Uztailaren 24 eta 28 artean, besta egin ondoren edo artetik, etxean bezain untsa jaten ahalko da Baionan, aurten lehen aldiz antolatzen den Laborarien Xokoan. ELBko laborariak Xaho kaian izanen dira bost egunez, bestazaleei ekoizpen goxoak eskaintzeko.
Herriko etxearen nahikeria izan da kalitatezko janariaren eskaintza proposatzea Baionako besta denboran. ELBk deialdiari ihardetsi du eta bost egunez sindikateko kideek lan eginen dute euskal laborantzak eskaintzen duen hoberenarekin plater goxoak prestatzeko. “Besta denboran, ainitzek zer nahi jaten dute bainan ez baitezpada berdin zaielako. Kalitatezko platak proposatuko ditugu, hain segur kalitate gutiago duten platen prezio berdinean, eta naski publikoa atxemanen dugun”, dio Panpi Sainte Marie, ELBko idazkari nagusiak.
Laborariek paradaz baliatu nahi dute ere lekuko laborantxak eskaintzen duen hautu haundia jende zabalari ezagutarazteko. “Eskutan ukanen dutenaren gustu ona izanen da lehen lotura. Ondotik esperantxa dugu, orroitzapen on horri esker, jendea ohartuko dela gastronomia mailan zinezko altxorrak badirela Euskal Herrian. Tokiko jendeari pentsatzen dut kanpokoari baino gehiago, ainitzetan hiritarrek ez baitute ezagutzen ere zer ekoizten dugun”, azpimarratzen du Landibarreko laborariak.
Prestaketan ari dira jo ta ke laborariak. Plata bero eta hotzak eskainiko dituzte, izan gazi edo sukratuak. Idokiko ekoizpenek leku nagusia izanen dute osaketan. Arroltze moleta, atzarkia, xerrikia, entseladak proposatuko dira besteak beste. Euskal Herria Zuzenean festibalean estrenatu den Etxeko burger ogitarte berezia hamarnaka ekoiztuko da hain segur bost egunez. Donibane Lohizuneko Batteleku kontserberiari esker, lekuko arrantzaleek bildu arrainkia moldatuko dute ere.
Bestarik ezin baita izan talorik gabe, plantxak berotuko dira Herriko irinarekin egin taloen pean, Arrosa edo Gamarteko behi gasna hurtuko delarik gainean. Gasna desberdinak, ardi esnez egin izozkiak, euskal bixkotxa... jaten ahalko dira ere edozoin tenoretan. Eta lekuko arno, garagarno eta sagarnoek lixeritzea lagunduko dute.
Etxerateko bidean izanen den bestazalearendako, Idoki ekoizpen salmenta proposatuko da ostatu ondoan. Euskal markaren gama guzia atxemaiten ahalko da lekuan berean. "Laborarien Xokoa-le Comptoir paysan" izeneko tokia egun guziz idekia izanen da uztailaren 24tik, asteazkena, 28rat, igandea, goizeko 11etatik aratseko 11etarat. Laborariek sortzen dakiten giro ona nagusituko da Xaho kaiako gune hortan.
Bestaren artetik laborantxaz doi bat ikasi nahiko duenak, hainbat informazio atxemanen du ere Laborarien Xokoan, hor janari esker, ondorio emankorrak izan diten Euskal Herriko ekoizpenendako, hots, kontsumitzaileek inguruan duten laborantxaz ohar diten.
Munduko klima gogorrenetakoa du Balutxistanek: basamortuko klimaren muturreko bero eta lehorteak, eta Arabiako itsasotik ekarritako montzoiaren eurite irregularrak, urte batzuetan eskasak eta bertzeetan uholdeak eragiteko modukoak. Hala eta guztiz ere, bertan laborantza badago,... [+]
Ez da ezusteko handirik izan Europako hauteskundeetan, eskuin muturrak gora egin duen bitartean, berdeek orain arteko emaitzarik txarrenetakoak izan dituzte. Zentzu horretan, geroz eta gehiago nabarituko dugu trantsizio ekosozialari lotutako erabakietan ebidentzia zientifikoek... [+]
Nekazaritzaz eta abeltzaintzaz askotan entzuten da lanbide "oso lotua" dela, jai egunik edo oporrik ez dela existitzen. Ipar Euskal Herriko Onetik eta Etxaldia gasnategiek, Berria eta Aldudeko Esne Kooperatibekin elkarlanean, laborariei bakantzak bermatzeko egitasmoa... [+]
Bost hilabete bete dira otsailaren 6an traktoreen mobilizazioak hasi zirenetik. Mirene Begiristainek eta Isabel Alvarezek ekofeminismoaren betaurrekoak jantzita aztertu dituzte mobilizazio hauek eta fokutik kanpo geratu diren laborariak eta aldarrikapenak ekarri dituzte lehen... [+]
Sarako Nicolas Chretien dago Hiru Xilo baratzegintza proiektuaren atzean. Urtarrilean hasi zen baratzea lantzen, eta martxoaren hasieran ekin zion ekoitzitako produktuak merkaturatzeari. “Banuen formazioa baratzegintzan, baina orain arte honekin zerikusirik ez zuten... [+]
Esnatze horretan hainbat kausa elkartzen dira, eta lurraldean sakabanatuta dauden herrien erresistentzia-ahalmenak bete-betean erantzuten die. Joan den larunbatean, aldarrikapen horien inguruan manifestazio jendetsua egin zen Gasteizen. Kalean frogatu zen berriro posible dela... [+]
Euskal Herriko Laborantza Ganbarako koordinatzailea mintzatu da Egonarria saioan. Laborantzako eredu talkaz hitz egitean eta traktoreak kalera atera direnean, beti aipatzen da ditxosozko erderazko "PAC"-a, hau da, Europako Nekazaritza Politika Bateratua. Europako... [+]
Kanboko Marieniako higiezin proiektuaren kontra bildu dira elkarte eta herritarrak larunbat honetan. Larunbatean, mahai inguru eta tailerren bidez herritarrak sentsibilizatu nahi izan dituzte Bouygues Immobilier agentziaren proiektuaren desmasiez.
Konturatu orduko apirila joan da, bere intentsitate eta kolore guztiekin. Egun beroak, epelak eta hotzak utzi dizkigu. Ostadarra eta izotza. Euri jasak eta bero sapa. Jaio berri diren arkume apurrak belardian dabiltzan bitartean, labanak eten egin du bizitza eman duten hiru... [+]
"Isiltasuna oztopo eta elkartasuna lagun, egungo mundu gordina" kontatzeko erronkari lotu da Axut! antzerki konpainia.
Frantsesenia lizeoa, 70 urtez Ipar Euskal Herria barnealdeko laborarien formatzen.
Europako Batzordeak landutako Nekazaritza Politika Bateratuaren "sinplifikazioaren" alde bozkatu dute eurodiputatuek. 425ek egin dute alde, 130ek aurka eta beste 33 abstenitu dira.
Apirilaren 13an egitarau indartsua prestatu dute Berangoko Otxantegi Herri Lurra proiektuaren II. urteurrena ospatzeko. Apirilaren 18an, aldiz, bigarren desalojo saiakeraren mehatxua izango dute gainean eta herritarrei dei egin diete proiektua defendatzera joateko. Kideetako... [+]
Hamar urte baino gehiago daramatza martxan Arabako Nekazariak Eskolan proiektuak, Hazi fundazioak zenbait ekoizlerekin elkarlanean bultzatzen duena. Haur eta gaztetxoak nekazal mundutik geroz eta deskonektatuago bizi diren garaiotan, inoiz baino beharrezkoagoa da elkar... [+]