Biharko Lurraren Elkarteak biodibertsitatearen hilabetea antolatuko du Ipar Euskal Herrian. “Biodibertsitatea erein dezagun Akitanian” programaren 20. urteurrena ospatzeko, hainbat kolektibok udazkenean antolatuko dituzten ekitaldien parte da ekimena.
Orain Erein goiburupean, hainbat hitzaldi, topaketa eta tailer egingo dira urrian. Helburua “ereiten den biodibertsitatea” bultzatzea eta haren inguruan kontzientzia eta ezagutza zabaltzea da. Dendetan saltzen diren haziak ereitearen aurrean, laborantza mota honek nekazari bakoitzak bere lurretan landatu dituen laboreetatik datozen haziak erabiltzea proposatzen du.
Elkarteak urriaren 4tik aurrera antolatuko ditu ekintzak. Ate irekietan, etxaldeetara bisitak egingo dituzte, baita laborariekin zine-eztabaidak eta etxeko haziekin jarduten duten nekazari eta elkarteekin topaketak ere. Tekniko egunak izenekoetan, berriz, ALEKA hazi egileen elkartera bisita egingo dute eta hainbat laboreren haziak hautatzen ikasteko tailerrak ere eskainiko dituzte.
Urriaren 16an, Orain Erein eguna egingo da Izuran. Bio laborarien merkatua egongo da ikusgai, eta haien lekukotasunak entzuteko aukera ere izango da. Haurrentzako txokoa eta animazioak eskainiko dira, eta piknik bat antolatuko da etxeko taloak dastatzeko. Ekintza gehienetan izenik eman gabe hartu daiteke parte, sarrera librea izango baita. Informazio gehiagorako, Biharko Lurraren Elkartearen webgunea kontsultatu edo +336 34 99 39 15 zenbakira dei daiteke.
Egun, Ipar Euskal Herrian 100 etxalde inguruk baino ez dute “ereiten den biodibertsitatearekin” lan egiten. Izan ere, Biharko Lurraren Elkarteko kideen hitzetan, komertzioetan multinazionalek saltzen dituzten haziak landatzea errazagoa da hautaketa prozesua egitea baino: batetik, merkatuko haziak produktiboagoak direlako, eta masan ekoitzi daitezkeelako; bestetik, beren ezaugarri genetikoek komertzializazio sailaren irizpideei (neurriak, homogeneitatea…) hobeto erantzuten dietelako, eta errentagarriagoak direlako.
Halere, “elikadura burujabetzarantz” jotzeko bidea eta tokian tokiko biodibertsitatea babesteko modua etxean ekoitzitako haziak erabiltzean datzala dio elkarteak. “Hazi herrikoiek” laborariei autonomia ematen dietela argudiatu dute, bai ekonomikoki (ez dituztelako haziak urtero erosi behar), bai kontserbatzeko moduan ere. Bestalde, erabakietan askatasun osoa eskaintzen die nekazariei hazi hauek erabiltzeak, “beren barietateen irizpideak” aukeratzeko eskumena dutelako.
Laborari bakoitzak bere landareak nolakoak izango diren aukeratuz gero, espezieen artean dibertsitate genetikoa egotea bultzatzen da. Hain zuzen, barietate ezberdinak izatea da hazi mota hauen ezaugarri eta abantaila nagusia: landareak klima larrialdiagatik etengabe aldatzen ari den ingurunera egokitzea ahalbidetzen du, produktu kimikorik erabili gabe, eta ingurune hori kutsatzea ekidinez. Era berean, etorkizuneko erronkei aurre egiteko laborantza mota dela ere nabarmendu izan da, haziek egokitzeko duten ahalmenagatik, gero eta jende gehiago elikatzeko bide direlako.
Euskal Sagardoa Jatorri Deiturak erronka ezarria dio bere buruari: Euskal Herri osoko sagar eta sagardogileak biltzea. “Sagardoaren kultura lurralde osoan dago, eta lurralde osoan mantendu dira sagardotarako sagarrak”, esan digu Unai Agirrek, sor-markaren... [+]
“Aterako dut sagar zuku bat?”. Galdera horrekin hasi da Barrundiako Ekonomatoko kide Koldo Lopez Borobia, Susana Lopez de Ullibarri eta Santi Txintxurretarekin izandako elkarrizketa. Sagar zukuaren bueltan eta sagarrondoz inguratutako lorategian elkartu gara. Hau ez... [+]
ELB sindikatuak ardien mihi urdinaren eritasuna pairatu dutenendako elkartasunera deitzen du. Abendu hastapenean,departamenduko 650 ardi etxalde hunkiak izan dira. Kasu zenbaitetan, hamarka ardi galdu dituzte hazleek, bereziki marroak. Etxalde batzuek erraterako marroen %80... [+]
Bide honetatik jarraituta, mende amaierarako, 5.000 milioi pertsona baino gehiago biziko dira lur idorretan. Arazo humanitario, ekonomiko eta sozial ugari eragingo lituzke horrek.
Ostegun arratsean abiatu da Lurrama, Bidarteko Estian egin den mahai-inguru batekin. Bertan, Korsika eta Euskal Herriaren bilakaera instituzionala jorratu dute. Besteak beste, Peio Dufau diputatua eta Jean René Etxegarai, Euskal Hirigune Elkargoko lehendakaria, bertan... [+]
Laborantza iraunkor eta herrikoiaren hitzordua den Lurrama azokan izanen da Karine Jacquemart, Frantziako Foodwatch elkarteko zuzendaria. Elikadura-eskubidea herritar orori bermatzeko helburuari tiraka, hainbat ekintza bideratzen dabiltza –herritar mobilizazioak, agintari... [+]
Kanboko bi hautetsi nagusiak (auzapeza eta lehen axuanta) errabiatuak dira. Hiru herritarren kontra plainta ekarri dute, Marieneako pentzearen alde protestatzeagatik. Bigarren aldia da enetzat, goizeko 06:00etan, ohetik ateratzen gaituztela (bizilagunarekin), hamar bat... [+]
Emakume bat ikusi zuen Xabier Arriagak Gernikako kafetegi batean kafesnea esne gaingabetuarekin eta gurinezko opil batekin hartzen. Orduan konturatu zen nolako kontraesanetara ohitu nahi gaituen sistema kapitalistak.
EAEko ekoizpen ekologikoaren kontseilua da ENEEK-Ekolurra, eta zertifikazioaz gain, eredu ekologikoaren aldeko sustapen lana ere egiten du elkarteak. “Gaur egun, argi ikusten dugu etorkizuneko eredua dela ekoizpen ekologikoa, eta badagoela honi buruzko informazioa emateko... [+]
Apirilean Kanboko Herriko Etxean sartu eta han egindako protestekin lotuta hiru lapurtar atxilotu ditu asteazkenean Frantziako Poliziak. Aske geratu badira ere, otsailean epaituko dituzte. Herriko Etxearen babesarekin, Bouygues enpresak duen etxebizitza eraikuntza... [+]
Filipe Laskarai eta Benjamin Charron atxilotu dituzte jendarmeek asteazken goizean, apirilean Kanboko Herriko Etxean sartu eta han egindako protestekin lotuta. Marieniako lurrekin ez espekulatzea eskatu zuten laborari eta ekintzaileek ekintza hartan.
Ekolurrak irailaren 23a, Europar Batasuneko Nekazaritza Ekologikoaren Eguna, aprobetxatu du tresna berria aurkezteko. Elikagai ekologikoak kontsumitzeko erraztasunak eman nahi dizkie herritarrei, Sareko bilatzailearekin: Araba, Bizkaia eta Gipuzkoako ekoizle ekologikoen 269... [+]
Hemen gatoz, atzera ere, hausnarra berritzera. Edo behintzat saiatzera. Edo horrekin amestera. Ez dakit, ordea, berritik zer izango dugun; izan ere, antza, munduak lehengo lepotik burua jarraitzen du. Barkatu okerra: gizakiok jarraitzen dugu lehengo lepotik.
Plastikoan bilduta saltzen dizkigute zuritutako sagarra, mandarina, ahuakatea eta abar. Eta ez gaitu lotsagorritzen.