Maider Azarete: “Sanoki jateko, pozoirik gabeko produktuak proposatzen ditugu”

  • Maider Azarete baratzezaintza ekologikoan ari da Sarako “Ibarsoroa” etxaldean. Zuzeneko salmenta egiten du eta hilabete gutxi barru bigarren lanpostu bat sortuko du, bere bikote Sebastien hasiko baita berarekin.


2015eko martxoaren 09an - 06:33
Maider Azarete eta bere laguna Sebastien Sarako etxaldeko baratzean. (Argazkia: Laborari)

Noiztik instalatua zira?

Formakuntza laborantxa eskoletan segitu dut eta pixkanaka pixkanaka baratzegintzari lotu naiz. BTSa bukatuta, lau urtez, formatu naiz laborari baten etxean, Auvergnan. Banekien ofizio hori maite nuela eta familiako lurretan instalatzeko posibilitatea banuela. 2012ko urte hastapenean hasi nintzen “cotisant solidaire” gisa, lurrak nola ziren eta nola konportatzen ziren ikusteko, 2012ko urrian instalatua naiz etxalde buru gisa. BLErekin formakuntzak segitzen ditut, beti baita ikasteko.

Barazkiak ekoizten dituzu...

Urte guziko barazki aniztasuna proposatzen dut. Hastapenetik 400 m2-ko bi negutegi instalatu nituen, hemen euri asko egiten du, ene ustez beharrezko zen barazki zonbaitendako. Beste barazkiak kanpoan dira. Lekua badut errotazioneak untsa egiteko ere.

Hautatu duzu biologikoan izaitea…

Hola ikusten nuelako. Gero ta gehiago, jendearentzat biologikoak badu bere bidea egiteko. Sanoki jateko, pozoinik gabeko produktuak proposatzen ditugu. Lehen, bi laborarik zuten lur hori. Lehen partea segidan bilogikora pasa da eta bigarren partean bi urteko konbertsionea izan da. Tratamendu bilogikoak egiten ditugu. Tomatentzat “bouillie bordelaise” erabiltzen ahal dugu eta “purins” delakoak landareak azkartzeko. Ber mementoan, lan bat egiten dugu landareak ez eri izaiteko, errotazioneak errespetatuz.

Biologikoan izanez eskuz ari gira. Erregularki segitu behar da baratzea. Belarra beti ari da pusatzen, hemen lurra biziki umia baita ere. Sobera denbora uzten balin baduzu, denbora gehiago pasatzen duzu hortan. Sebastienek laguntzen nau eta binaka askoz errezago da, antolatzeko, zaintzeko, biltzeko eta saltzeko.

Nori saltzen duzu zure produkzioa?

Dena zuzenki saltzen dut. Instalatu naizelarik, produktuak ateratzeko ez nintzen beldur bainan saltzeko, bere tokia egin behar da. Azken finean aski fite egin dugu kliantela. Hasi gira “konfiantxazko kontratu” batekin, lagunekin, eta gero batetik bestera pasatu da informazioa.

Egun Senpereko talde horri 30 saski saltzen dizkiogu astero. Saskietan entsaiatzen gira bost-sei barazki gutienez ezartzea, dibersitatea proposatzea. Neurri desberdineko saskiak badira: 10, 12 eta 15 eurokoak. Bestalde, astero, 20 saski prestatzen ditugu Angeluko AMAPa batentzat eta 15 Bidarteko “Soro handia” konsumo elkartearentzat. Udan, Sarako merkatuan gira ere.

Herriko kantinarekin lan egiten duzu ere...

Bai, joan den udan, Sarako herriko kantinarekin lan egin dugu, aisialdi zentroko bazkariak prestatzen dituelakotz. Lege bat pasa da produktu bilogikoak integratzeko kantinetan bainan prezioengatik zaila da segitzeko. Berezia da, dietetiziena batek hautatzen baitu eta behar duena galdetzen du; besteeri duguna emaiten diegu. Haurrek sanoki jan dezaten nahi dute kantinetan ere. Leku batzutan gertatu diren problemekin (intoxikazio), jatekoaren inportantziaz ohartzen ari dira, bereziki haur ttipieri buruz. Produktu on eta sanoa zer den erakusi nahi diete haurrei, ez dela urez betea, pusatua, gustorik gabekoa, pozoinez betea.

Ekonomikoki untsa bizitzen zira baratzegintzaz?

Kargu pizuenak dira MSA eta, guretzat, landareen erostea. Landare gehienak eginarazten ditut Senperen, beharrik ez gira urrun. Landare sinpleenak ekoizten ditugu bakarrik, kuia adibidez. Landare pixka bat gehiago egin nahi ginuke. Ez dugu oraino dena plantan ezarria, pixkanaka ikusiko dugu nola egiten dugun.

Hemen bigarren hilabete sari baten ateratzeko posibilitatea badela ikusten dugu. Sebastien, ene lagunak, asko laguntzen nau jadanik, noiztenka kanpoan lan egiten du, baratzegintzan ere. Formakuntza berdina dugu eta badakigu elgarrekin lan egiten ahal dugula. Bere instalazio dozierra hasia du eta uda huntan instalatu nahi luke. Gure helburua da biak untsa bizitzeko behar dugun dirua ateratzea.

Geroari buruz, baikorra zira?

Baratzegintzan bada lan egiteko oraino. Lurraman, sukaldari batzuekin hitz egin genuen. Ostatuek ere tokiko ekoizpenak xekatzen dituzte gero ta gehiago. Berriki instalatu den sukaldari batekin lanean hasiko gira martxoan. Duguna hartuko du, hori zinez goxoa da. Baikorrak gira. Ikusten dugu posible dela biak baratzegintzaz bizitzea, antolatu behar da. Lanbide hortan, baratzegintza biologikoan, bada lan. Gero eta jende gehiagok barazki biologikoak galdegiten dituzte. Saran lau baratzezain gira eta ez dugu bat bestea trabatzen.

Zer mezu pasarazi nahi duzu baratzegintzan instalatu nahi duteneri?

Lehenik formatzea kontseilatuko nieke. Minimoki urte bat arituz beste baratze batean. Urte bat behar da sasoin bakotxeko lan desberdinak eta barazki motak deskubritzeko. Formakuntza hori kanpoan eginez, ohartuko dira ere zer beharko duten instalatzeko. BLErekin untsa inguratua izaiten ahal da. Lana atsegina da, nahi duzun bezala antolatzen zira.

Saran zaila da laborantxan instalatzea?

Euskal Herrian zaila da lurrak laborantxarendako atxikitzea. Saran bada laborantxa baina eraikitzen ari dira ere eta lurrak pixkanaka desagertzen dira. Instalatu naiz familiako lurrak zirelako baina ez dakit Saran instalatzeko posibilitate hori izango nuen bestela. Azken urteetan, gazteek familiako segida hartu dute, ainitz kabalekin ari dira, batzu baratzegintzan. Jendea beldur da laborari bati lurra urte guziko emaiteko, “bail” bat eginez. Prestatuko dituzte bainan zuk, hortaz bizi zirenez, segurtasun bat behar duzu, lurra gure lan tresna da eta hortako zaila da instalatzea ez baduzu lurrik.


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Elikadura burujabetza
2024-09-18 | Estitxu Eizagirre
Haziak eta etorkizuneko auziak

Haziak nola egin azaltzen duen jakintza praktikoa eta hazietan datzan ikuspegi politikoa. Biak uztartu dituzte Haziak liburuan Miguel Arribas Kelo-k eta Marc Badal-ek. Hamaika auzi baitaude jokoan hazi bakoitzean: biodibertsitatea vs estandarizazioa, autonomia vs menpekotasun... [+]


2024-09-16 | Estitxu Eizagirre
‘Haziak’ liburua irailaren 20an aurkeztuko da, Azpeitiko Elikagunean

Liburuaren lehen aurkezpena irailaren 20an izango da, ostiralarekin, 18:30ean Azpeitiko Elikagunean. Bertan izango dira Miguel Arribas Kelo eta Marc Badal egileak, Markel Lizasoain itzultzailea, Maitane Gartziandia diseinatzailea eta Dani Blanco argazkilaria. Egileen azalpenak... [+]


2024-09-16 | Garazi Zabaleta
Barazki bizidunak
Barazki ekoizpen proiektua Berrobin

Nekazaritzarekin harreman estua izan du betidanik Barazki Bizidunak proiektuko Iñaki Garcia Grijalbo Mapik. Bizitzaren paradoxak, gaur egun saltoki handi baten aparkalekua den lursailean zuten baratzea garai batean etxekoek Donostiako Intxaurrondo auzoan... [+]


Baserritarren oporrak

Baserritarrek badute oporrik? Galdetu dute eskolan. Ezezkoa erantzun dute ikasleek. Orduan, egunero lanean, baserritar izan nahiko zenukete etorkizunean? Eta inork baserritarra izan nahi ez badu, nork egingo du guretzako janaria? Airean gelditu da galdera.

Pertsonaren osasun... [+]


2024-09-08 | Garazi Zabaleta
Hobbea
Zereal ekoizleen eta okinen mugaz gaindiko harremanak sustatzen

Nafarroako Hazialdekoren, Ipar Euskal Herriko Biharko Lurraren Elkartearen (BLE) eta Gipuzkoako Biolurren arteko elkarlanetik sortu berri da HoBBea, mugaz gaindiko proiektua. “Garien bueltan bagenuen aspalditik harremana gure artean, baina, nolabait, harreman horiek... [+]


2024-09-02 | Garazi Zabaleta
Habelarte
Leitzako festetako sukaldea, baserritar agroekologikoen eskutik

Bigarren urtez segidan hartu du Habelarte baserritarren elkarteak Leitzako festetan, Gaztetxean, afariak emateko ardura. Nafarroako Mendialdeko ekoizle agroekologikoen produktuekin osatu dute eguneroko eskaintza, eta ehunka lagun pasatu dira abuztuaren 10etik 14ra haien... [+]


2024-08-26 | Garazi Zabaleta
Baztan
Elizondoko zahar-etxean menu osasuntsu eta jasangarrien bila

Aurreko urte bukaeran Elizondoko zahar-etxearen kudeaketa publifikatzeko jauzia eman zuen Baztango Udalak, eta geroztik, haren esku gelditu da egoitzaren antolaketa. Eskualdaketa horrekin batera, elikaduraren alorrean eraldaketa sustatzea izan da udalaren erabakietako bat... [+]


2024-08-12 | Estitxu Eizagirre
Baratze-oihana
Bizitzaren ederra lantzen buruaskitasunerantz

Odei Etxeberri Bimboire, Gorka Roca Torre eta beraien seme Oihan eta Miru buruaskiak dira elikaduran. Horretarako, aztertu behar izan dute gorputzak zer elikagai eta zein kopurutan behar dituen; horiek zein janaritan dauden; urtaro bakoitzean horiek denak eskuratzeko zer landu... [+]


Su artifizialak

Bitxia egiten zait oso askok su artifizialei dieten miresmena. Ikuskizunak sortzen duen itsutasun eta gorreria aukeran nonahi. Ni uxatu egiten nau giro piroteknikoak. Baina onartzea besterik ez daukat gehiengo batek horretan murgilduta bizi nahi duela; besteak beste, sistema oso... [+]


2024-07-12 | Estitxu Eizagirre
Amillubi proiektua hasia da konponketa lanak, landaketak eta formazio saioak egiten

Zestoako Iraeta auzoan, Urola ibaiaren meandroan daude Amilibia baserria eta bere lurrak. Horiek modu kolektiboan erosteko dirua biltzen ari da Biolur laborantza ekologikoaren aldeko elkartea. 2025 bukaerarako dute hitzartua azken ordainketa, baina erosketa fasean egon arren,... [+]


“Ebaki eta bota” teknika

Baso naturaletan estratu eta funtzio ezberdinak betetzen dituzten espezieak aurkitzen ditugu. Batzuek gaina hartuko dute, eta mende ugari bertan igaroko dituzte. Beste batzuek lehen urratsak emango dituzte, baso-kideengatik sakrifikatuko dira eta beraien gorpu ustelak sistemari... [+]


2024-06-19 | Estitxu Eizagirre
Nola biziberritu herriko azoka? Bergarako esperientzia

Bergaran Elikadura Mahaia martxan dute eta bertatik hainbat ekintza ari dira aurrera eramaten herriko azoka indartzeko eta baserritarren erreleboa lantzeko. Elikadura Mahaiko kide dira Jon Ruiz de Egino baratzezaina, Eskubaratz proiektuko kidea. Eta Aitziber Plazaola dendaria,... [+]


2024-06-17 | Garazi Zabaleta
Lurbizi
Lurraren bankua sortzen, nekazaritzarako oinarrizko baliabidea bermatzekoa

Oiartzunen nekazaritza bultzatzeko eta elikadura burujabetzarako bidean pausoak emateko sortu zen Lurbizi egitasmoa, 2016 urte inguruan. “Herritar talde batek denbora zeraman herrian nekazaritzaren eta lehen sektorearen egoera kaxkarraz hausnartzen”, adierazi du Ibon... [+]


Eguneraketa berriak daude