Azaroaren 8, 9 eta 10ean iraganen da Lurrama, Miarritzeko Irati erakustazokan. Duela 14 urte Euskal Herriko Laborantza Ganbarak sortua, nekazaritza herrikoiaren erakuslehio izan nahi du. Urte guziz bezala, hiru egunez, besta giroan, Euskal Herriko iparraldeko laborantza eta elikadura izanen dira erdigunean. Etxe ekoizleen azoka, hitzaldiak, bazkari eta afariak, haurren xoko handi bat, lekuko kabale arrazen erakusketa eta beste hainbat gauza atzemanen dituzte bisitariek. Lurrama, baserri munduko jendea eta hiritarrak elkartuz, urtero 600 laguntzaileri esker antolatzen den ekitaldia da.
Klimaren erronka garrantzia handikoa gaur egun, etorkizuneko belaunaldien bizitza baldintzatzen duelako. Horregatik Lurramak Slow Food erakundearen "Klima, Bizia da" leloa bereganatu du 2019ko tematika eginez. Laborantza herrikoiak kliman, elikaduran eta osasunean dituen eragin baikorrak azaldu nahi ditugu eta argira eraman lekuan lekuko jokatuz, ikuspegi zabalago bat elikatzen dugula. Gaur egun, klima aldaketa gizartearen kezka nagusietariko bat delarik, parada dugu gai horren inguruan aditu ospetsuen errezibitzea.
Slow Food elkarteko lehendakari Piero Sardo eta IPCC klima aldaketari buruzko gobernu arteko taldeko ko-lehendakari den Valérie Masson Delmotte ikerlaria izanen dira edizio honetako gazaita eta gazama [aita-ponteko eta ama-pontekoa]. "Klima eta bioaniztasuna, gure elikadura jokoan?" izenburuarekin hitzaldi bat emanen digute, ostiralean, goizeko 11etan (itzulpena euskarara segurtatua).
Klima aldaketak eragin zuzenak ditu laborantzan, bai eta laborantza modeloek eragina klimarengan. Larunbatarekin, arratsaldeko 3 etan, Euskal Herriko bost etxaldek aurkeztuko dizkigute egunerokoan klimaren alde eramaiten dituzten lan moldeak. Salmenta zuzena, ekoizpenen aniztasuna, autonomia, lurraren lantzeko teknikak, mekanizazioaren mugatzea... Egiten direnak aintzinean emanez, inspirazio iturri izan daitezke beste etxaldeentzat. Hitzaldi hau euskaraz eta frantsesez emana izanen denetz, bi hizkuntzetan itzulpena segurtatua izanen da.
Laborantza eredua, elikadura burujabetza, klima aldaketaren erronka, publiko zabalari nahi dizkiogu gogoetakeragin. Haurrak, gazteak, biharko eta gaurko laborariak eta sukaldariak, herritarrak, eragileak, publiko bakotxarentzat dauzkagu hitzordu eta proposamenak.
Urtero eskualde bat gomitatua da Lurramarat, aurten Nafartarrak hiru egunez aintzinean emanak izanen dira. EHNE-Nafarroa eta INTIArekin eskuz esku antolatu dugu aurtengo alea. Nafarroako laborariek etxe ekoizpenak salduko dituzte azokan, kabalen gunean, zonbait behor, behi eta ardi arraza izanen dira ikusgai, ostiraleko bazkari eta afarian Nafarroako ekoizpenak sukaldatuko dira eta dantzari eta musikari Nafartarrek giroa alaituko dute. Publikoari beti gustatzen zaio merkatuan ekoizpen berrien atxemaitea eta laborarientzat aberasgarria izaiten da elkarren arteko trukaketa eta ezagutzaren hobetzea.
Lurrama besta egiteko parada izaiten da jendearentzat eta gastonomia lekua ere.Hiru egunez lekuko eta kalitatezko ekoizpenekin sukaldatuak dira ostatuetan salgai diren guziak, bai eta ere bazkari eta afari tematikoak. Arno ostatua, garagardo ostatua, kontzertuak, besta ederra da Lurrama! Zuek ere etorri Euskal Herriko laborari eta herritarren arteko topagunerat!
Egitarau osoa eta informazio gehiago www.lurrama.org webgunean.
Emakume bat ikusi zuen Xabier Arriagak Gernikako kafetegi batean kafesnea esne gaingabetuarekin eta gurinezko opil batekin hartzen. Orduan konturatu zen nolako kontraesanetara ohitu nahi gaituen sistema kapitalistak.
EAEko ekoizpen ekologikoaren kontseilua da ENEEK-Ekolurra, eta zertifikazioaz gain, eredu ekologikoaren aldeko sustapen lana ere egiten du elkarteak. “Gaur egun, argi ikusten dugu etorkizuneko eredua dela ekoizpen ekologikoa, eta badagoela honi buruzko informazioa emateko... [+]
Apirilean Kanboko Herriko Etxean sartu eta han egindako protestekin lotuta hiru lapurtar atxilotu ditu asteazkenean Frantziako Poliziak. Aske geratu badira ere, otsailean epaituko dituzte. Herriko Etxearen babesarekin, Bouygues enpresak duen etxebizitza eraikuntza... [+]
Filipe Laskarai eta Benjamin Charron atxilotu dituzte jendarmeek asteazken goizean, apirilean Kanboko Herriko Etxean sartu eta han egindako protestekin lotuta. Marieniako lurrekin ez espekulatzea eskatu zuten laborari eta ekintzaileek ekintza hartan.
Ekolurrak irailaren 23a, Europar Batasuneko Nekazaritza Ekologikoaren Eguna, aprobetxatu du tresna berria aurkezteko. Elikagai ekologikoak kontsumitzeko erraztasunak eman nahi dizkie herritarrei, Sareko bilatzailearekin: Araba, Bizkaia eta Gipuzkoako ekoizle ekologikoen 269... [+]
Hemen gatoz, atzera ere, hausnarra berritzera. Edo behintzat saiatzera. Edo horrekin amestera. Ez dakit, ordea, berritik zer izango dugun; izan ere, antza, munduak lehengo lepotik burua jarraitzen du. Barkatu okerra: gizakiok jarraitzen dugu lehengo lepotik.
Plastikoan bilduta saltzen dizkigute zuritutako sagarra, mandarina, ahuakatea eta abar. Eta ez gaitu lotsagorritzen.
Ameriketako Estatu Batuen ipar ekialdean azken urteotan maila handiko fenomeno batek eragin garrantzitsua izan du osasun publikoan, eta basa animalien osasunaren garrantzia oroitarazten du. Argitaratu berri den ikerketa baten arabera, gertaera hori eta sortu dituen ondorioak... [+]
Haziak nola egin azaltzen duen jakintza praktikoa eta hazietan datzan ikuspegi politikoa. Biak uztartu dituzte Haziak liburuan Miguel Arribas Kelo-k eta Marc Badal-ek. Hamaika auzi baitaude jokoan hazi bakoitzean: biodibertsitatea vs estandarizazioa, autonomia vs menpekotasun... [+]
Hitzordua Noaingo Zentzumenen Parkean izango da. Herritarrak eta ekoizleak elikagai ekologikoen inguruan biltzeko Nafarroako topagune handiena da azoka. Bederatzigarren edizioa da aurtengoa eta laugarren urtez jarraian Noaingo Zentzumenen Parkean egingo da.
Munduko klima gogorrenetakoa du Balutxistanek: basamortuko klimaren muturreko bero eta lehorteak, eta Arabiako itsasotik ekarritako montzoiaren eurite irregularrak, urte batzuetan eskasak eta bertzeetan uholdeak eragiteko modukoak. Hala eta guztiz ere, bertan laborantza badago,... [+]
Ez da ezusteko handirik izan Europako hauteskundeetan, eskuin muturrak gora egin duen bitartean, berdeek orain arteko emaitzarik txarrenetakoak izan dituzte. Zentzu horretan, geroz eta gehiago nabarituko dugu trantsizio ekosozialari lotutako erabakietan ebidentzia zientifikoek... [+]
Nekazaritzaz eta abeltzaintzaz askotan entzuten da lanbide "oso lotua" dela, jai egunik edo oporrik ez dela existitzen. Ipar Euskal Herriko Onetik eta Etxaldia gasnategiek, Berria eta Aldudeko Esne Kooperatibekin elkarlanean, laborariei bakantzak bermatzeko egitasmoa... [+]
Bost hilabete bete dira otsailaren 6an traktoreen mobilizazioak hasi zirenetik. Mirene Begiristainek eta Isabel Alvarezek ekofeminismoaren betaurrekoak jantzita aztertu dituzte mobilizazio hauek eta fokutik kanpo geratu diren laborariak eta aldarrikapenak ekarri dituzte lehen... [+]
Sarako Nicolas Chretien dago Hiru Xilo baratzegintza proiektuaren atzean. Urtarrilean hasi zen baratzea lantzen, eta martxoaren hasieran ekin zion ekoitzitako produktuak merkaturatzeari. “Banuen formazioa baratzegintzan, baina orain arte honekin zerikusirik ez zuten... [+]