Sustraiak Catering, elikadura burujabetza eta gizarteratzea su beroan kozinatzen

  • Hamarkada bateko ibilbidea duen proiektua da Sustraiak Catering. Gune autogestionatu bateko sukaldean forma hartzen hasitako proiektua, gizarteratze soziolaborala bultzatzen duen catering agroekologikoa da egun. Errotik kooperatiba feministarekin bat egin berritan harrapatu zituen osasun krisiak, baina jakin dute egoerari buelta ematen. Konfinamenduak proiektuaren “aldaketa prozesua” arindu duela diote: egoerara doituz, bertatik bertarako catering zerbitzua etxez-etxeko janari banaketarekin ordezkatu dute, eta denda zabaltzea erabaki.


2020ko abenduaren 30ean - 10:00

Bilboko Kukutza III gaztetxean bota zituen erroak Sustraiak Catering proiektuak. Errekalde auzoko eraikin okupatuan, zehazki bertako sukaldeko beroaren bueltan, hasi zen gorpuzten proiektua 2009an. Autogestioa giltzarri eta Kukutzako suak esperimentaziorako eremu, sukaldaritza begetarianoan saltseatzeari ekin zioten. Espazio hark, besteak beste, taldea osatzeko, ikasteko, eta jakintzak garatu zein partekatzeko parada eskaini ziela diote; eta kontrako norabidean, asmatu zuten hainbeste eman zien proiektuari ekarpena egiten, elikatzen, hitzaren zentzu metaforikoan zein literalean: auzoan pilatzen zen elikagai soberakinekin otorduak kozinatzeari ekin zioten, Kukutzan bertan zerbitzatuz sukaldean egindakoa.

Aro hari indarrez eman zion amaiera Kukutzaren desalojoak 2011ko irailean. Alabaina, kolpeari eutsi eta gaztetxean jaiotzen ikusitako proiektua aurrera ateratzearen aldeko apustua egin zuten bi kidek. “Ilusiotik, amorrutik eta konpromisotik, erabaki genuen jarraitzea janaria prestatzen eta elikadura alternatiboa kolektibo zein elkarte ezberdinei gerturatzen”, diote. Etapa berri horretan hasi ziren geroz eta gehiago gerturatzen agroekologiara eta elikadura burujabetzara, eta azaltzen dutenez, hurbiltze horrek eragin zuzena izan zuen beren bizimoldean zein lanean: “Eraldaketa eta eboluzio horrek animatu gintuen proiektu sendoagoa sortzera”. Hala, 2015. urtean, ordura arte forma ematen joandako proiektuari izena eta izana eman zioten: Sustraiak, gertuko eta garaiko produktu agroekologikoak eskaintzen zituen catering zerbitzu begetarianoa. Pauso horrekin “amestutako autoenpleguaren aldeko apustua” egin zutela dio Sustraiakeko kide Garbik.

Hiru urteren bueltan, 2018an, Kooperatiba Elkarte Txikia bezala eratu zen proiektua, eta 2019an lantaldea handitzea erabaki eta kide berri bati ireki zizkioten ateak.

Elikadura burujabetza, jardun sozialaren eskutik

Tarte horretan guztian, taldea ez da soilik hazten joan kide kopuruari dagokionez. Catering proiektua bera ere joan da ikuspegia zabaltzen, eta elikaduraz harago doazen helburuak zehazten. Egun, alor soziala ere badu ardatzetako bat proiektuak, eta elikaduraren bitartez gauzatzen dute ekintza soziala ere.

2020an erabaki zuten gizarteratze soziolaboralerako kooperatiba bilakatzea, Sustraiak Catering eraberrituari bide emanez. Ez zen egun batetik bestera egindako hautua izan, baizik eta Errotik kooperatiba feministarekin batera gauzatutako elkarlanaren fruitua. Izan ere, 2019an jarri zuen martxan Errotikek “Emaitza”, esku-hartze sozialerako proiektu pilotua, zeinaren bidez sormenezko sukaldaritza saioak egin ziren hilabetero Bizkaia osoan, zaurgarritasun egoeran zeuden hamar emakume migraturen ahalduntze prozesu pertsonal eta kolektiboa bultzatzea xede. Saio horietako zenbaitetan Sustraiakeko lantaldea arduratu zen sukaldaritza alorraz, eta elkarlan horren bidez sortu zen bi kooperatiben arteko sinergia, bi proiektuek bat egiten amaitu arte. Egun, alor eta jatorri ezberdineko sei emakumek osatzen dute lantaldea.

Adar ezberdineko proiektua

Sustraiak Cateringen jardun sozialak, gizarteratze soziolaboralaz gain, barne hartzen du bestelakorik ere. Beren hasierako helburuetako bat izanik “begetarianoa, artisaua eta errespetuzkoa” den elikadura jendeari ezagutaraztea, proiektuaren adarretako bat formakuntza da. Badute tailer eta ikastaro zerrenda oparoa; monografikoak dira horietako batzuk (landare proteinei buruzkoa, glutenik gabeko sukaldaritzaren gainekoa, eta abar), eta urtaro bakoitzeko sukaldaritzan barneratzea ahalbidetzen dute beste hainbatek. Beste proiektu batzuekin elkarlanean gauzatzen dituzten tailerrak ere eskaintzen dituzte, basoko landareekin edo algekin kozinatzea edo pasta egiten ikastea ahalbidetzen dutenak.

Cateringa da Sustraiaken beste adar nagusia. Alde batetik, “etxez etxeko sukaldaria” zerbitzua eskaintzen dute, zeinaren bidez bezeroak eskatzen duen tokira hurbiltzen diren janaria prestatzera. Zerbitzu hau pentsatuta dago topaketa edota ikastaro testuinguruetan otorduak prestatzeko. Bestalde, berriki denda ireki dute Bilboko Santutxu auzoan, Masustegi kaleko 2.ean. Dendara gerturatzen denak eskura izanen ditu aurrez prestatutako jakiak [internet bidez ere eskatu dezake bezeroak menua, www.sustraiakcatering.com webgunean], eta baita gertuko ekoizleen produktu eta kontserbak ere.

Gertuko ekoizleen sarea oinarrian

Dendako apaletan aurki daitekeen produktu sortak islatzen du Sustraiak Cateringen oinarrian dagoen gertuko ekoizleen sarea. Txaramela pasta, Errotik gazta, Zerrabe ogia, TXG Txorierriko garagardoak, Candido Besa eta Compañon Arrieta ardoak, Ekolo kontserbak, Vista Alegre eta Mimintzepe baserrietako produktuak, eta El Alcavarán proiektuko arroza, irina eta lekaleak aurki ditzake gerturatzen denak.

Kontzienteki hartutako hautua da gertuko ekoizleen produktuak saldu eta horiekin janaria prestatzea. “Bertoko ekoizle txikiak babestuz elikadura-burujabetzaren eskubidea bermatzen dugu”, azaldu dute. Etorkizunera begira, sare hori handitzen joateko asmoa daukatela diote.


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Elikadura burujabetza
2025-02-24 | Estitxu Eizagirre
Ziminttere
Sukaldea emakumeen jakintzak partekatzeko botere eta plazer espazio denean

Emakume bakoitzaren errelatotik abiatuta, lurrari eta elikadurari buruzko jakituria kolektibizatu eta sukaldeko iruditegia irauli nahi ditu Ziminttere proiektuak, mahai baten bueltan, sukaldean bertan eta elikagaiak eskutan darabiltzaten bitartean.


2025-02-17 | Garazi Zabaleta
Xüxenka
Hurbileko laborari txikiek kudeatutako saltoki kolektiboa Maulen

Mauleko Euskalduna ostatuak urteak daramatza Zuberoako etxe ekoizle txikien produktuekin lanean, eta hiriburuko ostatu parean eraikin bat erosi zutenean proposamena egin zien laborari horiei berei: zergatik ez ireki hurbileko ekoizleen saltokia bertan? “Motibatuta zegoen... [+]


2025-02-10 | Garazi Zabaleta
Herrizoma
Gasteizko elikadura sarea eraldaketarako tresna

Pandemiaren ondorengo testuinguruan, elikadura –ustez oinarrizko eskubide den hori– lantzeko mugitzen hasi zen talde bat Gasteizen. “Militantzia esparruan beste gaiak jorratzen ari ziren ordurako, etxebizitzarena kasu, baina elikadura ardatz hartuta ez zegoen... [+]


2025-02-03 | Garazi Zabaleta
Bio-K
Euskal Herriko txukruta eta kimchia

Errezilera bizitzera joan eta sagarrondoak landatu zituen Satxa Zeberiok, Bio-K proiektuaren bultzatzaileak, duela zenbait urte. “Iritsi zen sagarrekin zerbait egiteko momentua, eta sagar zukua eta sagardoa ekoizteari ekin genion orduan”, azaldu du. 2015ean sortu... [+]


2025-01-29 | Kelo Arribas
Elikadura burujabetza eta erresistentzia genozidioaren aurrean
Laborarien borroka Palestinan

Gaur egun, Gazan su-etena dago, eta ez dakigu noiz arte iraungo duen; bitartean, sarraskiak, anexioek, kolonizazioak eta era guztietako giza eskubideen urraketek bere horretan diraute gainerako lurralde okupatuetan. Jarraian irakurriko dituzunak ez dira kasu isolatuak,... [+]


2025-01-08 | Garazi Zabaleta
Aina Socies Fiol
“Balear Uharteetako irla bakoitzean besteetan ez dagoen landare barietate asko dago”

Oporlekuekin soilik lotuko dituzte askok Balear Uharteak, baina agroekologiaren eta kontsumoaren bueltan mugimendu bizia dute Mallorca irlan: Associació de Varietats Locals de Mallorca (tokiko hazi barietateen elkartea) da horren adibide. Abenduaren hasieran, elkarte... [+]


Urtarrila, intxaurrondoaren loaldia

Kolore morez margotu dut urteko lehen hilabetea, sormena, irudimena, jakintza eta espiritualitatearen kolorez.


2024-12-26 | Estitxu Eizagirre
Laborari palestinarrek jasaten dituzten indarkerien lekuko izan dira Via Campesinako ordezkariak

Via Campesinako ordezkaritza bat Palestinan izan da abenduaren 8tik 18ra, bere kide den Palestinako Lan Komiteen Batasuna-k (UAWC) gonbidatuta. Bidaia horrekin herri palestinarrari elkartasuna adierazi nahi izan diote, "Gazan egiten ari diren genozidioaren erdian eta... [+]


Gabonetan tokikoa eta sasoikoa kontsumitu eta, bide batez, Israelgo produktuak boikoteatu

Palestinarren genozidiorako Israelek erabiltzen duen arma nagusietako bat gosea da. Alde batetik, Gazara elikagaiak sartzeko debekuarekin, eta, bestetik, Palestinako elikadura-burujabetza ezabatuta.


2024-12-23 | Garazi Zabaleta
Ekin Dulantzi
Nekazaritzako elikagaien test gunea Dulantzin

Gero eta nekazaritzako test gune gehiago ditugu inguruan, hau da, nork bere proiektua martxan jarri aurretik nekazaritzan eta abeltzaintzan trebatzeko guneak. Nafarroako Zunbeltz espazioa eta Gipuzkoako eta Ipar Euskal Herriko Trebatu dira horietako zenbait adibide, gurean... [+]


2024-12-09 | Garazi Zabaleta
Errastiko ogia
Aurrekoen jakintza eta makrobiotika uztartuta sortutako ogia

Arrasateko Beroña auzoan dago kokatuta Xabi Abasolo Etxabek eta Naiara Uriarte Remediosek bultzatutako Errastiko Ogia proiektua. Bakoitza bere bidetik iritsi ziren okintzaren mundura, baina eredu ekologikoan eta ama orearekin ekoizteko oso ongi uztartu dituzte bi gazteen... [+]


2024-11-22 | Ahotsa.info
Saskien bidez Nafarroako euskalgintzari inoizko ekarpenik handiena egingo dio Errigorak: 230.000 euro

 Euskarari Puzka azken kanpainan 16.000 saski saldu dituzte, eta euskararen alde lan egiten duten elkarteentzat bideratuko zaie lortutako etekina.


“Eskolako jangela orduetan gauza asko gertatzen da, ez da bakarrik jateko leku bat”

Bi ordu edo bi ordu eta erdiz haur eta gazte andana hartzen ditu jantokiaren tarteak eskoletan. Jateko, jolasteko eta elkarbizitzeko espazio horretan jantokiko arduradunak esku hartzeko dituen mugez, jarraitzen diren irizpideez, begiraleen rolaz eta duten formazioaz arituko... [+]


Karine Jacquemart (Lurramako aurtengo gomita berezia)
“Egungo elikadura- eta nekazaritza-sistemek ez gaituzte autonomo bihurtzen”

Laborantza iraunkor eta herrikoiaren hitzordua den Lurrama azokan izanen da Karine Jacquemart, Frantziako Foodwatch elkarteko zuzendaria. Elikadura-eskubidea herritar orori bermatzeko helburuari tiraka, hainbat ekintza bideratzen dabiltza –herritar mobilizazioak, agintari... [+]


2024-11-05 | Estitxu Eizagirre
Zentral fotovoltaiko eta eolikoen olatua
Araba, sakrifikatu nahi duten alaba?

Hego Euskal Herrian energia berriztagarrien makroproiektuen zaparradari zenbakiak jarri dizkiogu erreportaje honetan. Datuek marrazten duten mapan, Nafarroak gori-gori jarraituko du eta Araban daude kontzentratuta EAEn enpresek egin nahi dituzten energia zentralen %75,4. Hori... [+]


Eguneraketa berriak daude