Eskaintza zabalak eginen du aurtengo Nafarroako Azoka Ekologikoak Noaingo Zentzumenen Parkean. Hitzaldiak, tailerrak, haurrendako aktibitateak, emanaldiak, gune gastronomikoa eta nekazaritza eta abeltzaintza ekologikoaz aritzen diren nafar produktoreak ezagutzeko aukera izanen da.
CPAEN/NNPEK-ek antolatutako Nafarroako VII Azoka Ekologikoa berriz ere Noaingo Zentzumenen Parkean ospatuko da. Naturaz inguratutako 25.000 metro koadroko ingurune apropos honetan, 30 ekoizle baino gehiago dituen merkatuaz gain, nekazaritza eta abeltzaintza ekologikoaz, gune ekogastronomikoaz, arraza autoktonoen abeltzaintza-erakusketaz, emanaldiez, tailerrez, zozketez eta haurrentzako guneaz gozatzeko aukera izanen da. Azoka “zero zabor” ekitaldia izanen da eta trantsizio agroekologikoaren inguruan informatu eta hausnartzeko aukera emango du, antolatzaileek gaur jakitera eman dutenez.
Nafarroako elikagai ekologikoen azoka honetan, gainera, ongi pasatzeko, nekazaritza ekologikoaren inguruan ikasteko edo elikadura sistemei buruz hausnartzeko jarduera ezberdinak egonen dira.
Nafarroako VII Azoka Ekologikoak batez ere Nafarroako ekoizleak eta enpresak hartzen baditu ere, beste autonomia erkidegoetako eta Frantziako ekoizleak ezagutzeko aukera ere izanen da. Horrela, Nafarroako ardo, gazta, garagardo, barazki, olio, ezti, arrautza, haragi, kontserba, ogi, pasta, esne edo gozagarri ekologikoei beste produktu batzuk batuko zaizkie, hala nola frutak, laranja-zukuak, txahal eta txerri-kontserbak, haziak edo kosmetikoak.
Azokak, parkeko erdialdean kokatuko den merkatuaz gain, haurrentzako gune bat, gune gastronomiko bat eta hausnartzeko parada eskainiko duen hitzaldietarako eta tailerretarako guneak izanen ditu.
Nafarroako VII Azoka Ekologikoa trantsizio agroekologikoari eskainiko dio edizio hau. Mirian Otxotorena CPAEN/NNPEKko lehendakariak esan du “premiazkoa" dela nekazaritzako elikagaien "egungo sistemaren gainean jardutea, elikagai justu, iraunkor eta osasungarriak ekoizteko eta eskuratzeko”. Antolatzaileen hitzetan "une erabakigarria da hau" eta, horregatik, lurraldeko hainbat esperientziak parte hartuko duten mahai-inguru bat antolatu da. Bertan, parte-hartzaileek mahai gainean jarriko dute zein urrats ematen ari diren eta etorkizunean norantz jo beharko den. Nafarroako nekazaritza- azaleraren %7 ekologikoan ziurtatuta dago. Europako Batzordearen "Baserritik Mahaira" estrategiaren arabera, zifra hori %25era iritsi behar da 2030ean: 8 urte besterik ez dira geratzen. "Nafarroa aurrera doa, baina egin beharreko bidea luzea da oraindik, eta horretarako dugun denbora-tartea laburra da", dio CPAEN/NNPEK elkarteak.
Mahai-ingurua larunbat goizean egingo da, 11:00etatik 13:00etara, eta Mirian Otxotorena CPAEN/NNPEKeko lehendakariak gidatuko du. Parte-hartzaileak hurrengoak izanen dira: Ester Montero (Arrea elkarte agroekologikoa), Arrate Corres (Subbética Ecológica); Thomas Erguy (Biharko Lurraren Elkarteko koordinatzailea), eta Hazialdeko elkarteko (nekazaritza estentsiboen elkartea) ordezkari bat.
Horrez gain, Itziar Gomez Landa Garapen kontseilariak azokara joateko deia egin du, eta adierazi du departamentuak apustu handia egin duela ekoizpen ekologikoa bultzatzeko: “Nafarroako Nekazaritzako Elikagaien Merkaturatzeari buruzko Bide Laburren Foru Legeak beharrezko txosten guztiak ditu gobernu-bileran onartzeko. Elikagaien merkaturatzea zuzenean arautu eta sustatuko du nekazaritza-ustiategien titularren eta azken kontsumitzaileen artean. Lege honen bidez, tamaina txikiko nekazaritza-ustiategiei lagunduko diegu, eta haien bideragarritasuna hobetuko dugu, lehiakorragoak izan daitezen”.
Egitarau oparoa, ostegunetik igandera
Hitzordu horrez gain, irailaren 15ean, osteguna, “Zure platerean hasten da mundua” dokumentala proiektatuko da Nafarroako Filmotekan. Ondoren, dokumentalaren zuzendariarekin solasaldia egingo da. Gune gastronomikoa Geltokik kudeatuko du, eta bertan, elikagai eta edari ekologikoak eskaintzeaz gain, dastaketak ere eginen dira. Haurrentzako gunean tailerrak, ipuin-kontalariak, jolasak, puzgarria eta tiobibo ekologikoa egonen dira. Gainera, abeltzaintza ekologikoaren erakusketa ikusteko eta musika-emanaldiak gozatzeko aukera ere egonen da.
Ostiralean irekiko ditu bere ateak azokak, arratsaldeko 17:00etatik 20:00etara. Larunbatean, 11:00etatik 14:30era eta 17:00etatik 20:00etara, eta gune gastronomikoa 11:00etatik 21:00etara. Igandean, berriz, 11:00etatik 14:30era.
Zero zabor azoka
Nabarmentzekoa da, halaber, azoka zero hondakineko ekitaldia izango dela. Sortutako hondakinak minimizatzeko, berrerabiltzeko eta birziklatzea bermatzeko moduan diseinatu, antolatu eta garatu den ekitaldia da. Ahalik eta hondakin gutxien sortzen duen ekitaldi bat, eta, gainera, elikagaiak alferrik ez galtzeko neurriak hartzen dituena.
Nafarroako ekoizpen ekologikoa ezagutzeko beharrezko ekitaldia
Azoka ekoizleen eta kontsumitzaileen arteko topaketa izanen da. Baina azokara joaten direnek, erosi, dastatu edo jarduerez gozatzeaz gain, hedatze-prozesuan dagoen sektore bat ezagutzeko aukera izanen dute, Nafarroan 800 operadore baino gehiago eta 2.500 elikagai ziurtatu baino gehiago dituena. Izan ere, aurtengo lehenengo sei hilabetetan 108 operadore berri gehitu dira ekoizpen ekologikoan. Gauza bera gertatzen da kontsumoarekin, gero eta pertsona gehiagok eskatzen baitituzte elikagai osasuntsuak, kimikorik gabeak eta modu iraunkorrean ekoitziak.
Itsason (Gipuzkoa) elkarren ondoan dauden bi baserri dira Urteaga eta Urkulegi, duela zenbait urte elkartu eta proiektu bateratua martxan jarri zutenak. “Bi baserriak elkartu eta ekoizpen proiektua abiatu genuen, eta 2011tik dedikazio osoarekin ari naiz honetan”,... [+]
EAEko ekoizpen ekologikoaren kontseilua da ENEEK-Ekolurra, eta zertifikazioaz gain, eredu ekologikoaren aldeko sustapen lana ere egiten du elkarteak. “Gaur egun, argi ikusten dugu etorkizuneko eredua dela ekoizpen ekologikoa, eta badagoela honi buruzko informazioa emateko... [+]
Ekolurrak irailaren 23a, Europar Batasuneko Nekazaritza Ekologikoaren Eguna, aprobetxatu du tresna berria aurkezteko. Elikagai ekologikoak kontsumitzeko erraztasunak eman nahi dizkie herritarrei, Sareko bilatzailearekin: Araba, Bizkaia eta Gipuzkoako ekoizle ekologikoen 269... [+]
Haziak nola egin azaltzen duen jakintza praktikoa eta hazietan datzan ikuspegi politikoa. Biak uztartu dituzte Haziak liburuan Miguel Arribas Kelo-k eta Marc Badal-ek. Hamaika auzi baitaude jokoan hazi bakoitzean: biodibertsitatea vs estandarizazioa, autonomia vs menpekotasun... [+]
Sarako Nicolas Chretien dago Hiru Xilo baratzegintza proiektuaren atzean. Urtarrilean hasi zen baratzea lantzen, eta martxoaren hasieran ekin zion ekoitzitako produktuak merkaturatzeari. “Banuen formazioa baratzegintzan, baina orain arte honekin zerikusirik ez zuten... [+]
Nafarroako sektore ekologikoa egonkor mantendu da azken urtean eta nekazaritza ekoizpena %5 handitu da. Nafarroako Nekazal Produkzio Ekologikoaren Kontseiluak erronka du 2030. urterako: lurren %25 ekologikoa izatea. "Bide horretan ari gara lanean, ahalik eta nekazari eta... [+]
Gorantz egiten ari da nekazaritza ekologikoko eredua Araba, Bizkaia eta Gipuzkoan, Ekolurra Kontseiluak baieztatu duenez, baina Europako Itun Berdeak 2030erako helburutzat duen %25etik urrun dago oraindik.
2011n abiatu zuten Lekorneko Garroko Etxaldean laborantza biologikoko proiektua: “Lurrak Herriko Etxearenak ziren, eta bertako eta Herri Elkargoko hautetsiek sortu zuten proiektua”, azaldu du Argitxu Ithourria kideak. Laborantza biologikoa bultzatzeko helburuz abiatu... [+]
Nekazaritza eta abeltzaintza “errotik” aldatzeko trantsizio agroekologikoaren aldeko elkarretaratzea eginen dute, hilaren 16an, Gipuzkoako Foru Aldundiaren egoitzaren aurrean.
Miriam eta Igone Saldias ahizpek baserriari eta familiako proiektuari eusteko apustua egin dute. Berrobiko Soronea baserrian barazkiak ekoizten dituzte eredu ekologikoan, eta Tolosako Soronea dendan saltzen, modu zuzenean.
EHU buru duen ikerlan batek Osakidetzan bertako elikagai jasangarriak erabiltzeko beharrezko diren hamairu erronka eta 30 ekintza plan zehaztu ditu. “Elikagaien Erosketa Jasangarrirako Estrategia Osakidetzako Ospitaleetan, Euskal Osasun sisteman elikadura sistema... [+]
Gipuzkoako kostaldean, Urola ibaiaren meandroan daude Amillubi baserria eta bere lurrak (toponimoaren arabera “Amilibia”). Udalerriz Zestoa da eta Iraeta auzoan dago naturaren paradisu txiki hau. Aurten 30 urte bete dituen nekazaritza ekologikoaren aldeko Biolur... [+]
Krisi klimatikoaren inpaktu negatiboak hain agerikoak diren honetan, zeharka soilik kezkatzen gaituzte. Indar korrelazio bat dago, zeinak, behetik gorako proiektu agroekologikoak tentsio konstantean mantentzen dituen, eta “greenwashing”-aren bitartez, elikagai... [+]
Gipuzkoako Biolur elkarteak iaz aurkeztu zuen Duina ikerketa proiektuaren txostena. Baratzegintza ekologikoko esperientzia desberdinen diagnostikoa egin zuten bertan, hainbat alor kontuan hartuta: ekonomikoa, ingurumenekoa, bizi baldintzena, zaintzena eta beste. Denbora eta datu... [+]
Noaingo Zentzumenen parkean egingo da. Nafarroako elikagai ekologikoen merkatu handiena da; gune gastronomikoa, jarduerak, haurrentzako gunea eta gehiago eskainiko dute.