Ateak ireki berri ditu Bermeon Gu Zu Bio dendak, otsailaren 17an egin baitzuten inaugurazio ekitaldia. Edurne Zulueta Aranguena da proiektuaren bultzatzailea, eta berak azaldu bezala, garbiketako produktuei lotutako kontsumoari buelta bat eman nahi izan dio egitasmoarekin. “Plastikozko ontziak nagusi dira garbiketa produktuetan, eta kimiko askokoak izaten dira gehienak”, dio.
Ontziratu gabeko produktuak eskaintzen ditu Zuluetak dendan, eta ahal den neurrian, hurbilean ekoitzitakoak eta ekologikoak. Etxea garbitzekoak, arroparako, norbere garbiketarako nahiz aire-freskagarriak.
Bizitza osoa eman du Zuluetak ile-apaintzaile lanean, eta hor piztu zitzaion lehenengoz haien jardunean ohikoak ziren produktuen gaineko kezka: “Beti saiatzen nintzen ahalik eta produktu jasangarrienak erabiltzen, eta banuen interesa mundu horretan”. Gaixotasun bat medio mugikortasun arazoak suertatu zitzaizkionean pentsatu zuen bere bizitzan aldaketa egitea eta kontsumo jasangarria bultzatzeko egitasmoa martxan jartzea: “Garbiketako produktuen kontsumoa asko murriztu genezake, berez ez baita hainbeste produktu behar etxea garbitzeko”.
Bigarrenik, plastikoaren gehiegizko eta alferrikako erabileran jarri du fokua bermeotarrak: “Berrerabiltzeko ontziak ditugu dendan, eta produktu gehienak ontziratu gabekoak dira”. Hirugarrenik, garbiketa produktuen jatorrian eta ezaugarrietan jarri du arreta proiektua bultzatzerakoan, eta erraza ez bada ere, ahal den neurrian, hurbileko ekoizleen produktuak eskaintzen ditu dendan: “Otxandion kremak ekoizten dituen proiektu batekin harremanetan nago, adibidez”. Bestalde, dendako produktu guztiak ekologikoak dira. “Kimiko gutxiagoko garbikariak ditugu, normalean, ohiko produktuek, kaka asko baitaramete”.
Garbikarien kontsumoan orokorrean kontzientzia gutxi sumatzen du oraindik Zuluetak, osagai naturaletan baino, bestelako ezaugarriei garrantzi handiagoa ematen zaielako: “Xanpu batek apar gutxi ateratzen badu, edo garbiketa produktu batek lore usain ikaragarria ez badu… kostatu egiten zaigu horiek erabiltzea. Buelta eman beharra diogu horri guztiari”. Dena dela, pixkanaka bada ere, gero eta arreta gehiago jartzen zaiola uste du, horren adierazle da jendearengandik jasotzen ari den erantzun positiboa: “Jende asko ari da dendara etortzen, zer dagoen ikustera, galdetzera… eta salmentak ere ongi doaz”.
Ibilbide laburra du proiektuak oraindik, eta pixkanaka joanen da ideia berriak martxan jartzen. Zuluetaren asmoa da dendako eskaintzaz gain tailer eta ikastaro txikiak antolatzea: “Bikarbonatoarekin eta ozpinarekin ia dena garbitu daiteke, bada, joanen gara ikasten tailertxo horietan”.
Urteak daramatza Cederna Garalur landa garapenerako elkarteak elikaduraren eta lehen sektorearen inguruko lanketa egiten Nafarroako Mendialdean. Elikadura osasuntsurako eta kontsumo jasangarriago baterako bidea egitea da asmoa, eta bide luze horretan, egitasmo berria gauzatu du:... [+]
Oiartzunen nekazaritza bultzatzeko eta elikadura burujabetzarako bidean pausoak emateko sortu zen Lurbizi egitasmoa, 2016 urte inguruan. “Herritar talde batek denbora zeraman herrian nekazaritzaren eta lehen sektorearen egoera kaxkarraz hausnartzen”, adierazi du Ibon... [+]
Sarako Nicolas Chretien dago Hiru Xilo baratzegintza proiektuaren atzean. Urtarrilean hasi zen baratzea lantzen, eta martxoaren hasieran ekin zion ekoitzitako produktuak merkaturatzeari. “Banuen formazioa baratzegintzan, baina orain arte honekin zerikusirik ez zuten... [+]
Arabako Bionekazaritza elkartearen eta Euskadiko Hazien Sarearen arteko lankidetzatik sortu zen duela urte pare bat Agroekoop kolektiboa. “Arabako agroekologiaren bueltako elkarteak lotzeko eta indartzeko, eta sinergiak sustatzeko asmoz sortu genuen”, adierazi du... [+]
Lehen begi kolpean, ohiko artaldea dirudi argazkikoak, ezta? Bada, ez… ardi horiek suhiltzaile ere badira eta. Nafarroako Zunbeltz Nekazaritzako Test Guneak zerbitzu berria eta berritzailea jarri du martxan Lizarraldean: Arsue, edo artalde suhiltzaile estentsiboa... [+]
Urteak daramatzate Atxondoko Biezko baserrian bizitzen eta lanean Aner Garitaonandiak eta Oihane Lekunberrik. “Kaletarrak ginen gu, nik enpresa eta turismo ikasketak egin nituen, baina mundu hori ez zitzaidan gustatzen…”, azaldu du ekoizleak. Lekunberrik,... [+]
2009an sortu zen Ja(ki)tea elkartea zenbait jatetxe, sukaldari eta gastronomia kritikariren arteko elkarlanetik. “Hasiera hartan, Gipuzkoako 14 bat jatetxe elkartu ginen, baina pixkanaka hazten joan da proiektua, eta gaur egun 37 gara”, azaldu du Xabier Zabaletak,... [+]
Eladi Balerdi erlezainaren eta Jose Manuel Atxaga erleen zale sutsuaren arteko elkarlanetik egitasmo berritzailea sortu da duela gutxi. "Arnastu erlauntzaren airea" eta "Erleen sauna" jarduerak proposatu dituzte, konbentzituta baitaude onuragarri direla... [+]
Elkea proiektuan produktu asko eta desberdinak ekoizten ditu David Ruiz de Galarreta Azpilikueta ekoizle amezkoarrak. Olibondoekin hasi zen, baina fruta arbolek, lekaleek eta zekaleek ere beren tokia egin dute proiektuan urteotan. Eta, orain, jarduera berri bat gehitu die... [+]
Duela hamabi urte pasatxo ezagutu zuten elkar Izaskun Urbaneta Ocejok eta Ainara Baguer Gonzalezek, ingurumen hezkuntzako programa batean lanean ari zirela. Garaian, lurretik hurbilago egoteko gogoa zuten biek, teoriatik praktikara pasa eta proiektu bat martxan jartzekoa... [+]
Zergatik doa mundu guztia Iruñera erosketak egitera, gure eskualdean elikagai asko ekoizten bada? Zergatik da hain zaila bailara hauetako produktuak bailara hauetako dendetan topatzea?”, galdera horiei eta beste zenbaiti tiraka hasi ziren lanean Zangoza aldean duela... [+]
Urteak dira Nafarroan eta beste zenbait tokitan hazien liburutegi proiektuak martxan dituztela. Hazien liburutegiak, liburuen liburutegietan. Euskal Herriko Hazien Sareak antolatutako hitzaldi batean izan zuen egitasmo horien berri Ane Leturia Delfrade Antzuolako liburuzainak,... [+]
Hamar urte baino gehiago daramatza martxan Arabako Nekazariak Eskolan proiektuak, Hazi fundazioak zenbait ekoizlerekin elkarlanean bultzatzen duena. Haur eta gaztetxoak nekazal mundutik geroz eta deskonektatuago bizi diren garaiotan, inoiz baino beharrezkoagoa da elkar... [+]
Artzibarko Urdirotz herrian, Nafarroako Pirinioetan, proiektu berri batek zabaldu ditu ateak otsailaren 24an. "Azoka-Denda" deitu diote Txabi Bados Ruizek eta Rita Perandrés Martínezek haien etxe azpian ireki duten dendatxoari. Azokoop mikrokooperatibaren... [+]
Amazigh gazteek sortutako elkartea da Agharas, eta urteak daramatza kulturartekotasuna lantzen Barakaldo inguruan. Duela lau bat urtetik, kalean bizi diren gazteei astean hirutan afariak ematen dizkiete, eta harrera pisu bat ere badute martxan, aldi baterako erabiltzeko... [+]