Burlatan duten sukaldean hamabi jaki prestatzen dituzte astero eta bost jasotze puntutan uzten dute. Ondalaneko bazkideek leku horietako giltza badute eta nahi dutenean pasatu daitezke janari ontzien bila. Etxekoak dira bazkideak: ez da kuotarik ez permanentziarik ordaindu behar. Mikrokooperatiba honetako langileekin aurrez aurre biltzea da bazkide egiteko lehen baldintza: elkarri izena eta aurpegia jartzea, lan egiteko modua ezagutzea eta batzarretan denen artean erabakitzea aurrera begira zer egingo duten.
2020ko urrian sortu zen Ondalan mikrokooperatiba, nahiz eta luze aritu ziren lehenagotik proiektua lantzen. Burujabetzaren alde lan egiten duen eragile moduan izendatzen dute beren burua. Sorrera honetan praktikan egiten dutena, janari prestatua eskaintzea da. “Aurrera begira ikusiko da zer forma hartzen joango den, bazkideak dira erabakitzen dutenak, asanbladatan” azaldu digute langileek. Horren adibide modura, elkarrizketa bukatu ostean baratzea lantzera joango dira, bazkideek hala erabaki baitzuten azken asanbladan: “Unx herrian kezka handiena despopulazioa da eta baratzea sortu dugu; bertan bi lanpostu sortzea da asmoa, herriko gazteei soldata duin batekin bertan lan egin eta bizitzeko aukera emateko”. Oraintxe lantzen hasi diren baratzeak aurrera begira emango ditu bere fruituak eta bitartean, Nafarroako Ekoalde elkartearekin egiten dute lan, honek eskuratzen baitizkie bertako ekoizle txikien sasoiko produktu ekologikoak.
Ondalanek Burlatan du sukaldea eta astero prestatzen dituzten 12 plater ezberdinak jasotzeko bost puntu ditute: Burlatan, Zizurren, Tafallan, Unxen eta Uxuen. Dagoeneko 70 bazkide dira etxean otordu horiek gozatzen dituztenak eta Ondalaneko langileentzat bazkideak etxeko dira. Jakin nahi nola zabaltzen dieten bazkide berriei atea?
Ondalanekoek azaldu dute nola egiten duten herritarrek haiekin harremana: “Gure berri izateko modu asko daude: sare sozialen bidez, Internetez, komunikabideen bidez…”. Ondalan-kide izan nahi duenak izena ematen du internetez, “baina bazkidetza indarrean jartzeko zuzenean gurekin elkartu behar dira: garrantzia handia ematen diogu elkar ezagutzeari, proiektua ongi azaltzeari, lekua ikusteari…”.
Tresna digitalen eta teknologia baliatzearen alde daude, baina “humanitateari” eutsita. Su txikian lantzen dituzte bazkideen arteko harremanak eta horrela doaz proiektua aberasten: “Garrantzia handia ematen diogu harreman pertsonalak lantzeari eta gure arteko sinergiak sortzeari; ez soilik langile-kooperatibisten artean, baita bazkideen artean ere. Adibidez, argindarra Goienerrekin daukagu eta mugikorrak Izarkomekin eta proiektu horiek ere ezagutarazten dizkiegu gure bazkideei.
Guztia egiten da tratu pertsonalaren bidez eta konfiantzaren bidez”. Konfiantzaren adierazle, bazkide guztiek dute jasotzen puntuen eta sukaldearen giltza.
Bazkide bakoitza ezagutzen dute banaka. Nolakoa da Ondalaneko bazkidea? “Bitxia da, ireki aurretik espero genuen kooperatiba denborarik gabeko jende gaztearentzat izango zela, baina bazkideak adina errealitate ezberdin daukagu. Bada jende gaztea, badira familiak, badira agureak, badira bakarrik bizi diren pertsonak... Bakoitzak ditu bere ezaugarriak eta bere beharrak”.
Jateak elkartzen gaitu
Ostegunero 10:00ak baino lehen egiten dute eskaera bazkideek, ea Ondalanek prestatuko dituen 12 jaki horietatik zein eta zenbat hartu nahi dituzten. Astero aldatzen dira 12 plater hauek eta etxe bakoitzak bere ohitura eta gustuen arabera aukeratzen du, baita trebezien arabera ere: “Lekaleak goxo prestatzen dituenak agian barazkiak eta zerealak eskatzen ditu, beste batzuek alderantziz...”. Eskaera egiteko unean bertan ordaintzen dute internetez, txartelarekin. Eta hurrengo ostegunetik aurrera jaso dezake bakoitzak bere eskaera, ondoen datorkion egun eta orduan, bere giltzarekin banatze puntura joanda.
Bazkide izateko ez da kuota edo permanentziarik jarri behar. Baina egiten den eskaera gutxienez 24 eurokoa izan behar da: “Bada astero eskatzen duen jendea, edo bi astez behin eskatzen duena, baina eskaera egiten duenak gutxieneko hori egin behar du”.
Eskaera egiteko bide nagusia interneta den arren, teknologia berriekin moldatzen ez den jendearekin beste era batera moldatzen dira: batzuk egoitzara joaten zaizkie eta bertan egiten dute eskaera eta beste batzuek telefonoz deituta: “Horretarako elkartzen gara bazkideekin, bakoitzaren beharrak ezagutzeko eta haien moduetara moldatzeko”.
Urtaro bakoitzean batzar bat egiten dute, urtean lau guztira: “Bazkideen eskura daude balantze eta kontu ekonomiko guztiak. Batzar horietan aurkezten ditugu eta hitz egiten dugu ea asanblada zer moduz dagoen, ea bazkideek ideia berririk duten... kooperatibari buruz hitz egiten da eta guztion artean erabakitzen da aurrera begirako lan-ildoa”.
FITXA
Zer egiten du: Burujabetzaren alde ari den eragilea. Janari prestatuak.
Noiz sortua: 2020ko urrian.
Egoitza: Burlatan.
Bazkideak: Bi langile-bazkide, bi langile egun erdiz eta 70 bazkide.
Harremanetarako: 722 856 471 / 722 856 432 ondalankoop@gmail.com / info@ondalankoop.eus
Erabat militantzian bizi ziren garai batean; lan ordaindua eta militantzia denborak bereizi zituzten ondoren beren egunerokoan; eta ama egin zirenean... beren lanbidea sortzeari ekin zioten, ordura arte militantziaz landu izan zuten feminismoa lan ordutan egin ahal izateko. Zer... [+]
Manu Robles-Arangiz Fundazioak sustatu duen Alda proiektuak egoitza ireki berri du Baionan, maiatzaren 30ean. Usaiazko eragile sozialak eta elkarteak ez direla klase herrikoiarengana iristen ikusita, AEBetako Community organizing antolaketa metodoa ezartzea du asmo, jendarte... [+]
Azken lau urte hauetan kooperatibagintzari buruzko hausnarketak landu dituzte Mitxelena tailerreko langileek. Kooperatiba sortu zutenei eta haien etxekoei eskertza egin zieten eta haiengandik “egina jaso” duten lan eredu hau baloratzeko eta kontzientzia hartzeko hiru... [+]
Irudikatzen al dugu herri bat, saskia hartuta erosketetara ateratzean, eskutan hartutako guztia bertakoa bagenu, etiketari begiratu beharrik izan gabe, edo saltzaileari galdezka ibili gabe? Herri osoa ez, baina plaza bada horrelakoa Azpeitian. Baserritarren azoka erdian... [+]
Garagardo artisau berexiak dastatzea bogan dago. Etxe bakoitzaren goren mailako kalitatezko hori, hain justu. Eta baten matizak eta bestearen lurrinak komentatzea. Planetaren zein izkinatatik ekarriak dira horiek guztiak, ordea? Bogak horri begiratzen dio, “bertako”... [+]
Pertsonaren ongizatean lagungarri izatea bilatzen du IDo photography-k lantzen duen argazkigintza terapeutiko eta pedagogikoak: “Ez da psikologo edo terapeuta batek eman dezakeen laguntza, nik irudia erabiltzen dut pertsonen ongizatea bilatzeko, bai arlo profesionalean edo... [+]
Izarkomeko webgunean mezu hau irakurri dugu larrialdi telefono zenbakiaren ondoan: “Kontutan izan, larrialdiko telefonoaren beste aldean, lan orduz kanpo artatuko zaituen langile bat dagoela, beraz, jai egun edo desordutan SMSa bidali aurretik, zuk zeuk hausnartu benetan... [+]
Lan dinamiketan, harreman eta gatazken lanketetan adituak diren ekonomia sozialeko hiru eragile elkartu ditugu Leitzaranen, indarrean datorren errekaren ertzean: Harago Aholkularitzako Aran Erasun Urtzelaieta, Farapiko Araitz Rodríguez Gutierrez eta Gabriela Errenteria... [+]
Hilekoaren erregistroa eginez hasi ziren, eta taldean kudeatutako ginekologia bizipen horietatik abiatuta sortu zuten 2018an Ara!Gorputz elkartea. Emakumeek* beren ziklo hormonalak behatuz jakintza kolektiboa lantzea eta zabaltzea dute helburu, gorputzen burujabetza... [+]
Telefono mugikorretarako aplikazioak egiten dituen Skura interkooperazioan aritu da hasieratik. Izan ere, bi pertsonak osatutakoa zen sorreran, eta aplikazio mugikorrak garatzeko behar dira beste zerbitzu batzuk ere, adibidez, zerbitzaria. "Zerbitzu horiek guk ere egin... [+]
"Guretzat balio handiena duena da badakigula bakoitzaren premiak eta egoerak kontuan hartzen eta horietara moldatzen". Hiru lagunen artean jarri zuten martxan Hiru Damatxo, eta laguntasun horretatik, naturala egin zitzaien konfiantzan oinarritutako funtzionamendua,... [+]
Bira produkzioko kideak "bizigarritasunaz" eta "bizitza zentroan jartzeaz" mintzo dira, baina asebetetzea lan barruan bilatzen dute, ez lanetik kanpoko zereginetan. Lana eta hobbya uztartzea da horretarako gakoa: "Gustatzen zaiguna egiten dugu, eta hori... [+]
Aholkuk izenari men eginez, proiektuei asesoramendua ematen die, zenbaki kontutan. Proiektuetan eguneroko lanari eusteak buruhausteak ekartzen ditu, eta "kontabilitate fiskala" moduko hitzek beldurra ere ematen dute... Aholkukoak saiatzen dira proiektuen sorreran... [+]
Haragok aholkularitza eta bidelaguntzak egiten ditu pertsona, elkarte eta enpresentzat. "Guretzat ez da aukera bat gugan praktikan lantzen ez dugun zerbait besteekin lantzea" azaldu dute. Beren bizipenetatik ondorioztatu dute, lanean ospatzeari lekua emateak garrantzia... [+]
Lakari kooperatiba elikagai denda bat baino gehiago da: elikadura-arloan zein ekintzailetza sozialean aholkularitza zerbitzua eta ekitaldietarako mokaduak ere eskaintzen ditu. Elikadura burujabetza du helburu, baina lantokian beste burujabetzak ere lantzen ari dira hasieratik:... [+]