2003-2017 urte artean izandako Hezkuntza sailburuei egotzi diete enpresek eskola jantokien prezioak adostu izanaren ardura. Sailburuei “geldotasunez” aritu zirela dio ikerkuntza batzordeak, Eusko Legebiltzarraren babesarekin.
Egungo Hezkuntza sailburu Cristina Uriarte, Espainiako Estatuko Hezkuntza ministro bozeramaile Isabel Celaa eta Hezkuntza sailburu ohi Jose Antonio Campos eta Anjeles Iztueta arduradun politiko jo ditu ikerketa batzordeak, iruzur kasu horregatik. Eskola jantokien janaria kudeatzen duten enpresek –tartean, Ausolan, Cocina Central Magui, Cocina Central Goñi, Gastronomía Baska, Gastronomía Cantábrica, Tamar eta Eurest – prezioak adostu zituzten, eta horrek herritarrei gastuak handitu zizkien.
Ikerketa batzordeak egindako lanaren arabera, 70 eta 80 milioi euro arteko gainkostua eragin zuen iruzur kasu honek. Horietatik 42 eta 48 milioi euro artean gurasoek ordaindu zituzten, eta gainontzekoa diru publikoarekin. 2018an jarri zen martxan ikerketa hau, eta batzordeak jakinarazi duenez, irregulartasunak aurkitu zituen enpresen kontratazioetan.
PSE eta EAJ, desados
PSE eta EAJ talde parlamentarioek ez zuten bat egin batzordeak ateratako ondorioekin, eta bozketan aurkako botoa eman zuten osteguneko biltzarrean. Gainontzeko taldeek, ordea, aldeko botoa eman zuten. Alderdi sozialistak eta jeltzaleak adierazi zuten oposizioko botoak interes elektoralista eta alderdikoiak bultzatuta elkartu dituztela. Eva Lopez de Arroyabe EH Bilduko parlamentariak, berriz, “kontrol falta eta geldotasuna” salatu zituen.
Bi ordu edo bi ordu eta erdiz haur eta gazte andana hartzen ditu jantokiaren tarteak eskoletan. Jateko, jolasteko eta elkarbizitzeko espazio horretan jantokiko arduradunak esku hartzeko dituen mugez, jarraitzen diren irizpideez, begiraleen rolaz eta duten formazioaz arituko... [+]
Catering-enpresarik gabe jardun nahi duten eskolentzat bestelako eredu bat arautzea adostu zuen Eusko Legebiltzarrak 2019an. Horren ordez, catering-enpresen bidezko zerbitzua ematera derrigortzen ditu ikastetxeak Eusko Jaurlaritzak berriki argitaratu duen aginduak. Bitartean,... [+]
Nekazariak protestan ari dira, baina eredu agroindustrialak hartu du lidergoa. "Itun Berdea" ere, Europar Batasunaren hurrengo hamarkadako estrategia nagusia zena, pikutara bota dezakete, begirik kliskatu gabe. Bitartean, euskal eskoletan zorriak eta harrak... [+]
Ikasturtean zehar enpresaren jantoki-zerbitzuak hainbat ikastetxeetan sortutako “arazoengatik” eten dute kontratua.
Herriko ikastetxe eta ikasle guztientzako bestelako jantoki eredu bat bideragarria ote litzatekeen aztertzea izango du helburu lanketak. Hernaniko ikastetxe bakoitzeko gurasoen ordezkariarekin elkarlanean egingo dute.
Arantzabela, Errekabarri eta Salburua ikastetxeek sukalde propioa nahi dute, auzoko eskoletako jangelak hornitzeko, baina hilabeteak joan hilabeteak etorri, administrazioaren erantzunik gabe jarraitzen dutela salatu dute: "Arduragabekeria eta utzikeria zantzuak sumatzen... [+]
Hernaniko ikastetxe guztietako Haur Hezkuntza zikloan eta ikastetxe bateko Lehen Hezkuntza zikloan jangelan oihalezko ahozapiak erabiltzen hasi dira, paperezkoen ordez. Udalak izan du ekimena eta berak erosi ditu 213 ikaslerentzako kotoizko zapiak herriko oihal denda batean... [+]
Aurretik beste eskola batzuetan gertatu bezala Serunion enpresa da zerbitzuaren arduraduna. Murgiako Bigarren Hezkuntzako Institutuak ohartarazi du asteartean lehen platera zerbitzatzeari utzi diotela jantokian, eta “aurrekoetan bezala” Hezkuntza Ordezkaritzari... [+]
Hernaniko Langile Ikastolako gurasoek jakinarazi dute iragan ostiralean haurretako batek har bat aurkitu duela zerbitzatutako janarian; eta Duranako Ikasbidea Ikastola zentro publikoan ere joan den asteazkenean bigarren platera erretiratu behar izan dute, ohi baino garratzagoa... [+]
Eskola-jangeletako elikaduraren kalitatea kritikatu du guraso elkarte ugarik, eta gaiaz galdetu dio EH Bilduk Jokin Bildarratz Eusko Jaurlaritzako Hezkuntza sailburuari. Catering enpresen inguruko intzidentziak helarazi zaizkienean, auditoretza-kontrolak egin dituztela erantzun... [+]
Eskolako jangelan menu osasungarriak, kalitatezkoak eta jasangarriak eskaintzeko lehen urrats gisa, menu horiek ikastetxean bertan prestatu ahal izateko eskolan sukaldea eraikitzea eskatu diote EAEko hamazazpi eskola eta institutu publikok Eusko Jaurlaritzako Hezkuntza Sailari.
Eskola jantokietan haur eta gazteei eskaintzen zaien janariaren inguruan “ezin konta ahala dei, kontsulta eta kexa” jaso ostean, inkesta egin du Bizkaiko Ikasleen Guraso Elkarteak. 96 ikastetxetako guraso elkarteek erantzun dute eta jakien kalitate, kopuru eta... [+]
Nafarroa hegoaldean nekazaritza-ekoizpena eta euskara sustatzeko xedea duen Errigora ekimenean parte hartzen duten ekoizleen produktuak hamar jantoki kolektibotan baliatu dituzte ikasturte honetan. Hurrengo urteetan ere ildo horretan sakontzeko asmoa dute.