Abenduak hostoen kolore marroia dauka: lurrean, intxaurrondo biluziaren azpian, geratu diren hostoena. Intxaurrondoak bukatu du bere zikloa. Atseden hartzera doa: zuztarrak indartuz, elikatuz, nutritzea du helburu. Barrura begira, barrenak osatzeko garaian dago, orain arte egin duen lan eta esfortzuaren ostean, zikloari bukaera eman dio, neka-neka eginda dago. Ez du beldurrik, konfiantza du, natura horrela baita, hasi eta bukatu, udaberrirako prest egongo da berriz, beste behin, indartuta eta energiaz beteta loratzeko eta ziklo berriari hasiera emateko.
Negua barne bizitza eta sormena garatzeko unea ere bada, fisikoki eta emozionalki birsortzeko aukera ematen digu. Energia gutxiago dugunez, etxeko goxotasunaz eta konpainiaz gozatzeko gonbita ematen digu.Etxekoekin eta lagunekin mahai inguruak eta tertuliak berreskuratzea gomendagarria da. Mahaiak apaindu, tokia olio esentzialez lurrindu (zitrikoak, erromeroa, kanela), garaiko eta ospakizun platerak prestatu eta partekatu, elkarrizketa eta momentu baketsuak eta osasuntsuak sustatu...
Giltzurrunak zaindu, hezurdura indartu eta beldurrak baretu. Hona hemen horretarako neguko elikadura eta zaintzarako tresnak. Hezurrak zaintzeko, oinarrizkoa da neguan eta hotz dagoenean ohitura osasuntsuak hartzea. Gorputza mugitzea, indarra lantzea, luzaketak egitea. Naturan eta egun argiz, eguzki ordutan. D bitamina hartzeko, saia zaitez eguzkitan jartzen egunero minutu batzuetan, neguan udan baino denbora gehiago.
Udazken bukaeran eta negu hasieran ditugun barazkiak lagungarriak dira giltzurrun eta hezurdurarentzat. Aztertu dezagun zeintzuk diren.
Lehen platererako, koilara erabiltzen den jakiak modan jarriko ditugu, zopak eta lekaleak. Beroak eta berriztatzaileak dira. Garrantzitsua da gure elikadura planetan ura, barazki saldak, zopak, barazki kremak eta infusioak txertatzea. Ureztatu dezagun gure gorputza, etxeko landarerik garrantzitsuena gara.
Kaltzio iturri begetalak dira, fruitu lehor eta lekaleekin batera. Magnesioa ere lor dezakegu hosto berdeetatik. Konposatu sufredunak ez ezik, funtsezko nutrienteen kontzentrazio handiak dituzte. Neguan, frutarik ez zegoenean, C bitaminaren iturri garrantzitsua ziren, gordinik edo apur bat egosita jaten baziren. Gainera, B multzoko bitaminak, A bitamina (beta-karotenoa), azido folikoa, selenioa, burdina, magnesioa, potasioa eta flabonoideak eskaintzen dituzte, dosi esanguratsuetan.
Lagungarriak dira azakien hostoak zauriak osatzeko. Urdaileko gaitz eta ultzeratan zukua hartzen da. Hesteetako arazoetan laxante eta erregulatzailea da. Hezurren laguna da, osteoporosia ekiditeko. Minbizi jakin batzuen prebentzioan eragina dute.
Kontuz: kruziferoek (brokolia, azalorea, aza…) tiroideak iodoa xurgatzea eragozten dute. Hala ere, iodoa bahitzeko ekintza hori desagerrarazi egiten da elikagaia kozinatuta edo hartzituta dagoenean.
Aza horietako asko egosi eta kremei gehitu dakizkieke, patata eta azenarioekin. Beste batzuk, lekaleekin nahastuta prestatzen dituzte. Animatu eta probatu pixka bat egosita jan daitezkeen barietateak (brokolia, aza, lonbarda, erromeskoa…) bikainak dira lurrunetan, erregosita, papillotean edo labur salteatuta berakatz eta intxaurrekin.
Aza hartzitua edo chucruta platerean jartzea izan daiteke modua gure elikaduran probiotikoen hazkuntza sustatzen duten eta toxina eta patogenoen aurkako lehen defentsa-lerro gisa diharduten bakterio onuragarriak gehitzeko.
Babarrunek ezaugarri nutrizional ugari dituzte, osasunerako onura ugarirekin.Proteina-iturri oso onak dira. Beraz, bigarren plater bezala hartzen dut eta astean hirutan gutxienez, bigarren plater bezala lekaleak jatea gomendatzen da. Garrantzitsua da ogi, arroz, patata eta barazkiekin menua osatzea. Zuntz asko dute, ondo mastekatzen ez baditugu, arazoak ekar ditzakete digestio eta haizeekin. Poliki eta neurrian jatea gomendatzen dut.
Burdina eta zinka dituzte, defentsak handitu eta sistema immunologikoa indartzen dutenak.
Lekaleak prestatzeko modu asko dago: lapikoan, entsaladan, saltsan, hanburgesan, pastelak eginda... Lagungarriak dira anemia eta nekaldian.Tentsio altua dutenentzat ere bai, sodio gutxi eta potasio asko dutelako. Eta idorreria arazoetarako, zuntza dutelako.
Dituen ezaugarri eta onurengatik, merezi du gaztainaz gozatzea bere sasoi osoan. Karbohidrato konplexuak dituenez, oso asegarria da eta mikrobiota elikatzen du. Ordu-artean eskutada bat gaztaina mokadu osasungarria da. Ez ahaztu ondo mastekatzea eta poliki jatea. Nutrizionalki, lekale eta zerealen antzekoak dira.
Gaztaina erreak jatea da ohikoena, baina egosi ere egin daitezke, eta errezeta askotan erabili daitezke gordinik, purean eta “marron glace” gozoan, adibidez.
Elikagai garrantzitsua dira ume, haurdun, ahuldadean direnentzat, nekatuta daudenentzat eta kirolarientzat.
Ondo bukatu urtea. Urte berriarekin bueltan izango nauzue.
Ur kontaminatua ur mineral eta ur natural gisa saltzen aritu dira urte luzeetan Nestlé eta Sources Alma multinazional frantsesak. Legez kanpoko filtrazioak, iturburuko ura txorrotakoarekin nahasi izana... kontsumitzaileen osagarria bigarren mailan jarri eta bere interes... [+]
Emakume bakoitzaren errelatotik abiatuta, lurrari eta elikadurari buruzko jakituria kolektibizatu eta sukaldeko iruditegia irauli nahi ditu Ziminttere proiektuak, mahai baten bueltan, sukaldean bertan eta elikagaiak eskutan darabiltzaten bitartean.
Zuhaitza esnatzear dago, kimuak ageri dira adarretan. Gutxi falta da loraldirako, laster aro berria hasiko du, indarberrituta.
Estatu Batuen muga-zergak nahiko buruhauste ez balira, pasa den asteko albiste xalo samar batek dardara-uhinak helarazi ditu mundu-parte handi bateko otordu-mahaietaraino: Japoniako gobernuak bere arroz-gordekin estrategikoetako 210 mila tona merkaturatzeko agindua eman du,... [+]
Mauleko Euskalduna ostatuak urteak daramatza Zuberoako etxe ekoizle txikien produktuekin lanean, eta hiriburuko ostatu parean eraikin bat erosi zutenean proposamena egin zien laborari horiei berei: zergatik ez ireki hurbileko ekoizleen saltokia bertan? “Motibatuta zegoen... [+]
Pandemiaren ondorengo testuinguruan, elikadura –ustez oinarrizko eskubide den hori– lantzeko mugitzen hasi zen talde bat Gasteizen. “Militantzia esparruan beste gaiak jorratzen ari ziren ordurako, etxebizitzarena kasu, baina elikadura ardatz hartuta ez zegoen... [+]
Errezilera bizitzera joan eta sagarrondoak landatu zituen Satxa Zeberiok, Bio-K proiektuaren bultzatzaileak, duela zenbait urte. “Iritsi zen sagarrekin zerbait egiteko momentua, eta sagar zukua eta sagardoa ekoizteari ekin genion orduan”, azaldu du. 2015ean sortu... [+]
Gaur egun, Gazan su-etena dago, eta ez dakigu noiz arte iraungo duen; bitartean, sarraskiak, anexioek, kolonizazioak eta era guztietako giza eskubideen urraketek bere horretan diraute gainerako lurralde okupatuetan. Jarraian irakurriko dituzunak ez dira kasu isolatuak,... [+]
Otsailean, neguaren erdigunean gauden honetan, lehentasuna gorputza ondo ureztatua edukitzea da. Intxaurrondoa egiten ari den bezala: sustraiak neguan biltegi gisa erabiltzen ditu, sustrai motz eta lodiak behar ditu, ura eta lurreko mantenugaiak biltzeko.
Oporlekuekin soilik lotuko dituzte askok Balear Uharteak, baina agroekologiaren eta kontsumoaren bueltan mugimendu bizia dute Mallorca irlan: Associació de Varietats Locals de Mallorca (tokiko hazi barietateen elkartea) da horren adibide. Abenduaren hasieran, elkarte... [+]
Kolore morez margotu dut urteko lehen hilabetea, sormena, irudimena, jakintza eta espiritualitatearen kolorez.
Via Campesinako ordezkaritza bat Palestinan izan da abenduaren 8tik 18ra, bere kide den Palestinako Lan Komiteen Batasuna-k (UAWC) gonbidatuta. Bidaia horrekin herri palestinarrari elkartasuna adierazi nahi izan diote, "Gazan egiten ari diren genozidioaren erdian eta... [+]
Palestinarren genozidiorako Israelek erabiltzen duen arma nagusietako bat gosea da. Alde batetik, Gazara elikagaiak sartzeko debekuarekin, eta, bestetik, Palestinako elikadura-burujabetza ezabatuta.
Gero eta nekazaritzako test gune gehiago ditugu inguruan, hau da, nork bere proiektua martxan jarri aurretik nekazaritzan eta abeltzaintzan trebatzeko guneak. Nafarroako Zunbeltz espazioa eta Gipuzkoako eta Ipar Euskal Herriko Trebatu dira horietako zenbait adibide, gurean... [+]
Getarian (Gipuzkoa) itsasoratu berri dute Euskal Herriko lehen itsas zabaleko arrain haztegia. 50 metroko diametroa eta 40 metroko sakonera duten bi kaiola jarri dituzte, eta itsasoko baldintzetara ongi egokitzen badira, aurtengo udan 50 hegalabur (atun gorri gisa ere ezaguna,... [+]