Zazpi lurraldeetako laborantza biologikoa uztartu nahi dute asteburuan Maulen

  • Larunbat honetan, azaroak 23, Zuberoako Irabarnen EHKOlektiboaren bilkura nagusia burutuko dute, erabakitzeko nola lotu egitura batean Euskal Herri osoan nekazaritza ekologiko/biologikoa egiten duten laborariak. Azken bi urteotan gaia jorratu dute BLE, BioLur, Bionekazaritza, Landare, Lurreko, Lur Bizia eta ENEEK elkarteen artean. Zapatuan aurrera begirako urratsak erabakiko dituzte.


2013ko azaroaren 22an - 00:00
Azken eguneraketa: 2015-02-26 13:37
Maulen egingo dira jardunaldiak, Irabarneko jauregian.

Bilkura goizeko 11etan abiatuko da Ibarneko jauregian, 14:30etan lekuan bertan bazkalduko dute parte hartzaileek, eta ilunabarreko 18:00etatik aurrera Mauleko Zinkan kontzertua eta talo janarekin amaituko dute.

Gaiari xehekiago azaldu dio Laborari kazetari Mirentxu Doihenard Senpereko (Lapurdi) laborariak “Ez dugu zaku berdinean sartuak izan nahi” titulua daraman elkarrizketan.

Zergatik sortu nahi duzue talde berri hori?

Ideia abiatu zen duela sei urte Urruñan bildu ginelarik. Bio araudiak aldatu ziren eta Europako legeak aplikatzen hasi ziren denendako, araudiak ahulduz, hazkuntzan bereziki. Bio industriari ateak idekitzen zirela ikusi ginuen eta izitu ere. Etxalde ttipiak, bio produkzioaz bizi girenak, beste ikusmolde batean gira, ez dugu nahi zaku berdinean sartuak izaitea. Hortako "Bio Cohérence" marka sortu da Frantzian, eta Euskal Herrian gogoeta hasi ginuen ere. Ainitz hausnarketa eraman ditugu geroztik, azken bi urteetan bereziki.

Mauleko topaketa, gogoeta fasearen bururatzea da?

Bai. Ondoko urratsa elkarte baten sortzea da. Proposamen hori eginen dugu Maulen. Elkarteko kideak laborariak izanen dira (ez egiturak), Euskal Herri osoko laborariak.

Lurralde bakotxak dituen elkarteak baino gehiago izanen da erakunde berri hori?

Euskal Herriko laborarien biltzea ukanen du xede, batasunaren sortzea eta harremanaren errextea, lehenago aipatu helburuarekin. Guk Euskal Herrian nahi dugun agroekologiaren definitzen hasiko gira eta ondotik identifikatze faserat pasatuko gira, arau batzu finkatuz.

Marka berri bat sortuko duzue beraz?

Identifikazioa ez da produktuari lotuko baizik eta etxaldeari. Teknika, lan egiteko manera bainan ere sozial baldintzak kondutan hartuko dira. Laborantxa biologikorat urratsa egin ez dutenen laguntzeko ere balioko du elkarteak. Helburu batzu finkatu nahi ditugu, epe baten barne heltzeko engaiamendua proposatuz ("Bai euskarari" ziurtageriarekin egin zen gisan). Bio girenek ere beti gauzak baditugu hobetzeko, gure kasuan plastikoen erabilpena adibidez. Neurri horiek harmonizatu nahi ginituzke zazpi probintzietako bio laborari guzieri.

Bio industrialaren konkurentzia sendi duzue hemen ere?

Zirkuito laburretan ere, supermekatuen konkurentzia bada beti, bio sailak garatzen ari dituztelakotz. Gure lana da gure izaeraren ezagutaraztea, ez baitugu nahi zaku berdinean ezarriak izaitea.

Zertan ezberdintzen zirezte?

Europako araudiak errextasuna eman du laborantxa biologikoaren industrializatzeko. Hazkuntzan, baldintzak laxatu dira bereziki. Herritarraren tronpatzeko irriskua bada, ainitzek uste baitute supermerkatuan atxemaiten dutena, gu laborari ttipiek egiten dugunaren berdina dela. Ez da batere hala. Guk araudi zorrotzagoak nahi ditugu, filosofian urrunago joaiten gira, norberaren errespetua, langileen errespetua, etxaldearen haunditzeari muga eta gisa hortako baldintzak zaindu nahi ditugu. Koherentzia orokorra nahi dugu.

Mauleko topaketaren emaitza elkartearen sortzea izanen da?

Bai, helburua da elkartearen sortzeari baietza lortzea. Biziki motibatuak gira, holako tresnaren beharra badugu. Diferentziak badira gaurregun lan egiteko maneretan ipar eta hegoalde artean. Elgar ezagutza lan haundia badugu eramaiteko. Harmonizatzeko indarrak egin beharko ditugu. Bainan euskal baserritarren elkartzea gauza biziki ederra da, oraindik ederragoa laborantxa proietu baten bidez egiten delarik.


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Laborantza
2025-01-09 | Julene Flamarique
Gipuzkoa, Bizkaia eta Arabak osatzen duten Euskal Sagardoa Iparraldera zabaltzeko bidea martxan da

18 urterako plan estrategikoa garatzeko Europako diru-laguntzak jaso ditu Euskal Sagardoaren Jatorri Deiturako proiektuak. Iparraldea batu da jada, eta Nafarroa zein Trebiñu sartzeko urratsak ematen hasiak dira.


Laborantza bozen usaina

Berriz hasi dira laborarien manifestaldiak frantses estatu guzian. Sindikatu desberdinek aldarrikapenak hedatzen badituzte ere, entzun den lehena eta komunikabide nagusietan gomit izan dena, FNSEA "nagusia" izan da. Zer du saltzeko? Gezur andana bat ahal bezainbat boz... [+]


2025-01-06 | Garazi Zabaleta
Trebatu elkartea
Lehen sektoreko erreleboa bultzatzeko egitasmoa Gipuzkoan

Urteak daramatza martxan Ipar Euskal Herrian Trebatu elkarteak, laborantzan proiektua abiatu nahi duten pertsonek aurrez trebatzeko aukera izan dezaten. Ipar Euskal Herriko proiektua eredutzat hartuta eta ideia berari tiraka, Gipuzkoan ere izen bereko elkartea sortu dute aurten... [+]


Sostengua adierazi diote Marieniako lurren aldeko borrokari hogei kolektibok

Kanboko Marienia eremuan etxebizitzak eraikitzeko proiektua badu Bouygues Immobilier agentziak. "Elkarlanaren bidez" zein "indar harremana" mantenduta, proiektua ezeztatzeko borroka eramateko determinazioa plazaratu dute adierazpen bateratu... [+]


2024-12-26 | Estitxu Eizagirre
Laborari palestinarrek jasaten dituzten indarkerien lekuko izan dira Via Campesinako ordezkariak

Via Campesinako ordezkaritza bat Palestinan izan da abenduaren 8tik 18ra, bere kide den Palestinako Lan Komiteen Batasuna-k (UAWC) gonbidatuta. Bidaia horrekin herri palestinarrari elkartasuna adierazi nahi izan diote, "Gazan egiten ari diren genozidioaren erdian eta... [+]


2024-12-16 | Jon Torner Zabala
Euskal Sagardoa
Ipar eta hego, mendeetako tradizioa txapel beraren pean

Euskal Sagardoa Jatorri Deiturak erronka ezarria dio bere buruari: Euskal Herri osoko sagar eta sagardogileak biltzea. “Sagardoaren kultura lurralde osoan dago, eta lurralde osoan mantendu dira sagardotarako sagarrak”, esan digu Unai Agirrek, sor-markaren... [+]


2024-12-16 | Garazi Zabaleta
Ozaetako (barrundia) sagar zuku ekoizpena
8.000 sagar zuku litro ekoitziak, 900 biztanleko herrian

“Aterako dut sagar zuku bat?”. Galdera horrekin hasi da Barrundiako Ekonomatoko kide Koldo Lopez Borobia, Susana Lopez de Ullibarri eta Santi Txintxurretarekin izandako elkarrizketa. Sagar zukuaren bueltan eta sagarrondoz inguratutako lorategian elkartu gara. Hau ez... [+]


2024-12-13 | Euskal Irratiak
Ardien mihi urdinaren eritasunaren ondorioei elkartasunez ihardetsi nahi die ELBk

ELB sindikatuak ardien mihi urdinaren eritasuna pairatu dutenendako elkartasunera deitzen du. Abendu hastapenean,departamenduko 650 ardi etxalde hunkiak izan dira. Kasu zenbaitetan, hamarka ardi galdu dituzte hazleek, bereziki marroak. Etxalde batzuek erraterako marroen %80... [+]


Idorrak dira munduko lurren %40, eta lehortze bidea egin dute lurren %75ek

Bide honetatik jarraituta, mende amaierarako, 5.000 milioi pertsona baino gehiago biziko dira lur idorretan. Arazo humanitario, ekonomiko eta sozial ugari eragingo lituzke horrek.


2024-11-08 | Euskal Irratiak
Iñaki Berhokoirigoin
“Oraingo munduan, iruditzen zaigu kontsumitzailea ere ez dela irabazle”

Ostegun arratsean abiatu da Lurrama, Bidarteko Estian egin den mahai-inguru batekin. Bertan, Korsika eta Euskal Herriaren bilakaera instituzionala jorratu dute. Besteak beste, Peio Dufau diputatua eta Jean René Etxegarai, Euskal Hirigune Elkargoko lehendakaria, bertan... [+]


Karine Jacquemart (Lurramako aurtengo gomita berezia)
“Egungo elikadura- eta nekazaritza-sistemek ez gaituzte autonomo bihurtzen”

Laborantza iraunkor eta herrikoiaren hitzordua den Lurrama azokan izanen da Karine Jacquemart, Frantziako Foodwatch elkarteko zuzendaria. Elikadura-eskubidea herritar orori bermatzeko helburuari tiraka, hainbat ekintza bideratzen dabiltza –herritar mobilizazioak, agintari... [+]


2024-10-25 | Filipe Lascaray
Jaunttoak, lurra eta herritarrak

Kanboko bi hautetsi nagusiak (auzapeza eta lehen axuanta) errabiatuak dira. Hiru herritarren kontra plainta ekarri dute, Marieneako pentzearen alde protestatzeagatik.  Bigarren aldia da enetzat, goizeko 06:00etan, ohetik ateratzen gaituztela (bizilagunarekin), hamar bat... [+]


2024-10-09 | Onintza Enbeita
Xabier Arriaga, 'Txiplas'. Baserritarra
“Gipuzkoako ENBA-k eta EHNE-k nekazaritza eredu bera defendatzeak asko esaten du”

Emakume bat ikusi zuen Xabier Arriagak Gernikako kafetegi batean kafesnea esne gaingabetuarekin eta gurinezko opil batekin hartzen. Orduan konturatu zen nolako kontraesanetara ohitu nahi gaituen sistema kapitalistak.


2024-10-07 | Garazi Zabaleta
Sareko
Bertako elikagai ekologikoak identifikatzeko bilatzailea

EAEko ekoizpen ekologikoaren kontseilua da ENEEK-Ekolurra, eta zertifikazioaz gain, eredu ekologikoaren aldeko sustapen lana ere egiten du elkarteak. “Gaur egun, argi ikusten dugu etorkizuneko eredua dela ekoizpen ekologikoa, eta badagoela honi buruzko informazioa emateko... [+]


Eguneraketa berriak daude