Sindikatuak elikadura burujabetzaren eta agroekologiaren alde agertu dira Elika Bilbo ekimen kolektiboan

  • Maiatzaren 15etik 22ra elikadura burujabetzaren aldeko ekimen kolektiboa den Elika Bilbo egiten ari dira, talde hauek antolatuta: Labore Bilbo, Ekologistak Martxan, Bizilur eta GITE-IPES. Honen baitan, gehiengo sindikalak elkarrekin adierazpen bat plazaratu du maiatzaren 19an. Osasuntsu elikatu ahal izatea eskubide dela adierazi dute eta hori bermatzeko bidea elikadura burujabetza dela. Agroekologiaren alde eta "milaka lur eta nekazari espropiatu dituen agronegozioaren eta lurraren artifizializaio etengabea eskatzen duen ereduaren aurka" posizionatu dira sindikatuak.


2022ko maiatzaren 20an - 06:57
Azken eguneraketa: 08:10

Elika Bilbo ekimenaren baitan, maiatzaren 19 eguerdian sindikatu hauek denak elkartu dira eta adierazi dute "gurea egiten dugula elikadura burujabetzaren aldeko aldarria" (manifestua hemen dago osorik irakurgai). Bertan agroekologiaren alde agertu dira.

Elikadura osasuntsua izatea eskubide dela adierazi dute sindikatuek: "Pertsona orok elikadura osasuntsua izateko eskubidea duela aldarrikatzerakoan, bizitzak erreproduzitu eta hauek sostengatzeko eskubide batetaz ari gara. Baserritarren eta arrantzaleen funtzioa elikagaiak ekoiztu eta eskaintzea da, ez industria transformatzailearentzat lehengai merkeak ekoiztea. Edozein herriren eraikuntzarako egiten den oinarrizko ekarpena da hau, eta baita jendartearen behar kolektiboei erantzungo dien jendarte justuago eta berdintsuagoa artikulatzeko".

Osasuntsu jateko eskubidea bermatzeko bidea elikadura burujabetza dela esan dute sindikatuek: "Eskubideak gauzatzeko eta elikadura osasuntsurako proposamen politiko hau nekazaritza, abeltzantza eta arrantza iraunkorrak egiten ditu posible: prozesu agroekologikoetan oinarrituta, bertoko eta sasoiko produktuak pertsona guztientzat eskuragarri direla bermatu eta ekoizpen, biltegiratze, banaketa eta kontsumo katean lan baldintza  duin eta bidezkoen bidez gauzatzen direnak, hain zuzen".

"Lur emankorrak lantzeko aukerarik gabe, ez dago elikadura burujabetzarik"

Zera salatu dute sindikatuek: "Elikadura burujabetzaren aldeko hautu honek ezinbestean milaka lur eta nekazari espropiatu dituen agronegozioaren eta lurraren artifizializaio etengabea eskatzen duen ereduaren aurka posizionatzera garamatza. Berebizikoa da lurraren jabetza publiko eta komunitarioaren aldeko borroka, transgeniko eta agrotoxikorik gabeko lurrak lantzeko eskubidea eta aukera izan dezagun. Lur emankorrak lantzeko aukerarik gabe, ez dago elikadura burujabetzarik".

Gaur egun, Euskal Herrian ere indarrean den eredu intentsiboa "erabat kolapsatuta" dagoela azaldu dute: "Ezinbestekoa da norabidea aldatzea, bai ekoizpen ereduetan bai kontsumo moldeetan".

Sindikatuak agroekologiaren alde

Arrazoi hauek eman dituzte sindikatuek, elikadura burujabetza lortzeko bidean eredu agroekologikoaren alde egiteko:

- "Eredu honek bakarrik bermatzen du lan baldintza duinetan oinarritutako tokiko elikagaien ekoizpena", esan dute sindikatuek. Lurralde-kohesioa eta tokiko ekonomiaren garapena indartzen dituela gehitu dute.

- Biodibertsitatearen kontserbazioa, eta ingurugiroa errespetatzen duen eredu bat da. Oroitarazi dute eredu industrialak CO2 isurien herena eragiten duela.

- "Gizarte justuago bat bilatzen du, lur eta ondare komunalen merkantilizazioan, herri komunitateen militarizazioan zein bereziki lehen sektorean diharduten langile migratu eta arrazializatuen pobretze eta prekarizazioaren bidez Hegoalde Globalaren esplotazio eta sakeoan oinarritzen ez dena".

- Eredu autonomoa da eta krisi energetiko eta ekosozialari aurre egin diezaioke. Oroitarazi dute egungo elikadura ereduak sortzen duela garraioaren laurdena.

- "Genero ikuspegia eta begirada dekoloniala txertatzen ditu".

- "Bizitza zentroan jartzen du eta izaki bizidun guztiontzat bizitza hobeagoa eskeintzen du, hemen zer eta nola ekoitzi eta elikatzeko dugun moduen inguruan erabakitzeko gaitasuna handituz".

Politika publiko agroekologikoak eskatu dituzte sindikatuek

Trantsizio ekosozialaren barruan plan estrategiko bat egin beharra adierazi dute sindikatuek, "euskal elikadura-eredu bat lortzeko helburuarekin. Zentzu honetan, bat egiten dugu Etxaldek proposatzen duen “Elikadura sistema eta nekazal ekoizpen iraunkor baterako bidea” dokumentuarekin.

Nabarmendu dute tokiko administrazio publikoetan egin daitezkeela politika publikoak, zeintzuek sustatuko duten tokiko lurralde ekoizpena.

Adierazi dute ahaleginduko direla administrazioetan pleguen kontratazioetan eragiten, lehentasuna izan dezaten "euskal lurraldean finkatutako tokiko elikagaien ekoizle eta ekoizpen- eta elaborazio-proiektuek".

Baita ere eskatu dute egorari jarraipena egin behar zaiola, "elikadura-eredu nagusiak langileei ematen dizkien lan- eta bizi-baldintzak" ezagutzeko. zentzu horretan jakinarazi dutenez, "langile horietako asko migratuak eta arrazializatuak dira, eta ezkutuko ekonomiaren urraketa bereziko egoeren mende daude, Espainiako Estatuko atzerritarrei buruzko egungo legearen ondorioz".

Elika Bilbo

Bilbon elikadura burujabetza sustatzen duen ekimen kolektiboa da Elika. Aldi berean, kontsumo arduratsu eta eraldatzailea bultzatu nahi du elikaduraren alorrean, janaria ekoiztu eta saltzen duten bertako ekoizleak eta agroekologikoak zainduz. Aste honetan hainbat ekimen deszentralizatu burutzen ari dira, bakoitza talde batek antolatuta, Bilboko auzo hauetan: Deustu, Alde Zaharra, Miribila, Santutxu eta San Frantzisko.

Maiatzaren 22an 13:00ean Plaza Berrian egingo da amaierako ekitaldia. Bertan manifestu bat irakurriko dute, Bilboko era guztietako eragileek elikadura burujabetzaren alde agertuko dituena. Manifestu honek nabarmentzen ditu bertako nekazaritza sustatu beharra, jasangarritasun ekologikoarekin konpromisoa, lurraldearen eta kulturaren defentsa, komertzializazio bide laburrak sustatu beharra eta ekonomia sozial eraldatzailea indartzea.


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Agroekologia
2024-07-24 | ARGIA
Udako Azoka Ekologikoak abian dira, Araba, Bizkaia eta Gipuzkoako hamalau herritan

Nekazaritza eta Elikadura Ekologikoaren Kontseilutik herritarrak animatu dituzte azoketan erostera eta ekoizleak gertutik ezagutzera. Uztailaren 29an Zigoitian izango dira, eta abuztuaren 23an, Zarautzen. Urriaren 27an amaituko dute udako denboraldia, Villabonan.


2024-07-23 | Danbolin
80.000 porru landare atera ziren igandean Amillubitik inguruko ekoizleen baserrietara

Sektoreko beharrak hainbat eragilerekin identifikatu ostean, lurrak ezagutu eta martxan jartzeko aitzakia tarteko erronka zehatz bati ekin zion Amillubik: baratzezainentzat porru landare ekologikoa bertan ekoiztea. Igandean hogei lagun baino gehiago bildu ziren, Amillubiko talde... [+]


2024-07-12 | Estitxu Eizagirre
Amillubi proiektua hasia da konponketa lanak, landaketak eta formazio saioak egiten

Zestoako Iraeta auzoan, Urola ibaiaren meandroan daude Amilibia baserria eta bere lurrak. Horiek modu kolektiboan erosteko dirua biltzen ari da Biolur laborantza ekologikoaren aldeko elkartea. 2025 bukaerarako dute hitzartua azken ordainketa, baina erosketa fasean egon arren,... [+]


Traktoreen protestak hasi zirela bost hilabete
Zerekin egiten dugu amets? Elikagaien merkatu globalizatuan bira egiteaz harago

Bost hilabete bete dira otsailaren 6an traktoreen mobilizazioak hasi zirenetik. Mirene Begiristainek eta Isabel Alvarezek ekofeminismoaren betaurrekoak jantzita aztertu dituzte mobilizazio hauek eta fokutik kanpo geratu diren laborariak eta aldarrikapenak ekarri dituzte lehen... [+]


2024-05-31 | Estitxu Eizagirre
Amillubi proiektuak lehen helburua gainditu du, herritar eta eragileengandik 180.000 euro batuta

Zestoako Amilibia baserria eta bere lurrak eskuratzea eta bertan elikadura burujabetzari loturiko laborantza proiektu agroekologikoak martxan jartzea; horixe du helburu Biolur elkarteak. Horretarako, besteak beste, abenduan ekin zion interneteko diru bilketa kanpainari eta... [+]


2024-05-28 | Estitxu Eizagirre
Amillubi proiektuaren interneteko diru bilketa azken astean sartu da

Zestoako Amilibia baserria eta bere lurrak eskuratzeko eta bertan elikadura burujabetzari loturiko Amillubi proiektu kolektiboa martxan jartzeko apustua egina du Biolur elkarteak: "Herritarrek elikagaiak eta nekazariek lurrak bermatuta izatea izango litzateke mugimendu... [+]


2024-05-15 | Estitxu Eizagirre
Zer ikasi Kubako laborantza eta elikadura sistema (ezinbestean) agroekologikotik?

Amets Ladislao Kuban egon berri da bertako laborantza eredua eta elikadura sistema ezagutzen. Sobiet Batasuna (SESB) erori zenean eta jasaten duen mundu mailako blokeoa dela-eta, pestizida eta ongarri kimikorik gabe geratu zen Karibeko irla, eta kimiko horien ondorioz, lur oso... [+]


Borrokak eta liburuak

Konturatu orduko apirila joan da, bere intentsitate eta kolore guztiekin. Egun beroak, epelak eta hotzak utzi dizkigu. Ostadarra eta izotza. Euri jasak eta bero sapa. Jaio berri diren arkume apurrak belardian dabiltzan bitartean, labanak eten egin du bizitza eman duten hiru... [+]


2024-05-13 | Estitxu Eizagirre
Lurra Taupaka festa
Amillubi martxan da

Laborantza ekologikoa sustatzen duen Biolur elkarteak Amillubi proiektua abiatu du, Gipuzkoan toki estrategikoan kokatua dagoen Amilibia baserria eta bere bederatzi hektarea lurrak kolektibizatzeko. Maiatzaren 11n festa egin dute Amillubin: herritarrek proiektua bertan arnastu... [+]


2024-05-08 | Estitxu Eizagirre
Amillubiren festa maiatzaren 11n
Lurra taupaka hasiko da

Urola ibaiaren meandroan, Zestoako Iraeta auzoan daude Amilibia baserria eta bere lur emankorrak: 5 hektarea baso eta 4 hektarea laborantza lur. Laborantza ekologikoa sustatzen duen Biolur elkarteak baserria eta lurra kolektibizatu nahi ditu Amillubi proiektuaren bidez... [+]


2024-05-07 | ARGIA
Berangoko Otxantegi Herri Lurra hustu du Ertzaintzak, eta lagun bat atxilotu dute

Ertzaintzak hirugarren saiakera egin du asteartean Otxantegi Herri Lurrak husteko, epaileak hala aginduta. Lurrak defendatzera joan dira hamarnaka lagun, eta teilatuan, lurrean zein dorretxean erresistentzian zeuden guztiak kanporatu ditu Poliziak. Hiru lagun zauritu dira... [+]


Eguneraketa berriak daude