Laborarien jatetxea Baionako bestetan

  • Uztailaren 24 eta 28 artean, besta egin ondoren edo artetik, etxean bezain untsa jaten ahalko da Baionan, aurten lehen aldiz antolatzen den Laborarien Xokoan. ELBko laborariak Xaho kaian izanen dira bost egunez, bestazaleei ekoizpen goxoak eskaintzeko.


2013ko uztailaren 16an - 00:00
Azken eguneraketa: 2015-02-26 13:37
Taloak, ogitartekoak, arrainkiak... produktu ugari eskainiko dituzte Xaho kaiko gunean (Argazkia: Zuialde)

Herriko etxearen nahikeria izan da kalitatezko janariaren eskaintza proposatzea Baionako besta denboran. ELBk deialdiari ihardetsi du eta bost egunez sindikateko kideek lan eginen dute euskal laborantzak eskaintzen duen hoberenarekin plater goxoak prestatzeko. “Besta denboran, ainitzek zer nahi jaten dute bainan ez baitezpada berdin zaielako. Kalitatezko platak proposatuko ditugu, hain segur kalitate gutiago duten platen prezio berdinean, eta naski publikoa atxemanen dugun”, dio Panpi Sainte Marie, ELBko idazkari nagusiak.

Laborariek paradaz baliatu nahi dute ere lekuko laborantxak eskaintzen duen hautu haundia jende zabalari ezagutarazteko. “Eskutan ukanen dutenaren gustu ona izanen da lehen lotura. Ondotik esperantxa dugu, orroitzapen on horri esker, jendea ohartuko dela gastronomia mailan zinezko altxorrak badirela Euskal Herrian. Tokiko jendeari pentsatzen dut kanpokoari baino gehiago, ainitzetan hiritarrek ez baitute ezagutzen ere zer ekoizten dugun”, azpimarratzen du Landibarreko laborariak.

Prestaketan ari dira jo ta ke laborariak. Plata bero eta hotzak eskainiko dituzte, izan gazi edo sukratuak. Idokiko ekoizpenek leku nagusia izanen dute osaketan. Arroltze moleta, atzarkia, xerrikia, entseladak proposatuko dira besteak beste. Euskal Herria Zuzenean festibalean estrenatu den Etxeko burger ogitarte berezia hamarnaka ekoiztuko da hain segur bost egunez. Donibane Lohizuneko Batteleku kontserberiari esker, lekuko arrantzaleek bildu arrainkia moldatuko dute ere.

Bestarik ezin baita izan talorik gabe, plantxak berotuko dira Herriko irinarekin egin taloen pean, Arrosa edo Gamarteko behi gasna hurtuko delarik gainean. Gasna desberdinak, ardi esnez egin izozkiak, euskal bixkotxa... jaten ahalko dira ere edozoin tenoretan. Eta lekuko arno, garagarno eta sagarnoek lixeritzea lagunduko dute.

Etxerateko bidean izanen den bestazalearendako, Idoki ekoizpen salmenta proposatuko da ostatu ondoan. Euskal markaren gama guzia atxemaiten ahalko da lekuan berean. "Laborarien Xokoa-le Comptoir paysan" izeneko tokia egun guziz idekia izanen da uztailaren 24tik, asteazkena, 28rat, igandea, goizeko 11etatik aratseko 11etarat. Laborariek sortzen dakiten giro ona nagusituko da Xaho kaiako gune hortan.

Bestaren artetik laborantxaz doi bat ikasi nahiko duenak, hainbat informazio atxemanen du ere Laborarien Xokoan, hor janari esker, ondorio emankorrak izan diten Euskal Herriko ekoizpenendako, hots, kontsumitzaileek inguruan duten laborantxaz ohar diten.


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Laborantza
2024-12-16 | Jon Torner Zabala
Euskal Sagardoa
Ipar eta hego, mendeetako tradizioa txapel beraren pean

Euskal Sagardoa Jatorri Deiturak erronka ezarria dio bere buruari: Euskal Herri osoko sagar eta sagardogileak biltzea. “Sagardoaren kultura lurralde osoan dago, eta lurralde osoan mantendu dira sagardotarako sagarrak”, esan digu Unai Agirrek, sor-markaren... [+]


2024-12-16 | Garazi Zabaleta
Ozaetako (barrundia) sagar zuku ekoizpena
8.000 sagar zuku litro ekoitziak, 900 biztanleko herrian

“Aterako dut sagar zuku bat?”. Galdera horrekin hasi da Barrundiako Ekonomatoko kide Koldo Lopez Borobia, Susana Lopez de Ullibarri eta Santi Txintxurretarekin izandako elkarrizketa. Sagar zukuaren bueltan eta sagarrondoz inguratutako lorategian elkartu gara. Hau ez... [+]


2024-12-13 | Euskal Irratiak
Ardien mihi urdinaren eritasunaren ondorioei elkartasunez ihardetsi nahi die ELBk

ELB sindikatuak ardien mihi urdinaren eritasuna pairatu dutenendako elkartasunera deitzen du. Abendu hastapenean,departamenduko 650 ardi etxalde hunkiak izan dira. Kasu zenbaitetan, hamarka ardi galdu dituzte hazleek, bereziki marroak. Etxalde batzuek erraterako marroen %80... [+]


Idorrak dira munduko lurren %40, eta lehortze bidea egin dute lurren %75ek

Bide honetatik jarraituta, mende amaierarako, 5.000 milioi pertsona baino gehiago biziko dira lur idorretan. Arazo humanitario, ekonomiko eta sozial ugari eragingo lituzke horrek.


2024-11-08 | Euskal Irratiak
Iñaki Berhokoirigoin
“Oraingo munduan, iruditzen zaigu kontsumitzailea ere ez dela irabazle”

Ostegun arratsean abiatu da Lurrama, Bidarteko Estian egin den mahai-inguru batekin. Bertan, Korsika eta Euskal Herriaren bilakaera instituzionala jorratu dute. Besteak beste, Peio Dufau diputatua eta Jean René Etxegarai, Euskal Hirigune Elkargoko lehendakaria, bertan... [+]


Karine Jacquemart (Lurramako aurtengo gomita berezia)
“Egungo elikadura- eta nekazaritza-sistemek ez gaituzte autonomo bihurtzen”

Laborantza iraunkor eta herrikoiaren hitzordua den Lurrama azokan izanen da Karine Jacquemart, Frantziako Foodwatch elkarteko zuzendaria. Elikadura-eskubidea herritar orori bermatzeko helburuari tiraka, hainbat ekintza bideratzen dabiltza –herritar mobilizazioak, agintari... [+]


2024-10-25 | Filipe Lascaray
Jaunttoak, lurra eta herritarrak

Kanboko bi hautetsi nagusiak (auzapeza eta lehen axuanta) errabiatuak dira. Hiru herritarren kontra plainta ekarri dute, Marieneako pentzearen alde protestatzeagatik.  Bigarren aldia da enetzat, goizeko 06:00etan, ohetik ateratzen gaituztela (bizilagunarekin), hamar bat... [+]


2024-10-09 | Onintza Enbeita
Xabier Arriaga, 'Txiplas'. Baserritarra
“Gipuzkoako ENBA-k eta EHNE-k nekazaritza eredu bera defendatzeak asko esaten du”

Emakume bat ikusi zuen Xabier Arriagak Gernikako kafetegi batean kafesnea esne gaingabetuarekin eta gurinezko opil batekin hartzen. Orduan konturatu zen nolako kontraesanetara ohitu nahi gaituen sistema kapitalistak.


2024-10-07 | Garazi Zabaleta
Sareko
Bertako elikagai ekologikoak identifikatzeko bilatzailea

EAEko ekoizpen ekologikoaren kontseilua da ENEEK-Ekolurra, eta zertifikazioaz gain, eredu ekologikoaren aldeko sustapen lana ere egiten du elkarteak. “Gaur egun, argi ikusten dugu etorkizuneko eredua dela ekoizpen ekologikoa, eta badagoela honi buruzko informazioa emateko... [+]


Marieneko lurren aldeko hiru atxilotuak aske utzi dituzte, baina otsailean epaituko dituzte

 Apirilean Kanboko Herriko Etxean sartu eta han egindako protestekin lotuta hiru lapurtar atxilotu ditu asteazkenean Frantziako Poliziak. Aske geratu badira ere, otsailean epaituko dituzte. Herriko Etxearen babesarekin, Bouygues enpresak duen etxebizitza eraikuntza... [+]


2024-10-02 | ARGIA
Bi lagun atxilotu dituzte Itsasun eta Uztaritzen, Marieniako lurren aldeko protesten harira

Filipe Laskarai eta Benjamin Charron atxilotu dituzte jendarmeek asteazken goizean, apirilean Kanboko Herriko Etxean sartu eta han egindako protestekin lotuta. Marieniako lurrekin ez espekulatzea eskatu zuten laborari eta ekintzaileek ekintza hartan.


2024-09-23 | ARGIA
‘Sareko’ bilatzailea martxan, EAEko produktu ekologikoak non eskuratu jakiteko

Ekolurrak irailaren 23a, Europar Batasuneko Nekazaritza Ekologikoaren Eguna, aprobetxatu du tresna berria aurkezteko. Elikagai ekologikoak kontsumitzeko erraztasunak eman nahi dizkie herritarrei, Sareko bilatzailearekin: Araba, Bizkaia eta Gipuzkoako ekoizle ekologikoen 269... [+]


Trenetik salto egin nahi

Hemen gatoz, atzera ere, hausnarra berritzera. Edo behintzat saiatzera. Edo horrekin amestera. Ez dakit, ordea, berritik zer izango dugun; izan ere, antza, munduak lehengo lepotik burua jarraitzen du. Barkatu okerra: gizakiok jarraitzen dugu lehengo lepotik.


2024-09-23 | Jakoba Errekondo
Sagardoaren kurkubitatik plastikora

Plastikoan bilduta saltzen dizkigute zuritutako sagarra, mandarina, ahuakatea eta abar. Eta ez gaitu lotsagorritzen.


Eguneraketa berriak daude