Patrick Larrondo, Biriatun baratzezain: “Galdea bozka paperarekin adierazten bada, bai laborantxa atxikiko da hemen”

  • Patrick Larrondo Biriatun ari da baratzezain, autopistaren eta etxebizitzen artean. Duela zazpi urte hasia, hurbileko salmenta egiten du, Hendaiako bi azokatan eta herri horretako AMAP batean. Lurraren espekulazioa da eskualde honetako nekazaritzaren arazo gogorrenetako bat, nahiz eta bertako biztanleek hurbileko eta kalitatezko produktuak eskaten dituzten.


2014ko martxoaren 31n - 00:00
Azken eguneraketa: 2015-02-26 13:37

Etxaldea presentatzen ahal daukuzu?

Baratzekiak ekoizten ditut Biriatun, negutegietan eta kanpoan. Ene lagunaren familiako etxaldea da. Sasoineko 20-25 baratzeki ekoizten ditut, 1800 m2 negutegietan eta 7000 m2 kanpoan. Zuzenki saltzen baitut eta eremu guti baitut, balore gehien emaiten duten baratzekiak ekoizten ditut: udan tomate, biper, fruitu; neguan, espinaka, bleta, aza, azalore, arbitxo, arbi goiztiarra, eta urte guzian 5-6 entselada mota. Klienteek tokiko laborantxako ekoizpenak maite dituzte bainan aniztasuna ere galdegiten dute. Mahai pollit baten osatzeko gisa ekoizten dut.

Ez zinuen baitezpada pentsatua egun batez laborari instalatuko zinela...

Ez batere. Familiako lurrak baziren eta laborantxarendako atxiki nahi ginituen. Bi gira hortarik bizi hemen. Ni Donibane Garazin ari nintzan lanean, Garazikus elkartean. Hemen bizitzeko hautua egina ginuen eta egun guziz 140 kilometra egiten nituen. Lagunak banituen baratzezaingoan instalatuak, horiekin mintzatu eta merkatuen itzulia egin ondoan, nituen eremuekin zerbaiten egiteko manera bazela ohartu nintzan. Hola hasi gira polliki. Biharko Lurraren Elkartearen bidez, elgarren laguntza atxemaiten dugu, kontseiluak.

Ingurukoekin esperientziak trukatuz aintzinatzen gira. Merkatua etxetik biziki hurbil duzu...

Bai gehienez laurden bat emaiten dut merkaturat ailegatzeko. Hendaian saltzen dut, plaiako merkatuan larunbat goizetan eta karrikakoan astezkenetan. Abantail izigarria da. Horregatik, ez dut etxetik saltzen. Hunarat hurbiltzen den jendeari erraiten diot astean bi aldiz merkatuan nizala. Hendaiako AMAPa xerbitxatzen dut ere. Bi saltze mota horiek atxiki nahi ditut, bi harreman mota dira eta biak maite ditut. Abantaila balin bada, kostan izaiteak beste nekezia badu : lurra kario da, eta xuhur. Haunditzeko nahia banu ere, neke litaike.

Duzun eremuarekin, galdeari ihardesten ahal dakozu?

Orai hasten niz esperantxa hartzen. Badu 7 urte instalatua nizala. Gibeltasun pixka bat badut, lurra hobekiago eramaiten dut, badakit zer gauza martxarazi nahi dutan, zertan ez nizan emendatuko. Aniztasun hortan entseatzen niz egin ahala hautu emaitea, merkatu eta AMAPak segurtatzeko. Instalatu bezain fite, Hendaiako kantinaren galdea ukan nuen. Beldur nintzan, eza eman nuen. Orain ere, errefusatzen dut, hainbeste baita eta ez niz kapable dena hornitzeko. Hor ageri da tokiko ekoizpenen galdea badela hurbileko kantinetan.

Biologikoan izaitea hautatu duzu hatsarretik; merkatuak hala galdegiten duelako?

Merkatuak hala galdegiten baitu. Diferentzia markatzeko, hemen beste bi laborari baitira. Eta ere, pozoinik ez bainuen ez erabili, ez atxiki nahi etxean. Haurrak baditut, familia, ez nuen holako produkturik nahi. Ikusi dut ere posible zela gabe aritzea. Merkatuan izanez, astean bi aldiz biltzen ditut baratzekiak eta hobe nuen ezarri gabe aritzea hatsarretik eta alde hori baloratzea.

Zure etxaldea ikusten delarik, zinez etxez inguratua da. Kohabitazioa nola pasatzen da?

Untsa. Ez dut batere problemarik auzoekin. Ez niz etxez inguratua senditzen. Baionarat joan niz, beste baratzezain batzuren etxerat eta hor ikusi dut heiek zinez etxez inguratuak direla. Egia barnekaldetik so egin eta etxez inguratua iduri dutala. Egia ere batzutan pixka bat bakarrik senditzen nizala baratzean. Horregatik inportanta da BLE-n edo sindikatuan izaitea, laguntzen du bere burua ez bakarrik senditzeko.

Lurraren problematika bizia da hemen. Lurrak hain kario saltzen ikusteak min egiten dauzu?

Bai min egiten du bainan usatzen gira eta hori pena da. Min egiten du ikustea jendea ez dela ohartzen lurraren inportantziaz. Hemen lurra ez da gehiago lan tresna baizik eta eskupean atxikitzen den kapitala.

Bada esperantza bide horren bihurtzeko ala laborantxa galdua da hemen bezalako eremuetan?

Ez dakit. Batzutan pentsatzen dut “agian orai ohartuko dira; herriek lurrak proposatuko dizkiete gazteeri instalatzeko”. Eta batzutan diot: “Ene bidea segituko dut eta ageriko zer gertatuko den; lan tresna ene haurreri uztea entseatuko niz eta segituko dute ala ez”.

Azken bi urteak dorpeak izan dira baratzezainendako. Nola atera zira?

Azken bi urteak zinez zailak izan dira. Negu luzeak, euri ainitz, hotza... Ez dira sasoin errexak bainan aintzina segitzea entseatzen gira. Saskiak hartzen dituzten jendeek egoea konprenitzen dute, holakoetan saskiak ttipitzen edo gelditzen ditut. Merkatua aldiz segitzen dut, dituztan gauzekin, hutsegin dutan produkzio bat beste batekin salbatzea entseatzen niz.

Ikusten da baratzeki galdea badela hemen, laborarien instalatzeko manera balitaike: hiri inguruetan laborantxak etorkizuna baluke?

Herriek erainkuntzan hola segitzen badute, ez niz baikor izanen. Aldiz herriko etxeetan lurraren inportantziaz eta jendeari tokiko eta kalitatezko janaria eskaini behar zaiela ohartzen badira, berdin geroa ona izaiten ahal da. Galdea klienten edo kantinetako burrasoetatik heldu bada eta bozka paperrarekin adierazten balin bada, bai laborarantxa atxikitzen ahalko da bere eremuetan.


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Laborantza
2024-12-16 | Jon Torner Zabala
Euskal Sagardoa
Ipar eta hego, mendeetako tradizioa txapel beraren pean

Euskal Sagardoa Jatorri Deiturak erronka ezarria dio bere buruari: Euskal Herri osoko sagar eta sagardogileak biltzea. “Sagardoaren kultura lurralde osoan dago, eta lurralde osoan mantendu dira sagardotarako sagarrak”, esan digu Unai Agirrek, sor-markaren... [+]


2024-12-16 | Garazi Zabaleta
Ozaetako (barrundia) sagar zuku ekoizpena
8.000 sagar zuku litro ekoitziak, 900 biztanleko herrian

“Aterako dut sagar zuku bat?”. Galdera horrekin hasi da Barrundiako Ekonomatoko kide Koldo Lopez Borobia, Susana Lopez de Ullibarri eta Santi Txintxurretarekin izandako elkarrizketa. Sagar zukuaren bueltan eta sagarrondoz inguratutako lorategian elkartu gara. Hau ez... [+]


2024-12-13 | Euskal Irratiak
Ardien mihi urdinaren eritasunaren ondorioei elkartasunez ihardetsi nahi die ELBk

ELB sindikatuak ardien mihi urdinaren eritasuna pairatu dutenendako elkartasunera deitzen du. Abendu hastapenean,departamenduko 650 ardi etxalde hunkiak izan dira. Kasu zenbaitetan, hamarka ardi galdu dituzte hazleek, bereziki marroak. Etxalde batzuek erraterako marroen %80... [+]


Idorrak dira munduko lurren %40, eta lehortze bidea egin dute lurren %75ek

Bide honetatik jarraituta, mende amaierarako, 5.000 milioi pertsona baino gehiago biziko dira lur idorretan. Arazo humanitario, ekonomiko eta sozial ugari eragingo lituzke horrek.


2024-11-08 | Euskal Irratiak
Iñaki Berhokoirigoin
“Oraingo munduan, iruditzen zaigu kontsumitzailea ere ez dela irabazle”

Ostegun arratsean abiatu da Lurrama, Bidarteko Estian egin den mahai-inguru batekin. Bertan, Korsika eta Euskal Herriaren bilakaera instituzionala jorratu dute. Besteak beste, Peio Dufau diputatua eta Jean René Etxegarai, Euskal Hirigune Elkargoko lehendakaria, bertan... [+]


Karine Jacquemart (Lurramako aurtengo gomita berezia)
“Egungo elikadura- eta nekazaritza-sistemek ez gaituzte autonomo bihurtzen”

Laborantza iraunkor eta herrikoiaren hitzordua den Lurrama azokan izanen da Karine Jacquemart, Frantziako Foodwatch elkarteko zuzendaria. Elikadura-eskubidea herritar orori bermatzeko helburuari tiraka, hainbat ekintza bideratzen dabiltza –herritar mobilizazioak, agintari... [+]


2024-10-25 | Filipe Lascaray
Jaunttoak, lurra eta herritarrak

Kanboko bi hautetsi nagusiak (auzapeza eta lehen axuanta) errabiatuak dira. Hiru herritarren kontra plainta ekarri dute, Marieneako pentzearen alde protestatzeagatik.  Bigarren aldia da enetzat, goizeko 06:00etan, ohetik ateratzen gaituztela (bizilagunarekin), hamar bat... [+]


2024-10-09 | Onintza Enbeita
Xabier Arriaga, 'Txiplas'. Baserritarra
“Gipuzkoako ENBA-k eta EHNE-k nekazaritza eredu bera defendatzeak asko esaten du”

Emakume bat ikusi zuen Xabier Arriagak Gernikako kafetegi batean kafesnea esne gaingabetuarekin eta gurinezko opil batekin hartzen. Orduan konturatu zen nolako kontraesanetara ohitu nahi gaituen sistema kapitalistak.


2024-10-07 | Garazi Zabaleta
Sareko
Bertako elikagai ekologikoak identifikatzeko bilatzailea

EAEko ekoizpen ekologikoaren kontseilua da ENEEK-Ekolurra, eta zertifikazioaz gain, eredu ekologikoaren aldeko sustapen lana ere egiten du elkarteak. “Gaur egun, argi ikusten dugu etorkizuneko eredua dela ekoizpen ekologikoa, eta badagoela honi buruzko informazioa emateko... [+]


Marieneko lurren aldeko hiru atxilotuak aske utzi dituzte, baina otsailean epaituko dituzte

 Apirilean Kanboko Herriko Etxean sartu eta han egindako protestekin lotuta hiru lapurtar atxilotu ditu asteazkenean Frantziako Poliziak. Aske geratu badira ere, otsailean epaituko dituzte. Herriko Etxearen babesarekin, Bouygues enpresak duen etxebizitza eraikuntza... [+]


2024-10-02 | ARGIA
Bi lagun atxilotu dituzte Itsasun eta Uztaritzen, Marieniako lurren aldeko protesten harira

Filipe Laskarai eta Benjamin Charron atxilotu dituzte jendarmeek asteazken goizean, apirilean Kanboko Herriko Etxean sartu eta han egindako protestekin lotuta. Marieniako lurrekin ez espekulatzea eskatu zuten laborari eta ekintzaileek ekintza hartan.


2024-09-23 | ARGIA
‘Sareko’ bilatzailea martxan, EAEko produktu ekologikoak non eskuratu jakiteko

Ekolurrak irailaren 23a, Europar Batasuneko Nekazaritza Ekologikoaren Eguna, aprobetxatu du tresna berria aurkezteko. Elikagai ekologikoak kontsumitzeko erraztasunak eman nahi dizkie herritarrei, Sareko bilatzailearekin: Araba, Bizkaia eta Gipuzkoako ekoizle ekologikoen 269... [+]


Trenetik salto egin nahi

Hemen gatoz, atzera ere, hausnarra berritzera. Edo behintzat saiatzera. Edo horrekin amestera. Ez dakit, ordea, berritik zer izango dugun; izan ere, antza, munduak lehengo lepotik burua jarraitzen du. Barkatu okerra: gizakiok jarraitzen dugu lehengo lepotik.


2024-09-23 | Jakoba Errekondo
Sagardoaren kurkubitatik plastikora

Plastikoan bilduta saltzen dizkigute zuritutako sagarra, mandarina, ahuakatea eta abar. Eta ez gaitu lotsagorritzen.


Eguneraketa berriak daude