Sustraiak Catering, elikadura burujabetza eta gizarteratzea su beroan kozinatzen

  • Hamarkada bateko ibilbidea duen proiektua da Sustraiak Catering. Gune autogestionatu bateko sukaldean forma hartzen hasitako proiektua, gizarteratze soziolaborala bultzatzen duen catering agroekologikoa da egun. Errotik kooperatiba feministarekin bat egin berritan harrapatu zituen osasun krisiak, baina jakin dute egoerari buelta ematen. Konfinamenduak proiektuaren “aldaketa prozesua” arindu duela diote: egoerara doituz, bertatik bertarako catering zerbitzua etxez-etxeko janari banaketarekin ordezkatu dute, eta denda zabaltzea erabaki.


2020ko abenduaren 30ean - 10:00
Zarata mediatikoz beteriko garai nahasiotan, merkatu logiketatik urrun eta irakurleengandik gertu dagoen kazetaritza beharrezkoa dela uste baduzu, ARGIA bultzatzera animatu nahi zaitugu. Geroz eta gehiago gara, jarrai dezagun txikitik eragiten.

Bilboko Kukutza III gaztetxean bota zituen erroak Sustraiak Catering proiektuak. Errekalde auzoko eraikin okupatuan, zehazki bertako sukaldeko beroaren bueltan, hasi zen gorpuzten proiektua 2009an. Autogestioa giltzarri eta Kukutzako suak esperimentaziorako eremu, sukaldaritza begetarianoan saltseatzeari ekin zioten. Espazio hark, besteak beste, taldea osatzeko, ikasteko, eta jakintzak garatu zein partekatzeko parada eskaini ziela diote; eta kontrako norabidean, asmatu zuten hainbeste eman zien proiektuari ekarpena egiten, elikatzen, hitzaren zentzu metaforikoan zein literalean: auzoan pilatzen zen elikagai soberakinekin otorduak kozinatzeari ekin zioten, Kukutzan bertan zerbitzatuz sukaldean egindakoa.

Aro hari indarrez eman zion amaiera Kukutzaren desalojoak 2011ko irailean. Alabaina, kolpeari eutsi eta gaztetxean jaiotzen ikusitako proiektua aurrera ateratzearen aldeko apustua egin zuten bi kidek. “Ilusiotik, amorrutik eta konpromisotik, erabaki genuen jarraitzea janaria prestatzen eta elikadura alternatiboa kolektibo zein elkarte ezberdinei gerturatzen”, diote. Etapa berri horretan hasi ziren geroz eta gehiago gerturatzen agroekologiara eta elikadura burujabetzara, eta azaltzen dutenez, hurbiltze horrek eragin zuzena izan zuen beren bizimoldean zein lanean: “Eraldaketa eta eboluzio horrek animatu gintuen proiektu sendoagoa sortzera”. Hala, 2015. urtean, ordura arte forma ematen joandako proiektuari izena eta izana eman zioten: Sustraiak, gertuko eta garaiko produktu agroekologikoak eskaintzen zituen catering zerbitzu begetarianoa. Pauso horrekin “amestutako autoenpleguaren aldeko apustua” egin zutela dio Sustraiakeko kide Garbik.

Hiru urteren bueltan, 2018an, Kooperatiba Elkarte Txikia bezala eratu zen proiektua, eta 2019an lantaldea handitzea erabaki eta kide berri bati ireki zizkioten ateak.

Elikadura burujabetza, jardun sozialaren eskutik

Tarte horretan guztian, taldea ez da soilik hazten joan kide kopuruari dagokionez. Catering proiektua bera ere joan da ikuspegia zabaltzen, eta elikaduraz harago doazen helburuak zehazten. Egun, alor soziala ere badu ardatzetako bat proiektuak, eta elikaduraren bitartez gauzatzen dute ekintza soziala ere.

2020an erabaki zuten gizarteratze soziolaboralerako kooperatiba bilakatzea, Sustraiak Catering eraberrituari bide emanez. Ez zen egun batetik bestera egindako hautua izan, baizik eta Errotik kooperatiba feministarekin batera gauzatutako elkarlanaren fruitua. Izan ere, 2019an jarri zuen martxan Errotikek “Emaitza”, esku-hartze sozialerako proiektu pilotua, zeinaren bidez sormenezko sukaldaritza saioak egin ziren hilabetero Bizkaia osoan, zaurgarritasun egoeran zeuden hamar emakume migraturen ahalduntze prozesu pertsonal eta kolektiboa bultzatzea xede. Saio horietako zenbaitetan Sustraiakeko lantaldea arduratu zen sukaldaritza alorraz, eta elkarlan horren bidez sortu zen bi kooperatiben arteko sinergia, bi proiektuek bat egiten amaitu arte. Egun, alor eta jatorri ezberdineko sei emakumek osatzen dute lantaldea.

Adar ezberdineko proiektua

Sustraiak Cateringen jardun sozialak, gizarteratze soziolaboralaz gain, barne hartzen du bestelakorik ere. Beren hasierako helburuetako bat izanik “begetarianoa, artisaua eta errespetuzkoa” den elikadura jendeari ezagutaraztea, proiektuaren adarretako bat formakuntza da. Badute tailer eta ikastaro zerrenda oparoa; monografikoak dira horietako batzuk (landare proteinei buruzkoa, glutenik gabeko sukaldaritzaren gainekoa, eta abar), eta urtaro bakoitzeko sukaldaritzan barneratzea ahalbidetzen dute beste hainbatek. Beste proiektu batzuekin elkarlanean gauzatzen dituzten tailerrak ere eskaintzen dituzte, basoko landareekin edo algekin kozinatzea edo pasta egiten ikastea ahalbidetzen dutenak.

Cateringa da Sustraiaken beste adar nagusia. Alde batetik, “etxez etxeko sukaldaria” zerbitzua eskaintzen dute, zeinaren bidez bezeroak eskatzen duen tokira hurbiltzen diren janaria prestatzera. Zerbitzu hau pentsatuta dago topaketa edota ikastaro testuinguruetan otorduak prestatzeko. Bestalde, berriki denda ireki dute Bilboko Santutxu auzoan, Masustegi kaleko 2.ean. Dendara gerturatzen denak eskura izanen ditu aurrez prestatutako jakiak [internet bidez ere eskatu dezake bezeroak menua, www.sustraiakcatering.com webgunean], eta baita gertuko ekoizleen produktu eta kontserbak ere.

Gertuko ekoizleen sarea oinarrian

Dendako apaletan aurki daitekeen produktu sortak islatzen du Sustraiak Cateringen oinarrian dagoen gertuko ekoizleen sarea. Txaramela pasta, Errotik gazta, Zerrabe ogia, TXG Txorierriko garagardoak, Candido Besa eta Compañon Arrieta ardoak, Ekolo kontserbak, Vista Alegre eta Mimintzepe baserrietako produktuak, eta El Alcavarán proiektuko arroza, irina eta lekaleak aurki ditzake gerturatzen denak.

Kontzienteki hartutako hautua da gertuko ekoizleen produktuak saldu eta horiekin janaria prestatzea. “Bertoko ekoizle txikiak babestuz elikadura-burujabetzaren eskubidea bermatzen dugu”, azaldu dute. Etorkizunera begira, sare hori handitzen joateko asmoa daukatela diote.


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Elikadura burujabetza
2024-11-22 | Ahotsa.info
Saskien bidez Nafarroako euskalgintzari inoizko ekarpenik handiena egingo dio Errigorak: 230.000 euro

 Euskarari Puzka azken kanpainan 16.000 saski saldu dituzte, eta euskararen alde lan egiten duten elkarteentzat bideratuko zaie lortutako etekina.


“Eskolako jangela orduetan gauza asko gertatzen da, ez da bakarrik jateko leku bat”

Bi ordu edo bi ordu eta erdiz haur eta gazte andana hartzen ditu jantokiaren tarteak eskoletan. Jateko, jolasteko eta elkarbizitzeko espazio horretan jantokiko arduradunak esku hartzeko dituen mugez, jarraitzen diren irizpideez, begiraleen rolaz eta duten formazioaz arituko... [+]


Karine Jacquemart (Lurramako aurtengo gomita berezia)
“Egungo elikadura- eta nekazaritza-sistemek ez gaituzte autonomo bihurtzen”

Laborantza iraunkor eta herrikoiaren hitzordua den Lurrama azokan izanen da Karine Jacquemart, Frantziako Foodwatch elkarteko zuzendaria. Elikadura-eskubidea herritar orori bermatzeko helburuari tiraka, hainbat ekintza bideratzen dabiltza –herritar mobilizazioak, agintari... [+]


2024-11-05 | Estitxu Eizagirre
Zentral fotovoltaiko eta eolikoen olatua
Araba, sakrifikatu nahi duten alaba?

Hego Euskal Herrian energia berriztagarrien makroproiektuen zaparradari zenbakiak jarri dizkiogu erreportaje honetan. Datuek marrazten duten mapan, Nafarroak gori-gori jarraituko du eta Araban daude kontzentratuta EAEn enpresek egin nahi dituzten energia zentralen %75,4. Hori... [+]


2024-10-28 | Garazi Zabaleta
Artotxiki
Artobeltza, artatxikia, kinoa eta produktu beganoak Lizarraldean

Umetatik baserrian bizi izan dira Gillen eta Bittor Abrego Arlegi anaiak, Lizarraldean, Iguzkitza herrian. Familia abeltzaina izan da haiena baina baserria eta lursailak haien esku gelditu zirenean, proiektuari buelta bat ematea erabaki zuten bi anaiek: “Lur zatia eta... [+]


Suaren kolorea duen azaroa, hazien aroa

Zer da zuretzat sukaldea? Niretzat, suaren tokia, sua dagoen aldea. Etxearen bihotza da, lapikokoa mimoz eta maitasunez  prestatzeko lekua. Gero, mahai inguruan  jateko, dastatzeko, partekatzeko eta disfrutatzeko tokia. Sasoikoa jateko sukaldera sartuko gara.


2024-10-21 | Garazi Zabaleta
"Haziak" liburua
“Liburuarekin jendea animatu nahi dugu haziak ekoizten hastera”

Hazien munduan buru-belarri ari dira urte askotatik Miguel Arribas Kelo eta Marc Badal, Haziak liburuaren egileak. Hazien ugalketari buruzko azalpen praktikoez gain, elementu historiko, ekonomiko, politiko eta kulturalak jaso dituzte; beraz, baratzerik ez dutenentzat ere... [+]


Eskola-jantokietan catering-enpresen zerbitzua blindatu du Jaurlaritzak

Catering-enpresarik gabe jardun nahi duten eskolentzat bestelako eredu bat arautzea adostu zuen Eusko Legebiltzarrak 2019an. Horren ordez, catering-enpresen bidezko zerbitzua ematera derrigortzen ditu ikastetxeak Eusko Jaurlaritzak berriki argitaratu duen aginduak. Bitartean,... [+]


2024-09-18 | Estitxu Eizagirre
Haziak eta etorkizuneko auziak

Haziak nola egin azaltzen duen jakintza praktikoa eta hazietan datzan ikuspegi politikoa. Biak uztartu dituzte Haziak liburuan Miguel Arribas Kelo-k eta Marc Badal-ek. Hamaika auzi baitaude jokoan hazi bakoitzean: biodibertsitatea vs estandarizazioa, autonomia vs menpekotasun... [+]


2024-09-16 | Estitxu Eizagirre
‘Haziak’ liburua irailaren 20an aurkeztuko da, Azpeitiko Elikagunean

Liburuaren lehen aurkezpena irailaren 20an izango da, ostiralarekin, 18:30ean Azpeitiko Elikagunean. Bertan izango dira Miguel Arribas Kelo eta Marc Badal egileak, Markel Lizasoain itzultzailea, Maitane Gartziandia diseinatzailea eta Dani Blanco argazkilaria. Egileen azalpenak... [+]


2024-09-16 | Garazi Zabaleta
Barazki bizidunak
Barazki ekoizpen proiektua Berrobin

Nekazaritzarekin harreman estua izan du betidanik Barazki Bizidunak proiektuko Iñaki Garcia Grijalbo Mapik. Bizitzaren paradoxak, gaur egun saltoki handi baten aparkalekua den lursailean zuten baratzea garai batean etxekoek Donostiako Intxaurrondo auzoan... [+]


Baserritarren oporrak

Baserritarrek badute oporrik? Galdetu dute eskolan. Ezezkoa erantzun dute ikasleek. Orduan, egunero lanean, baserritar izan nahiko zenukete etorkizunean? Eta inork baserritarra izan nahi ez badu, nork egingo du guretzako janaria? Airean gelditu da galdera.

Pertsonaren osasun... [+]


2024-09-08 | Garazi Zabaleta
Hobbea
Zereal ekoizleen eta okinen mugaz gaindiko harremanak sustatzen

Nafarroako Hazialdekoren, Ipar Euskal Herriko Biharko Lurraren Elkartearen (BLE) eta Gipuzkoako Biolurren arteko elkarlanetik sortu berri da HoBBea, mugaz gaindiko proiektua. “Garien bueltan bagenuen aspalditik harremana gure artean, baina, nolabait, harreman horiek... [+]


2024-09-02 | Garazi Zabaleta
Habelarte
Leitzako festetako sukaldea, baserritar agroekologikoen eskutik

Bigarren urtez segidan hartu du Habelarte baserritarren elkarteak Leitzako festetan, Gaztetxean, afariak emateko ardura. Nafarroako Mendialdeko ekoizle agroekologikoen produktuekin osatu dute eguneroko eskaintza, eta ehunka lagun pasatu dira abuztuaren 10etik 14ra haien... [+]


Eguneraketa berriak daude