Tuestako tomate negutegiaren inguruko jardunaldia antolatu dute

  • Elikadura Jasangarriaren Aldeko Mugimenduak antolatuta, uztailaren 11n, solasaldia, tomate dastaketa, antzerkia eta kontzertua egingo dute Espejoko makaldian.

Argazkia: Alea
Artikulu hau CC BY-SA 3.0 lizentziari esker ekarri dugu.

2021eko uztailaren 07an - 07:14
Azken eguneraketa: 09:18

Tuestako industriagunearen inguruetan Cultivos Araba enpresak eraiki nahi duen tomate hidroponikoen negutegia hizpide izango dute hurrengo igandean, Espejon. Elikadura Jasangarriaren Aldeko Mugimenduak egun osoko jardunaldia antolatu du herriko makaldian. Hemen tomatea dago! lelopean antolatu duten topaketa 11:30ean hasiko da, elikadura, nekazaritza eta Gaubeako etorkizunari buruzko solasaldiarekin. 12:15ean, berriz, tomateen dastaketa egingo dute; eta 13:00etan, Tomate baten jira-birak kale antzerkia izango da, Yorekendan Gasteizko taldearekin. Tomateen hazien banaketa egingo dute ondoren; eta 14:00etan Somos Humus taldearen rock kontzertua hasiko da.

Elikadura Jasangarriaren Aldeko Mugimenduak azaldu duenez, Tuestan martxan jarriko duten tomate hidroponikoen negutegiak hogei hektareatik gora okupatuko ditu, gaur egun zereala landatzen duten lurretan. Mugimenduaren esanetan, tamaina horretako berotegiek "ingurune naturalari bizkar emanda elikagaiak ekoizten dituzte", eta lurra euskarri soila bilakatzen dute.

Energia gastua

Gainera, salatu dutenez, energia asko kontsumituko du instalazioak urte osoan zehar tomateak ekoitzi ahal izateko, eta 5.000 metro kubikoko ur-biltegi bat eraikiko dute negutegiaren beharrak asetzeko. Gogoratu dute Europako Batasuneko nekazaritza politikek klima aldaketa arintzeko helburua duten bitartean, Tuestako proiektuak klima aldaketa "areagotzen" laguntzen duela.

Alde ekonomikoan ere kritiko dira proiektuarekin. Oraindik eraikitzen hasi ez diren negutegiaren enpresak Eusko Jaurlaritzaren aldetik "659.435 euro" jaso dituela azaldu du Elikadura Jasangarriaren Aldeko Mugimenduak. "Tomate horiek gaur egun bertako tomatea ekoizten duen familia-nekazaritzarekin lehiatu nahi dute, eta are gehiago oztopatuko dute beren jarduna".


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Elikadura
2025-02-03 | Garazi Zabaleta
Bio-K
Euskal Herriko txukruta eta kimchia

Errezilera bizitzera joan eta sagarrondoak landatu zituen Satxa Zeberiok, Bio-K proiektuaren bultzatzaileak, duela zenbait urte. “Iritsi zen sagarrekin zerbait egiteko momentua, eta sagar zukua eta sagardoa ekoizteari ekin genion orduan”, azaldu du. 2015ean sortu... [+]


2025-01-29 | Kelo Arribas
Elikadura burujabetza eta erresistentzia genozidioaren aurrean
Laborarien borroka Palestinan

Gaur egun, Gazan su-etena dago, eta ez dakigu noiz arte iraungo duen; bitartean, sarraskiak, anexioek, kolonizazioak eta era guztietako giza eskubideen urraketek bere horretan diraute gainerako lurralde okupatuetan. Jarraian irakurriko dituzunak ez dira kasu isolatuak,... [+]


Ureztatu neguan

Otsailean, neguaren erdigunean gauden honetan, lehentasuna  gorputza ondo ureztatua edukitzea da. Intxaurrondoa egiten ari den bezala: sustraiak neguan  biltegi gisa erabiltzen ditu, sustrai motz eta lodiak behar ditu, ura eta lurreko mantenugaiak biltzeko.


2025-01-08 | Garazi Zabaleta
Aina Socies Fiol
“Balear Uharteetako irla bakoitzean besteetan ez dagoen landare barietate asko dago”

Oporlekuekin soilik lotuko dituzte askok Balear Uharteak, baina agroekologiaren eta kontsumoaren bueltan mugimendu bizia dute Mallorca irlan: Associació de Varietats Locals de Mallorca (tokiko hazi barietateen elkartea) da horren adibide. Abenduaren hasieran, elkarte... [+]


Urtarrila, intxaurrondoaren loaldia

Kolore morez margotu dut urteko lehen hilabetea, sormena, irudimena, jakintza eta espiritualitatearen kolorez.


2024-12-26 | Estitxu Eizagirre
Laborari palestinarrek jasaten dituzten indarkerien lekuko izan dira Via Campesinako ordezkariak

Via Campesinako ordezkaritza bat Palestinan izan da abenduaren 8tik 18ra, bere kide den Palestinako Lan Komiteen Batasuna-k (UAWC) gonbidatuta. Bidaia horrekin herri palestinarrari elkartasuna adierazi nahi izan diote, "Gazan egiten ari diren genozidioaren erdian eta... [+]


2024-12-23 | Garazi Zabaleta
Ekin Dulantzi
Nekazaritzako elikagaien test gunea Dulantzin

Gero eta nekazaritzako test gune gehiago ditugu inguruan, hau da, nork bere proiektua martxan jarri aurretik nekazaritzan eta abeltzaintzan trebatzeko guneak. Nafarroako Zunbeltz espazioa eta Gipuzkoako eta Ipar Euskal Herriko Trebatu dira horietako zenbait adibide, gurean... [+]


Gabonetan tokikoa eta sasoikoa kontsumitu eta, bide batez, Israelgo produktuak boikoteatu

Palestinarren genozidiorako Israelek erabiltzen duen arma nagusietako bat gosea da. Alde batetik, Gazara elikagaiak sartzeko debekuarekin, eta, bestetik, Palestinako elikadura-burujabetza ezabatuta.


2024-12-11 | Eli Pagola
Euskal Herriko lehen itsas zabaleko haztegia
Etorkizuneko arrantza kaiola batean

Getarian (Gipuzkoa) itsasoratu berri dute Euskal Herriko lehen itsas zabaleko arrain haztegia. 50 metroko diametroa eta 40 metroko sakonera duten bi kaiola jarri dituzte, eta itsasoko baldintzetara ongi egokitzen badira, aurtengo udan 50 hegalabur (atun gorri gisa ere ezaguna,... [+]


2024-12-09 | Garazi Zabaleta
Errastiko ogia
Aurrekoen jakintza eta makrobiotika uztartuta sortutako ogia

Arrasateko Beroña auzoan dago kokatuta Xabi Abasolo Etxabek eta Naiara Uriarte Remediosek bultzatutako Errastiko Ogia proiektua. Bakoitza bere bidetik iritsi ziren okintzaren mundura, baina eredu ekologikoan eta ama orearekin ekoizteko oso ongi uztartu dituzte bi gazteen... [+]


Tunagate: merkurio pixka bat nahi entsaladarekin?

Atun latatan aurkitu diren merkurio kopuruekin asaldatuta dabiltza herritarrak. Bloom erakundeak Europan egindako ikerketa baten arabera, Carrefour, Intermarché, Mercadona, Aldi... supermerkatu guztiek merkaturatzen dute atuna kutsaturik. Arrantza industrialak berehala... [+]


Udazkena agurtzen negua besarkatzeko

Abenduak hostoen kolore marroia dauka: lurrean, intxaurrondo biluziaren azpian, geratu diren hostoena. Intxaurrondoak bukatu du bere zikloa. Atseden hartzera doa: zuztarrak indartuz, elikatuz, nutritzea du helburu. Barrura begira, barrenak osatzeko garaian dago, orain arte egin... [+]


2024-11-22 | Ahotsa.info
Saskien bidez Nafarroako euskalgintzari inoizko ekarpenik handiena egingo dio Errigorak: 230.000 euro

 Euskarari Puzka azken kanpainan 16.000 saski saldu dituzte, eta euskararen alde lan egiten duten elkarteentzat bideratuko zaie lortutako etekina.


“Eskolako jangela orduetan gauza asko gertatzen da, ez da bakarrik jateko leku bat”

Bi ordu edo bi ordu eta erdiz haur eta gazte andana hartzen ditu jantokiaren tarteak eskoletan. Jateko, jolasteko eta elkarbizitzeko espazio horretan jantokiko arduradunak esku hartzeko dituen mugez, jarraitzen diren irizpideez, begiraleen rolaz eta duten formazioaz arituko... [+]


Eguneraketa berriak daude