Serge eta Audrey Narbais baigorritarrak daude Etxean Egina xaboi-ekoizpen proiektuaren atzean. 2015ean jarri zuen bikoteak egitasmoa martxan, eta tailerra eta denda Baigorrin dituzte egun. Hurbileko lehengaiak eta ekologikoak darabiltzate haien produktuetan; xaboiak, kremak eta baltsamoak egiten dituzte, eta inguru hurbilean saltzen. Haienez gain, filosofia berarekin ekoitzitako bestelako kosmetika produktuak ere saltzen dituzte dendan, makillajea kasu. Proiektuaz eta haien ibilbideaz gehiago jakin nahi izan dugu, eta Audrey Narbais elkarrizketatu dugu horretarako.
Nondik nora iritsi zineten xaboien mundura?
Serge kontularia da ofizioz, eta, ni estetizista. Nire autodidakta ibilbideak kosmetika natural eta begetalean espezializatzera eraman ninduen lehenik, eta geroago, saponifikazio hotzera. Lehengai gordinetatik —olio eta gurin begetalak, esentzia-olioak, erle argizaria, buztina edo aloe vera gela kasu— kosmetika egitea beti interesatu zait, amalurrak guri eskaintzeko gauzarik onenak dituela uste dudalako. Bestetik, saponifikazio hotza deskubritu nuenean erabateko konbikzioa izan nuen, hotzean egindako xaboia produktu ekologiko eta ekonomikoa delako bai ekoizpenaren aldetik eta baita erabilerarenetik ere.
Xaboiak egiteko ez duzue oliorik berotzen, beraz?
Hori da, gure fabrikazio metodoa hotzeko saponifikazioa da, gure amonek antzinan egur errautsarekin erabiltzen zuten prozedura bera. Olio eta gurin begetalak darabiltzagu xaboiak egiteko, eta hotzeko metodoarekin lehengai horien propietate natural guztiak mantentzen ditugu, ez baita sukaldatzen ezta tenperatura altuan berotzen.
Prozesu osoa zuek egiten duzue tailerrean?
Bai, tailerra eta denda ditugu Baigorrin, eta bertan egiten dugu dena. Eskala txiki eta artisauean gelditzea da gure asmoa, horrek esan nahi du eskuz egin nahi dugula lan, eta horrela egiten da gurean ia prozesu osoa, salbu makina hauek darabiltzagula: xaboiaren emultsioa egiteko irabiagailua, zenbait kosmetika produktutarako robot-irabiagailu bat eta aurpegiko krema potoak betetzeko makinatxoa. Gozotegi baten antza du gure tailerrak!
Geroz eta gehiago begiratzen al zaio kosmetika produktuetan ere bertakoari eta ekologikoari? Zer sumatu duzue urteotako ibilbidean?
Esan dezaket duela hogei urte kosmetikaren munduan hasi nintzenetik gauzak asko aldatu direla. Lehen, kosmetika konbentzionalarekiko interesa besterik ez zegoen, eta kosmetika produktuak haien etiketa edo bilgarriagatik ziren erakargarriak haien edukiagatik baino. Gaur egun, kontsumitzaileak askoz sentsibilizatuagoak daude: kalitateari eta kontsumo-etika egokia izateari ere garrantzia ematen diote, artisau txikion alde. Sumatzen dugu benetan badagoela gogoa balore eta etika batzuen arabera egindako produktuekiko.
Arrasateko Beroña auzoan dago kokatuta Xabi Abasolo Etxabek eta Naiara Uriarte Remediosek bultzatutako Errastiko Ogia proiektua. Bakoitza bere bidetik iritsi ziren okintzaren mundura, baina eredu ekologikoan eta ama orearekin ekoizteko oso ongi uztartu dituzte bi gazteen... [+]
Nafarroako beste zenbait herritan bezala, duela lauzpabost urte hasi ziren Basaburuan gaztainondoen inguruko lanketarekin. “Bertako gaztain barietateei lotutako ikerketa abiatu zuen Nafarroako Gobernuak, eta orduan hasi zen hemengo herrietan ere gaztainaren historia... [+]
Euskal literaturaren eta kulturaren topaleku garrantzitsuenetakoa da abenduaren 5etik 8ra egingo den Durangoko Azoka, eta 59. edizio honetan ere, Bizi Baratzeak bere postua izanen du, ARGIAkoaren ondoan.
Garbiñe Larreak Kosmetikoak sendabelarrekin liburua argitaratu berri du ARGIArekin. "Egin ezazu zuk zeuk" filosofia kosmetikoen mundura ekarrita, egunerokoan behar diren produktuak egiteko liburu teoriko-praktikoa da. Eskuragarri dago azoka.argia.eus webgunean.
Naturopatiaren eta iridiologiaren mundutik iritsi zen Eztizen Agirresarobe Pineda ezkiotarra kosmetika naturalaren mundura: “Hirugarren urtea dut naturopatia eta iridiologia ikasketetan, baina lehenagotik ere egiten nituen ukenduak, kakaoak, eta antzekoak”, azaldu... [+]
Umetatik baserrian bizi izan dira Gillen eta Bittor Abrego Arlegi anaiak, Lizarraldean, Iguzkitza herrian. Familia abeltzaina izan da haiena baina baserria eta lursailak haien esku gelditu zirenean, proiektuari buelta bat ematea erabaki zuten bi anaiek: “Lur zatia eta... [+]
Lehen sektorea bultzatzeko eta indartzeko lanean dihardute Nafarroako Pirinioetan azken urteotan, eta lanketa horren baitan sortu zuten Pirinioetako Mahaia. Diagnostikoa ondu dute azken urteotan, eskualdean lehen sektoreari lotuta dituzten hutsuneak identifikatzeko, eta ondorio... [+]
EAEko ekoizpen ekologikoaren kontseilua da ENEEK-Ekolurra, eta zertifikazioaz gain, eredu ekologikoaren aldeko sustapen lana ere egiten du elkarteak. “Gaur egun, argi ikusten dugu etorkizuneko eredua dela ekoizpen ekologikoa, eta badagoela honi buruzko informazioa emateko... [+]
Urteak dira Bergaran kontsumoaz eta lehen sektoreaz lanketa zabala egiten hasi zirela. Ereindajan kooperatibaren eta Elikadura Mahaiaren sorrerak bultzada izan ziren lanketa orokor horretan. Azken urteotan, azoka plazaren inguruko hausnarketa prozesuan buru-belarri aritu dira... [+]
2014an sortu zuten Birika Permakultura proiektua Leioako lursail okupatu batean. Jurgi Uriarte Idiazabalek eta beste bi kidek jarri zuten martxan egitasmoa. “Lursail hartatik bota egin gintuzten gerora, aparkalekua egin behar zutelako, eta, etenaldi baten ondoren, bakarrik... [+]
Nekazaritzarekin harreman estua izan du betidanik Barazki Bizidunak proiektuko Iñaki Garcia Grijalbo Mapik. Bizitzaren paradoxak, gaur egun saltoki handi baten aparkalekua den lursailean zuten baratzea garai batean etxekoek Donostiako Intxaurrondo auzoan... [+]
Nafarroako Hazialdekoren, Ipar Euskal Herriko Biharko Lurraren Elkartearen (BLE) eta Gipuzkoako Biolurren arteko elkarlanetik sortu berri da HoBBea, mugaz gaindiko proiektua. “Garien bueltan bagenuen aspalditik harremana gure artean, baina, nolabait, harreman horiek... [+]
Bigarren urtez segidan hartu du Habelarte baserritarren elkarteak Leitzako festetan, Gaztetxean, afariak emateko ardura. Nafarroako Mendialdeko ekoizle agroekologikoen produktuekin osatu dute eguneroko eskaintza, eta ehunka lagun pasatu dira abuztuaren 10etik 14ra haien... [+]
Aurreko urte bukaeran Elizondoko zahar-etxearen kudeaketa publifikatzeko jauzia eman zuen Baztango Udalak, eta geroztik, haren esku gelditu da egoitzaren antolaketa. Eskualdaketa horrekin batera, elikaduraren alorrean eraldaketa sustatzea izan da udalaren erabakietako bat... [+]