Jean-Jacques Prebende, Gabadiko laboraria: “Etxeko olio botoilak Lurraman atxeman daitezke”

  • Jean-Jacques Prebendek Gabadin (Nafarroa Beherea) eguzkilorea lantzen du azken zazpi urteotan, hazitarako artoa utzirik. Lorearen haziz egindako turto edo opilez elikatzen ditu behiak eta prentsaturik ateratzen dien olioa hein batez traktorea mugiarazteko darabil. Nouste-Ekilili kooperatibakoekin batera mahairako baserriko olioa merkaturatu dute.


2014ko azaroaren 14an - 00:00
Azken eguneraketa: 2015-02-26 13:37

Zure etxaldea aurkezten ahal daukuzu?

Ene etxaldea, Aphatia, Gabadin da. Orotarat 42 hektara lur baditut. Horietan 11,5 hektara arto ekoizten dut eta 4 hektara iduzkilore. Gaineratekoak pentzeak dira. Behi haragitakoak hazten ditut, 47 ama eta 30 miga ditut. Hiruetarik bat xuxenki saltzen dut, izan ahatxe (orotarat 15 bat urtean) ala behi gizen (zortzi urtean). Behi guziak gizentarazten ditut, kolitan [paketetan] saltzen dituztanak eta makiñunari [tratalariari] saltzen dituztanak ere.

Nola hasi zinen iguzkilore ekoizten?

Ni 2007an hasi nintzen. Ordu arte, arto hazitakoa egiten nuen. Urte hartan borrokan arizan ginen koperatifarekin prezioarengatik. Arto hazitakoa utzi nuen, urtatzea ere. EHLGrekin abiatuak ziren kolza eta iduzkilili [eguzkilore] entseguak. Ikusiz turtoa [aziendentzako opila edo orea] ateratzen ahal ginuela, ni ere abiatu nintzen. Ordu artio, turtoa erosten nuen, kasu eginez OGMik gabe izan zadin, bainan garantia horren ukaitea ez zen errex.

Zaila dea kultura [labore] horren kausitzea?

Ez beste bat baino gehiago. Errexago da ere. Artoan baino hunkailu gutiago ezartzen da. Urtatze beharrik ez du. Rotazione batean sartzen da. Aurten, urte humia [hezea] izan da, artoarendako ez terriblea, bainan iduzkililiak uzta ona ukan du halare (bataz beste 25 qt/ha biltzen da) . Galdegiten duen lana da bihia garbi atxiki behar dela, ez baitugu dena batean tinkatzen ahal. Gero tinkatzea zaindu behar da. Boteiletan ezartzea pixka bat luze da. Bainan arto hazitakoa baino aise lan gutiago da. Artoarekin, ainitz aldiz alorrean pasatu behar ginuen.

Turtoa erabil errexa dea?

Tinkatu eta hola hola prest da behieri emaiteko. Turto erosia bezain untsa jaten dute. Ardidunak ohartuak dira ardiek etxeko turtoa biziki maite dutela (%28ko azota heina du). Biarnoko gure lagun batek, 12 hektara iduzkilili ekoizten du eta dena Euskal Herriko artzaineri saltzen.

Preseski talde bat zirezte...

Bai Nouste Ekilili koperatifa sortua dugu 2009an, 20 bat laborari gira Amikuzen, Senperen, eta Biarnoan. Gure ekoizpenean hiruetarik bi turtoa da eta gaineratekoa olioa. Trakturrean erabiltzen dugu olioa, gazoilari nahasiz % 30ean. Edozoin motorretan erabiltzen ahal da. Olio ainitz izanki, nola baliatzen ahal ginuen xekatu dugu. Bizi Garbia sindikatarekin solasean hasi ginen, Mixel Lahetjuzan, Senpereko laboraria, sindikateko kide baitzen orduan, hautetsi bezala. Kontratua sinatu zuten gurekin olioaren erosteko, beren kamionetan erabiltzeko, gazoilari nahas. Beste salbidea Itsasoa proietuaren bidez dugu. Ziburuko bi itsasuntzik gure olioa erabiltzen dute, Europar proietu baten baitan (lagunduak dira hortarako). Hastapenetik jateko olioaren ekoiztea xedeetan ginuen ere. Aski konplikatua da, ainitz analisa eta norma baitira eta proietuaren abiatzeko ainitz informazio bildu behar baitzen. EHLGko Lucie eta Biarnoko ABDEAko Doris animatzaileen laguntzarekin abiatu dugu xede hau, Akitaniak, departamenduak, Adour Garonne ur agentziak dirustatzen dutena.

Zer forma hartu du?

Jateko olioa boteiletan eta bidoinetan ezarri dugu aurten, 5 pintakoak eta pinta batekoak, kolzan eta iduzkililian. Koperatifak erosi du hortarako behar den tresna. Jaz merkatu estudio bat egin ginuen, kolegio, ostatu, zahar etxe eta gisa hortako tokien itzulia eginez. Duela 3-4 aste, kolegioetan ibili gira. Denak ados dira erraiteko olioa biziki ona dela, gustua badu (erosten den olioari usaina kendua zako kimikoki). Lizeo eta kolegioetako sukaldariak ikusi ondoan, hamar batek izena eman dute interesaturik, ikusiko zer emanen duen. Lehen kontratua Garaziko Navarre lizeoarekin sinatua dugu, 350 pinta hartuko dauzkigute.

Zuen olioa erosi nahi balu norbaitek, nun atxeman lezake?

Hemen, ene etxean dira botoilak! Saltegi zonbaiten itzuliaren egiten ari gira. Anartean Lurraman atxeman daitezke botoilak, eta kultura haueri lotua  dagon informazio guzia. Iduzkilili olio botoila litroko 4 eurotan saltzen dugu, kolza botoila 4,5 eurotan. Kolektibitateendako, bost pintako bidoina, litroa 2,5 eurotan saltzen dugu, kolza 3 eurotan.

Araudi batzu finkatuak dituzue ekoizpenari buruz...

Bai, araudi edo “cahier des charges” baten finkatzen ari gira jateko olioari buruz. Hunkailu eta tratamendu hein apala ezarri dugu, alor batean hiru urtetarik baizik ez da ekoizten ahal iduzkililia, bihiak garbi eta idor (% 9ko humitatea) izan behar du tinkatu aintzin... Kriterio horiek guziak ez badira beteak, ez da jateko olioa izaiten ahal.

Zure etxaldean, kultura horrek zer ekarri dauzu?

Turtoa badugu etxean, nahiz oraindik pixka bat erosi behar dutan, 12-15 behi gizentarazten baititut urtean. Etxeko turtoaren abantaila da, ukaiteaz gain, badakigula nola egina den. Etxeko turtoa saltzen dutenek tonako 300 euro inguru saltzen dute, hots mementoko merkatuko prezioan, edo doi bat apalago. Ene etxaldean, lurrak estatu hobean ditut, rotazione gehiago egiten dut.

Ekonomikoki abantaila da hunkailu gutiago erabiltzen dutala, etxeko hungarri eta pizarekin aski dut. Tratamendu gutiago egiten dut ere eta karia hortarat MAET (Mesure Agri-environnementale Territorialisée) laguntzetan sartu ahal izan niz, fertilizazioa eta pestizida ttipitzeagatik. Lanaren aldetik, biziki ttipitu zaut artoari konparatuz, udako sasoin betean bereziki. Kultura huni interesatzea aholka nezake beste laborarieri.

Iduzkiloreak agertu direlarik Gabadin, auzoek zer zioten?

Eroendako hartu gituzte. Turtoaz pixka bat jakinean ziren, bainan ez olioa trakturrean ezartzen ahal zela adibidez. Orai ikusten dute martxan dela, arto hazitakoa egin gabe ere bizi girela. Orai arte, artoa kario zen. Orai apaldu da. PACak gutienez hiru kulturaren egitea manatzen du ere oraitik goiti. Pixkanaka jendea jinen da iduzkilili eta kolzarat. Batzuk galdegiten daukute jadanik nola egiten den.


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Laborantza
2024-12-26 | Estitxu Eizagirre
Laborari palestinarrek jasaten dituzten indarkerien lekuko izan dira Via Campesinako ordezkariak

Via Campesinako ordezkaritza bat Palestinan izan da abenduaren 8tik 18ra, bere kide den Palestinako Lan Komiteen Batasuna-k (UAWC) gonbidatuta. Bidaia horrekin herri palestinarrari elkartasuna adierazi nahi izan diote, "Gazan egiten ari diren genozidioaren erdian eta... [+]


2024-12-16 | Jon Torner Zabala
Euskal Sagardoa
Ipar eta hego, mendeetako tradizioa txapel beraren pean

Euskal Sagardoa Jatorri Deiturak erronka ezarria dio bere buruari: Euskal Herri osoko sagar eta sagardogileak biltzea. “Sagardoaren kultura lurralde osoan dago, eta lurralde osoan mantendu dira sagardotarako sagarrak”, esan digu Unai Agirrek, sor-markaren... [+]


2024-12-16 | Garazi Zabaleta
Ozaetako (barrundia) sagar zuku ekoizpena
8.000 sagar zuku litro ekoitziak, 900 biztanleko herrian

“Aterako dut sagar zuku bat?”. Galdera horrekin hasi da Barrundiako Ekonomatoko kide Koldo Lopez Borobia, Susana Lopez de Ullibarri eta Santi Txintxurretarekin izandako elkarrizketa. Sagar zukuaren bueltan eta sagarrondoz inguratutako lorategian elkartu gara. Hau ez... [+]


2024-12-13 | Euskal Irratiak
Ardien mihi urdinaren eritasunaren ondorioei elkartasunez ihardetsi nahi die ELBk

ELB sindikatuak ardien mihi urdinaren eritasuna pairatu dutenendako elkartasunera deitzen du. Abendu hastapenean,departamenduko 650 ardi etxalde hunkiak izan dira. Kasu zenbaitetan, hamarka ardi galdu dituzte hazleek, bereziki marroak. Etxalde batzuek erraterako marroen %80... [+]


Idorrak dira munduko lurren %40, eta lehortze bidea egin dute lurren %75ek

Bide honetatik jarraituta, mende amaierarako, 5.000 milioi pertsona baino gehiago biziko dira lur idorretan. Arazo humanitario, ekonomiko eta sozial ugari eragingo lituzke horrek.


2024-11-08 | Euskal Irratiak
Iñaki Berhokoirigoin
“Oraingo munduan, iruditzen zaigu kontsumitzailea ere ez dela irabazle”

Ostegun arratsean abiatu da Lurrama, Bidarteko Estian egin den mahai-inguru batekin. Bertan, Korsika eta Euskal Herriaren bilakaera instituzionala jorratu dute. Besteak beste, Peio Dufau diputatua eta Jean René Etxegarai, Euskal Hirigune Elkargoko lehendakaria, bertan... [+]


Karine Jacquemart (Lurramako aurtengo gomita berezia)
“Egungo elikadura- eta nekazaritza-sistemek ez gaituzte autonomo bihurtzen”

Laborantza iraunkor eta herrikoiaren hitzordua den Lurrama azokan izanen da Karine Jacquemart, Frantziako Foodwatch elkarteko zuzendaria. Elikadura-eskubidea herritar orori bermatzeko helburuari tiraka, hainbat ekintza bideratzen dabiltza –herritar mobilizazioak, agintari... [+]


2024-10-25 | Filipe Lascaray
Jaunttoak, lurra eta herritarrak

Kanboko bi hautetsi nagusiak (auzapeza eta lehen axuanta) errabiatuak dira. Hiru herritarren kontra plainta ekarri dute, Marieneako pentzearen alde protestatzeagatik.  Bigarren aldia da enetzat, goizeko 06:00etan, ohetik ateratzen gaituztela (bizilagunarekin), hamar bat... [+]


2024-10-09 | Onintza Enbeita
Xabier Arriaga, 'Txiplas'. Baserritarra
“Gipuzkoako ENBA-k eta EHNE-k nekazaritza eredu bera defendatzeak asko esaten du”

Emakume bat ikusi zuen Xabier Arriagak Gernikako kafetegi batean kafesnea esne gaingabetuarekin eta gurinezko opil batekin hartzen. Orduan konturatu zen nolako kontraesanetara ohitu nahi gaituen sistema kapitalistak.


2024-10-07 | Garazi Zabaleta
Sareko
Bertako elikagai ekologikoak identifikatzeko bilatzailea

EAEko ekoizpen ekologikoaren kontseilua da ENEEK-Ekolurra, eta zertifikazioaz gain, eredu ekologikoaren aldeko sustapen lana ere egiten du elkarteak. “Gaur egun, argi ikusten dugu etorkizuneko eredua dela ekoizpen ekologikoa, eta badagoela honi buruzko informazioa emateko... [+]


Marieneko lurren aldeko hiru atxilotuak aske utzi dituzte, baina otsailean epaituko dituzte

 Apirilean Kanboko Herriko Etxean sartu eta han egindako protestekin lotuta hiru lapurtar atxilotu ditu asteazkenean Frantziako Poliziak. Aske geratu badira ere, otsailean epaituko dituzte. Herriko Etxearen babesarekin, Bouygues enpresak duen etxebizitza eraikuntza... [+]


2024-10-02 | ARGIA
Bi lagun atxilotu dituzte Itsasun eta Uztaritzen, Marieniako lurren aldeko protesten harira

Filipe Laskarai eta Benjamin Charron atxilotu dituzte jendarmeek asteazken goizean, apirilean Kanboko Herriko Etxean sartu eta han egindako protestekin lotuta. Marieniako lurrekin ez espekulatzea eskatu zuten laborari eta ekintzaileek ekintza hartan.


2024-09-23 | ARGIA
‘Sareko’ bilatzailea martxan, EAEko produktu ekologikoak non eskuratu jakiteko

Ekolurrak irailaren 23a, Europar Batasuneko Nekazaritza Ekologikoaren Eguna, aprobetxatu du tresna berria aurkezteko. Elikagai ekologikoak kontsumitzeko erraztasunak eman nahi dizkie herritarrei, Sareko bilatzailearekin: Araba, Bizkaia eta Gipuzkoako ekoizle ekologikoen 269... [+]


Trenetik salto egin nahi

Hemen gatoz, atzera ere, hausnarra berritzera. Edo behintzat saiatzera. Edo horrekin amestera. Ez dakit, ordea, berritik zer izango dugun; izan ere, antza, munduak lehengo lepotik burua jarraitzen du. Barkatu okerra: gizakiok jarraitzen dugu lehengo lepotik.


Eguneraketa berriak daude