Ekologikoan dabiltzan ekoizleen eta transformatzaileen kopuruak berriz ere gora egin du Nafarroan 2021 urtean, baita ekologikoaren ziurtagiria duen hektarea kopuruak ere, Nafarroako Nekazal Produkzio Ekologikoak jakinarazi duenez. Nafarroako nekazal lurren %7k dauka ziurtagiri hori, baina Europar Batasunak gomendatzen duen %25etik oso behera dago oraindik.
Nafarroan 62.043 hektarea daude ekazaritza eta abeltzaintza ekologikora bideratuak, eta 764 operadorek 2.500 elikagai sortzen dituzte 35 sektoretan, "ekologikoa" ziurtagiriarekin. Nafarroako Nekazal Produkzio Ekologikoaren Kontseiluaren (NNPEK) azken txostenean ageri dira datuok.
Mirian Otxotorena NNPEK-ko presidenteak aurkeztu du txostena ostegun honetan, Itziar Gomez Nafarroako Gobernuko Landa Garapen eta Ingurumen sailburuarekin, Natalia Bellostas INTIAko gerentearekin eta David Ruiz NNPEK Kontseiluko kidearekin batera. Nabarmendu dute Nafarroako sektore ekologikoak hazten jarraitzen duela, bai azalera aldetik eta baita ekoizle, tranformatzaile eta inportatzaile aldetik ere.
Hala, 2021ean operadoreen kopuruak %6,9 egin du gora eta ekologikoan lantzen diren hektareak %2,6 gehiago dira. Gaur egun Nafarroako nekazal lurren %7k dauka ekologikoaren ziurtagiria. Hala ere, Europako Batzordearen Baserritik Mahaira estrategiaren arabera, kopuru horrek gutxienez %25ekoa behar luke 2030 urterako, oraingoaren laukoitza alegia: "Egin beharreko bidea luzea da eta denbora, urria", azaldu dute erakunde horretatik.
Beste datu bat ere eman dute, hala ere: nafar bakoitzak urtean 39,6 kg elikagai ekologiko kontsumitzen du, Espainiako Estatuko batez bestekoaren oso gainetik dago hori: "Honek aukera ematen digu nekazari, abeltzain eta laborantza sektoreko enpresek ekoizpen ekologikoarekin bat egin dezaten".
12.000 menu ekologiko egunero
Azoka ekologikoen eta esku artean dituzten proiektuen berri ere eman dute erakundeetako ordezkariek prentsaurrekoan; arbendola ekologikoak ekoizteko edo abeltzaintza ekologikoaren bidez belaunaldi-aldaketa faltari erantzuteko, besteak beste.
Jantoki kolektiboekin egiten ari diren lana nabarmendu dute, bestalde. Hala, dagoeneko elikagai ekologikoekin egunero 12.000 menu ematen dituzte Nafarroako 55 ikastetxetan, eta arlo horretan Nafarroa "erreferentziazko lurralde" bihurtu dela ziurtatu dute.
Hamahiru sukaldari edo ekoizle saritu ditu “euskal gastronomia tradizionala” sustatzen duen Gipuzkoako elkarteak, VI. edizio honetan. Sariekin nabarmendu nahi izan dute bertako ekoizleekin elkarlanean egindako gastronomia jasangarria.
Ez da ezusteko handirik izan Europako hauteskundeetan, eskuin muturrak gora egin duen bitartean, berdeek orain arteko emaitzarik txarrenetakoak izan dituzte. Zentzu horretan, geroz eta gehiago nabarituko dugu trantsizio ekosozialari lotutako erabakietan ebidentzia zientifikoek... [+]
Gaur egungo ezker mugimenduaren zati handi batek, intuitiboki bada ere, eskala txikiko nekazaritza aldarrikatzen du zalantza askorik izan gabe. Hala ere, txikitasunaren aldarrikapen horrek baditu bere kontraesanak: tamaina txikiko ustiategi batek, definizioz, ezingo du elikagai... [+]
Txikitan kaian arrantzatu ohi genituen ‘pantxito’ gehienak ziurrenik bisiguak izango ziren, baina nekez ikusten genituen bisigu handiak. Izatekotan, jatetxe ezagunetan izango zen, arraindegietako bisigu gehienak kanpotik ekarriak ziren bitartean. Egun, kostaldeko... [+]
Nekazaritzaz eta abeltzaintzaz askotan entzuten da lanbide "oso lotua" dela, jai egunik edo oporrik ez dela existitzen. Ipar Euskal Herriko Onetik eta Etxaldia gasnategiek, Berria eta Aldudeko Esne Kooperatibekin elkarlanean, laborariei bakantzak bermatzeko egitasmoa... [+]
Bost hilabete bete dira otsailaren 6an traktoreen mobilizazioak hasi zirenetik. Mirene Begiristainek eta Isabel Alvarezek ekofeminismoaren betaurrekoak jantzita aztertu dituzte mobilizazio hauek eta fokutik kanpo geratu diren laborariak eta aldarrikapenak ekarri dituzte lehen... [+]
Titulu handia iruditzen zaio “nekazari”. Bera “mahastizain” omen. Baina, izan, da nekazari mahastizaina. Eta da, izan, emakume nekazari mahastizaina. Eta mahatsaren orpotik mama goxoa nola, halaxe aletu ditu Ana Iriarte Bañezek lanbidearen... ez... [+]
Astebete pasatxo eman dut artaldeaz hausnarrean. Lehenago ere eskaini izan dizkiot tarteak artalde kontzeptuari ematen zaion erabilerari, baina orain dela astebete izandako elkarrizketak berritu du hari buruzko hausnarra eta paper honetara ekarri nau.
Bergaran Elikadura Mahaia martxan dute eta bertatik hainbat ekintza ari dira aurrera eramaten herriko azoka indartzeko eta baserritarren erreleboa lantzeko. Elikadura Mahaiko kide dira Jon Ruiz de Egino baratzezaina, Eskubaratz proiektuko kidea. Eta Aitziber Plazaola dendaria,... [+]
Zeraingo Aranburu baserriko jabeak atxilotu dituzte langile eskubideen aurkako delituengatik. Idiazabal gazta egiteko hainbat langile kontraturik gabe zeuzkaten eta zazpi eguneko lan jardunaldiak egin behar izaten zituzten. Hori guztia 300 edo 400 euroren truke.
Sarako Nicolas Chretien dago Hiru Xilo baratzegintza proiektuaren atzean. Urtarrilean hasi zen baratzea lantzen, eta martxoaren hasieran ekin zion ekoitzitako produktuak merkaturatzeari. “Banuen formazioa baratzegintzan, baina orain arte honekin zerikusirik ez zuten... [+]
In extremis heldu naiz orrialde honetara. Patuak hala erabaki du. Izan ere, orain dela bi aste erdi idatzita nuen gaurkoa, baina dokumentua gorde gabe ordenagailua itzali, eta han joan zen egindakoa. Beraz, hemen naiz, abiapuntuan eta gaia guztiz aldatuta. Zoriak halaxe... [+]
Manuela Jauregi arrantzalea da eta duela 25 urtetik hona, bere senarrarekin batera olagarroa eta eguneko arraina harrapatzen aritzen da Getarian, Manuela itsasontzian. Mattin Jauregirekin mintzatu da ontzi barrutik, eta azken urteetan sumatu dituen aldaketak azaldu ditu.
Esnatze horretan hainbat kausa elkartzen dira, eta lurraldean sakabanatuta dauden herrien erresistentzia-ahalmenak bete-betean erantzuten die. Joan den larunbatean, aldarrikapen horien inguruan manifestazio jendetsua egin zen Gasteizen. Kalean frogatu zen berriro posible dela... [+]
Euskal Herriko Laborantza Ganbarako koordinatzailea mintzatu da Egonarria saioan. Laborantzako eredu talkaz hitz egitean eta traktoreak kalera atera direnean, beti aipatzen da ditxosozko erderazko "PAC"-a, hau da, Europako Nekazaritza Politika Bateratua. Europako... [+]