendeari eta kontsumitzaileei zentzuzko edo bidezko kontsumo arrazional eta iraunkor bat erakutsi behar zaie. Laborariok ez dugu nahiko fororik -Larrun hau, adibidez- hausnartzeko, berriaren titularrean ez gelditzeko. Eta, tamalez, hola da. Ez gara, gaia sakonetik aztertuta, jendearengana heltzen. Hau bezalako bitarteko edo bestelako mintegi gehiago beharko genuke jendearengana heltzeko eta esateko nekazaritzan lobby batzuk daudela. Saltoki-gune izugarri handiak dira, hor kultura bat dago eta ez gara mundu horretara heltzen. Lobby horiek hedabideen parte dira, jakina.

A.ERROTABEHERE.
Dudarik gabe, baina kasu, hor nahasi behar ez diren bi gauza daude. Lehenik, informazioa nola egina den eta kontsumitzailea ea informatua den. Nik informatua dela erran nezake, nasaiki gainera, baina gaizki. Informazio gehiena publizatearen bidez ematen da. Eta zer da publizitatea? Gauza onak agertzea eta txarrak gordetzea. Beraz, nonbait, iruzurra badago hor. "Jambon de Bayonne" deitzen da Danimarkan ekoiztua delarik. Alta izena horrela emana da. Hor lege eta kontrol oso zehatzak ezarri beharko lirateke. Europan, aitzinantzean, publizitatean eta etiketatuan datorren informazioa askoz gehiago kontrolatu beharko da. Etiketek askoz gehiago ezkutatzen dute esaten dutena baino. Sasi-informazio bat dago eta ez informazioa. Bigarrenik: Enrikerekin ados naiz, heziketatik behar da hasi, baina gero, nonbait, kontsumitzaileen elkarte horiek beharko lukete beren baliabide gehiago indartu. Beraiek egiten baitute funtsezko informazioa. Prentsak bozgorailu lana egin dezake, baina funtsezko lana beste norbaitek egiten ez badu, prentsak ezin du gauza handirik egin. Jean Pierrek erran bezala, behi eroen aferan prentsaren jokamoldea deitoragarria izan da, zenbat eta gutxiago jakin zenbat eta gauza gehiago kontatu dituztelako; zernahi. Komunikabideen lana emozioa eta espektakulua zabaltzea da, ikuskizunak berriak baino gehiago saltzen du zoritxarrez.

J.P. GOITI.
Bada beste gauza bat ere. Ez da bakarrik hedabideen informazio eza. Laborantza mailan laborariek ez dugu komunikatzen edo izugarri gutxi komunikatzen dugu. Egia erraiteko, garai batean are gutxiago oraino, beti produkzioari atxikiak bizi izan baikara. Beraz, laborariok ere behar dugu ikasi. Prentsaren laguntzaz gure ekoizpenen aurkezteko moldea ikasi behar dugu, bai kontsumitzaileengana bai merkatu handietara iristeko. Horrek kostu handi bat du, ziur, baina hori bilatu behar dugu hedabideekin elkarlanean.

Instituzioen zeregina landuko dugu segidan. Nekazaritza industriala eta iraunkorraren egoera ikusi ondoren, baieztatu daiteke Euskal Herriko nekazaritza Europako Batasuneko politikaren menpe dagoela?
A.ERROTABEHERE.
Bai. Adibidez, duela zenbait urte Donapaleuko (Nafarroa Beherea) ostatu batean txuleta eskatu nuen jateko. Nagusiak bertako behikiak edo txuletak ia-ia ez zituztela zerbitzen erran zidan. Baita behikia Alemaniatik edo nonahitik heldu zela gure eskualdera erran ere. Beraz, merkatua irekia dago, haragia merkeen den tokian erosten da. Maioristetatik edo handizkarietatik haste, denek egiten dute hori. Problema da Europako legediak ez direla behar bezala finkatuak oraino, Europa politikoki eta instituzionalki egin gabe dago, estatuen aurrean oso txikia da.

Eraikitzen ari den Europa multinazionaleen irizpideen menpe dago orduan.
A. CACHENAUT
Ez bakarrik Europa. Oro har, mundu mailan ere politikoak multinazionalen menpe daude. Konparazione, gure eskuldean ardiak latxak dira; artzainen %90ek ardi mota hori erabiltzen du. Bada ardi klase horren esnea erabiltzen ez duen enpresa bat. Esne gehiago ekoizteko laborariak beste ardi-arraza batekin lan egitera bultzatzen ditu. Guk lekuko arraza hobetu nahi dugu. Zernahi diru publikoa dago lekuko arrazaren hobetzeko. Alabaina, botere publikoei dirua eskatzen badiegu ere lekuko arrazaren hobetzeko, esne kantitate gehiago ematen duen kanpoko arrazako ardi gehiago heldu da. Zentzu batean, laborariei hauxe ematen zaie aditzera: kanpoko arraza hori erabiliz gero, ez duzue diru publikoaren beharrik. Botere publikoek ez dute gertatzen ari denaren ardura hartu nahi. Funtsean, interes politikoak eta ekonomikoak dituzte, ez dute lekuko artzainen aferan engaiatu nahi. Argi da, botere publikoak ekonomiaren menpeko dira.

J.P. GOITI.
Europan problema bat da, bazterketa politikoaren problema. Politikoek orientabideak behar dituzte eta kasurako laborantzaren norabidea beraiek behar dute erabaki. Multinazionalen eta hedabideen menpe gara. Beraz, lehenik dirua dago, informazioa bigarrenik, eta gero politikoak datoz. Horrela da. Ez da bakarrik hemen. Quebecen ere gauza bera gertatzen da. Arazoa aztertzen ari dira han. Nire ustez, zinezko problema da, politikoek beren lana egin behar baitute. Egia da, badirela lobby batzuk. Orduan, politikoek, botere publikoek eta administrazioek, orobat, ez badituzte beren lanak egiten, nork eginen ditu?

Ekonomia eta informazioa bakar batzuen esku badaude eta politikoak hauen menpe, demokraziarik ez dago.
E.GISASOLA
Egunero ikusten dugu hori, garbi gainera. Ekonomiarekiko politikoen edo administratzaileen menpekotasuna, alegia. Gurean ere, laguntzak bideratzen dira, baina ez gehiengoaren onurarako gutxi batzuen onurarako baizik. Berez, laguntzak onura publikora bideratu beharko lirateke.
Esaterako, arto transgenikoaren gaiari helduz, hor badago teknologia bat, teknozientzia aplikatu bat, erabat subentzionatua garatzen dena, multinazional batzuen diruarekin garatu den zientzia bat. EEBBetan sekulako arrakasta ukan du. Europan une batez egin zen horren aldeko aldarrikapen bat, gero gelditu zen. Zergatik? Erantzun sozial bat dagoelako: "hori ez! Kontuz, prebentzioa!", dioena. Auzi honen inguruan moratoria edo luzamendu bat dago. Europak osagai sozial azkarra izanda ere, baliteke interes komertzial handiak izatea eta lobbyen eta EEBBen indarra dela-medio politikoek hartu zuten bost urteko moratoria hori zalantzan jartzea eta arto transgenikoaren bidea irekitzea.
Globalizazioaren kontu honekin ikusten da
-edo nik oso garbi ikusten dut behintzat- sozialismoak edota komunismoak erreferente politikoa izaten jarraitzen duten arren, sistema hauek kapitalismoaren alternatiba bezala porrot egin dutela. Gauzak horrela, non dago kapitalismo sistema horren aurrean erresistentzia gehiago, non oztopo gehiago nekazaritza sistema globalean ez sartzeko? Hain zuzen ere nekazaritzak edo nekazariek indar edo pisu gehiago duten lekuetan: Nekazaritzan sortzen da erresistentzia gaur egun, herri indigenetan, Indiako nekazari txikietan. Argigarria da, Frantziako Alderdi Komunista apal dago eta Espainiakoa erabat jota. Frantziako laborariek indarra daukate sindikalgintzan, Espainiako Estatuan ez horrenbeste. Bi estatuetan badago globalizazioari nolabaiteko erresistentzia, eta erresistentzia hori nekazaritzaren inguruan ematen da.

Komunismoak porrot egin ondoren sektore kontserbadoreetan erresistentzia gelditu dela? Horrek paradogikoa dirudi, ezta?
A.ERROTABEHERE.
Sobera eskematikoa da hori.
E.GISASOLAParadoxikoa da, bai. Baina boto kontserbadoreak bildu diren produzkio eremuetan dago erresistentzia. Egun, sistemaren kontra planteatzen diren galdera kezkatuenak laborariok planteatzen ditugu.

J.M. INTXAURRANDIETA
. Nik ez dut hortik segituko, oso ur handiak dira-eta. Instituzioen zereginaz hitz egingo dut, polemikoa da agian. Europa merkatu bat bihurtu da azken batean, eta mundua bera ere merkatu bat bihurtu nahi dute. GATTen (Arantzel eta Merkataritzari Buruzko Akordio Orokorra) akordioak horretara doaz. Akordio horretako hainbat gauza kezkatzeko modukoak dira. Aldi berean baina, beharbada, akordio horren arabera etor daiteke gure nekaritzak hartu behar dituen bideei buruz politikoek agertzen duten esperantza txiki bat. Bi puntu aipatuko nituzke.
Lehena, une honetan -nahiz subentzioak ustiapen handietara joaten diren eta ez dauden batere ondo banatuta- nekazaritzarako ideia aurrerakoienak Europatik datozkigu. Trafikoaren adibidea, berriz ere: Holandan bizikletaz ibiltzea gauza aurrerakoia bezala ikusita dago. Gurean, ordea, bizikletaz dabil automobila ez duena. Beharbada, Holandan mutur bateraino iritsi dira eta bueltan datoz jada. Bada, agian, orain guri ere buelta hori egiten hastea tokatzen zaigu, eta ez da txarra, ezta? Zeren eta hemengo politikoei -Nafarroako politikoei, behintzat- utziko balitzaie diru publikoa guztiz libre bertako politika egiteko, auskalo noraino irits gintezkeen industrializazio mailan edota transgenikoen mailan. Gure artean, oraindik ere bizikleta gure aitona-amonen tresna bezala ikusia dago.
Bigarren puntua, GATTen akordioak ekarri behar digun markoa da. Merkatu ireki horrekin ez nago batere ados, herrialde bakoitzak ekoiztu behar du bere janaria. EEBBetako herritar batekin egon naiz orain gutxi eta hori ez dute ulertzen. Guztiz haserre zegoen Europako politikarekin ezin dituztelako beren ekoizpen guztiak hemen saldu. Nik hauxe esan nion: "Barkatu, baina herrialde bakoitzak kontsumitzen dituen gaiak ahalik eta hurbilen ekoiztu behar dira, ezta?". Badirudi merkatua GATTen akordioaren arabera eraiki behar dela, ezin delako nekazaritzako produkzio handia subentzionatu; orain arteko produkzio bera, alegia. Aldi berean, badirudi ere, Europak bere nekazaritza mantendu nahi duela bere lurraldean, eta horretarako diru laguntza guztiak ingurugiroaren arlotik ahalbidetzeko asmoa duela, multifuntzionalitateen eremuetatik, eta abar. Hori egia bada, ez dago hain gaizki. Egiten bada, eta hor dago koska, aurrerapausoa litzateke. Kontu da, beti bezala, lobbyak eta multinazionalek lortuko dutela guzti honi buelta ematea. Nekazaritza bideratzeko eta zuzentzeko modu hau beraien interesen alde eramatea, alegia.

J.P. GOITI. Hari beretik segitzeko, Frantzian badago lege berri bat, laborantzaren orientabideak arautzen dituena, besteak beste, Estatuaren eta laborariaren arteko kontratu bat (Lurraldeen Ustiapenerako Akordioa) arautzen du. Berean diru laguntzak finkatuak daude, baina baditu funtsezko beste bi oinarri ere. Lehenbizikoa etxearen ekonomiari atxikia da eta bestea ingurugiroari. Iparraldea non gelditzen da akordio horretan, ordea? Parisko Nekazal Ministerioarentzat Ipar Euskal Herriko laborantza gibelen dagoen laborantza da, zinez gibel. Ministerioaren ustez, laborari euskaldunok laborantzari buruz dugun ikusmoldeak ez du fitsik balio. Alta, lege horrek dioenaren arabera, Ipar Euskal Herriko laborantza zinez aitzina dela uste dugu guk laborariok, bai laborantzari buruz bai gure ingurugiroari buruz ditugun ikusmoldeengatik.
A.ERROTABEHERE.
Biziki polita iruditzen zait erraiten duzuena, baina arestian Arñok ekoizpenak prezio apaletan saltzen direla eta diru laguntzak ingurugiroari soilik lotzen direla erraiten zuen.

A. CACHENAUT
Oreka gorde behar da. Laborantzaren nahiz ingurugiroaren gainean egiten diren gauzendako soilik badira diru-laguntzak, zinez lanjerosa ikusten dut. Ekoizpenak gero eta merkeago saltzeko arriskuan izanen gara. Egunez egun, ohartzen ari gara gure mozkinak erosten dituzten enpresek gero eta hobekiago ezagutzen dutela nola funtzionatzen duen gure laborantza. Badakite zuzen-zuzen etxalde batek zenbat diru egiten duen. Horren arabera kalkulatzen dute zenbateraino apaltzen ahal duten beraiek saltzen dituzten produktuak. Gu geure partetik ohartzen gara enpresa horiek gure laborantzak ekoizten duen kalitatezko hainbat gauza bultzatzen dituztela. Horretarako, ordea, enpresa hauek kalitatezko ekoizpenak erdiesteko langile kualifikatuak kontratatzen dituzte. Haatik, enpresek gastu bat ukanen dute, eta gastu horretarako diru publikoaz baliatzen dira, eta ez merkatuaren arabera irabazitako diruaz. Artean, laborariok ohartu gara kontsumitzaileek ez dutela gasna merkeago pagatzen. Ardiaren esnearen prezioak duela hamar urteko bera du, baina kontsumitzaileek biziki karioago pagatzen dute gasna aurten. Esnetegiek erraiten dute dirua merkatariek edo saltokiko jabeek hartu dutela, hauek aldiz esnetegiek. Laborariok ez dakigu zuzen bietako nork hartu duen, baina dakiguna hauxe da: guk saltzen dugun prezioaren eta kontsumitzaileek pagatzen duten prezioaren artean badagoela diferentzia bat eta diferentzia hori norbaitek sakelaratzen duela. Beraz, sindikatu mailan badago lan franko egiteko. Laborariok ekonomia nola funtzionatzen duen ongi ezagutu behar dugu, eta oreka bat erdietsi. Hots, merkatuak parte bat ordaindu behar digu, eta beste bat diru publikotik heldu behar zaigu. Baina ez gaitezen pasa, gure errentaren ekoizpenaren -gaur egun, laborantzaren errentaren % 80 diru publikoak ordaintzen baitu- % ehunera ordaindua izateko arriskua baita. Gogoeta sakona behar da. Merkatuaren aldetik laborantzari eman behar zaion partea ongi neurtuz. Laborantzak subentzioak behar ditu, baina hein batean. Neurri bat ezarri behar da, bestenaz, mutur batetik bertzera pasatzen ahal gara, eta gero, oreka erdiestea ez da posible izanen.

A.ERROTABEHERE.
Bi gauza. Arrisku bat da, baina neurri batean -pixka bat probokatzeagatik- onuragarria ikus dezaket arriskua. Laborariek beren irabaziak behar dituzte, bizitzeko beharra daukate, ados. Baina, nondik etorriko zaio dirua? Salmentetatik parte bat eta diru laguntzatik beste bat. Industriak bere lana ere egin behar du, bitartekariak bitartekari, saltzaileek berea, eta azkenean kontsumitzaileak produktu bat eskuratzeko. Kario edo merke? Baldin janaria ona bada eta prezioa merkeagoa salmentaren prezioa demokratizatzen da, ongi da ere bai. Zeren eta kario bada aberatsek erosten ahal dute, baina pobreek ez hainbeste.

J.P. GOITI.
Kontua da ere zer motibaziorik ukanen duen laborari gazte batek etxalde batean plantatzeko diru laguntza publikoa baldin badu bakarrik: motibazio gutxi edo batere ez. Laborariak desagertuko dira. Galdera da nola sortu laborari berriak?

A. CACHENAUT
Ni arestikogaiaz arituko naiz berriz ere. Saltoki handiek komertzio tradizionalari kentzen diote diru-iturria; horretarako montatuak izan ziren merkatal-gune handiak. Salmenta zifrak hartzen baditugu, merkatal-gune handiek komertzio tradizionalak bezainbat diru biltzen dutela ikusten dugu, gehiago ez bada. Merkatal-guneek publizitate eta zerbitzurako behar duten diruaren kostua izugarria da. Guk saltoki handi nahiz saltoki tipietan saltzen ditugu, eta handian nahiz tipian prezio bera dute gure mozkinek. Saltoki-gune horietako bik horrela funtzionatzen dute gure eskualdean. Bestalde, esnetegi handiek gasna zein preziotan saltzen dieten ezagutzen dugu eta saltoki-guneek gasna zer preziotan saltzen duten ere bai. Beldur naiz, saltoki handietan egiten duten publizitate karioa dela-medio, saltoki handietako gasna industrialaren prezioa komertzio apaletan baino gehiago ez ote den! Hots, azken urteetan, merkatal-gune handiek are hedadura handiagoa hartu dute, eta kontsumitzaleek merkeago eros dezaketela agertu nahi dute; bitartekoak neurtzen eta kontrolatzen dituztela diote. Laborariok zerbitzu sozial bat burutzen ari gara, eta ohartzen gara hori ez dela egia. Egia izanen zen duela hogei urte, baina orain ez da egia. Ezin dute lehen bezala lehiatu baina nahi dute monopolioa atxiki.

A.ERROTABEHERE.
Hori egia da. Adibide txiki bat. Angelun eta Baionan Leclerc saltokiak daude. Baionakoak bertako langile arruntetako auzoen bizilagunak zerbitzatzen ditu, Angelukoak berriz, beren etxebizitza edo txaleta duten bizilagunak. Elikagaiak berak Angelun karioago dira Baionan baino. Nik frogatu dut hori. Saltoki handiek beren lekua egin dute eta beren erronka da beren salmentak areago igotzea gero eta gehiago irabazteko. Naski, orain ezin dute lehen bezain bat irabazi. Baina ari dira aterabide bat bilatzen: Internet. Arestian, ekoizleen eta kontsumitzaileen arteko harremanak aipatu ditugu, harremanak eraberritu behar direla, eta ahalaz bitartekarietatik pasa gabe. Bada, Parisko jendea Internet bidez hasia da hainbat janarien prezioa eta kalitatea zertan diren ezagutzen. Denborarekin hori dena ageriko da Internet bidez. Ez duzue uste hori gertatuko denik?

A. CACHENAUT
Bai, beharbada. Saltoki handiak moldatuko dira teknologia berrietara. Donapaleun duela bi urte Intermarche kateak bere saltokia berritu zuelarik, goren gorenaz, saltokia amortizatzeko 8 bat urte behar zuela eta harrezkero ez zela saltokirik izanen erran zuen, kamioiz zerbitzatuko dutela. Katologoak etxetara igorriko omen dituzte, eta kontsumitzaileek postaz eginen dute beren eskaera. Alemanian hasia da Internet bitarteko merkatua funtzionatzen, eta diotenez, ongi ari da.

A.ERROTABEHERE.
Internetek bere funtzioa beteko du. Ardoaren merkatua, kasu, Interneten bidez so egin daiteke dagoen eskaintza eta gero ardo ekoizleek zerbitzatzen dute. Aldaketa alimalea da.

E.GISASOLA
Geroa ez da asmatzen nondik etorriko den, errealitateak nahiko diferenteak baitira bai Ipar eta Hego Euskal Herrian. Nafarroa, Gipuzkoa, Araba eta Bizkaian ere errealitate ezberdinak daude. Orokorrean, Hegoaldean krisialdi batean gaude. Datozen hamar urteetan erabakiko da gure nekazaritzaren norabidea. Nekazaritza bakoitzaren indarren arabera erabakiko da nora joango den gure baserriaren etorkizuna. Gu ahalegintzen ari gara lurrarekiko lotura hori ez eteten, nekazaritza iraunkorrari, ekologikoari edota biologikoari deitu sistemei heltzen, gure baserriari edo etxaldeari eusteko. Nekazaritza industrialak eragin eta pisu handia du, ordea. Hor dago borroka. Erdian administrazio indartsu batek behar luke gogo duenari pixka bat laguntzeko. Eta guk hutsune bat ikusten dugu. Ez dugu ikusten botere indartsu bat gure nekazaritzari behar besteko laguntza emateko, etorkizunak arriskuan jarriko ez duen nekazaritza hori bideratzen laguntzeko. Juan Manuelek aipatu du Europan hartzen ari direla multifuntzionalitatearen kontzeptua bezalako neurririk. Bada, gurera etorri da dagoeneko. Europan kezka bat nagusitzen ari dela dirudi, nekazaritzarik gabe geratzen ari ote garen kezka-edo. Nolabaiteko apustu bat egin nahi dute, baina praktikara etortzean, neurriak aplikatzeko unean, tokian tokiko esparru txikietan nolabait -metropolietako merkatal-gunetan bezain beste ez bada ere- gurean ere lobby handiak daude, merkatuan nagusitzen eta inposatzen direnak. Gure gabezia, bestalde, sindikal mailan dago. Ez dugu behar besteko tokia betetzen, behar besteko lana burutzen lobby hauekiko kontrapisua egiteko, ez dugu nahiko ahaleginik egiten eta hemendik aurrera egin beharko dugu.

J.M. INTXAURRANDIETA
. Esan diren gauza batzuekin ados nago. Beste gauzei buruz zehazpen batzuk egingo ditut. Badaude soldata bat irabazten duten nekazari ahulak eta nekazari indartsuak. Badaude ere bertako lobbyak bertako nekazari artean eta hauek izaten dute indar handiena instituzioen erabakietan. Batetik, hori. Bestalde, guztiz ados naiz Arñok esan duenarekin. Hau da, etorkizunean kontsumitzaileak pagatzen duena laborariak bereganatu beharko duela. Nolabait, PKI (Kontsumorako Prezioen Indizea) kontuan hartuta, azken hamalau urteotan Nafarroako esne litroa hogei pezeta merkeagoa dago eta haragiarena 360 pzta merkeago. Beraz, nekazariei diru laguntza handiak ematen zaizkien edo bestela izugarri produzitu beharko dute lehen zuten diru sarrera mantentzeko. Orduan, industrializaziora jo gabe ustiapen iraunkorra mantentzea zaila da. Ekoizpena eraldatzea eta komertzializazioa bereganatzea beharrezkoa da, eta horretarako bereziki instituzioaren aldetiko laguntzarik ez dago. Zergatik? Sistemak, egungo merkatuaren logikaren arabera, ustiapen edo nekazaritza iraunkorrari ez diolako berak nahi duen etekinik ateratzen.
Esaterako. Zer dago Nafarroan etorkizunean? Urtegia egitea. Datozen urtetarako, urteko aurrekontutik 7.000 milioi pezeta iragarrita daude urtegia egiteko. Nafarroaren hegoaldeari begi eginiko proiektua da. Mendialdera begiratua ekologia zainduko dute gehienbat. Gure lantokian 80 langile gara. Gutako bat laborantza ekologikoa egiten duten laborariak laguntzen eta beren lanak ikertzen aritu da orain gutxi arte. Lanpostu hori kendu dute, ordea. Ordutik gure enpresan ez dago horretaz arduratzen den inor. Alderantziz, Nafarroara behiak jaisteko errobotak ekarri dituzte. Estatuan lau ustiapen daude errobotekin lanean, eta hiru Nafarroan dira.

A. CACHENAUT
Gainean dugun krisia, nire ustez, pixka bat probokatua izan da birmoldaketa baten egiteko. Bestela ez dut ikusten zergatik haizatu den horrenbeste. Behi eroen ondorioz hiru izan dira hildakoak Frantzian. Baina ez dut konprenitzen zertarako hartu diren oraingo neurriak eta deliberoak. Funtsean, 30 hilabete behitikako behiak saldu ahalko dira libroki. Birmoldaketa badago, haragietarako behi-esnedunen eraberritzea eginen da, ardiaren eraberritzea egin den bezala. Behiak debalde salduak izanen dira hiltegietan, eta bertzaldetik, kabala gazteak berriz gizendegi handietan sartuak izanen dira. Ez dugu gehiago 30 hilabete baino txikiagoko kabalak baizik erosiko. Beraz, ene irudiko, krisiari buru egiteko, merkatua orekatzeko-edo, plangintza kalkulatu bat bultzatu da sistematik. Merkatuak behar du funtzionatu, alegia.

A.ERROTABEHERE.
Hori horrela kontatua makiabelismo hutsa da. Ez nago batere ados. Ez dut sinesten horretan. Ezinezkoa da. Krisi honek erakutsi du kontsumitzailearen eragina ikaragarria izaten ahal dela, sektore bat bertan behera geldi daitekeela. Krisi honek gauza positiboak ekarriko ditu eta zuek laborariek galdetzen zenutena etor daiteke krisi honen ondorioz. Hots, elikagaien kalitatea zaintzea. Aldi berean, krisiaren ondoren, nahiz karioago pagatuko duen, kontsumitzaileak aurrerantzean produktua baino gehiago kontzeptu bat erosi nahiko duela antzeman daiteke. Hau da, kontsumitzaileak ekoizlea nor den, non kokatua den, bere abereak non dituen, zein elikagai mota erabiltzen duen galdetuko du gero eta gehiago. Kontsumitzailea aurrerantzean gero eta gehigo saiatuko da zuzeneko lotura hori bilatzen eta informazioa lortzen. Internet bidez, menturaz.

A. CACHENAUT
Zenbat? Kontsumitzaileen % 10? Zer nahi gisaz, merkatua kabala gazteez hornitua izanen da. Gizendegietan egina den kabalekilan. Hemendik bost urtera ikusiko dugu behikiaren merkatua zer bilakatzen den.

A.ERROTABEHERE.
Gaurko erabakia da hori, baina biharko erabakia zein izanen den ez dakigu. Dependitzen du behiei eginen zaizkien azterketez. Hiltzen den abere bakoitzari eginen zaion testak erranen du ona denentz. Ona bada ona da, nahiz 30 hilabete goitikakoa izan. 30 hilabetekoa oraingo erabaki bat da, azterketek emaitza onak ematen badituzte, neurria aldatu daiteke. Kontsumitzaileek ziurtasuna eskatzen dute, eta azterketek ziurtasuna eta garantia eskaini ditzakete.

J.P. GOITI.
Krisi guztiek badute alde on bat. Euskal Herriaz mintzo naizela preseski, gure herriaz bakarrik, ikusiz zer laborantza dugun -biziki errotua baita-, ikusiz nola lotuak garen ingurumenari ere, kalitatezko mozkinak ditugula, jatorrizko sor-markak edo apelazioak. Hegoaldean eusko-labela, konparazione. Ene ustez Euskal Herriko laborantzarentzat badago aterabide bat, ni geroari buruz baikorra naiz.

E.GISASOLA
Derrrigorrez baikor izan behar, bestela ez dago bizi pozik. Laborantza ez da oraingo kontua eta beraz barne indar bat egin behar dugu. Ados nago Arñorekin. Krisiaren zioz hartu izan diren neurriak eta egoerari eman zaion espektakularitateak ezkutuko arazo bat gorde behar izan du, nonbait. Behitegi dezente ziren, baina behi zaharra kontsumitzeko joera izan da betidanik. Dirudienez, sistemari haragi zaharren kontsumoa kentzea interesatu zaio eta aldi batez abere-gaztearen kontsumoa indartzea. Beharbada, testuingurua eta abagunea parean etorri dira eta sistemak edo norbaitek aprobetxu nahi izan du. Ez dakigu. Beharbada ez da erabat diseinatua, baina parean tokatu denez aukera aprobetxatzea erabaki dute. Nik zentzu horretan hartzen dut gertatua. Ni baikorra naiz eta nekazaritzan aritzeko gogoz ari den gazte batekin topo egiten dudalarik ez diot gogoa kentzen. Lehenengoan, alde txarrak ez dizkiot azaltzen alde onak baizik. Bera konturatuko da berez zein diren txarrak. Nik jende berria animatuko nuke nekazaritzatik bizitzera, zeren eta sos gutxiago izanen du baina beste balore batzuk izango ditu, beste bizikalitatea aurkituko du. Instituzioek diote ez dela nekazaritzarako bokaziorik. Nik, ostera, soldatzaile edo informatikari bati beren soldata irabaziz emango nieke nekazaritzako aukera. Burua jokatuko nuke ez luketela nekazaritzaren aukera erraz baztertuko.

A. CACHENAUT
Ados naiz Jean Pierrekilan, badugu aukera bat, baina beldur naiz ez dugun instituzioen aldetik beste eskualdetan bezalako laguntzarik. Baliteke nik erran dudana uste ero bat izatea, baina iruditzen zait oraingo diru publikoa ez dela subentzio gisara emana. Konparazione, artoaren ekoizpenean edo sojaren kasuan. Soja ekarrarazi beharko da, baina denbora berean zergatik ez dute 400 liberatik (10.000 pezeta) 1.000tara aldatu nahi lantzen den pentze-eremuaren prezioa? Ez dituzte lurraren ekoizpenerako laguntzak beste laguntzen maila berean jarri nahi arrazoi batengatik. Pentzeak edo larreak ez duelako merkatuari begira haiek nahi duten etekinik ematen, edo pentzeak ez direlako haien politikaren orientabide eta nahikarietan.

A.ERROTABEHERE.
Egia da, lobbyek Europako legeen araberako tekno-egitura bat menpe hartu dute menturaz, baina hori gertatu da estatu indartsuak elkarren aurka borrokan aritu diren bitartean. Nik itxaropena Europako Legebiltzarrean daukat. Bere osotasunean funtzionatuko duelarik, legeak eginak izanen direlarik eta demokratikoki laguntza zuzenagoa emanen delarik, uste dut Europako laborantza bide onean arituko dela. Hori bai, betiere, komunikabideen lan zuzenaren eta duinaren medioz. Ni ere baikorra naiz.

MAHAIKIDEAK
Aguxtin Errotabehere

EITBko kazetaria
Ogibidez kazetaria bada ere -EITBko Baionako berriemailea-, bertatik bertara ezagutzen du Iparrraldeko laborantza mundua, baita Hegoaldekoa ere. Duela 54 urte Baigorrin sortua da Aguxtin. Errotabeheretarrek Iparla mendiaren magalean dute sortetxea. Nekazaritzan ikasia, Hazparneko laborantza eskolan irakasle izan zen, Donapaleuko Lur Berri kooperatiban 10 urtez egin zuen lan gero, abelzaintzan, elikagintzan eta pentsuetan: haragi-irin saltzailea zen, bere hitzetan.

Enrike Gisasola

EHNEko kidea eta baserritarra
Eibarko Zozola baserrikoa. Baserria ez zuen aita-amengandik jaso aiton-amonengandik baizik. Gisasolatarrak maizterrak izaki, orain 10 urte erosi zuten baserria. Lehengo nekazaritza eredu harturik, ekologikoa garatu nahi du Enrikek. Amona, eta bi anaia bizi dira baserrian. 310 ardi, 10 behi, baratza eta ogia egiten dute, ogi biologikoa. EHNEko Gipuzkoako Batzordeko kidea da, Deba eskualdeko ordezkaria. Biologian lizentziatua da, baina baserritartzat du bere burua.

Jean Pierre Goiti

Laborantza Ganberako lehendakariordea
Izpuran sortua orain 40 urte. Laboraria da. Duela 13 urte hartu zuen gurasoen etxaldea. Behi gorriak hazten zituzten eta Jean Pierrek mahastiak landatu zituen. Paueko Laborantza Ganberako lehendakariordea da. Marcel Cazalek -37 urtez lehendakari- bere kargua utziko duenez, Goitik haren lekua bete lezake. Askok pentsatu du hautagai aproposa dela. Ipar Euskal Herriko lehendakaria izatea gauza handia liteke. Alta, berak dioenez, hautua etnikoa litzateke, euskaldunegia.

Arño Cachenaut

ELBko kidea eta laboraria
Irisarrin sortua laborari etxe tipi batean, orain 53 urte. Hiru haurride ziren eta hiruek laborantzan nahi zuten ari izan. Aita-amek alaba etxean gelditzea deliberatu zuten. Arñok 20 urte zituela erabaki zuen laborantzan arituko zela. Beste anaiak ere bide bera hautatu zuen. Bankuari kreditua eskatu, edo Arñok dioen bezala, bankuak jarri zien etxalde bat, eta Bastidan plantatu ziren duela 26 urte. Ardi gasna ekoizten du emazte eta bi alabekin batera. ELBren sortzaileetariko bat da.

Juan Manuel Intxaurrandieta

Nafarroako ITGko teknikaria
Lezon sortua duela 42 urte. Etxaurin bizi da; Iruñetik 15 kilometrora. Nafarroako ITGko (Institutos Tecnicos de Gestión) teknikaria da. ITGk Nafarroako Gobernuaren zuzendaritzapean dihardu nekazaritza, abeltzaintza eta mahastigintzan. Juanmak abeltzaintza eremuan dihardu. Donostiako EUTGn ekonomia ikasi zuen. Ekonomia gustuko ez, eta gustuko ogibidea aurkitu zuen baserritarren artean. Aholku tekniko eta ekonomikoak eman dizkie azken 20 urteetan. Etxean baratzea lantzen du.

BEHI EROEI ADARRETATIK HELDUZ
Behi eroen gaitzak sortu duen eztanda izugarria izan da Europa eta Euskadiko okela sektorearentzat, bai ekoizle bai kontsumitzaileentzat.
Okela ekoizleoi behi eroen gaitzak bi gauza erakutsi dizkigu; lehen lehenik, gure haziendaren elikadura zein garrantzitsua den bai animalientzat baina baita ere, geure kontsumitzaileentzat, eta bestetik, oso nabarmen geratu da komunikabideen indarra eta kontsumitzaileen mugimenduek duten itzala.
Aurrez nioen bezala, gure animaliei ematen diegun jana oso garrantzitsua da eta orain arte eraman den politikak, politikaren zentzu zabalari helduz, nekazaritzako lan ildoak eta kontsumitzaileen jokabideak tartean direlarik, asko eta merke ekoiztea bultzatu bagaitu ere, horixe baitzen elikadurari garrantzi txikia ematen zion kontsumitzaileak exijitzen zuena, argi dago, gaur egun, baserritarrontzat ez dela nahikoa behiak nolahala gizentzea eta gero, beste ezer egin gabe akabatzea, kontsumitzaileek behia ondo eta naturalki gizendu den ziurtagiri eta bermeak exijitzen bait dizkigute eta honen aurrean, aitortu beharrean gaude, labela bezalako tresnek sekulako balioa dutela, kontsumitzaileei konfidantza ematerakoan behintzat.
Lehen nioen bezala, okelaren inguruko krisialdiak azaldu digu, lehen oilaskoekin eta beste hainbat ekoizpenekin gertatutakoaren antzera, komunikabideen indarra eta komunikabideen iritziak kontsumitzaileengan duen eragina.
Komunikabideak, neure ustez, arduragabekeri izugarriz tratatu dute behi eroen gaitza, osasun gaiak herritarrentzat duen garrantziaz baliatuz beren audientziak eta salmentak gehitzeko eta sarritan, ikusi eta entzun dugu, oinarri zientifiko haundirik gabeko aipamenak eta kasu isolatu eta pertsonalak generalizatuz populazioarengan sekulako beldurra eta kezka sortuz, erreparatu gabe ere, berri dizdiratsu eta deigarri horiek, bai kontsumitzaile arruntarengan bai ekoizleengan duen eragin tamalgarria.
Bestetik, behi eroen gaitzak ere, argi eta garbi plazaratu du, kontsumitzaileen joku bikoitza, alde batetik, urte osoan soil-soilik prezioan oinarrituz erosketak eginaz eta bestetik, horrelako krisialdiak sortutakoan, punta batetik bestera pasaz, okela ez kontsumitzera helduz.
Egoera lasaia denean eta elikadura inguruko inongo krisialdirik ez denean, kontsumitzaileak lasai asko egiten du bere erosketa, okelaren kalitatean, jatorrian eta animalien elikaduran batere erreparatu gabe, azken batean, elikadura aurretik beste lehentasun mota duelako (bidaiak, arropa, aisialdia, etabar) eta maiz entzuten dugun bezala "denetarako ez da iristen".
Aldiz, elikagaien inguruan krisialdia sortu eta komunikabideetan berri deigarriak ugaritzen hasten direnean, kontsumitzailea berehala beldurtzen da eta bere kontsumoa beste produktu batzutara bideratzen du, ohartu gabe, jarrera honekin bere lanak ondo egiten dituen baserritarra kaltetzen ari dela eta hain zuzen ere, okela kontsumitzeko unerik egokiena kontrolak indartzen diren krisialdi uneok direla.
Elikagaien kalitatea eta segurtasuna dira etorkizunerako zutabeak, bai baserritar ekoizlearentzat bai herritar kontsumitzailearentzat, eta azken hau, ohitu beharrean dago, nahiz etxean nahiz etxetik kanpo jaten duenean kalitatea eskatzen baina beti ere, kalitatea eta segurtasuna bermatzen dien zigiluak, ziurtagiri eta markak exijituz. Prebentzio lan moduan bada ere!
Elikaduraren segurtasunak baserritarrari bere lana arretaz eta zentzuz egitea eskatzen dio eta kontsumitzaileari aldiz, lasaitu behar ez den tentsio puntua, hori izango baita bere elikaduaren segurtasunarekiko duen kezkaren frogarik garbiena.

EKONOMIAREN GLOBALIZAZIOAK EGIN DU BSE HAIN HEDAGARRI
Egun zaila da, zinez, behi eroen gaitzaz, B.S.E.z, iritzirik plazaratzea. Hainbeste hitz entzuten eta idazki argitaratzen den garai honetan, gai gastatua dirudi. Gainera, guzti horrek ez du lagundu arazoa bere lekuan kokatzen.
Argi dagoena Europar Batasuneko arduradunen porrota eta erantzunkizunik eza da. Izan ere, Estatu Kide bakoitzak bere interes ekonomiko propioa besterik ez du defendatu orain arte.
Lehenik eta behin, aintzat hartu behar dugu B.S.E.rena gai zaharra dela. 1985ean jakinarazi zen Ingalaterran. Gaur egunera arte jada 185.000 behi hil dira gaitzak jota. Europar Batasunean legeak eta dekretuak besterik ez dira ezarri. Neurri zehatzak agintzen direnean, ordea, indarrean jarri ezinean gabiltza.
Gauza bat bada ziurra: abereendako elikagaiek eragin dute B.S.E.ren hedapena gaurko neurrira arte. Galdera aunitz, ordea, erantzun zain daude. Izan ere, beste enzefalopatia batzuk aitzinetik ezagutzen genituen arren, duela gutxira arte ez genekien prionak zirenik horiek sortarazten zituztenak. Guk luzaroko garapena duten birusak zirela ikasiak gara.
Kezkaturik egonik, nolabait ere poztekoa litzateke guzti honek produkzio arauak gaur egungo nekazal mundura egokituko balitu. Bestalde, komunikabideek albisteak aurkezten dituzten modua dela-eta, beldur naiz ez ote den kaleko jendearengan baserrikoen aurkako erizpena zabaltzen ari.
Baserritarrek ez dute inolako errurik afera honetan. Begira diezaiogun une batez sektoreak pairatzen duen une latz honi, eta gehitu diezaiogun aspaldian jasaten duen errekonbertsio itzela. Horren ondorio zuzena dugu gero eta ganaduzale gutxiago eta zaharragoak izatea.
Kontsumoaren joerak baldintzatuta, baserritarra kaleko gizarteari begira dago egun. Ganaduzale elkarteak egiten dira, abelkuntza hobetzeko azpiegitura berriak eta teknologia berria baserrietan sartzen da. Eta guzti hori ordaindu egin behar da. Gainera, saltzeko prezioak merkeak dira eta KPI abereen elikagaietan bakarrik igotzen dela ematen du. Guzti horrek ekoizpenaren zurrunbilora garamatza.
Kontuan izan behar dugu behitegi berri batek suposatzen duen inbertsioa: azpiegiturak, esne kuota, behiak... Edozein enpresak ez du baserri berrien aktiborik. Kaleko bizimodua aldatzen ez den neurrian baserriak egokitu beharko du bere burua eta enpresa gisa etekinak lortzera jo. Horra errealitatea.
Ezin dugu ahaztu berrikuntza guzti hauek sektore deskapitalizatu batek egin behar dituela eta, beraz, kanpo finantziazioa ezinbestekoa duela. Egoera honetan diru laguntzak ez dira aski izaten. Bestalde, kostuak ttipitu behar dira, izan ere, kostuaren %50-65 da janariarena gaurko abelkuntzan.
Egoera honetan, denak gabiltza argudio bila gure irizpideak baieztatzeko. Esaterako, aunitz entzuten da B.S.E.ren gaitza intentsifikazioaren ondorio dela. Gaurko produkzio mota guztiekin ados ez egon arren, nekez bereiz dezakegu egungo produkzio modua eta gizarteak eskatzen duena.
Zentzu honetan, gogora datorkit duela urte batzuk lagun batek esandakoa: "Nik janari kontuetan bakarrik aurreztu dezaket". Orduantxe opor bidaia zuen antolatuta. Nik erantzun nion hobe zuela, hain zuzen ere, bidaia ez egitea aurrerantzean. Hark ezetz, bidaia sakratua zela. Gaur egun ongi jatea eta edatea gaizki ikusia dago; bizioa da. Jende aunitzek ez daki zein den jakien benetako gustua. Aski da okelak kolore zuria izatea, fruituak dizdiratsu aurkeztea, arraultzeek gorringo gorria ukaitea... Zertan gabiltza gure eskualdean bertan ur litro batek esne litro batek baino gehiago balio duenean? Ezin dugu ahantzi duela urte gutxi arte, hamar-hamabi bat, zenbait hiltegik aratze dopatuak eskatzen zituztela, eta abeltzainei erakusten zieten dopatzeko modua.
Bestetik, garbi dago ekonomiaren globalizazioak bihurtu duela B.S.E. hain arriskutsu eta hedagarri. Enpresak gero eta haundiagoak dira absorzio, fusio eta itunen bitartez, etekinek ez dute mugarik. Eritasun hau bezalako hutsak danok pairatzen ditugu globalizazio ekonomikoari esker.
Duela hogei bat urte Danimarkara egindako bidaia batean, bertan esne eraldaketarako zenbat enpresa ote zeuden galdetu nuen: "Gehiegi!" Erantzun zidaten. Bi besterik ez ziren ordea.
B.S.E. azterketak sistematikoki eginen diren arte, ezin asmatuko dugu zer gerta daitekeen. Hemengo baserriak haundiak ez direnez, beste herrialde batzuetatik ekarri behar izan ditugu abere aunitz. Zaldare edo pentsu enpresak, ordea, ez dira, Euskal Herrian, Europako beste herrialdeetan dauden bezain haundiak eta, pentsatzekoa da, arrisku nagusitik at gaudela.
Europar Batasunak indarrean jarri berri dituen neurriek urte beteren buruan esanen digute B.S.E.k gurean izan dezakeen eragina zenbaterainokoa den. Anartean, ez dirudi baliabide guztiak ekinean jarri direnik; izan ere, gardentasuna ez da bermatzen. Esaterako, abereen munduan gabiltzanok oraindik ez dakigu kabalendako (aziendendako) jaki prestatuen elikagaiak zehazki zeintzu diren. Zaldareek (pentsuek) zenbat proteina, fibra eta koipe duten adierazten zaigu, baina sekula ez zein osagairen bitartez. Baserritar guztiek jakin izan balute bere abereendako pentsuetan proteina goratzeko haragi irina erabiltzen zela, askok, osagai hori legezkoa izan arren, ez zuten erabiliko. Ziur!
Gizartearen helburua honakoa beharko luke: oraingo produkzio modua ingurumenarekin eta ganaduzaleenganako errespetuarekin orekatzea.

HARATEGIAK, KRISIAN DAGOEN SEKTOREA
Gaizki deitutako behi eroen krisia modu nabarmen batez eragiten ari da sektore honetan. Euskadin izandako galerak 2.000 miloi pezeta inguruan taxutu dira egun arte, salmentak % 60 jaitsi direlarik. Hau guztia, kontuan hartu gabe behien barruki gorriak nahiz zurien erabateko baliogutxitzea.
Krisi honek modu ezberdin batez jo du sektoreko eragileengan. Berme handiko harategiek beren salmentak areagotu dituzten bitartean beste batzuek bere diru-sarrerak gutxituak ikusi dituzte modu narbarmen batez. Bigarren hauek, Pasaiako badia edo Nerbioiaren ezkerraldea bezalako eskualde ekonomikoki deprimituetan kokatuak daude. Beraietan, herritarrek erosteko duten ahalmena apalagoa da eta eragileek salneurri eskuragarriagoak -behi-hazienda zaharrak- eskaintzen dituzte, nahiz hauek osasunaren ikuspegitik besteak bezain seguruak izan.
Beste kontu bat da, kaleetan edo udal merkatuetan dauden harategien arteko diferentzia. Lehenbizikoetan, salgai dauden behi okela oilasko, txerri, arkume edo ahate haragiek ordezkatuak izan diren bitartean, bigarrenetan -udal araudi zorrotza dela medio- administrazioak baimentzen duen haragi mota eskaintzen da soilik.
Kontsumitzaileen konfiantza irabazi aldera, azken hilabeteetan hartu izan diren sanitateko neurriekin kezkatzeko inolako arrazoirik ez dagoela argitu beharko lukete administrazioaren arduradun gorenek. Funtsean, gure harategietan jartzen den haragi guztiak kontsumorako bermeatzen duten hainbat kontrol pasa duelako.
Orain arte gure haragien sanitate-kontrolak kezkatu izan bagaitu, orain albaiteroek jarri duten ardura kontuan harturik, beste kontuez hasi behar dugu kezkatzen, eta esaterako, gertatutakoaren erantzulea nor den galdetu.
Ongi iruditzen zaigu abeltzainek eta haragi-irinen ekoizleek jasan dituzten galerengatik diru-laguntza ematea. Era berean, merkatal sektoreak bizi duen egoera aintzakotzat hartu gura genuke, baina ez gaude prest, gu harakinok, egoeraren errudun eta galtzaileak izateko.
MER (Gai Bereziki Arriskugarriak) deritzan gaien errausketen kostua harakinen eta handizkarien bizkar jarri nahi da, hau da, hiltegiak funtzionamenduetan mantentzen ditugun bezeroen bizkar, eta hau bai ez dugula onartuko, gu baikara krisi honetan erru gutxien dugunak.
Orain arte azaldu dugun arazoaz landa, sektoreak ezin du bere merkatal gaitasun osoa garatu sanitate-araubide zaharkituak ezartzen dizkigun arauen hertsiengatik -berau 1984koa-, are gutxiago, orain dela zortzi urtetik, gaur egungo beharretarako eta kontsumitzaileek sektoreari egiten dioten eskaerarekin bat egiten duen lege bat adostua izaki. Lege hau berau, Madrileko Osasun Ministerioko kaxoi batean ahanztuta dago, nonbait. Gaitzerdi horrela bada.
Arautegi hau indarrean jarriko den esperantzan, harategi-saltxitxa dendetako jabe gehienentzako formazio ikastaro bat landu da. Ikastaro hauei esker harakileek kontsumitzaileek eskatzen dituzten mozkin berriak atontzeko gertuago daude eta etxekoandrearen zeregina errazten dute. Hartara, etxekoandreek -sukaldean aritzeko gero eta denbora gutxiago dutenek- ez dituzte zapore tradizionalak galduko eta ez dute beste latitudetako gustuko plater industrializatu berezietara jo beharko.
Ezin dut, bestalde, agerkari honek eskaintzen didan aukera galdu Osasun eta Kontsumorako ministro anderearen dimisioa eskatzeko edo Gobernuko presidente jaunak bere kargutik kendu dezan eskatzeko. Izan ere, ministro honek publikoki egin deklarazioak onartezinak dira. Ausardia behar da gero, horren serioa, alarmagarria eta garrantzitsua den gai honetaz horrela hitz egiteko.
Ministroak ez du jada MER delako gaiei buruzko osasun araudiaz erabateko jakineza agertu, baizik eta sukaldeko gaietan guztiz ezjakina dela ageri da. Benetan, ez dut ezagutzen txerri hezurrez edo behi-bizkarrezurrez egindako salda bat hartzeko adore duen inor.
Etorkizunari begira, haragiaren komertzializazioa lortzeko administrazioa burutzen ari den ahaleginaren alde gaude gu; bene-benetan. Kontsumitzaileek eskuratzen dituzten jakien ezaugarri nagusiak ezagutzeko aukera ematen duen etiketa baten aldeko araudi bermagarri baten alde gaudelako. Hau da, txuletak bere agiria eramango du: aberearen adinaren datu, sorleku, gizendegi edota akabatua izan den hiltegiaren izenarekin, kasu.
Segidan Bilbon burutu IV. Jardunaldi Teknikoan atera ziren konklusioak azalduko ditut. Gure sektoreko jabeen jubilatzea dela-eta hainbat harategi ixten ari diren arren, aurrerantzean saltoki-guneak ez dira gutxiago izango. Hauen ordez beste denda-mota zabalduko dira, saltoki-gunetan nahiz autozerbitzu modura. Konkurrentzia handiagoa izango da betiere.
Hala ere, sektorea ez da haziko kontsumoa geratu delako eta errentagarriak ez diren saltokiak desagertzen joango dira. Azken urteotan harategien % 20 itxi dute, ekoizleari egiten zitzaion erosketaren ondotiko balio erantsia galtzen ari da. Positiboa litzateke erosketa bateratuak egitea, arrakasta bezeroa fidela bihurtzen duen zerbitzu pertsonalizatua eskaintzetik baitator. Bezeroaren kontseilu emaile izatera pasa behar da. Kontsumitzaileek egiten duten eskaerari atxikitzeko artesau-egileak sustatu behar dira, egile hauen egitekoak harakilea libratzen du erantzunkizun penaletik, erantzukizuna ekoizlearen esku pasatzeko.
Azkenik, probintzietako gremio ezberdinetan bazkideturik ez dauden harakileei hauxe gogoratu nahi diet: denon elkartasunez askoz indartsuagoak izango gara eta bazkide izateak duen kostua baino askoz gehiago ekarriko dizue.

KRISIA HARAGIAREN SEKTOREAN
Animalia belarjaleei animali jatorriko proteinak emateak leherrarazi du arazoa. Izan ere, belarjaleon digestio-aparatua ez dago elikadura horretarako egokitua, eta horren ondorioz degenerazioa sortu da, "behien entzefalopatia espongiformea" deritzona.
1994an, gaixotasun horren jatorriaren berri izan ondoren, haragi-irinak, animalia-proteinen iturri, debekatu egin ziren hausnarkarien elikadurarako. Harrezkero, EAEko hiru foru aldundietako eta Eusko Jaurlaritzako Nekazaritza sailek kontrolatu egin dute produktu hori ba ote zegoen, baina ez dute halakorik aurkitu. Debekua indarrean egon arren, haragi-irina kontsumitzen da oraindik, Europako iparraldearen interes ekonomiko boteretsuen eraginez, batez ere. Egoera horren ondorioz, gaixotutako abereak asko ugaldu dira, eta horrela heldu gara gaur egungo egoerara.
Argudio hori erabilita, Europako Batasuneko Ministroen Kontseiluak, joan den urteko abenduaren 4an egindako bileran, hauxe erabaki zuen: haragi-irinak debekatzea gizakiek jateko animalien elikaduran erabilitako pentsuetan.
Debeku horrek, Europako eskualde batzuetan izan den kontrol ezak eragina, ondorio larriak ekarri ditu ekonomiaren eta ingurumenaren aldetik.
Euskadin hainbat ekintza abiarazi ditugu sortutako arazoei aurre egiteko. Ondorengo ardatzetan laburbil ditzakegu:

1. EAEko hiltegietan akabatzen diren abereei azterketak edo analisiak egitea. 2001eko urtarriletik aurrera, 24 hilabetetik gorako animaliei Prionic testa egingo zaie, elikadura-katean sartu baino lehen. Horretarako, laborategia egokitzen ari dira NEIKERen.
2. Haragi-irinak deuseztatzea. Irin horiek pentsuak egiteko ezin izango direnez erabili, modu kontrolatuan deuseztatu behar dira; horretarako, urtarriletik aurrera, osasunaren eta ingurumenaren aldetik homologaturiko zentroak izango dira EAEn.
3. Kontsumitzaileari informazioa ematea EAEn hildako abereen haragiari buruz. Orri bat sortuko da Interneten, eta edozein sartu ahal izango da bertara, animaliaren jatorriaren eta zehaztasunen berri izateko. Informazio hori gure erkidegoko hiltegietan akabatutako abereei buruzkoa baino ez da izango, hiltegiok akordioa egin dute eta.
Hiru puntu edo ardatz horiek osatuko dute Elikaduraren Bermeari buruzko Euskal Planaren bizkarrezurra.


Azkenak
2025-01-07 | Leire Ibar
Baztango Batzar Nagusiak elkartasuna adierazi die Aroztegiko obra gelditzeagatik auzipetutako zazpi herritarrei

Aroztegiko auzipetuei elkartasuna adierazi eta absoluzioa eskatzeko mozio bat onartu du Baztango Batzar Nagusiak. Urtarrilaren 2an egindako bileran, mozioaren aldeko bozketan aldeko 25 bozka, kontrako bi eta hiru abstentzio izan dira.


Ultraeskuinari proposatu diote gobernua osatzeko Austrian, hesia ezarri ziezaioketen arren

Irailean egin ziren hauteskundeak eta aise nagusitu zen FPÖ alderdia, botoen ia %30 eskuratuta. Bazen aukera ultraeskuinari hesia ipintzeko, baina ez dira ados ipini demokristauak eta sozialdemokratak.


Laborantza bozen usaina

Berriz hasi dira laborarien manifestaldiak frantses estatu guzian. Sindikatu desberdinek aldarrikapenak hedatzen badituzte ere, entzun den lehena eta komunikabide nagusietan gomit izan dena, FNSEA "nagusia" izan da. Zer du saltzeko? Gezur andana bat ahal bezainbat boz... [+]


2025-01-07 | Jon Torner Zabala
Autobus zerbitzua zabaldu dute Ipar Euskal Herrian, mugikortasuna hobetzea helburu

Urtarrilaren 6az geroztik autobus linea berriak daude Zuberoan, Nafarroa Beherean eta Lapurdin. Halaber, zerbitzuen maiztasuna ere hobetu da, Euskal Hirigune Elkargoko Mugikortasun Sindikatuak eta RATP konpainiak elkarlanean bultzatutako egitasmoari esker. Bestetik, 12 urtez... [+]


2025-01-07 | Leire Ibar
Barakaldoko hilketa matxista salatzeko asteartean mobilizazioak antolatu dituzte

84 urteko andrea erail zuen bere semeak urtarrilaren 3an euren etxebizitzan. Kolpeka hil zuela azaldu dute zenbait iturrik. Astearte arratsaldean egingo dira elkarretaratzeak Barakaldon eta Euskal Herriko lau hiriburutan.


2025-01-07 | Gedar
Beste eraso arrazista bat Miarritzen

 Uber gidari batek jasan zuen erasoa: bortizki jo eta irain arrazistak egin zizkion bezero gazte batek. Baionan eta Arrigorriagan ere izan dira eraso arrazistak berriki.


2025-01-07 | Mikel Aramendi
ANALISIA
Itsasontzigintzaren itzal luzea ageri da Hego Koreako krisian

Hego Koreako krisia autoktonoa ala inportatua ote zen galdetzen nion neure buruari duela hilabete hura sutu zenean. Baretu ez baizik mindu egin denez auzia, batere argi ez dudan erantzunaren bila jarraitu beharko dugu. Geografikoki urrutiko kontua bada ere, oso gertuko ondorioak... [+]


Errege Magoen desfilean zati lasaiak tartekatu dituzte, autisten elkarteek aldarrikatuta

Dezibelio eta argiztapen muturrekoak ohiko diren makro-ikuskizunen eta makro-estimuluen garaiotan, autismodun haurren bueltako elkarteek aspalditik egindako eskaera zabaltzen ari da pixkanaka, baita Errege Magoen desfileetan ere: ez musika, ez argiztapen, ez abiadura... [+]


Urtarrila, intxaurrondoaren loaldia

Kolore morez margotu dut urteko lehen hilabetea, sormena, irudimena, jakintza eta espiritualitatearen kolorez.


2025-01-06 | Nagore Zaldua
Itsas-bare kantauriarra
Ohartarazpenaren artelanak

Koloretsuak, distiratsuak, forma xelebre bezain ederrekoak diren heinean, nudibrankioek beste planeta batetik iritsitako izakiak dirudite. Itsas hondoko izaki biluzi hauek 1980ko hamarkadako gandorretako kolore biziak eta Parisko joskintzako izen handien moda arkitektonikoa... [+]


2025-01-06 | Jakoba Errekondo
Elkarren beharra bizitzeko

Lagun txiletar batek bere herriko istorio bat kontatu dit, eta ahoa bete inplante utzi nau. Han “quintral” esaten dioten landare batena da, Tristerix corimbosus. Txile eta Argentina hegoaldeko baso epeletan bizi da, eta gure lurralde epeletan hazten den mihuraren... [+]


2025-01-06 | Garazi Zabaleta
Trebatu elkartea
Lehen sektoreko erreleboa bultzatzeko egitasmoa Gipuzkoan

Urteak daramatza martxan Ipar Euskal Herrian Trebatu elkarteak, laborantzan proiektua abiatu nahi duten pertsonek aurrez trebatzeko aukera izan dezaten. Ipar Euskal Herriko proiektua eredutzat hartuta eta ideia berari tiraka, Gipuzkoan ere izen bereko elkartea sortu dute aurten... [+]


Eguneraketa berriak daude