Gernikako Allende Salazar eskolako jantokian tokiko produktuekin janaria prestatzeko borrokan aritu dira azken urteotan bertako guraso, baserritar eta eragileak. Lehenagotik zetorren elkarlan horretatik proiektu berri bat jaio zen konfinamendu garaian: baserritikgernikara.eus. Inguruko baserritarren produktuak online eros ditzakete kontsumitzaileek geroztik. Salmenta zuzena bultzatzeko beste bide bat jorratu nahi izan dute bultzatzaileek: “Elikadura burujabetzarako bidean herritarrei ahalik eta alternatiba gehien eskaintzea da ideia”, azaldu du Dabid Zelaia-Zugadi kideak.
“2016an hainbat ekoizle Allende Salazarko jantokia hornitzen hasi ginen eta baserritarren sare bat sortu zen. Horrek elkar ezagutza, enpatia eta konplizitatea ekarri zituen. Azkenean, guztion onerako sinergiak sortzen dira horrelako proiektuetan”, dio Zelaia-Zugadik. Elkarrekin lanean ari ziren horiek aspaldian zuten buruan salmenta zuzenerako webgunea sortzea, baina azkenean, iazko martxoan ekin zioten bideari. Konfinamendu garaian sortu zen, baina ez zen konfinamendurako sortutako tresna, denboran mantentzeko asmoz abiatu zuten.
Proiektu kolaboratiboa da Gernikakoa, erabakiak denen artean hartzen dituzte, eta elikadura burujabetza hegemonia irabazten joateko beste pieza bat bezala ulertzen dute. “Kontziente izan beharra dugu oraindik marjinalak izaten jarraitzen dugula: Euskal Herrian jaten dugunetik %10 soilik da bertan ekoitzitakoa, eta gure hozkailuko produktuek 5.000 kilometroko bidea egin dute kasu askotan”.
Hainbat ustiategitako 30 bat pertsonak hornitzen dute webguneko azoka, eta denetik aurki daiteke bertan: barazki freskoak, ogia, esnekiak, fruta, haragia, perretxikoak, marmeladak, eztia, arrain kontserbak… “Astelehenetako merkatua da, baina euskarri birtualera eramana”.
Herritarrek asteazken eguerdi arte dute eskariak egiteko tartea. Ordainketa internetez egiten da, eta ondoren elikagaiak jasotzeko bi modu dituzte: Baserritik Gernikara egitasmoaren lokalean jaso ditzakete ostegun arratsaldetan, edo etxean bertan ostiral goizetan. Erosketa jasotzera pasatzen direnek bi euro ordaintzen dituzte, eta etxean jasotzen dutenek, berriz, lau. “Saskiak prestatzeko, logistikarako nahiz webgunearen kudeaketa gastuak ordaintzeko darabilgu”, dio kideak. Pozik daude egitasmoak hilabeteotan izandako erantzunarekin, merkatu plazak betiko jendea mantentzeaz gain, online azokak ere bere bezero propioak lortu dituelako.
Nafarroako beste zenbait herritan bezala, duela lauzpabost urte hasi ziren Basaburuan gaztainondoen inguruko lanketarekin. “Bertako gaztain barietateei lotutako ikerketa abiatu zuen Nafarroako Gobernuak, eta orduan hasi zen hemengo herrietan ere gaztainaren historia... [+]
Euskal literaturaren eta kulturaren topaleku garrantzitsuenetakoa da abenduaren 5etik 8ra egingo den Durangoko Azoka, eta 59. edizio honetan ere, Bizi Baratzeak bere postua izanen du, ARGIAkoaren ondoan.
Garbiñe Larreak Kosmetikoak sendabelarrekin liburua argitaratu berri du ARGIArekin. "Egin ezazu zuk zeuk" filosofia kosmetikoen mundura ekarrita, egunerokoan behar diren produktuak egiteko liburu teoriko-praktikoa da. Eskuragarri dago azoka.argia.eus webgunean.
Naturopatiaren eta iridiologiaren mundutik iritsi zen Eztizen Agirresarobe Pineda ezkiotarra kosmetika naturalaren mundura: “Hirugarren urtea dut naturopatia eta iridiologia ikasketetan, baina lehenagotik ere egiten nituen ukenduak, kakaoak, eta antzekoak”, azaldu... [+]
Umetatik baserrian bizi izan dira Gillen eta Bittor Abrego Arlegi anaiak, Lizarraldean, Iguzkitza herrian. Familia abeltzaina izan da haiena baina baserria eta lursailak haien esku gelditu zirenean, proiektuari buelta bat ematea erabaki zuten bi anaiek: “Lur zatia eta... [+]
Lehen sektorea bultzatzeko eta indartzeko lanean dihardute Nafarroako Pirinioetan azken urteotan, eta lanketa horren baitan sortu zuten Pirinioetako Mahaia. Diagnostikoa ondu dute azken urteotan, eskualdean lehen sektoreari lotuta dituzten hutsuneak identifikatzeko, eta ondorio... [+]
EAEko ekoizpen ekologikoaren kontseilua da ENEEK-Ekolurra, eta zertifikazioaz gain, eredu ekologikoaren aldeko sustapen lana ere egiten du elkarteak. “Gaur egun, argi ikusten dugu etorkizuneko eredua dela ekoizpen ekologikoa, eta badagoela honi buruzko informazioa emateko... [+]
Urteak dira Bergaran kontsumoaz eta lehen sektoreaz lanketa zabala egiten hasi zirela. Ereindajan kooperatibaren eta Elikadura Mahaiaren sorrerak bultzada izan ziren lanketa orokor horretan. Azken urteotan, azoka plazaren inguruko hausnarketa prozesuan buru-belarri aritu dira... [+]
2014an sortu zuten Birika Permakultura proiektua Leioako lursail okupatu batean. Jurgi Uriarte Idiazabalek eta beste bi kidek jarri zuten martxan egitasmoa. “Lursail hartatik bota egin gintuzten gerora, aparkalekua egin behar zutelako, eta, etenaldi baten ondoren, bakarrik... [+]
Nekazaritzarekin harreman estua izan du betidanik Barazki Bizidunak proiektuko Iñaki Garcia Grijalbo Mapik. Bizitzaren paradoxak, gaur egun saltoki handi baten aparkalekua den lursailean zuten baratzea garai batean etxekoek Donostiako Intxaurrondo auzoan... [+]
Nafarroako Hazialdekoren, Ipar Euskal Herriko Biharko Lurraren Elkartearen (BLE) eta Gipuzkoako Biolurren arteko elkarlanetik sortu berri da HoBBea, mugaz gaindiko proiektua. “Garien bueltan bagenuen aspalditik harremana gure artean, baina, nolabait, harreman horiek... [+]
Bigarren urtez segidan hartu du Habelarte baserritarren elkarteak Leitzako festetan, Gaztetxean, afariak emateko ardura. Nafarroako Mendialdeko ekoizle agroekologikoen produktuekin osatu dute eguneroko eskaintza, eta ehunka lagun pasatu dira abuztuaren 10etik 14ra haien... [+]
Aurreko urte bukaeran Elizondoko zahar-etxearen kudeaketa publifikatzeko jauzia eman zuen Baztango Udalak, eta geroztik, haren esku gelditu da egoitzaren antolaketa. Eskualdaketa horrekin batera, elikaduraren alorrean eraldaketa sustatzea izan da udalaren erabakietako bat... [+]
Mahaño Lanathoua 2017an hasi zen aitaren lurretan arbolak landatzen, oihan baratzea lantzeko ideiarekin. “Hasieran asmoa ez zen horretatik ekonomia bat sortzea, gure buruaskitasunerako bidean pausoak ematea baizik”, gogoratu du laborariak. Baina, landaketekin... [+]