Maritxu Castillon: "Lan molde biologikoek besteeri ere aterabideak ekartzen dituzte”

  • Maritxu Castillon Eskiulan (Biarnoko herri euskalduna) ari da laborari Henri senarrarekin. Haragitarako ardiak eta Akitaniako blondak, ekologikoan. Beren mozkin guztiak zuzeneko salmentan komertzializatzen dituzte. Biharko Lurraren Elkarteko (BLE) lehendakaria da Maritxu.


2014ko martxoaren 12an - 00:00
Azken eguneraketa: 2015-02-26 13:37:33
"Normalki, gure mozkinaz bizi behar ginuke. Estatu eta Europari esker bizi gira egun. Laboraria autonomoa izan behar lizate, barnean, kanpoan, moltsan. Ene geroa ez dut ikusten PACarekin, beti segurtamenik gabe".

Zuen etxaldea presentatzen ahal daukuzu?

Gure etxaldea hiru eremutan zatitua da : Eskiulan, Oloronen eta Inhasen (Feas). Orotarat 74 hektara ditugu, 200 ardi haragitako, Tarasconaise arrazakoak, eta 40 behi Blonda. Udan ardiak Hautacam-eko mendietan ditugu, Lurda ondoan. Arditegia eta barrokia Inhasen ditugu, Henriren etxondoan, 20 bat hektarekin. Artoa eta meteila ekoizten dugu. Bazka guzia guhaurek ekoizten dugu, urtalde onetan autonomoak gira. Jaz aldiz, artoa erosi dugu, gurea ez baita ondu. Gurea ensilatu dugu, nahiz ez dugun holakorik sekula egiten. Hori zen edo alorrean utzi.

Noiz instalatua zira etxaldean?

2006an instalatu niz. Haatik lehenagotik ari nintzan lanean hemen. Henrik laborantxa biolojikorateko konbertsioa 2000an egin zuen, Celpa koperatibarekin, CTE kontratuak baitziren memento hortan. Ondorioz, Celpari saldu behar ginituen gure bio kabala guziak bainan ez dira sekula agertu. CTEren bidez, dirua hunkitzen zen biologikorat pasatzeko (guk eta heiek) bainan salmenta ez zuten sekula garatu. Hola utzi gintuzten ! Hastapenean, gure bio kabalak konbentzionalekoak bezala saltzen ginituen. 2002an Henriren laguntzen abiatu nintzan haragi saltzen. Axuriekin hasi nintzan, xahal ainitz xuxenka saltzen baitzen jadanik Xiberoan. 2006an, instalatu ondoan, behi eta xahalen saltzen hasi nintzan. Geroztik, kabala guziak xuxenka saltzen ditugu, guhaurek edo Biozkariaren [ekologikoan ari diren 12 laborariten salmenta sarea, nagusiki  kantinen hornitzaileak] bidez.

Zonbat kabale transformatzen duzue urtean?

Urtean, 20 bat xahal, bospasei behi eta 160 axuri, ttipi ta haundi, transformatzen eta saltzen ditugu xuxenka. Urtea urrentzean, 15 bat ardi transformatzen ditugu ere. Behi ta xahala haragia, freskoan saltzen dugu osoki, ez dut deus kozinatzen. Ene klientak, kostaldean, Pauen, Oloronen eta Landesetan dira. Lau AMAPekin lan egiten dut : Lucq-de-Béarn, Olorone, Monein eta Donibane Lohizune. Ostatu, epizeria eta Biozkariaren bidez ere saltzen dut haragia.

Komerzializazioa da zure lana etxaldean?

Instalatu nizalarik, bakotxaren lana zer zen aztertu dugu AFOGaren laguntzarekin. EARL batean gira. Henri laborantxaz okupatzen da eta ni paperretaz, salmentaz, bilkuretaz. Salmentak kasik denbora osoa hartzen du, untsa eginez (deitu, arradeitu, paketak egin, eraman, fakturak…).

Zuen etxaldearen zailtasunak zoin dira?

Zailtasuna da, iragan urtean bezala, arrunt bazka Guti ekoizten delarik etxaldean. Biologikoan, autonomoa ez izaiteak gastu bat badu. Gastu horren gainditzeko, sal prezioa ez da gainditzen ahal. Holakoetan dirua galtzen da. Aroarekin bizi gira eta hortan da zailtasuna. Azken urteetan kasik bi urtetarik bazkak erosten arizan gira kanpoan. Urte gogorrak jasan ditugu ere FCO [mingain urdina] eritasunarekin. Urteak behar dira artaldea berriz altxatzeko. 70 ardi galdu ginituen. Xertatzera bortxatuak izan ginen galtze horien ondotik. Ez ginuen gogo onez egin bena beldurra sartua zen gure baitan, galtzeak inportantak ziren. Behietan ere, xertoaren ondorioz haatik, 10 bat xahal eta sei behi galdu ginituen. Xahalak data beno lehenago sortzen ziren, edo ez finituak, drolezia batekin. Behi zonbaitek zezena ez zuten hartzen edo berantarekin. Xertoaren gain eman ditugu gauza horiek, geroztik ez baitira berriz gertatu. Gauza horiek kudeatzeko zailak dira. Azken urteetan ukan dugun min haundiena da eta ondorioak oraino sendi dira. Bioan, sisitima guzia untsa kudeatzea beharrezkoa da.

Bioan izaiteak abantailak baditu ere…

Henri molde hortan ari da betidanik, lur ainitz baitu. Hastapenean ez zuen zertifikazionerik, naturalki, garbiki ari nahi zuen. Jendeak hori galdegiten du. Garantia hori ekartzen diegu. Gure klientek biologikoa xekatzen dute, sustut Biarnoan, AMAPetan, baitezpadakoa zuten.

BLEko lehendakari zira, Biozkariako arduradunetarik ere. Inportanta da laborari biologikoen arteko antolaketa?

Bai izigarri. Ainitz gauza ekartzen du elkarte horietan izaiteak. Kanpoan edo artaldean zerbait gertatzen delarik, gure artean aipatzen dugu eta usu konpontzen. Laborantxa mailan, gauzen aintzinatzeko laguntzen du. Komertzial mailan ere. BLEk aspalditik lan egiten du arlo hortan. Biozkaria, BLEren bidez sortu da. Talde horietan trukaketa ainitz bada, formazionetan bezainbat.

BLEko formazionetan preseski, bio laborariak baino jende gehiago biltzen da…

Gaurregun bio lan moldeek besteeri ere aterabideak ekartzen dituzte, balio haundia dute arlo guzietan. Azken urteetan, konbertsio gutiago izan da. Egia da ez dela errex, bazkaz autonomoa izan behar da. Lur gutirekin, ez dakit desmartxa eginen ginuenez. Kanpotik erostea biziki gostatzen baita. Bena jende ainitz teknika horieri interesatzen da eta baliatzen dituzte. Bide bakarra da laborariak bizitzeko ene ustez.

Behi haragitako laguntzarendako finkatuak diren kriterio berrietaz zer diozu?

Ez dakit norat buruz ari giren. Enetako laborari guziak lagundu behar dira, ttipiena ere. Ez bagira bide hortarik ari, denak desgertuko dira hemen gaindi. Laborari ttipi guziak, egun diren bezala lagundu behar dira. Gure etxaldean, 0,8ko produktibitate heinerat ez gira heltzen, zezena ukanik ere. Biologikoan naturalki ari gira, eponja eta inseminaziorik ez da. Laguntza galduko dugu eta nekezia haundia izanen da. Holako kriterioekin, segur ez dutela hazkuntza laguntzen.

Zer ikusmolde duzu Euskal Herriko laborantxaz?

Laborari izaiteko, laborantxa maitatu behar da, kanpotik ez baigira batere lagunduak. Normalki, gure mozkinaz bizi behar ginuke. Estatu eta Europari esker bizi gira egun. Laboraria autonomoa izan behar lizate, barnean, kanpoan, moltsan. Ene geroa ez dut ikusten PACarekin, beti segurtamenik gabe. Laborariek segurtamenekin bizi behar dute. Hainbeste badira beren buruaz beste egiten dutenak: bada zerbait joaiten ez dena.

 


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Landareak
2024-08-26 | Garazi Zabaleta
Baztan
Elizondoko zahar-etxean menu osasuntsu eta jasangarrien bila

Aurreko urte bukaeran Elizondoko zahar-etxearen kudeaketa publifikatzeko jauzia eman zuen Baztango Udalak, eta geroztik, haren esku gelditu da egoitzaren antolaketa. Eskualdaketa horrekin batera, elikaduraren alorrean eraldaketa sustatzea izan da udalaren erabakietako bat... [+]


2024-08-26 | Jakoba Errekondo
Etxeko kasta

Bolada harroan da. Ondo harroan. Etxe ondoraino etorri zaizkigu bere arboladiak, ahuakatediak. Ahuakatea gero eta sukalde gehiagotan ikusiko duzu eta osasuntsua dela entzungo duzu barra-barra. Bere izenak dioen bezala, Persea americana, Ameriketatik dator, zehazki Mesoamerika... [+]


Iraileko kolore laranjak

Zer behar du momentu honetan gure gorputzak? Kontzientzia hartu, gure ongizatean denborak, atsedenak, mugimenduak eta garaiko elikadurak duten eraginaz. Gure ingurune naturalak, jakintzaz ematen dizkigu urtean zehar behar ditugun elikagaiak eta, hala, elikagai freskoak,... [+]


2024-08-12 | Estitxu Eizagirre
Baratze-oihana
Bizitzaren ederra lantzen buruaskitasunerantz

Odei Etxeberri Bimboire, Gorka Roca Torre eta beraien seme Oihan eta Miru buruaskiak dira elikaduran. Horretarako, aztertu behar izan dute gorputzak zer elikagai eta zein kopurutan behar dituen; horiek zein janaritan dauden; urtaro bakoitzean horiek denak eskuratzeko zer landu... [+]


Kamamila txarrik ez da

Gaurko artikuluari ekitera noalarik Chamaemelum nobile loretxoari larranbiloa, larramilua, amasabel-belarra edo bitxeleta deitzen diozuenak ere nire gogoan zaudete; zuetako batek idatzi baitit duela ez egun asko Instagrametik “gaur Goizueta aldean kamabillua bildu dut eta... [+]


Gregorio Ugartemendia. Pagadien egile
“Jendeak arbola aldatu eta segituan nahi du etekina, eta hori ez dago”

Tolosatik abiatu eta Bedaion gora egin, Menditxiki aldera. Batean Bedaio, bestean Zarate, Gipuzkoako eta Nafarroako muga-mugan gara. Hantxe dira helburu ditugun lursailak, Itxitua eta Erlo, garai batean lahar, pagadi gaur egun: Gregorio Ugartemendia Zubillagaren basoa duzu.


2024-07-22 | Garazi Zabaleta
Erroak landaretegia
Fruta-arbola, fruitu ttipi eta landare mintegi ekologikoa

Mahaño Lanathoua 2017an hasi zen aitaren lurretan arbolak landatzen, oihan baratzea lantzeko ideiarekin. “Hasieran asmoa ez zen horretatik ekonomia bat sortzea, gure buruaskitasunerako bidean pausoak ematea baizik”, gogoratu du laborariak. Baina, landaketekin... [+]


Euskal Herriko tigreak

Duela gutxiko kontua da. Iberiar katamotza (Lynx pardinus), mundu mailako felino espezie mehatxatuenetarikoa, “galtzeko arriskuan” egotetik “kaltebera” kategoriara igaro da IUCNren Espezie Mehatxatuen Zerrenda Gorrian. Espeziea kontserbatzeko egindako... [+]


2024-07-22 | Jakoba Errekondo
Zientoka izen

Zuhaitzen eta arbolen sarobean nabil azken urte hauetan. Larrean, abaroan eta biaoan hor nabil atera ezinik. Zuhaitzei eta arbolei aparteko begirunea diedala jabetua izango zara, tarteka behinik ARGIAren Bizi Baratzea txoko honetan ibiltzen bazara. Eta azkenaldi honetan,... [+]


2024-07-15 | Jakoba Errekondo
Porruak eta santuak

Porrusalda hemen da.


2024-07-15 | Garazi Zabaleta
Langileak ordezkatzeko zerbitzua
Laborariek ere oporretarako eskubidea izan dezaten

Nekazaritzaz eta abeltzaintzaz askotan entzuten da lanbide "oso lotua" dela, jai egunik edo oporrik ez dela existitzen. Ipar Euskal Herriko Onetik eta Etxaldia gasnategiek, Berria eta Aldudeko Esne Kooperatibekin elkarlanean, laborariei bakantzak bermatzeko egitasmoa... [+]


“Azken dantza hau” bisiguarena izan ez dadin

Txikitan kaian arrantzatu ohi genituen ‘pantxito’ gehienak ziurrenik bisiguak izango ziren, baina nekez ikusten genituen bisigu handiak. Izatekotan, jatetxe ezagunetan izango zen, arraindegietako bisigu gehienak kanpotik ekarriak ziren bitartean. Egun, kostaldeko... [+]


2024-07-08 | Jakoba Errekondo
Erein aurreko hazien bedeinkazioak

Galdera hau jaso berria dut Bizi Baratzeako postontzian: "Gaia San Joan bezperako familia afarian atera huen, Unanue sagardotegian, Azpeitian. Seguran Santa Engrazia egunean erein behar ditugun haziak bedeinkatzen dira. Erein beharreko hazi guztiak eramatea komeni al da?,... [+]


2024-07-08 | Garazi Zabaleta
Nafarroako hazien liburutegia
“Kultura, liburuetan ez ezik, esperientzia pertsonal eta komunitarioetan ere badago”

2022an Nafarroako Liburutegien Sareak martxan jarritako proiektu berezia da hazien liburutegia. Clara Flamarique Goñi da Nafarroako Gobernuaren liburutegi zerbitzuko proiektuen arduraduna, eta honela gogoratu ditu hastapenak: “Zaragozako liburutegian martxan zuten... [+]


Bustitzen ez den arranoa

Ur azaletik gertu dabiltza arrainak igerian. Zerbait uretarantz gerturatzen ari da, hegan: arrano bat dator, bere atzaparrak aurrerantz luzatuta eta zaplast! Uretan sartu da, bete betean. Arraina harrapatu ostean burua uretatik atera du arranoak, baina arrainak hondorantz egiten... [+]


Eguneraketa berriak daude