Lurtaro elkarteak "Egungo elikadura errealitatetik agroekologiarantz" mahai-ingurua antolatu du Tolosan, maiatzaren 26an. Bere esperientziatik mintzatuko dira zereal ekoizlea, fruitu ekoizlea, abeltzainak eta gaztagileak. Lurtaro elkarteak 300 bazkide lortu nahi ditu denda kooperatiboa abiatzeko eta mahai-inguru honetan ere egongo da bazkidetza egiteko aukera.
Alfredo Alonso Arabako zereal ekoizle eta abeltzaina; Mikel Kormentzana Bizkaiko fruitu ekoizle eta abeltzaina; Gotzone Sestorain Nafarroako gaztagilea eta Aitor Aranburu Gipuzkoako abeltzain eta gaztagilea arituko dira egungo elikaduraren errealitatea aletzen eta agroekologiarantz eman daitezkeen urratsak azaltzen.
Tolosako Zerkausian izango da mahai-ingurua, maiatzaren 26an, 18:30ean.
Lurtaro Tolosaldean elikadura burujabetza eta agroekologia bultzatzen dituen elkartea da. "Elikadura katea berrantolatzeko proiektu zehatz eta praktikoak" martxan jartzea da bere helburua, eta horretarako, eskualdeko ekoizle nahiz herritarren arteko sarea josten du.
Orain kooperatiba bat martxan jartzea du asmo, eta horretarako 300 bazkide bilatzeari ekin dio. Kooperatiba honen lehen ekimena denda kooperatibo bat sortzea izango da, eta denda honek batetik biltegi funtzioa beteko du "Tolosaldeko kontsumo beharrei ekoizpen antolatuaren bidez erantzuteko", eta bestetik erosketa puntu fisikoa izango da.
Garazi Zabaletak azaldua du ARGIAn Lurtaro ekimenaren berri.
Hemen irakur daiteke Lurtaro proiektua zer den eta bertan dago bazkidetza egiteko aukera.
Lurtaro kooperatibaren bazkidetza kanpaina martxan!
Erronka handiak ditugu, eta horiei aurre egiteko, gutxienez 300 bazkide laguntzaile behar ditugu. Zu behar zaitugu.
Sartu https://t.co/ruXoH0wzaj webgunean eta egin zaitez bazkide Lurtaro ernaldu dadin! #300ernaldudadin pic.twitter.com/rXUjr96Ppo
— Lurtaro elkartea (@LURTARO_) May 16, 2022
Nekazaritza eta Elikadura Ekologikoaren Kontseilutik herritarrak animatu dituzte azoketan erostera eta ekoizleak gertutik ezagutzera. Uztailaren 29an Zigoitian izango dira, eta abuztuaren 23an, Zarautzen. Urriaren 27an amaituko dute udako denboraldia, Villabonan.
Sektoreko beharrak hainbat eragilerekin identifikatu ostean, lurrak ezagutu eta martxan jartzeko aitzakia tarteko erronka zehatz bati ekin zion Amillubik: baratzezainentzat porru landare ekologikoa bertan ekoiztea. Igandean hogei lagun baino gehiago bildu ziren, Amillubiko talde... [+]
Zestoako Iraeta auzoan, Urola ibaiaren meandroan daude Amilibia baserria eta bere lurrak. Horiek modu kolektiboan erosteko dirua biltzen ari da Biolur laborantza ekologikoaren aldeko elkartea. 2025 bukaerarako dute hitzartua azken ordainketa, baina erosketa fasean egon arren,... [+]
Bost hilabete bete dira otsailaren 6an traktoreen mobilizazioak hasi zirenetik. Mirene Begiristainek eta Isabel Alvarezek ekofeminismoaren betaurrekoak jantzita aztertu dituzte mobilizazio hauek eta fokutik kanpo geratu diren laborariak eta aldarrikapenak ekarri dituzte lehen... [+]
Zestoako Amilibia baserria eta bere lurrak eskuratzea eta bertan elikadura burujabetzari loturiko laborantza proiektu agroekologikoak martxan jartzea; horixe du helburu Biolur elkarteak. Horretarako, besteak beste, abenduan ekin zion interneteko diru bilketa kanpainari eta... [+]
Zestoako Amilibia baserria eta bere lurrak eskuratzeko eta bertan elikadura burujabetzari loturiko Amillubi proiektu kolektiboa martxan jartzeko apustua egina du Biolur elkarteak: "Herritarrek elikagaiak eta nekazariek lurrak bermatuta izatea izango litzateke mugimendu... [+]
Amets Ladislao Kuban egon berri da bertako laborantza eredua eta elikadura sistema ezagutzen. Sobiet Batasuna (SESB) erori zenean eta jasaten duen mundu mailako blokeoa dela-eta, pestizida eta ongarri kimikorik gabe geratu zen Karibeko irla, eta kimiko horien ondorioz, lur oso... [+]
Konturatu orduko apirila joan da, bere intentsitate eta kolore guztiekin. Egun beroak, epelak eta hotzak utzi dizkigu. Ostadarra eta izotza. Euri jasak eta bero sapa. Jaio berri diren arkume apurrak belardian dabiltzan bitartean, labanak eten egin du bizitza eman duten hiru... [+]
Laborantza ekologikoa sustatzen duen Biolur elkarteak Amillubi proiektua abiatu du, Gipuzkoan toki estrategikoan kokatua dagoen Amilibia baserria eta bere bederatzi hektarea lurrak kolektibizatzeko. Maiatzaren 11n festa egin dute Amillubin: herritarrek proiektua bertan arnastu... [+]
Urola ibaiaren meandroan, Zestoako Iraeta auzoan daude Amilibia baserria eta bere lur emankorrak: 5 hektarea baso eta 4 hektarea laborantza lur. Laborantza ekologikoa sustatzen duen Biolur elkarteak baserria eta lurra kolektibizatu nahi ditu Amillubi proiektuaren bidez... [+]
Ertzaintzak hirugarren saiakera egin du asteartean Otxantegi Herri Lurrak husteko, epaileak hala aginduta. Lurrak defendatzera joan dira hamarnaka lagun, eta teilatuan, lurrean zein dorretxean erresistentzian zeuden guztiak kanporatu ditu Poliziak. Hiru lagun zauritu dira... [+]