Tomateaz tesia egina du Marta Barba-k eta Egonarria saioan Eli Pagolarekin elkarrizketan azaldu du zer den hidroponia teknika. Bere hitzetan, gakoa da aztertzea "noiz eta zergatik" sartu zen hidroponia Euskal Herrian: "Lur arazoak daudelako. Eta lur arazoak daude monolaborantzaren ondorioz". Urte osoan tomatea jan beharraren logikari buruz aritu dira, eta baita ere Gaubeako makronegutegiaz eta "euskal" tomate batek egiten duen bidaiaz, hazia Txinan edo Amerikan sortzen dutenetik hemen hazten denera.
Tomate eder baten zaporea eta mamia du Eli Pagolak Marta Barbari egindako elkarrizketak. Osorik ikusentzutea gomendatzen dugu:
Hemen bildu dugu elkarrizketan landu dituzten ideia batzuen laburpena:
Euskolabel tomate asko hidroponikoak direla jakinda, hidroponia teknika azaltzeko eskatu dio Pagolak. Hauexek Barbaren azalpenak: "Funtsean hidroponiak esan nahi duena da, landare bat, kasu honetan tomateak, 'uretan' ekoizten direla. Hau da, lurrean landatu beharrean, ia propietaterik ez duen eta oso absorbentea den material batean landatzen da, adibidez, koko fibra edo antzeko materialetan. Material horrek ura xurgatzen du eta ez dio bere horretan janaririk ematen landareari eta beraz, uraren bidez elikatzen dira landare horiek: uretan nahasten dira landareak behar dituen nutrienteak eta gainerakoak".
Barbak adierazi du hidroponiaren aferan gakoa bere jatorria aztertzea dela. Azaldu du baserriak, barazki ekoizpen txikiak, "etengabeko hobekuntza teknologikoan sartu behar izan direla, sistema jakin batek dituen albo-ondorioak kudeatzeko". Tomate ekoizleen bilakaera hori nola izan den deskribatu du: "Lehenik, esplotazio mixtoak zirenak bilakatzen dira bakarrik barazkigintzan dabiltzanak; gero barazkigintza barruan gero eta produktu gutxiago lantzen dituzte; gero produktu bakarra; horrek lur arazoak sortzen ditu adibidez onddoak edo beste batzuk; orduan tratamendua ematen zioten lurrari, baina tratamendu horiek debekatuak izan dira oso kaltegarriak direlako eta orduan irtenbidea da ba lurrik gabe ekoiztea... Hau da, hidroponia ezartzen da lur arazoak daudelako eta lur arazoak daude barazkigintza monolaborantzan egiten dutelako".
"Hidroponikoak ez du askoz gehiago ekoizten" ohartarazi du Barbak. "Hidroponikoak egiten duena da lur arazoei erantzutea. Baina zuk ekoizpen dibertsifikatu bat baldin baduzu, lurra zaintzen baduzu, normalean ez dituzu lur arazo horiek edukitzen eta beraz, ez duzu hidroponikoaren beharrik". Bestalde, hidroponia ez da edonork bere etxean garatu dezakeena: "Lehenik inbertsio handia egin behar da tomateak ekoizteko soilik balio duen sistema bat jartzeko. Eta gero teknika garestia da, beti substratu edo material absorbente hori erosi behar duzu, baita ere erosi behar dituzu urari botako dizkiozun elikagaiak, ur kontsumo handia du... erabat menpeko bilakatzen gaituen teknika bat da".
Barbak ikusentzuleak xirikatu ditu, Pagolak Gaubeako makronegutegiaz galdetu dionean: "Agian ez da irtenbide txarra, tomatea jan nahi badugu urte osoan zehar, ez? Urte osoan hemen tomateak jan nahi baditugu ba hobeto Gaubean ekoiztea Almerian baino, ez? Lehenengo begiratu behar dugu zein den daukagun barazki kontsumoa edo zein izan beharko litzatekeen. Gaubeako makronegutegiak zerbait ona eduki ahal badu, pixka bat ironikoki hitz eginda, da normalean ikusten ez dugun zerbait gerturatzen digula. Askotan supermerkatutan erosten diren barazkiak ez dira gurean ekoiztuak eta lan baldintza oso txarretan ekoiztuak dira baina ez dugu ikusten. Gaubeakoak agroindustriaren eredu hori gertuago edukitzea eta ikustea dakar".
Gaubeako makronegutegiak hidroponia darabilten baserriei konpetentzia egingo diela azaldu du: "Baserri txukunenak eta diru gehien zutenak izan ziren modernizazioaren aldeko apustua egin zutenak nolabait baserritik bizitzen jarraitu ahal izateko. Begirada kritiko batekin begiratzen diet etxalde horiei, baina horiek aztertzera joan nintzenean aurpegia jarri nien teknologia horiei eta gurean oso etxalde txikietan garatu dira eta nolabait ahal dutena egin dutenak dira. Nik ez dut hori defendatuko baina ez dira nik irudikatzen nituen etsai handi horiek. Moldatu diren baserriak dira. Beste baserri batzuk ekologikorako jauzia egin zuten, beste hautu bat egin zuten.
Gaubeako makronegutegiak beste jauzi handi bat ekartzen digu. Ez da lurretik bizi zen horrek egin duen pauso bat, nolabait baserritik bizitzen jarraitzeko; horri kritikoki begiratu ahal diogu baina nire errespetua merezi dute. Gaubeakoa jada makroinbertsio bat da, lurren erabilera industrializatua, zerotik beste teknologia batzuetan oinarritzen den ekoizpena... eta ziurrenik etxalde txiki horiei ere konpetentzia egingo diena. Eta ziurrenik askoz produktu txarragoak izango dira, askoz sistema makroago batean ekoiztuak direlako".
Merkaturatzeko moduak barazkien kalitatearekin lotura duela azaldu du: "Tamaina txiki-ertaineko etxaldeek nahiko merkaturatze bide laburrak erabiltzen dituzte eta horrek beti dakar produktu txukunagoa saldu dezakezula. Gaubeakoak bezala merkaturatze bide luzeagoetan aritzeak eskatzen du lehenago bildu behar dituzula barazkiak, berde daudenean, mantentzeko gaitasun handiagoa eduki behar dutelako merkaturatze bide luze horretan irauteko".
Euskolabel etiketarekin saltzen diren tomate gehienak Jack barietatekoak direla azaldu du Barbak, "eta Jack barietatea Monsantoren hazia da edo Bayernena". Jarraitu du azaltzen gaur egun Jack landare gehienak txertatuak direla. Ondorioz, hauxe da Euskolabel tomate gehienek gure platerean bukatu artean egiten duten bidaia: "Haziak Txile, Peru, Txinatik bidaltzen dira Espainiako Almeria, Murcia aldera, hor landare txertatuak egiten dituzte; handik datoz landareak eta hemen hazten dira 'euskal' tomateak. Eta euskal tomateak dira, Euskolabelen araudiaren arabera".
Haziak zerbaitengatik ekoizten dira Hego Global horretan, Barbak azaldu duenez: "Hazi hibridoak ekoizteak eskulan handia behar du eta eskulana merke ordaintzen den tokietara joaten dira hori ekoiztera". Gainera, osasunarentzat eta ingurumenarentzat kaltegarriak diren produktuekin lan egin behar dute: "Haziak ekoizteko lantzen diren fruitu edo barazki horiek ez direnez jango, araudiak produktu fitosanitarioak askoz kantitate handiagoan erabiltzea baimentzen du".
Esandako guztiaren ondotik, tomatea bere garaian dastatzea nahiago du Barbak, eta hortik aurrera urtean zehar sasoian sasoiko barazkiak gozatzea. Norberaren edo lagunen baratzeko tomaterik ezean, herriko azokara joatea gomendatu du, tomate ona jan nahi izanez gero: ezaguna duzun baratzezainari erostea eta tomateak lantzeko moduaz zuzenean berari galdetzea. Eta supermerkatura joatekotan, "ba esan ditudan guztiak kontuan hartuta ere Euskolabelduna izango da txukunena".
Hotza gogor ari du. Ez denean, baina aurtengo neguan lurralde batzuk ederki jotzen ari du. Eta intsektuek nola irauten dute, udaberriarekin indarrean berragertzeko? Kaleko galdera izan dut bart. Hortik intsektuen adimendu eta buruargitasunera koxka ttikia dago. Berritu ditugu... [+]
Trebea, burutsua eta iheskorra; olagarro arruntak, izenak hala adierazten ez badu ere, aparteko trebetasunak ditu. Itsas molusku zefalopodo haragijale honek txundituta gauzka, bere ezaugarri eta ahalmen bitxiekin. Ornogabe guztien artean adimentsuena da, besteak beste.
Mauleko Euskalduna ostatuak urteak daramatza Zuberoako etxe ekoizle txikien produktuekin lanean, eta hiriburuko ostatu parean eraikin bat erosi zutenean proposamena egin zien laborari horiei berei: zergatik ez ireki hurbileko ekoizleen saltokia bertan? “Motibatuta zegoen... [+]
Irakurlea dagoeneko jakitun dateke Euskal Herrian askatasunaren alde egon den eta dagoen gatazka politikoaren ondorioz urte luzetan kartzelan, erbestean edota deportazioan bizi behar izan duten euskaldunak, etxerako bidean, beren bizitza berregiten hasteko izaten dituzten... [+]
Mingrana urrutitik ekarritako fruitua da. Punisagarra da mingrana edo alesagarra edo alegorria edo milagrana edo xokorra edo granada: Punica granatum. Punica izena latinetik dator, eta “punicum malum” izenaren laburdura da, eta punicum horrek Poenus edo Phoinikes du... [+]
Pandemiaren ondorengo testuinguruan, elikadura –ustez oinarrizko eskubide den hori– lantzeko mugitzen hasi zen talde bat Gasteizen. “Militantzia esparruan beste gaiak jorratzen ari ziren ordurako, etxebizitzarena kasu, baina elikadura ardatz hartuta ez zegoen... [+]
Azken glaziazioan Euskal Herriko lurraldea zapaltzen zuten mamutek, leizeetako hartzek, bisonteek eta baita hienek ere. Elur iraunkorrera eta hotzera egindako animalia horiek desagertu egin ziren baldintza glaziarrekin batera. Baina dinosauroen desagerpenaren garaian ugaztun... [+]
Errezilera bizitzera joan eta sagarrondoak landatu zituen Satxa Zeberiok, Bio-K proiektuaren bultzatzaileak, duela zenbait urte. “Iritsi zen sagarrekin zerbait egiteko momentua, eta sagar zukua eta sagardoa ekoizteari ekin genion orduan”, azaldu du. 2015ean sortu... [+]
Agur negu. Negu betea da eta badoa. Mimosak (Acacia dealbata) eta magnoliak (Magnolia soulangeana eta Magnolia stellata) loratu dira, ongi etorri beraz loraldi nagusiei. Baina kontuz hotzarekin. Dagoeneko egun-argia ordubete pasatxo luzatu bada ere, zehar begiratuz bada ere... [+]
Gurean hain ezaguna den hegazti hau ustelzale porrokatua da, eta honek ez dio fama onik ekarri. Batzuek arrano, buitre, futre, hatxarrano edo mirusai deitzen diote; izen ofiziala sai arrea (Gyps fulvus) da.
Artiletan sustraitzeak ematen duen bakeak salbatzen nau maiz, kanpoko zein barruko ekaitzetatik. Artilea baino bakegile eraginkorragorik ez dut aurkitu inguruan. Bere indarra areagotzen da odola, karena eta oritza tartean badaude; artilearekin batera haiek ere ehundu baitute... [+]
Gaur egun Lur planetan bizi diren intsekturik handienek 30 cm inguruko tamaina izan dezakete, gizaki baten seiren bat, gutxi gorabehera. Horien artean daude tximeleta eta sits erraldoiak edo kakalardo potoloak. Halako izaki harrigarrien aurrean nola bada erreparatu lau... [+]
Otsailean, neguaren erdigunean gauden honetan, lehentasuna gorputza ondo ureztatua edukitzea da. Intxaurrondoa egiten ari den bezala: sustraiak neguan biltegi gisa erabiltzen ditu, sustrai motz eta lodiak behar ditu, ura eta lurreko mantenugaiak biltzeko.
Urteak daramatza Ipar Euskal Herriko Biharko Lurraren Elkarteak (BLE) bioaniztasun landatuaren inguruan lanean. “Hainbat proiekdu ditugu abian, eta horietako bat baratzeko hazien ingurukoa da”, azaldu du Nico Mendiboure Hazi Sareko kideak. Duela lau bat urte hasi... [+]
Txerri-hiltze sasoia da negua. Hotzak beroarena errazago kenduko dio. Guri ere txerriez hitz egiten dugunean beroarena behinik kenduko baligute!