2011n jaio zen Kiribilore Permakultura proiektua, Euskal Herri mailan permakultura ezagutzera emateko eta landa nahiz hiri inguruetan bere erabilerak aplikatzeko helburuarekin. Proiektu berriei haien laguntza eskaintzen diete permakulturako irizpideen arabera eraiki ditzaten.
“Nekazaritzaren arloan, hezkuntzarenean nahiz arlo sozialean interesa genuen hainbat lagun elkartu ginen, eta denborarekin proiektu hau forma hartzen joan zen”, azaldu du Pedro Ferrero Diez Kiribiloreko arduradunak.
“Permakulturaz hitz egiten dugunean, bizi filosofia batez baino, diseinuez eta habitat jasangarriez ari gara gehiago hizketan. Jendeari proiektu eta bizitza jasangarriagoak sortzeko laguntza emateaz”, dio Ferrerok. Eskola bat, ostatu bat, aisialdirako gune bat, baratze bat… espazio horietan guztietan aplika daitezke permakulturan oinarritutako diseinuak Kiribiloreko lagunen arabera, eta horretan ari dira laguntza ematen.
Baina, zeintzuk dira proiektu horiek sortzeko permakulturaren oinarriak? Bada, oinarri etikoak eta jarrerari eta diseinuari dagozkionak banatzen dituzte Kiribiloren: oinarri etikoak lurraren eta pertsonen zaintzari eta baliabideen, denboraren eta diruaren banaketa justuari dagozkionak dira. Jarrerari lotutako oinarriek, berriz, proiektu bat diseinatzen duen pertsonaren begiradari egiten diote erreferentzia: “Begiratzeko modua oso garrantzitsua da, ulertzea proiektu bateko elementu batek sistema horretan funtzio bat baino gehiago bete ditzakeela”. Azkenik, diseinuari lotutako oinarriek, proiektuko elementuen kokapenak hartzen ditu kontuan, energia aurrezteko, adibidez.
Permakultura ezagutzera eta praktikara eramateko hainbat ekimen antolatzen dituzte Kiribiloretik. Irailean zehar, esaterako, bi tailer emanen dituzte Gasteiz ondoan, elkarteak permakulturaren oinarriei jarraituz martxan jarri zuen etxaldean. Irailaren 26an, eta urriaren 3, 10 eta 17an helduentzako baratzeen leheneratzeari buruzko tailerra antolatu dute: lurraren analisia eta kromatografia, mikroorganismo eta landareak, bio-ongarrien prestaketa eta baratzea leheneratzeko diseinua landuko dute lau saio hauetan.
Haurrekin eginen duten saioan, berriz, permakulturara hurbiltzeko aukera izanen dute tailerreko parte-hartzaileek. Lurraren eta pertsonen zaintzari begira jarriko dira 5 eta 12 urte bitarteko haurrei zuzenduta antolatu duten ekimenean irailaren 18an eta 25ean, eta urriaren 2an eta 9an.
Ikastaro hauetan interesa duenak, harremanetan jar daiteke telefono zenbaki honetara deituta: 635 74 33 22.
Nafarroako Hazialdekoren, Ipar Euskal Herriko Biharko Lurraren Elkartearen (BLE) eta Gipuzkoako Biolurren arteko elkarlanetik sortu berri da HoBBea, mugaz gaindiko proiektua. “Garien bueltan bagenuen aspalditik harremana gure artean, baina, nolabait, harreman horiek... [+]
Bigarren urtez segidan hartu du Habelarte baserritarren elkarteak Leitzako festetan, Gaztetxean, afariak emateko ardura. Nafarroako Mendialdeko ekoizle agroekologikoen produktuekin osatu dute eguneroko eskaintza, eta ehunka lagun pasatu dira abuztuaren 10etik 14ra haien... [+]
Aurreko urte bukaeran Elizondoko zahar-etxearen kudeaketa publifikatzeko jauzia eman zuen Baztango Udalak, eta geroztik, haren esku gelditu da egoitzaren antolaketa. Eskualdaketa horrekin batera, elikaduraren alorrean eraldaketa sustatzea izan da udalaren erabakietako bat... [+]
Mahaño Lanathoua 2017an hasi zen aitaren lurretan arbolak landatzen, oihan baratzea lantzeko ideiarekin. “Hasieran asmoa ez zen horretatik ekonomia bat sortzea, gure buruaskitasunerako bidean pausoak ematea baizik”, gogoratu du laborariak. Baina, landaketekin... [+]
Nekazaritzaz eta abeltzaintzaz askotan entzuten da lanbide "oso lotua" dela, jai egunik edo oporrik ez dela existitzen. Ipar Euskal Herriko Onetik eta Etxaldia gasnategiek, Berria eta Aldudeko Esne Kooperatibekin elkarlanean, laborariei bakantzak bermatzeko egitasmoa... [+]
2022an Nafarroako Liburutegien Sareak martxan jarritako proiektu berezia da hazien liburutegia. Clara Flamarique Goñi da Nafarroako Gobernuaren liburutegi zerbitzuko proiektuen arduraduna, eta honela gogoratu ditu hastapenak: “Zaragozako liburutegian martxan zuten... [+]
Joxe Blanco Gomez laudioarra Lamuzanaturgunea blog-aren bultzatzaile eta Laudiokolore ekimeneko kidea da. Urteak daramatzate Laudion basa landareen inguruko sentsibilizazioa eta formazioa egiten, eta maiatzean, Arraño mendiko baso orkideen inguruko jardunaldiak egin... [+]
Urteak daramatza Cederna Garalur landa garapenerako elkarteak elikaduraren eta lehen sektorearen inguruko lanketa egiten Nafarroako Mendialdean. Elikadura osasuntsurako eta kontsumo jasangarriago baterako bidea egitea da asmoa, eta bide luze horretan, egitasmo berria gauzatu du:... [+]
Oiartzunen nekazaritza bultzatzeko eta elikadura burujabetzarako bidean pausoak emateko sortu zen Lurbizi egitasmoa, 2016 urte inguruan. “Herritar talde batek denbora zeraman herrian nekazaritzaren eta lehen sektorearen egoera kaxkarraz hausnartzen”, adierazi du Ibon... [+]
Sarako Nicolas Chretien dago Hiru Xilo baratzegintza proiektuaren atzean. Urtarrilean hasi zen baratzea lantzen, eta martxoaren hasieran ekin zion ekoitzitako produktuak merkaturatzeari. “Banuen formazioa baratzegintzan, baina orain arte honekin zerikusirik ez zuten... [+]
Arabako Bionekazaritza elkartearen eta Euskadiko Hazien Sarearen arteko lankidetzatik sortu zen duela urte pare bat Agroekoop kolektiboa. “Arabako agroekologiaren bueltako elkarteak lotzeko eta indartzeko, eta sinergiak sustatzeko asmoz sortu genuen”, adierazi du... [+]
Lehen begi kolpean, ohiko artaldea dirudi argazkikoak, ezta? Bada, ez… ardi horiek suhiltzaile ere badira eta. Nafarroako Zunbeltz Nekazaritzako Test Guneak zerbitzu berria eta berritzailea jarri du martxan Lizarraldean: Arsue, edo artalde suhiltzaile estentsiboa... [+]
Urteak daramatzate Atxondoko Biezko baserrian bizitzen eta lanean Aner Garitaonandiak eta Oihane Lekunberrik. “Kaletarrak ginen gu, nik enpresa eta turismo ikasketak egin nituen, baina mundu hori ez zitzaidan gustatzen…”, azaldu du ekoizleak. Lekunberrik,... [+]
2009an sortu zen Ja(ki)tea elkartea zenbait jatetxe, sukaldari eta gastronomia kritikariren arteko elkarlanetik. “Hasiera hartan, Gipuzkoako 14 bat jatetxe elkartu ginen, baina pixkanaka hazten joan da proiektua, eta gaur egun 37 gara”, azaldu du Xabier Zabaletak,... [+]
Eladi Balerdi erlezainaren eta Jose Manuel Atxaga erleen zale sutsuaren arteko elkarlanetik egitasmo berritzailea sortu da duela gutxi. "Arnastu erlauntzaren airea" eta "Erleen sauna" jarduerak proposatu dituzte, konbentzituta baitaude onuragarri direla... [+]