Nafarroako Gosearen Aurkako Ekintzak abiatutako egitasmoa da AgroecologiCO2 ekintzailetza proiektua, eta Economias Bioregionales, Nhoalab eta Anaue elkarteak izan ditu lagun. Proiektuaren helburua sinple bezain interesgarria da: Nafarroan langabezian dauden pertsonei agroekologiarekin lotutako negozio-ideiak garatzen laguntzea. Horretarako, doako ikastaroak egin dituzte; ekoizpenaren alorrari begirakoa izan zen antolatutako lehena, eta orain, berriz, eraldaketari dagokiona eginen dute. Otsailaren 14an hasiko da Iruñean egiten ari diren ikastaroa, eta adi, oraindik bada lekurik eta. Hori bai, klaseak gazteleraz izanen dira.
Astelehenetik ostegunera, goiz osoko saioak eginen dituzte martxoaren 18ra arte. “Langabezian dagoen edonork agroekologiaren bueltan zerbait egiteko ideia bat badu, tresna gehiago eskuratzeko aukera izanen du ikastaroan”, azaldu du Ione Andia Celaya Economias Bioregionales elkarteko kideak. Zerbait martxan jartzeko zalantzetan dabiltzan pertsonei behar duten bultzada ematea da asmoa, baina Andiak azpimarratzen duenez, gai horren bueltan ideia konkreturik ez duenak ere badu bere tokia ikastaroan. “Hasiberriak eta agroekologiarekin loturarik ez dutenak ere etor daitezke, noski”. Emakumeek lehentasuna dute.
Hiru ataletan banatuko da elikagaien eraldaketaren inguruko ikastaroa. Batetik, ikaskuntza komunitateen bidez hausnarketa eta jakintzen partekatzea eginen dute lau orduko hiru saiotan. “Sareak sortzeko, talde ikerketak egiteko eta sektoreko esperientziak partekatzeko helburua dute saiook”. Sektoreko hainbat ekintzaileren bisita ere izanen dute, haien esperientziatik ikasteko. Bigarren atala formazioarena da: eraldaketa prozesuei, tresneriari, ekintzailetzari eta bestelakoei lotutako kontuak landuko dituzte. Azkenik, behin ikastaroa amaitutakoan, partaide bakoitzak banakako aholkularitza eta jarraipena izanen du bere proiektua garatu ahal izateko.
Irizpide agroekologikoetan oinarrituta, eraldaketari lotuta antolatu duten ikastaro honen aurretik, ekoizpenaren alorrekoa abiatu zuten duela gutxi Azkoienen. “Ikastaro hartan sumatu genuen bazegoela edozertan lan egiteko beharra zuelako hurbildu zen jendea, baina horiek bazutela gogoa ere. Bestetik, badaude gutxi batzuk lehenagotik baratzea lantzen ari zirenak eta gaiarekin oso motibatuak daudenak”. Pozik daude izandako erantzunarekin, batez ere, ikusita Azkoienen erabilpenik gabe zeuden udalaren baratze sozial batzuk orain lantzen ari direla.
Lehen bi ikastaro hauen ondotik, formazio gehiago antolatzen jarraitzeko asmoa dutela azaldu du Andiak, nahiz eta oraindik zehaztu gabe egon zertaz eta non izanen diren: “Pena da, oraindik gaiaren inguruan interes falta ere sumatzen delako. Askotan eskatzen ditugu horrelako gauzak martxan jartzea, baina gero, pena da izen ematean leku guztiak ez betetzea”. Interesa dutenek, informazio gehiago dute vivesemprende.org webgunean.
Nafarroako beste zenbait herritan bezala, duela lauzpabost urte hasi ziren Basaburuan gaztainondoen inguruko lanketarekin. “Bertako gaztain barietateei lotutako ikerketa abiatu zuen Nafarroako Gobernuak, eta orduan hasi zen hemengo herrietan ere gaztainaren historia... [+]
Euskal literaturaren eta kulturaren topaleku garrantzitsuenetakoa da abenduaren 5etik 8ra egingo den Durangoko Azoka, eta 59. edizio honetan ere, Bizi Baratzeak bere postua izanen du, ARGIAkoaren ondoan.
Garbiñe Larreak Kosmetikoak sendabelarrekin liburua argitaratu berri du ARGIArekin. "Egin ezazu zuk zeuk" filosofia kosmetikoen mundura ekarrita, egunerokoan behar diren produktuak egiteko liburu teoriko-praktikoa da. Eskuragarri dago azoka.argia.eus webgunean.
Naturopatiaren eta iridiologiaren mundutik iritsi zen Eztizen Agirresarobe Pineda ezkiotarra kosmetika naturalaren mundura: “Hirugarren urtea dut naturopatia eta iridiologia ikasketetan, baina lehenagotik ere egiten nituen ukenduak, kakaoak, eta antzekoak”, azaldu... [+]
Umetatik baserrian bizi izan dira Gillen eta Bittor Abrego Arlegi anaiak, Lizarraldean, Iguzkitza herrian. Familia abeltzaina izan da haiena baina baserria eta lursailak haien esku gelditu zirenean, proiektuari buelta bat ematea erabaki zuten bi anaiek: “Lur zatia eta... [+]
Lehen sektorea bultzatzeko eta indartzeko lanean dihardute Nafarroako Pirinioetan azken urteotan, eta lanketa horren baitan sortu zuten Pirinioetako Mahaia. Diagnostikoa ondu dute azken urteotan, eskualdean lehen sektoreari lotuta dituzten hutsuneak identifikatzeko, eta ondorio... [+]
EAEko ekoizpen ekologikoaren kontseilua da ENEEK-Ekolurra, eta zertifikazioaz gain, eredu ekologikoaren aldeko sustapen lana ere egiten du elkarteak. “Gaur egun, argi ikusten dugu etorkizuneko eredua dela ekoizpen ekologikoa, eta badagoela honi buruzko informazioa emateko... [+]
Urteak dira Bergaran kontsumoaz eta lehen sektoreaz lanketa zabala egiten hasi zirela. Ereindajan kooperatibaren eta Elikadura Mahaiaren sorrerak bultzada izan ziren lanketa orokor horretan. Azken urteotan, azoka plazaren inguruko hausnarketa prozesuan buru-belarri aritu dira... [+]
2014an sortu zuten Birika Permakultura proiektua Leioako lursail okupatu batean. Jurgi Uriarte Idiazabalek eta beste bi kidek jarri zuten martxan egitasmoa. “Lursail hartatik bota egin gintuzten gerora, aparkalekua egin behar zutelako, eta, etenaldi baten ondoren, bakarrik... [+]
Nekazaritzarekin harreman estua izan du betidanik Barazki Bizidunak proiektuko Iñaki Garcia Grijalbo Mapik. Bizitzaren paradoxak, gaur egun saltoki handi baten aparkalekua den lursailean zuten baratzea garai batean etxekoek Donostiako Intxaurrondo auzoan... [+]
Nafarroako Hazialdekoren, Ipar Euskal Herriko Biharko Lurraren Elkartearen (BLE) eta Gipuzkoako Biolurren arteko elkarlanetik sortu berri da HoBBea, mugaz gaindiko proiektua. “Garien bueltan bagenuen aspalditik harremana gure artean, baina, nolabait, harreman horiek... [+]
Bigarren urtez segidan hartu du Habelarte baserritarren elkarteak Leitzako festetan, Gaztetxean, afariak emateko ardura. Nafarroako Mendialdeko ekoizle agroekologikoen produktuekin osatu dute eguneroko eskaintza, eta ehunka lagun pasatu dira abuztuaren 10etik 14ra haien... [+]
Aurreko urte bukaeran Elizondoko zahar-etxearen kudeaketa publifikatzeko jauzia eman zuen Baztango Udalak, eta geroztik, haren esku gelditu da egoitzaren antolaketa. Eskualdaketa horrekin batera, elikaduraren alorrean eraldaketa sustatzea izan da udalaren erabakietako bat... [+]
Mahaño Lanathoua 2017an hasi zen aitaren lurretan arbolak landatzen, oihan baratzea lantzeko ideiarekin. “Hasieran asmoa ez zen horretatik ekonomia bat sortzea, gure buruaskitasunerako bidean pausoak ematea baizik”, gogoratu du laborariak. Baina, landaketekin... [+]