'Nafarroako Intxaurra' marka kolektibo berriak Lizarraldeako, Erdialdeko eta Goi Erriberako zortzi ekoizle biltzen ditu. Kanpaina honetan 200 bat tona intxaur merkaturatuko dituzte, Nafarroan ekoizten den intxaur kopuruaren %46 inguru.
Nafarroak 307 hektarea intxaurrondo inguru ditu, zeintzuek 424 tona intxaur ematen dituzten, autokontsumorako uzta eta merkaturatzen den kopurua batuta. Nafarroako Intxaurra marka kolektiboak –Reyno Gourmet zigiluan sartu dena– "gure lurrari oso lotuta dagoen produktu bati aitorpen estrategikoa dakarkio", Landa Garapen eta Ingurumeneko kontseilari Jose Mari Aierdik azaldu duenez.
Bestalde, INTIA sozietateko ordezkari Natalia Bellostasek adierazi du marka kolektiboetan bildutako produktuak nabarmentzen direla, besteak beste, "ekoizpen mugatuagatik, egiazkotasunagatik, urtarokotasunagatik eta kontsumitzaileek asko estimatzen dituztelako". Nafarroarentzat "gastronomia- eta elikagai-ondarea dira", gaineratu du.
Bi urteko prozesua
'Nafarroako Intxaurra' sortzeko prozesua 2022ko apirilean hasi zuten Nafarroako Gobernuak, INTIA sozietate publikoak eta intxaur ekoizleek. Markak intxaur lehorra babesten du, bai oskolarekin, baita eratorritako produktuen kasuan ere, izan intxaur zuritua, garrapinatuak, intxaurretan oinarritutako edariak, intxaur estaliak edota fruitu hori duten pastelak eta beste.
Markaren sustatzaileek azaldu dutenez, "Nafarroa osoan intxaurrondo bakartuak dauden arren, 1990eko hamarkadan laborea modu profesionalean garatzen hasi zen Iruñeko hegoaldeko eskualdeetan, zereal eta mahastiez gain, dibertsifikazio gisa". Ekoizpen-eremu geografikoak Nafarroa osoa hartzen duen arren, Lizarraldean, Erdialdean eta Goi Erriberan ekoizten da intxaur gehien. Abiatzear den kanpainan zortzi ekoizlek hartuko dute parte: Nuez de Arizala (Aritzala), Aitacayo (Artaxoa), José Antonio Chocarro (Berbintzana), Nueces Valle Arga (Faltzes), Nueces de Oteiza (Oteitza), Nueces de Navarra (Errezu), Benitoren (Sesma) eta Monte Sesma (Sesma).
Euskarari Puzka azken kanpainan 16.000 saski saldu dituzte, eta euskararen alde lan egiten duten elkarteentzat bideratuko zaie lortutako etekina.
Bi ordu edo bi ordu eta erdiz haur eta gazte andana hartzen ditu jantokiaren tarteak eskoletan. Jateko, jolasteko eta elkarbizitzeko espazio horretan jantokiko arduradunak esku hartzeko dituen mugez, jarraitzen diren irizpideez, begiraleen rolaz eta duten formazioaz arituko... [+]
Laborantza iraunkor eta herrikoiaren hitzordua den Lurrama azokan izanen da Karine Jacquemart, Frantziako Foodwatch elkarteko zuzendaria. Elikadura-eskubidea herritar orori bermatzeko helburuari tiraka, hainbat ekintza bideratzen dabiltza –herritar mobilizazioak, agintari... [+]
Hego Euskal Herrian energia berriztagarrien makroproiektuen zaparradari zenbakiak jarri dizkiogu erreportaje honetan. Datuek marrazten duten mapan, Nafarroak gori-gori jarraituko du eta Araban daude kontzentratuta EAEn enpresek egin nahi dituzten energia zentralen %75,4. Hori... [+]
Umetatik baserrian bizi izan dira Gillen eta Bittor Abrego Arlegi anaiak, Lizarraldean, Iguzkitza herrian. Familia abeltzaina izan da haiena baina baserria eta lursailak haien esku gelditu zirenean, proiektuari buelta bat ematea erabaki zuten bi anaiek: “Lur zatia eta... [+]
Zer da zuretzat sukaldea? Niretzat, suaren tokia, sua dagoen aldea. Etxearen bihotza da, lapikokoa mimoz eta maitasunez prestatzeko lekua. Gero, mahai inguruan jateko, dastatzeko, partekatzeko eta disfrutatzeko tokia. Sasoikoa jateko sukaldera sartuko gara.
EHNE Bizkaiak bultzatutako azterketaren emaitzek baieztatu dute eredu agroekologikoan ekoiztuak diren tomateek berotegi efektuko gasen isurketan, eta batez ere energia kontsumoan, inpaktu txikiagoa dutela eredu agroindustrialean ekoiztuak diren tomateekin alderatuta. Honetan,... [+]
Catering-enpresarik gabe jardun nahi duten eskolentzat bestelako eredu bat arautzea adostu zuen Eusko Legebiltzarrak 2019an. Horren ordez, catering-enpresen bidezko zerbitzua ematera derrigortzen ditu ikastetxeak Eusko Jaurlaritzak berriki argitaratu duen aginduak. Bitartean,... [+]
Aurtengo udan ez dugu gure hondartzetan marmoka gehiegirik ikusi. Baina ehunka pertsona izan dira Kantauriko postuetan artatuak, Galiziatik Euskal Herrira. Marmokak? Ez. Karabela portugaldarrak orduan? Ezta ere. Oraingoan, arrain baten eztenak izan dira ur-ertzean hankutsik... [+]
Haziak nola egin azaltzen duen jakintza praktikoa eta hazietan datzan ikuspegi politikoa. Biak uztartu dituzte Haziak liburuan Miguel Arribas Kelo-k eta Marc Badal-ek. Hamaika auzi baitaude jokoan hazi bakoitzean: biodibertsitatea vs estandarizazioa, autonomia vs menpekotasun... [+]
Liburuaren lehen aurkezpena irailaren 20an izango da, ostiralarekin, 18:30ean Azpeitiko Elikagunean. Bertan izango dira Miguel Arribas Kelo eta Marc Badal egileak, Markel Lizasoain itzultzailea, Maitane Gartziandia diseinatzailea eta Dani Blanco argazkilaria. Egileen azalpenak... [+]
Nekazaritzarekin harreman estua izan du betidanik Barazki Bizidunak proiektuko Iñaki Garcia Grijalbo Mapik. Bizitzaren paradoxak, gaur egun saltoki handi baten aparkalekua den lursailean zuten baratzea garai batean etxekoek Donostiako Intxaurrondo auzoan... [+]