“Sistema agroekologikoak lurzoruaren emankortasuna berreskuratzen du eta klima-aldaketarekiko zaurgarritasuna murrizten du”

  • Elikadura-sistemetan aditua izateaz gain, Marta G. Riverak Nazio Batuen Erakundeko klima-aldaketari buruzko azken txostenak egiten parte hartu du, eta Ikerketa Zientifikoen Kontseilu Nagusiko (CSIC) ikerketa-irakaslea da. Amigos de la Tierra (Lurraren lagunak) elkarteak egin duen “Trantsizio agroekologikoaren beharra Espainian” txostenaz galdetu dio Directa hedabidean Gemma Garciak.

Argazkia: Jaume Ferrando.

2022ko irailaren 13an - 11:27

Energia-krisiaren eta lurraren emankortasun-galeraren testuinguruan, zeintzuk dira nekazaritzako elikagaien ereduaren ahulezia nagusiak Espainiako Estatuan?

Funtsean, erregai fosilekiko mendekotasun handia eta kanpo-merkataritzarekiko (inportazioekiko zein esportazioekiko) mendekotasun handia. Luzera begira jartzen bagara, klima-aldaketaren testuingurua ere garrantzitsua da: tenperaturak igotzeak, lehorte edo uholdeak ugaritzeak kalteak ekarriko ditu. Zaurgarritasun handiko sistema da.

Txostenaren ondorio sendoetako bat da kontsumitzen ditugun elikagaien %99 Espainiako Estatuan landu litezkeela. Orduan, zer ekoizteko gai gara?

Elikagaien segurtasunaren ikuspegitik galdetzen didazu, eta logikoa litzateke, baina gure inportazioen eta esportazioen profilak helburu komertziala du funtsean. Ekoizten ditugun elikagaiak inportatzen eta esportatzen ditugu, txerrikia adibidez. Adibidez, patatak inportatu eta esportatzen ditugu edo tomatea inportatu eta esportatzen dugu. Horrek, funtsean, merkatuaren eta merkataritza-balantzaren logikei erantzuten die. Ekoizten eta jaten duguna eta inportatzen eta esportatzen duguna deslotuta dago, merkatuaren menpe.

Deslotze hori ezabatzeaz gain, elikagai jakin batzuen kontsumoa murriztea ere proposatu du txostenak, inportatu beharrik ez izateko.

Txostena elikadurarako eskubidearen ikuspegitik egin dugu eta elikadura-sistemak eragiten dituen inpaktuak murrizteko beharra azalduz, eta hau merkatuaren aurkakoa da. Sistemaren helburua herritarrak elikatzea izan behar da, eta, gainera, ekosistemen osasunean funtsezko rola duenez, beharrezkoa da modu jasangarrian egitea. Espainiako estatuko elikadura-sistemak biztanle guztiak elika ditzakeen eta, inpaktua murrizteaz gain, zerbitzu ekosistemiko batzuk ematen lagundu ote dezakeen aztertzen ari gara, hala nola, karbonoa harrapatzen. Haragi-kontsumoa murriztu egin beharko litzateke, gure kanpo-merkataritzaren zatirik handiena oinarritzen delako animalien elikadurarako laboreak inportatzean, horrek hirugarren herrialdeetan eragiten dituen inpaktu guztiekin: baso-soiltzeak, CO2-isuriak eta inpaktu sozialak, hala nola biztanleria kanporatzea edo lurrak utzi behar izatea. Gure lurraldean pasta soberan dago eta, beraz, haragi-kontsumoa murrizteaz gain, abeltzaintza estentsiboa berreskuratuko bagenu, kanpo-merkataritzarekiko dugun menpekotasuna murriztuko genuke. Era berean, ezinbestekoa da jaten dugun haragiaren proteina-profila aldatzea: batez ere, ardien eta ahuntzen kontsumoa handitu behar dugu, hori baita Espainian ustiategien kopurua gehien murriztu duen ekoizpena. Bestalde, adibidez, krustazeoen kontsumoa ere murriztu beharko litzateke, batez ere inportatzen dugun izkirarena. Haien laborantza industrializatu egin da, eta horrek ingurumen-inpaktu larriak ditu: karbonoa atxikitzeko gaitasuna duten urpeko basoen (manglarra) ekosistemen deforestazioa, baina baita Ekuador, Honduras, Indonesia edo Thailandia bezalako lurraldeetan bizi diren komunitateetan eragindako kalteak ere. Azken finean, gizarte- eta ingurumen-inpaktu guztiak kanporatzen direnean, izkirak oso merkeak dira.

Agroekologiara iristeko bideak planteatu dituzue. Baina askotan, erabat ekologikoan aritzea produktibitate gutxiago izatearekin lotzen da. Ekoizpena murriztuko litzateke?

Kritika hori ikuspegi murriztaile baten ondorio da, ez elikadura-sistemaren ondorio. Elikadura-sistema batean, ekoizpena eta kontsumoa ezin dira bereizita joan. Ekoizpena bakarrik aztertzen baduzu, emaitza da ez dagoela populazioa elikatzeko adina lurzoru, nekazaritza ekologikoak ohikoak baino % 30 gutxiago ekoizten duela onartzen baita. Sistema agroekologiko batean ez da horrela, baina nola ez ditugun hainbeste datu, ez diogu ereduari erantsi ere egiten. Biomasari dagokionez, labore mistoak dituen eredu agroekologikoan monolaborantzan baino elikagai gehiago ekoizten da, baina hektareako kilogramoei dagokienez -produktu bakar batetik zenbat lortzen dudan guztira- ez da hain produktiboa. Pentsatu behar al dugu zer eskatzen diodan elikadura-sistemari, salgaiei edo elikagaiei? Esan nahi dudana da Espainia estatuko biztanleria elikatzeko potentziala gutxietsi dugula, onartu dugulako %30 gutxiago izango zela produktibitatea, produkzio- eta merkatu-ikuspegiarekin pentsatutako adierazleak erabiltzen ditugulako.

Egungo sisteman ongarrien eta pestizida sintetikoen erabilera intentsiboa sustatu da produktibitatea handitzeko. Zuek azaltzen duzue eredu agroekologiko batek horiek ezabatzea dakarrela, lurra hondatzen dutelako. Nola azaltzen dira mezu kontraesankor horiek?

Hasiera batean, nekazaritza ekologikoan gertatzen den produktibitate-galera handiena sintesi-ongarriak erabiltzeari uzten zaiolako da. Epe laburrean produktibitatea galtzen bada ere, epe luzera handitu egiten da, lurzoruak berriz ere sinergiaz jokatzen duelako landarearekin. Orain lur hilak ditugu, materia organikoa eta lurraren mikrobio-jarduera ia hilda daude. Hori berreskuratzen denean, sinergiak sortzen dira eta produktibitatea handitzen dela ikusten da. Txosteneko kalkuluetarako ere ez dugu hau kontuan hartu: beste behin, burujabetza-ahalmena gutxietsita dago. Laboreak txandakatzeko teknika ere oso onuragarria da lurrarentzat. Lekadunek lurra nitrogenoz ongarritzeko aukera ematen dute, landareak airearen nitrogenoa harrapatzen duelako eta lurra mineralizatzen duelako, ongarritze ez-organikoaren beharra murriztuz. Horrekin, ongarri berdeekin eta nekazaritzaren eta abeltzaintzaren arteko integrazioarekin [abereek lurra simaurtzeaz ari da] sintesi-ongarrien mendekotasuna murrizten da.

Txostenaren arabera, lekaleen ekoizpena sei aldiz biderkatu behar da. Zer aldaketa nagusi egin beharko lirateke kontsumoan, sistema agroekologikoa lortzeko?

Funtsean, dieta mediterraneoa hartu behar dugu, eta horrek lekaleen (landare-proteina) eta barazkien eta frutaren kontsumoa nabarmen handitzea dakar, baita haragia eta azukrea murriztea ere. Abeltzaintza industrialaren kostuak ez du kostu erreal biofisikoa islatzen eta, horregatik, tokiko baliabideekin zenbat haragi kontsumi genezakeen aztertu dugu eta, ondorioztatu dugu heren bat murriztu behar dela. Hala ere, oraindik dieta hiperproteikoa izango genuke. Baina haragi motan jartzen badugu arreta, gure ondorioa da txerri-, oilasko- eta behi-kontsumoa murriztu behar genukeela eta aldi berean ardi- eta ahuntz-azienden kontsumoa nabarmen handitu. Dieta-aldaketarik gabeko egoera batean, animalien elikadurarako laboreetarako erabiltzen den lur kopurua giza kontsumorako erabiltzen den lurra baino gehiago da, baina dieta aldatuko balitz, alderantziz litzateke. Dieta orekatu batek ingurumen-inpaktu oso positiboak ditu.

Gure dieta aldatzeaz gain, ezinbestekoa al da elikagaiak alferrik ez galtzea?

Elikadura-sistema jasangarri batera iristeko funtsezkoa da elikagaien galera murriztea. Maila globalean, Elikadura eta Nekazaritzaren aldeko Nazio Batuen Erakundearen (FAO) arabera, ekoizten denaren herena bota egiten da. Guk xahutzen denaren %50 murriztea planteatzen dugu.

Muturreko fenomeno meteorologikoak ugaritzen ari dira. Nola eragin dezake horrek laborantzaren aldaketa-proposamenetan?

Hasteko, txostenean planteatzen ditugun kalkuluek aldaketak dakartzate berotegi-efektuko emisioetan. Literatura zientifikoak esaten digu agroekologiak klima-aldaketara egokitzeko aukera ematen duela, lurzoruaren kontserbazioa eta hobekuntza dakarrelako. Lurzoruaren birsorkuntza hori materia organikoaren handitzean hautematen da. Orduan, karbonoa xurgatzeaz gain, esponja efektua eragiten du: euria egiten duenean, ura atxikita geratzen da, eta lehortea dagoenean, ura atera egiten da. Era berean, materia organikoak lurra higadurarekiko babesten du. Beraz, nekazaritza-sistema ekologiko batek lurzoruaren emankortasuna berreskuratzen du eta klima-aldaketarekiko zaurgarritasuna murrizten du, hau da, lehorte- eta uholdeekiko.

Badirudi adostasun zientifikoa dagoela agroekologiara igaro behar dela esateko. Zergatik ez dago ekintza politikorik norabide horretan?

Ez dakit sistemaren inertziagatik den, ausardia politikorik eza den edo korporazioen pisua gogorregia den. Egiten ari garen azterlan batean orain planteatzen ari garen gauzetako bat da gobernantza zatikatu baten eragina. Kontsumo ministerio batek haragiaren kontsumoa murrizteko ildo bati jarraitzen dio, abeltzaintza estentsiboaren aldeko apustua egiten duen aldi berean, baina kontrako norabidean doan Nekazaritza ministerio bat dago. Elikadura-sistemak zeharkako gobernantza eskatzen du: kontsumoa, nekazaritza, osasuna eta gizarte-ongizatea uztartzen dituena; izan ere, beharrezkoa da elikagaien truke dagokion kostua ordaintzea, eta, aldi berean, mundu guztiak sarbidea duela bermatu behar da. Gobernantza zatikatu horrek politika kontraesankorrak sortzen ditu.

Era berean, lurra eta abeltzaintza zaintzen dituzten pertsonak, elikadura bermatzen dutenak, ez daude babestuta.

Elikadura merkantzia gisa ulertzen badugu eta sistema kapitalista batean bizi bagara, zer zentzu du nekazariak babesteko neurririk hartzeak? Izan ere, Europako Erkidegoko nekazaritza-politikak, 2000. urteko erreforman, laguntzak proposatu zituen lehiakorrak ez ziren ustiategiak ixteko, merkatu-ikuspegi zorrotza zegoelako: handiek bakarrik iraun dezakete bizirik. Giza eskubideen ikuspuntua hartzen baduzu, planteatzen duzu osasunak edo hezkuntzak bezala, elikadurak ere estatuaren esku-hartzea eskatzen duela eta hainbat formula daudela, besteak beste, nekazariek gizartean duten rolari buruzko ikuspegia aldatzea: elikatzen gaituzte eta hori egin ahal izan behar dute ingurumena zainduz eta elikagai osasuntsuekin. Arazoa da maila globalean nagusi den diskurtsoak elikadura merkantzia gisa ulertzen duela.


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Agroekologia
2024-11-22 | Estitxu Eizagirre
Amillubi proiektuak lehen urtea ospatuko du abenduaren 1ean

Zestoako Iraeta auzoko Amilibia baserria eta lurra kolektibizatzeko 100.000 euro batzea falta du Amillubi proiektuak, lehen urte honetan 310.000 euro eskuratu baititu. Biolurrek abiatutako proiektu agroekologiko honek dagoeneko jarri du lurra martxan, sektorearen beharrei... [+]


Euskal Herriko tomate agroekologikoek %38,6 CO2 gutxiago isurtzen dute Almeriako tomateek baino

EHNE Bizkaiak bultzatutako azterketaren emaitzek baieztatu dute eredu agroekologikoan ekoiztuak diren tomateek berotegi efektuko gasen isurketan, eta batez ere energia kontsumoan, inpaktu txikiagoa dutela eredu agroindustrialean ekoiztuak diren tomateekin alderatuta. Honetan,... [+]


Europako legea bete eta degradatutako natur guneak leheneratzea eskatu diote Jaurlaritzari

Europar Batasunak abuztuan onartutako araudi baten arabera, 2030erako degradaturiko eremuen %20 lehengo egoerara itzularazi behar da. Hori dela-eta, hainbat eragilek Jaurlaritza, natura leheneratu orain dokumentua sortu dute, eta asteazken honetan aurkeztu dute publikoki... [+]


2024-10-09 | Onintza Enbeita
Xabier Arriaga, 'Txiplas'. Baserritarra
“Gipuzkoako ENBA-k eta EHNE-k nekazaritza eredu bera defendatzeak asko esaten du”

Emakume bat ikusi zuen Xabier Arriagak Gernikako kafetegi batean kafesnea esne gaingabetuarekin eta gurinezko opil batekin hartzen. Orduan konturatu zen nolako kontraesanetara ohitu nahi gaituen sistema kapitalistak.


2024-09-06 | ARGIA
Nafarroako IX. Azoka Ekologikoa egingo da Noainen irailaren 13tik 15era

Hitzordua Noaingo Zentzumenen Parkean izango da. Herritarrak eta ekoizleak elikagai ekologikoen inguruan biltzeko Nafarroako topagune handiena da azoka. Bederatzigarren edizioa da aurtengoa eta laugarren urtez jarraian Noaingo Zentzumenen Parkean egingo da.


2024-09-02 | Garazi Zabaleta
Habelarte
Leitzako festetako sukaldea, baserritar agroekologikoen eskutik

Bigarren urtez segidan hartu du Habelarte baserritarren elkarteak Leitzako festetan, Gaztetxean, afariak emateko ardura. Nafarroako Mendialdeko ekoizle agroekologikoen produktuekin osatu dute eguneroko eskaintza, eta ehunka lagun pasatu dira abuztuaren 10etik 14ra haien... [+]


2024-07-24 | ARGIA
Udako Azoka Ekologikoak abian dira, Araba, Bizkaia eta Gipuzkoako hamalau herritan

Nekazaritza eta Elikadura Ekologikoaren Kontseilutik herritarrak animatu dituzte azoketan erostera eta ekoizleak gertutik ezagutzera. Uztailaren 29an Zigoitian izango dira, eta abuztuaren 23an, Zarautzen. Urriaren 27an amaituko dute udako denboraldia, Villabonan.


2024-07-23 | Danbolin
80.000 porru landare atera ziren igandean Amillubitik inguruko ekoizleen baserrietara

Sektoreko beharrak hainbat eragilerekin identifikatu ostean, lurrak ezagutu eta martxan jartzeko aitzakia tarteko erronka zehatz bati ekin zion Amillubik: baratzezainentzat porru landare ekologikoa bertan ekoiztea. Igandean hogei lagun baino gehiago bildu ziren, Amillubiko talde... [+]


2024-07-12 | Estitxu Eizagirre
Amillubi proiektua hasia da konponketa lanak, landaketak eta formazio saioak egiten

Zestoako Iraeta auzoan, Urola ibaiaren meandroan daude Amilibia baserria eta bere lurrak. Horiek modu kolektiboan erosteko dirua biltzen ari da Biolur laborantza ekologikoaren aldeko elkartea. 2025 bukaerarako dute hitzartua azken ordainketa, baina erosketa fasean egon arren,... [+]


Traktoreen protestak hasi zirela bost hilabete
Zerekin egiten dugu amets? Elikagaien merkatu globalizatuan bira egiteaz harago

Bost hilabete bete dira otsailaren 6an traktoreen mobilizazioak hasi zirenetik. Mirene Begiristainek eta Isabel Alvarezek ekofeminismoaren betaurrekoak jantzita aztertu dituzte mobilizazio hauek eta fokutik kanpo geratu diren laborariak eta aldarrikapenak ekarri dituzte lehen... [+]


2024-05-31 | Estitxu Eizagirre
Amillubi proiektuak lehen helburua gainditu du, herritar eta eragileengandik 180.000 euro batuta

Zestoako Amilibia baserria eta bere lurrak eskuratzea eta bertan elikadura burujabetzari loturiko laborantza proiektu agroekologikoak martxan jartzea; horixe du helburu Biolur elkarteak. Horretarako, besteak beste, abenduan ekin zion interneteko diru bilketa kanpainari eta... [+]


2024-05-28 | Estitxu Eizagirre
Amillubi proiektuaren interneteko diru bilketa azken astean sartu da

Zestoako Amilibia baserria eta bere lurrak eskuratzeko eta bertan elikadura burujabetzari loturiko Amillubi proiektu kolektiboa martxan jartzeko apustua egina du Biolur elkarteak: "Herritarrek elikagaiak eta nekazariek lurrak bermatuta izatea izango litzateke mugimendu... [+]


Eguneraketa berriak daude