Azaroaren 23an Euskal Herriko zazpi lurraldeetako 80 lagun inguru elkartu ziren Duzunaritzen, "100 urteko paisaian 111 pauso" izeneko egun-pasa berezirako prest. EHKOlektiboa, Biharko Lurraren Elkartea eta ARGIAk antolatu zuten elkarlanean eta paisaia, Idiartia etxaldeko lana, elikadura eta kultura uztartu zituen egunak.
Euria goian behean, baina umorea lagun elkartu zen jendea Idiartia etxaldeko ganbaran. Elkar agurtu ostean aterkipean abiatu ziren Duzunaritze herrirantz, bidean Jakoba Errekondok paisaiari buruz emandako azalpenak entzuteko geldialditxoak eginez.
Hainbat gaiek sortu zuten jakin-mina: lizarrak eta haritzak grabitate indarrari aurka egiteko duten modu ezberdinek; euskaldunek antzinan gurtzen zituzten zuhaitzak eta erromatarren kolonizazioak gurtzera eraman dituenak; "euskaldunak gosetik salbatu zituen jakia, hurra"; euskaldunentzat urdina ez den berderik ba ote den...
Salda beroa, giro goxoa
Hotz eta umel ziren gorputzentzat osagarri ederra izan zen Idiartia etxaldeko ganbaran EHKOlektiboak eta Biharko Lurraren Elkarteak zerbitzatu zuten salda beroa. Goizeko ibilbidean entzundako gaiez elkarri zirika aritu ziren kideak, eta indarrak berreskuratuta Jon Harloucheten atzetik abiatu ziren etxaldea ezagutzera.
Harridura atseginez begiratzen zion jendeak elkarri, bere burua lehen aldiz lasto-fardoz osaturiko anfiteatroan eserita aurkitu zuenean. Harlouchet aita-semeek hitzaldi ederra eskaini zuten etxaldearen historia kontatuz, biloba gazteek tarteka "hori egia da!" batekin berresten zutela. Aitak ekin zion 1975ean esnea ekologikoan ekoizteari eta hori biziki eskertu zion semeak "sarri hori baita arazoa, egun etxaldeen martxa daraman jendeak ekologikora urratsa egin nahi baina aurrekoek ez dutela baimentzen".
Jon Harlouchetek azaldu zuen zein hobekuntza egin zituen etxaldean, plastikorik gabe belarra ondu eta gordetzeko: behetik haizea sartu eta goitik ateratzen den belar-zuloa. Sabaian erantsitako garabiaz eramaten du belar hezea zulora, eta hemendik sokaz loturiko fardoak egitera biltegira. Behiei ere garabiaren besoaz zabaltzen die jatena. Baina urtean hilabete gehienak belazeetan bazkatuz mantentzen ditu 40 buruak.
Azaldu zuen esnekiak egiten hasi zirela, lehengaia (esnea) ekoizteak kostu handia baitakar eta hauen elaborazioak proportzioan askoz txikiagoa, eta prezioan berriz, marjina handiagoa baita transformatutako gaietan. Esne osoa zuzenean saltzen dutela azaldu zuen, eta bere amak ia 80 urterekin jarraitzen duela etxez-etxe banatzen.
Arto Gorriak elkartearen sorrera hazi ekoizleen industriari aurre egiteko modua izan zela azaldu zuen: "Arto ekologikoa ereiteari ekin nion, baina min ematen zidan transgenikoak ekoizten dituzten etxe handi horiei beraiei erosi beharra hazi ekologikoa. Munduan bost-sei etxe baino ez dira hazi guztiak saltzen dituztenak, eta hauek dute guztia saltzen: hazi transgeniko gaixoak, hauek tratatzeko pestizida eta herbizidak, eta gaixotzean botikara bazoaz baita sendagaiak ere". Horrela, deialdia egin eta hainbat nekazariren artean aritu dira azken urteetan bertako arto haziak berreskuratzen eta trukatzen. Esaterako, Luzaideko barietate bat ereiten jarraitu ahal izan dute, galdu baino lehen: izan ere, arto hau ereiten zuen nekazari helduak egiteari utzi zion Harloucheti haziak eman eta hurrengo urtean. Horrela esan zuen Idiartiako nekazariak: "9.000 urte daramatza gizakiak haziak jasotzen, eta azken 70 urtean ia erabat moztu dugu mendeetako jakintza hori guztia. Arto barietate bat salbatu dela jakiteak harrotasunez betetzen du gure eguneroko lana".
Jarraian, artoa ehotzeko errota erakutsi zuen, eta bertatik polenta eta arto hirina ateratzen dutela azaldu.
Biharko Lurraren Elkarteak bazkari ederra zuen prest eta EHKOlektiboko lagunekin batera atera zuten mahaira. Lehenxeago nola lortzen den ikusitako polenta ere platerean dastatu ahal izan zuten bazkaltiarrek.
Bazkalostea betea izan zen. Sustrai Colinak ARGIAren Mendeurrenaz jarritako bertso-papera banatu eta kantatu zuten, ehungarren urtea Iruñean hilabete batzuk lehenago hasi bezala Duzunaritzen amaitzeko.
Jarraian, Sustrai Colinak umore handiz prestatutako hitzartzea egin zuen, ARGIAk kaleratu berri duen 111 hostoz eta orriz jantzi liburua aurkeztuz, nolabait bera "bere liburuaz hitz egitera" joana zela adieraziz. Aurkezpen serioa Jakoba Errekondok egin zuen, eta azaldu zuen nola liburu horretan hainbat alorretako Euskal Herriko 22 pertsona esanguratsuk egin duten Errekondok ARGIA astekarian kaleratutako 1.111 artikuluetatik 111 hautatzeko galbahe lana.
Segida liburuko 22 hautatzaileetakoak diren Pantxika Maitia, Itxaro Borda eta Sustrai Colinak eman zuten, haien arteko elkarrizketan aipatuz liburuak biltzen dituen Errekondoren artikuluen bertuteak. Esaterako, Bordak aipatu zuen Pantxika Maitia eta biak direla baserrian jaioak baina hirira joanak, eta zenbat milaka euskaldunek ez duten bide bera egin haiekin batera, eta beraz, liburu horrek osatzen duela hiritartutako jende horrek barruan sentitzen duten lurrarekiko lotura, hutsunea. Maitiak azaldu zuen 50 artikulu irakurri eta bost hautatu beharra zaila egin zaiola, lehen irakurraldian 20 hautatu zituela, baina horietatik bostera iristea kostatu zitzaiola "50 artikulu horien ostean gehiago irakurtzen jarraitzeko gogoz geratzeraino".
Colinak irriz jarri zituen entzuleak "ez nator nekazari mundutik, kalekoa naiz, ni ez nengoen predestinatua Errekondoren artikuluen zalea izateko, baina ARGIAn artikulu bat irakurri nion, hurrengo astean bestea, hurrengoan bestea, eta aitortu egin beharra daukat, bada bai, gustatu egiten zait". Maitiak galdegin zion hizkuntzari buruz, eta Colinak erantzun zuen bera hizkuntzaren adiktu edo "gaixo" bat dela, eta Errekondoren idazkera zehatza preziatzen duela, testua irakurtzean nabaritzen dela hitz bakoitza hautatu egin duela egileak, hitz bakoitzak duen esanahi bakan, konnotazio eta abar kontuan hartuta.
Arratsaldean Itxaro Bordak bere testua irakurri zuen, eta Ibon RG-k soinu bereziak uneak inprobisatuz lagundu zion. Emanaldiak klima aldaketak ekarritako munduaren apokalipsia bizitzera eraman zituen ikusentzuleak. Giroa ilundu eta tentsioa handitu zuen atea itxirik ganbara propio ilunpean jarri izanak. Etengabeko euri azidoaren hotsean, pertsonak buztina soilik jaterainoko egoeraren gorria irudikatzera eraman zuten publikoa Bordak eta RGk. Ikuslearentzat irudimena lantzeko eta galderak pausatzeko planteamendu oso egokia zuen emanaldiak: zer ekarriko du klima larrialdiak? apokalipsiaren aurrean zer? gizakioi zer jarrera edo erreakzio ateratzen zaizkigu?
Itolarri egoera handienean, Colinari eman zioten mikroa bertsotan egin zezan, eta honek itxaropenari kantatu zion. Ikusleek biziki eskertu zutena.
Emanaldia bukatu zenean argiak piztu eta ireki zen ganbarako atea. Kanpoan oraindik egun argi zen. Elkar agurtu eta etxerako bidea hartu zuten egun oso berezia, bakana, errepikatuko ez dena, bizi izanaren sentsazioarekin. Zein egunetan dago aukera goizetik arratsera hainbeste gauza eta hain ezberdin bizitzeko, etxalde bateko egurrezko ganbara handi batean Euskal Herriko txoko anitzetatik etorritako 80 lagunekin bazkaltzeko?
ARGIAren Mendeurren ekitaldien hurrengo hitzordua Durangoko Azokan izango da, Gogoetaren Plazako mahai-inguruetan. Horrekin bukatuko du komunikazio proiektu independenteak urte honetako ekintzen katea.
Baina EHKOlektiboak jarraituko du Baserriko Uzta antolatzen, beraz, izango da etxalderik ganbara zabalduko diona bazkari eder baten bueltan kultur ekitaldia gozatu nahi duten herritarrei.
Euskal literaturaren eta kulturaren topaleku garrantzitsuenetakoa da abenduaren 5etik 8ra egingo den Durangoko Azoka, eta 59. edizio honetan ere, Bizi Baratzeak bere postua izanen du, ARGIAkoaren ondoan.
Garbiñe Larreak Kosmetikoak sendabelarrekin liburua argitaratu berri du ARGIArekin. "Egin ezazu zuk zeuk" filosofia kosmetikoen mundura ekarrita, egunerokoan behar diren produktuak egiteko liburu teoriko-praktikoa da. Eskuragarri dago azoka.argia.eus webgunean.
Naturopatiaren eta iridiologiaren mundutik iritsi zen Eztizen Agirresarobe Pineda ezkiotarra kosmetika naturalaren mundura: “Hirugarren urtea dut naturopatia eta iridiologia ikasketetan, baina lehenagotik ere egiten nituen ukenduak, kakaoak, eta antzekoak”, azaldu... [+]
Umetatik baserrian bizi izan dira Gillen eta Bittor Abrego Arlegi anaiak, Lizarraldean, Iguzkitza herrian. Familia abeltzaina izan da haiena baina baserria eta lursailak haien esku gelditu zirenean, proiektuari buelta bat ematea erabaki zuten bi anaiek: “Lur zatia eta... [+]
Lehen sektorea bultzatzeko eta indartzeko lanean dihardute Nafarroako Pirinioetan azken urteotan, eta lanketa horren baitan sortu zuten Pirinioetako Mahaia. Diagnostikoa ondu dute azken urteotan, eskualdean lehen sektoreari lotuta dituzten hutsuneak identifikatzeko, eta ondorio... [+]
EAEko ekoizpen ekologikoaren kontseilua da ENEEK-Ekolurra, eta zertifikazioaz gain, eredu ekologikoaren aldeko sustapen lana ere egiten du elkarteak. “Gaur egun, argi ikusten dugu etorkizuneko eredua dela ekoizpen ekologikoa, eta badagoela honi buruzko informazioa emateko... [+]
Urteak dira Bergaran kontsumoaz eta lehen sektoreaz lanketa zabala egiten hasi zirela. Ereindajan kooperatibaren eta Elikadura Mahaiaren sorrerak bultzada izan ziren lanketa orokor horretan. Azken urteotan, azoka plazaren inguruko hausnarketa prozesuan buru-belarri aritu dira... [+]
2014an sortu zuten Birika Permakultura proiektua Leioako lursail okupatu batean. Jurgi Uriarte Idiazabalek eta beste bi kidek jarri zuten martxan egitasmoa. “Lursail hartatik bota egin gintuzten gerora, aparkalekua egin behar zutelako, eta, etenaldi baten ondoren, bakarrik... [+]
Nekazaritzarekin harreman estua izan du betidanik Barazki Bizidunak proiektuko Iñaki Garcia Grijalbo Mapik. Bizitzaren paradoxak, gaur egun saltoki handi baten aparkalekua den lursailean zuten baratzea garai batean etxekoek Donostiako Intxaurrondo auzoan... [+]
Nafarroako Hazialdekoren, Ipar Euskal Herriko Biharko Lurraren Elkartearen (BLE) eta Gipuzkoako Biolurren arteko elkarlanetik sortu berri da HoBBea, mugaz gaindiko proiektua. “Garien bueltan bagenuen aspalditik harremana gure artean, baina, nolabait, harreman horiek... [+]
Bigarren urtez segidan hartu du Habelarte baserritarren elkarteak Leitzako festetan, Gaztetxean, afariak emateko ardura. Nafarroako Mendialdeko ekoizle agroekologikoen produktuekin osatu dute eguneroko eskaintza, eta ehunka lagun pasatu dira abuztuaren 10etik 14ra haien... [+]
Aurreko urte bukaeran Elizondoko zahar-etxearen kudeaketa publifikatzeko jauzia eman zuen Baztango Udalak, eta geroztik, haren esku gelditu da egoitzaren antolaketa. Eskualdaketa horrekin batera, elikaduraren alorrean eraldaketa sustatzea izan da udalaren erabakietako bat... [+]
Mahaño Lanathoua 2017an hasi zen aitaren lurretan arbolak landatzen, oihan baratzea lantzeko ideiarekin. “Hasieran asmoa ez zen horretatik ekonomia bat sortzea, gure buruaskitasunerako bidean pausoak ematea baizik”, gogoratu du laborariak. Baina, landaketekin... [+]
Nekazaritzaz eta abeltzaintzaz askotan entzuten da lanbide "oso lotua" dela, jai egunik edo oporrik ez dela existitzen. Ipar Euskal Herriko Onetik eta Etxaldia gasnategiek, Berria eta Aldudeko Esne Kooperatibekin elkarlanean, laborariei bakantzak bermatzeko egitasmoa... [+]