Lankidetzarako eta herrien garapenerako Bizilur elkarteak bi astean behin saioa egiten du Bilboko 97 irratian. Elikadura burujabetzaren bueltan sortzen diren proiektu alternatiboak ezagutzera ematen dituzte bertan, ikuspegi feminista eta internazionalista landuz.
Bizilur elkartearen proiektuetako bat da Bilboko 97 Irratian bi astean behin emititzen den Lur eta Murmur irratsaioa. Elikadura burujabetzari eta herri mugimenduei lotutako gaiak lantzen dituzte bertan. “2015ean egin genuen lehen emisioa, baina egitasmoaren jatorria 2013an itxi zen Tas-Tas Irratian Bizilurrek egiten zuen Lekil lum –lur ona, tzotzil eta tzeltzal hizkuntzetan– saioan dago. Hura izan zen gaur egun egiten dugunaren lehen hazia”, azaldu du Miren Saiz Alzugaray elkarteko kideak. 97 Irratirako jauziarekin batera, beste aldaketa bat etorri zen: euskaraz emititzeko apustua egin zuten, nahiz eta irratsaioan zehar zenbait elkarrizketa gazteleraz ere izaten dituzten.
Bizitza eta iraunkortasuna erdigunean jartzen du Lankidetzarako eta herrien Garapenerako Bizilur elkarteak, eta bizitzaren erdian, elikadura. Martxan dituzten lanketak ezagutzera ematea eta elikadura burujabetzaren bueltan sortzen diren alternatibez hitz egitea da irratsaioaren helburua: “Herri mugimendutik, elkarteetatik, Udaletatik eta beste hainbat esparrutatik elikadura burujabetzaren alde sortzen diren ekimenak partekatzen ditugu”. Proiektu eta egitasmo horiek eredu diren heinean, garrantzitsua da horiek zabaltzea eta ezagutaraztea, bultzatzaileen ustez.
Aurkezten dituzten ekimenen artean Euskal Herrian sortutakoak dira nagusi, baina guretik kanpo begira ere askotan jartzen dira saioko kideak. “Feminismoaren eta internazionalismoaren ildoek garrantzia handia dute Bizilurren eguneroko lanean, eta irratsaioan ere hori orekatzen eta uztartzen saiatzen gara”, dio Saizek. Azken hilabeteetako irratsaioen artean, besteak beste, Txilen azken urtean egondako borroka izan dute hizpide bertako baserritarren mugimenduko kide bat elkarrizketatuz. Azaroaren 25aren harira, berriz, La Via Campesinako eta Sindicato Labrego Galegoko kide bat izan zuten gonbidatu, abian jarri zuten kanpaina zela-eta. Sortzen diren egitasmoez gain, nekazaritzari eta elikadurari buruzko ikerketen eta mobilizazioen berri ere ematen dute Lur eta Murmur-en.
Saioa Bilboko 97 irratian bi astean behin zuzenean entzuteko aukera dago, ostegunetan, eguerdiko 15:00etan, baina Arrosa Sarean ere badago entzungai, eta bertako hainbat irratitan ere emititzen da. Urteotako ibilbidearekin eta erantzunarekin pozik daude sortzaileak, entzule kopurua neurtzea zaila izanda ere, herri mugimenduko eragile ezberdinak beraiekin harremanetan geroz eta gehiago jartzen direla sumatzen baitute.
99. saioa izan da aurtengo azkena, eta beraz, urtarrilean eginen dute ehungarrena: “Festa bat egitea pentsatzen genuen hasieran, baina beste moduren batean ospatu beharko dugu…”, dio Saizek. Edonola ere, zorionak Bizilurreko eta Lur eta Murmur-eko kideei, eta jarrai dezatela beste urte askoan lurraren murmurrei mikrofonoak jartzen.
Euskal literaturaren eta kulturaren topaleku garrantzitsuenetakoa da abenduaren 5etik 8ra egingo den Durangoko Azoka, eta 59. edizio honetan ere, Bizi Baratzeak bere postua izanen du, ARGIAkoaren ondoan.
Garbiñe Larreak Kosmetikoak sendabelarrekin liburua argitaratu berri du ARGIArekin. "Egin ezazu zuk zeuk" filosofia kosmetikoen mundura ekarrita, egunerokoan behar diren produktuak egiteko liburu teoriko-praktikoa da. Eskuragarri dago azoka.argia.eus webgunean.
Naturopatiaren eta iridiologiaren mundutik iritsi zen Eztizen Agirresarobe Pineda ezkiotarra kosmetika naturalaren mundura: “Hirugarren urtea dut naturopatia eta iridiologia ikasketetan, baina lehenagotik ere egiten nituen ukenduak, kakaoak, eta antzekoak”, azaldu... [+]
Umetatik baserrian bizi izan dira Gillen eta Bittor Abrego Arlegi anaiak, Lizarraldean, Iguzkitza herrian. Familia abeltzaina izan da haiena baina baserria eta lursailak haien esku gelditu zirenean, proiektuari buelta bat ematea erabaki zuten bi anaiek: “Lur zatia eta... [+]
Lehen sektorea bultzatzeko eta indartzeko lanean dihardute Nafarroako Pirinioetan azken urteotan, eta lanketa horren baitan sortu zuten Pirinioetako Mahaia. Diagnostikoa ondu dute azken urteotan, eskualdean lehen sektoreari lotuta dituzten hutsuneak identifikatzeko, eta ondorio... [+]
EAEko ekoizpen ekologikoaren kontseilua da ENEEK-Ekolurra, eta zertifikazioaz gain, eredu ekologikoaren aldeko sustapen lana ere egiten du elkarteak. “Gaur egun, argi ikusten dugu etorkizuneko eredua dela ekoizpen ekologikoa, eta badagoela honi buruzko informazioa emateko... [+]
Urteak dira Bergaran kontsumoaz eta lehen sektoreaz lanketa zabala egiten hasi zirela. Ereindajan kooperatibaren eta Elikadura Mahaiaren sorrerak bultzada izan ziren lanketa orokor horretan. Azken urteotan, azoka plazaren inguruko hausnarketa prozesuan buru-belarri aritu dira... [+]
2014an sortu zuten Birika Permakultura proiektua Leioako lursail okupatu batean. Jurgi Uriarte Idiazabalek eta beste bi kidek jarri zuten martxan egitasmoa. “Lursail hartatik bota egin gintuzten gerora, aparkalekua egin behar zutelako, eta, etenaldi baten ondoren, bakarrik... [+]
Nekazaritzarekin harreman estua izan du betidanik Barazki Bizidunak proiektuko Iñaki Garcia Grijalbo Mapik. Bizitzaren paradoxak, gaur egun saltoki handi baten aparkalekua den lursailean zuten baratzea garai batean etxekoek Donostiako Intxaurrondo auzoan... [+]
Nafarroako Hazialdekoren, Ipar Euskal Herriko Biharko Lurraren Elkartearen (BLE) eta Gipuzkoako Biolurren arteko elkarlanetik sortu berri da HoBBea, mugaz gaindiko proiektua. “Garien bueltan bagenuen aspalditik harremana gure artean, baina, nolabait, harreman horiek... [+]
Bigarren urtez segidan hartu du Habelarte baserritarren elkarteak Leitzako festetan, Gaztetxean, afariak emateko ardura. Nafarroako Mendialdeko ekoizle agroekologikoen produktuekin osatu dute eguneroko eskaintza, eta ehunka lagun pasatu dira abuztuaren 10etik 14ra haien... [+]
Aurreko urte bukaeran Elizondoko zahar-etxearen kudeaketa publifikatzeko jauzia eman zuen Baztango Udalak, eta geroztik, haren esku gelditu da egoitzaren antolaketa. Eskualdaketa horrekin batera, elikaduraren alorrean eraldaketa sustatzea izan da udalaren erabakietako bat... [+]
Mahaño Lanathoua 2017an hasi zen aitaren lurretan arbolak landatzen, oihan baratzea lantzeko ideiarekin. “Hasieran asmoa ez zen horretatik ekonomia bat sortzea, gure buruaskitasunerako bidean pausoak ematea baizik”, gogoratu du laborariak. Baina, landaketekin... [+]
Nekazaritzaz eta abeltzaintzaz askotan entzuten da lanbide "oso lotua" dela, jai egunik edo oporrik ez dela existitzen. Ipar Euskal Herriko Onetik eta Etxaldia gasnategiek, Berria eta Aldudeko Esne Kooperatibekin elkarlanean, laborariei bakantzak bermatzeko egitasmoa... [+]